To Się Przyda

NAPOJE, KOKTAJLE





Koktajl


Składniki na 4 porcje:

-15 dag świeżych leśnych owoców-maliny jeżyny, jagody
-1-2 łyżki niesłodzonego soku z czarnego bzu
-1 łyżka syropu z malin
-150 ml kefiru
-1-2 łyżki bitej śmietany

Przygotowanie:

Owoce myjemy, kilka odkładamy do dekoracji. Resztę wrzucamy do miksera, dodajemy sok z bzu i całość dokładnie miksujemy.
Dobrze zmiksowaną masę przecieramy przez sito i energicznie mieszając, dodajemy syrop oraz kefir.
Koktajl przelewamy do kieliszków i ozdabiamy kleksem śmietany oraz maliną i jeżyną.

Kefir można zastąpić maślanką, a sok z czarnego bzu sokiem z czarnej porzeczki.







Mamy sezon truskawkowy, możemy je wykorzystać do większości potraw.
Dzisiaj będziemy pić poncz pięknie pachnący truskawkami.


PONCZ Z TRUSKAWKAMI


Przygotowanie:15 minut
Schładzanie:1 godzina

Składniki:
-1/2 kg truskawek
-butelka białego wytrawnego wina
-2 szklanki soku z białych winogron
-butelka gazowanej wody mineralnej (0,3 l)
-mielony cynamon i imbir
-sok z cytryny





Przygotowanie:
-Butelkę z wodą mineralną wstawiamy do lodówki.Wino mieszamy z sokiem z białych winogron. Dodajemy truskawki. Jeśli mamy mrożone nie rozmrażamy ich.
-Poncz przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny, mielonym cynamonem oraz odrobiną imbiru.
-Napój wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Tuż przed podaniem wlewamy wodę mineralną. Możemy podawać z kostkami lodu.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nie piwo, nie sok owocowy i nie kawa, ale w upalne dni najszybciej nasze pragnienie ugasi delikatnie posłodzona zimna herbata z miętą.

Herbata z miętą

Przygotowanie:10 minut
Chłodzenie: 30 minut



Składniki:

-litr wody
-3 łyżeczki lub torebki czarnej herbaty
-3 gałązki świeżej mięty lub 3 torebki ekspresowej
-2 płaskie łyżki cukru
- 2 szklanki lodu

Przygotowanie:

-Umyć świeżą miętę. Odłożyć kilka listków do dekoracji. Włożyć herbatę i miętę do dzbanka. Zalać wrzątkiem. Poczekać 5 minut. Odcedzić. Posłodzić i wymieszać. Odstawić do ostudzenia.
-Skruszyć lód. Wsypać go do ostudzonej herbaty i wymieszać.

Moja rada:

-Jeśli będziemy studzić herbatę gwałtownie, pod strumieniem zimnej wody ona nie zmętnieje. Gdy powoli studzimy, herbata często staje się mętna, ale nie traci na smaku.
-Z miętą można łączyć każdą czarną herbatę, a także próbować różnych wariantów: znakomita jest np. earl grej lub smakowa cytrynowa.
-Do słodzenia herbaty z miętą najlepszy jest cukier brązowy. W sklepach są różne gatunki, różniące się ilością melasy i stopniem oczyszczenia. Warto wypróbować wszystkie rodzaje i wybrać swój ulubiony. Mają naprawdę niepowtarzalny, intensywny smak.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------

,,Green ice tea" to jeden z najsmaczniejszych napojów dostępnych na rynku. Oczywiście najlepsza mrożona herbata to ta, którą przygotujemy samodzielnie. Zimna zielona herbata z miodem i cytryną znakomicie gasi pragnienie, szczególnie latem.

PRAWDZIWA ,,green ice tea "






Przygotowanie:10 minut
Studzenie:30 minut

Składniki na 6 porcji:

-łyżka zielonej herbaty
-sok z dużej cytryny
-120 g miodu
-litr wody
-2 szklanki lodu

Przygotowanie:

-Zalać herbatę gorącą, ale nie wrzącą wodą. Po 5 minutach przecedzić napar przez sitko, dodać sok i posłodzić miodem.
-Odstawić napój do ostudzenia.
-Wsypać do szklanek po kilka kostek skruszonego lodu, wlać herbatę, dodać po plasterku cytryny i można dodać po listku świeżej mięty.

Moje rady:

-Chcąc uniknąć przecedzania fusów, możemy kupić zieloną herbatę ekspresową. Wyśmienita jest zielona Herbata z miętą i z opuncją figową.
-Wcześniej już wspominałam-przy herbacie mrożonej-ale maże ktoś nie czytał, że gwałtowne chłodzenie zielonej herbaty nie zapobiega mętnieniu jej podczas stygnięcia. Skuteczne jest ono przy czarnej herbacie.
-Jeśli nie mamy blendera do lodu, zawijamy kostki w czystą ściereczkę, skręcamy ją mocno i rozbijamy je tłuczkiem do mięsa.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wiemy jak ciężko jest kierowy na imprezie, czy grillu gdzie jest podawany alkohol. Mam dla nich drink po którym nie muszą bać się policji.

POCIECHA KIEROWCÓW





Składniki:

-100 ml jogurtu naturalnego
-50 ml mleka
-2 połówki brzoskwini z puszki
-1/4 banana
-łyżeczka prażonych płatków migdałowych
-plasterek limonki i winogrono do dekoracji

Przygotowanie:

Jogurt mieszamy z mlekiem, a następnie miksujemy z owocami. Przelewamy do pucharków i dekorujemy. Przed podaniem chłodzimy i posypujemy migdałami.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dla amatorów ,,czegoś mocniejszego" na imprezie, czy grillowej biesiadzie mam kilka pomysłów na drinki i koktajle-kolorowe, orzeźwiające i niezwykle kuszące.

CAIPIRINHA




Składniki:

-limonka lub cytryna
-łyżka cukru, najlepiej trzcinowego
-po 50 ml rumu i wódki
-lód

Przygotowanie:

Limonkę kroimy w ósemki, wkładamy do szklanki z grubego szkła. Dodajemy cukier i rozgniatamy limonkę, np. rączką drewnianej łyżki. Szklankę napełniamy lodem i wlewamy alkohole. Podajemy ze słomką. 
Słomka jest potrzebna bo ( składników nie mieszamy) cały smak jest na dnie szklanki.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pyszny koktajl, bardzo łagodny i kojący dla układu trawiennego. Najlepiej smakuje latem, przyrządzony ze świeżych jagód. Jest bardzo lubiany przez dzieci.

KOKTAJL 

jagodowo - bananowy





Przygotowanie:10 minut

Składniki na dwie porcje:

-banan
-szklanka jagód
-szklanka jogurtu lub kefiru
-cukier do smaku

Przygotowanie:

-Płuczemy jagody i łyżkę odkładamy do dekoracji.
-Miksujemy pozostałe jagody z bananem i zimnym jogurtem, dodając cukier do smaku. dekorujemy pozostałymi owocami.

Maje rady:

-Jagody musimy przebrać, usunąć listki i ogonki oraz dokładnie umyć.
-Najlepsze banany do koktajlu mają intensywnie żółtą skórkę, nakrapianą brązowymi cętkami. Sam owoc, po zdjęciu skórki, nie może być uszkodzony.
-Jogurt naturalny bądź kefir, nie powinien być zbyt kwaśny. Musi być absolutnie świeży.
-Łagodniejsza wersja tego koktajlu przyrządzana jest ze słodkiego mleka.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------



Dla amatorów ,,czegoś mocniejszego", mam kilka pomysłów na drinki i koktajle-kolorowe, orzeźwiające i niezwykle kuszące.





MARZENIE PRIMABALERINY

                                 i

WYTRAWNY GRINGO




MARZENIE PRIMA BALERINY

-80 ml soku pomarańczowego
-40 ml campari
-20 ml wódki
-kruszony lód(średnie kawałki)

Sok pomarańczowy, campari i wódkę mieszamy w shakerze i przelewamy do szklanki wypełnionej lodem.

WYTRAWNY GRINGO

-75 ml soku z żółtych grejfrutów
-35 ml tequili
-łyżeczka soku z cytryny
-wisienka koktajlowa


Soki mieszamy,dodajemy tequilę i ponowni mieszamy. Na dno wysokiego kieliszka wkładamy wisienkę i wlewamy napój



POMARAŃCZOWA CHWILA ZAPOMNIENIA

                                                          i

                      WINNY DZBAN






Pomarańczowa chwila zapomnienia

-25 ml likieru pomarańczowego
-20 ml whisky
-25 ml lodowatej wody
-skórka pomarańczowa
-kropla esencji pomarańczowej


Likier, whisky, esencję i wodę mieszamy, wlewamy do kieliszka i dekorujemy skórką pomarańczową.


Winny dzban

-butelka czerwonego wina wytrawnego
-1/2 lemoniady cytrynowej bez gazu
-1/2 wody mineralnej
-2 cytryny w plastrach
-3-4 łyżki cukru

Cukier rozpuszczamy w wodzie. Dodajemy wino i lemoniadę, mieszamy. Przelewamy do szklanego dzbana i wkładamy cytrynę. Schładzamy w lodówce.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Granity i sorbety to beztłuszczowe wersje lodów. Można je przyrządzać z masy owocowej, soków lub tak jak tę z kawy.Jest to nieskomplikowany, choć czasochłonny deser.

GRANITA kawowa





Przygotowanie:5 minut
Mrożenie 4-6 godzin

Składniki na 4 desery:3 łyżki kawy :

-3 łyżki kawy rozpuszczalnej
-łyżka kakao
-3 łyżki brązowego cukru
-2 szklanki wrzątku
-100 ml wiśniówki
-bita śmietana do ozdoby

Przygotowanie:

-Gotujemy w rondlu wodę z cukrem i kakao. Mieszamy, aż cukier się rozpuści. Gotujemy na małym ogniu ok. 3 minut.Następnie odstawiamy, dodajemy kawę i studzimy. Wlewamy wiśniówkę i przelewamy do płaskiego metalowego naczynia. Wstawiamy do zamrażarki.
-Po godzinie kruszymy widelcem wierzchnią warstwę granity i mieszamy ją z niezamrożonym płynem. Wstawiamy z powrotem do zamrażarki.
-Powtarzamy tą czynność kilka razy, aż do całkowitego zamrożenia i uzyskania kawowego śniegu.
-Granita pozostawiona w zamrażarce twardnieje. Przed podaniem najeży ją jeszcze raz rozkruszyć i spulchnić widelcem, po czym przełożyć do lodówki na pół godziny przed nałożeniem kawowego śniegu do pucharków.


-W szklaneczkach lub pucharkach, udekorować bitą śmietaną. Granita szybko się rozmraża, więc możemy podać ją z łyżeczką i słomką, przez którą można pić zbierającą się na dnie szklanki zimną kawę.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Żwawa Krysia




Składniki:

-50 ml wódki
-łyżka soku z limonki lub cytryny
-plasterek cytryny
-50 ml toniku 
-cukier

Przygotowanie:

-Plasterkiem cytryny zwilżyć brzeg szerokiego kieliszka, zanurzyć go w cukrze rozsypanym na talerzu. Odstawić do lodówki. Wódkę, sok i tonik wymieszać i schłodzić.Podawać w schłodzonym kieliszku.

Ja tonik zastępuję winem ,,Martini" białym.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kto nie lubi piwa lub nie ma ochoty na nie, może wypróbować jeden z wielu drinków z piwa.
Koneser piwa krzyknie na ten pomysł z odrazą ,,Mieszać piwo! Zgroza". Ale czy na pewno? Gdyby tak było nie powstałyby gotowe drinki piwne- jabłkowe, cytrynowe....Warto pokusić się o wzbogacenie tego złotego napoju jakimiś dodatkami. Propozycji jest dużo, zaczynając od soków, aż po alkohole.
Nawet bez okazji warto wypróbować niektóry z poniższych przepisów, kiedy nadejdzie ochota. Zwłaszcza, że alkohol w umiarze jest dla ludzi, z zastrzeżeniami- tylko dla dorosłych, nie w ciąży i nie planujący usiąść za kierownice.
Będąc w upalny dzień w Ojcowie w restauracji odmówiłam piwa, więc zaproponowano mi , skromie mówiąc napój z piwa i sprite. Bardzo mi smakował, więc poprosiłam o skład.




Jest to bardzo prosty drink.

Składniki:

-1 piwo o,5 l
-1 sprite o,3 l
-4 kostki lodu

Sposób przyrządzenia:

Wlewamy do szklanki półlitrowej połowę piwa. Następnie pozostałą połowę uzupełnić spritem i dodać kostki.
Prawda, że proste a dobre. Najlepiej, żeby piwo i sprite było schłodzone.

Maliniak

-200 ml jasnego piwa
-50 ml syropu malinowego
Da szklanki dobrze schłodzonego piwa wlewamy syrop i delikatnie mieszamy.

Zielono mi

-200 ml jasnego piwa
-30 ml niebieskiego curacao
Zimne piwo wlać do szklanki, dodać likier i lekko zamieszać. Podawać od razu.

Cola-cooler

-150 ml jasnego piwa 
-100 ml coca-coli
-2 krople aromatu cytrynowego
Schłodzoną colę wlewamy do zimnego piwa i dodajemy aromat.




2 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mi najbardziej smakuje domowa herbata z miętą. Często podaję ją w specjalnych szklankach do serwowania napojów https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/naczynia-serwowania-napojow/szklanki razem z kostkami lodu oraz cząstkami cytryny. Uwielbiam ją pić zwłaszcza latem, gdy jest bardzo gorąco. Napój skutecznie orzeźwia i chłodzi. Polecam każdemu spróbować.

    OdpowiedzUsuń