Sałatka makaronowa
Składniki:
-15 dag makaronu grube wstążki
-pół główki kapusty
1 duża cebula
-1 łyżka oleju
-10 dag szynki
-ok. 1/3 szklanki bulionu
-sól i pieprz
-2 gałązki natki
-po pół szklanki majonezu i jogurtu
Przygotowanie:
Makaron wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy, aż będzie miękki.
Kapustę czyścimy i kroimy w paseczki. Cebulę obieramy i siekamy. Szynkę kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy wędlinę oraz cebulę i krótko podsmażamy. Dokładamy kapustę. Podlewamy bulionem i dusimy 1-2 minuty. Osączamy na sitku.
Makaron mieszamy z wystudzoną kapustą i szynką.
Sałatkę oprószamy solą i pieprzem. Polewamy sosem z majonezu i jogurtu. Dekorujemy natką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz