Koktajl
Składniki na 4 porcje:
-15 dag świeżych leśnych owoców-maliny jeżyny, jagody
-1-2 łyżki niesłodzonego soku z czarnego bzu
-1 łyżka syropu z malin
-150 ml kefiru
-1-2 łyżki bitej śmietany
Przygotowanie:
Owoce myjemy, kilka odkładamy do dekoracji. Resztę wrzucamy do miksera, dodajemy sok z bzu i całość dokładnie miksujemy.
Dobrze zmiksowaną masę przecieramy przez sito i energicznie mieszając, dodajemy syrop oraz kefir.
Koktajl przelewamy do kieliszków i ozdabiamy kleksem śmietany oraz maliną i jeżyną.
Kefir można zastąpić maślanką, a sok z czarnego bzu sokiem z czarnej porzeczki.
Mamy sezon truskawkowy, możemy je wykorzystać do większości potraw.
Dzisiaj będziemy pić poncz pięknie pachnący truskawkami.
PONCZ Z TRUSKAWKAMI
Przygotowanie:15 minut
Schładzanie:1 godzina
Składniki:
-1/2 kg truskawek
-butelka białego wytrawnego wina
-2 szklanki soku z białych winogron
-butelka gazowanej wody mineralnej (0,3 l)
-mielony cynamon i imbir
-sok z cytryny
Przygotowanie:
-Butelkę z wodą mineralną wstawiamy do lodówki.Wino mieszamy z sokiem z białych winogron. Dodajemy truskawki. Jeśli mamy mrożone nie rozmrażamy ich.
-Poncz przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny, mielonym cynamonem oraz odrobiną imbiru.
-Napój wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Tuż przed podaniem wlewamy wodę mineralną. Możemy podawać z kostkami lodu.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nie piwo, nie sok owocowy i nie kawa, ale w upalne dni najszybciej nasze pragnienie ugasi delikatnie posłodzona zimna herbata z miętą.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nie piwo, nie sok owocowy i nie kawa, ale w upalne dni najszybciej nasze pragnienie ugasi delikatnie posłodzona zimna herbata z miętą.
Herbata z miętą
Przygotowanie:10 minut
Chłodzenie: 30 minut
Składniki:
-litr wody
-3 łyżeczki lub torebki czarnej herbaty
-3 gałązki świeżej mięty lub 3 torebki ekspresowej
-2 płaskie łyżki cukru
- 2 szklanki lodu
Przygotowanie:
-Umyć świeżą miętę. Odłożyć kilka listków do dekoracji. Włożyć herbatę i miętę do dzbanka. Zalać wrzątkiem. Poczekać 5 minut. Odcedzić. Posłodzić i wymieszać. Odstawić do ostudzenia.
-Skruszyć lód. Wsypać go do ostudzonej herbaty i wymieszać.
Moja rada:
-Jeśli będziemy studzić herbatę gwałtownie, pod strumieniem zimnej wody ona nie zmętnieje. Gdy powoli studzimy, herbata często staje się mętna, ale nie traci na smaku.
-Z miętą można łączyć każdą czarną herbatę, a także próbować różnych wariantów: znakomita jest np. earl grej lub smakowa cytrynowa.
-Do słodzenia herbaty z miętą najlepszy jest cukier brązowy. W sklepach są różne gatunki, różniące się ilością melasy i stopniem oczyszczenia. Warto wypróbować wszystkie rodzaje i wybrać swój ulubiony. Mają naprawdę niepowtarzalny, intensywny smak.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
,,Green ice tea" to jeden z najsmaczniejszych napojów dostępnych na rynku. Oczywiście najlepsza mrożona herbata to ta, którą przygotujemy samodzielnie. Zimna zielona herbata z miodem i cytryną znakomicie gasi pragnienie, szczególnie latem.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
,,Green ice tea" to jeden z najsmaczniejszych napojów dostępnych na rynku. Oczywiście najlepsza mrożona herbata to ta, którą przygotujemy samodzielnie. Zimna zielona herbata z miodem i cytryną znakomicie gasi pragnienie, szczególnie latem.
PRAWDZIWA ,,green ice tea "
Przygotowanie:10 minut
Studzenie:30 minut
Składniki na 6 porcji:
-łyżka zielonej herbaty
-sok z dużej cytryny
-120 g miodu
-litr wody
-2 szklanki lodu
Przygotowanie:
-Zalać herbatę gorącą, ale nie wrzącą wodą. Po 5 minutach przecedzić napar przez sitko, dodać sok i posłodzić miodem.
-Odstawić napój do ostudzenia.
-Wsypać do szklanek po kilka kostek skruszonego lodu, wlać herbatę, dodać po plasterku cytryny i można dodać po listku świeżej mięty.
Moje rady:
-Chcąc uniknąć przecedzania fusów, możemy kupić zieloną herbatę ekspresową. Wyśmienita jest zielona Herbata z miętą i z opuncją figową.
-Wcześniej już wspominałam-przy herbacie mrożonej-ale maże ktoś nie czytał, że gwałtowne chłodzenie zielonej herbaty nie zapobiega mętnieniu jej podczas stygnięcia. Skuteczne jest ono przy czarnej herbacie.
-Jeśli nie mamy blendera do lodu, zawijamy kostki w czystą ściereczkę, skręcamy ją mocno i rozbijamy je tłuczkiem do mięsa.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Wiemy jak ciężko jest kierowy na imprezie, czy grillu gdzie jest podawany alkohol. Mam dla nich drink po którym nie muszą bać się policji.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Wiemy jak ciężko jest kierowy na imprezie, czy grillu gdzie jest podawany alkohol. Mam dla nich drink po którym nie muszą bać się policji.
POCIECHA KIEROWCÓW
Składniki:
-100 ml jogurtu naturalnego
-50 ml mleka
-2 połówki brzoskwini z puszki
-1/4 banana
-łyżeczka prażonych płatków migdałowych
-plasterek limonki i winogrono do dekoracji
Przygotowanie:
Jogurt mieszamy z mlekiem, a następnie miksujemy z owocami. Przelewamy do pucharków i dekorujemy. Przed podaniem chłodzimy i posypujemy migdałami.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dla amatorów ,,czegoś mocniejszego" na imprezie, czy grillowej biesiadzie mam kilka pomysłów na drinki i koktajle-kolorowe, orzeźwiające i niezwykle kuszące.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pyszny koktajl, bardzo łagodny i kojący dla układu trawiennego. Najlepiej smakuje latem, przyrządzony ze świeżych jagód. Jest bardzo lubiany przez dzieci.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dla amatorów ,,czegoś mocniejszego" na imprezie, czy grillowej biesiadzie mam kilka pomysłów na drinki i koktajle-kolorowe, orzeźwiające i niezwykle kuszące.
CAIPIRINHA
Składniki:
-limonka lub cytryna
-łyżka cukru, najlepiej trzcinowego
-po 50 ml rumu i wódki
-lód
Przygotowanie:
Limonkę kroimy w ósemki, wkładamy do szklanki z grubego szkła. Dodajemy cukier i rozgniatamy limonkę, np. rączką drewnianej łyżki. Szklankę napełniamy lodem i wlewamy alkohole. Podajemy ze słomką.
Słomka jest potrzebna bo ( składników nie mieszamy) cały smak jest na dnie szklanki.--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pyszny koktajl, bardzo łagodny i kojący dla układu trawiennego. Najlepiej smakuje latem, przyrządzony ze świeżych jagód. Jest bardzo lubiany przez dzieci.
KOKTAJL
jagodowo - bananowy
Przygotowanie:10 minut
Składniki na dwie porcje:
-banan
-szklanka jagód
-szklanka jogurtu lub kefiru
-cukier do smaku
Przygotowanie:
-Płuczemy jagody i łyżkę odkładamy do dekoracji.
-Miksujemy pozostałe jagody z bananem i zimnym jogurtem, dodając cukier do smaku. dekorujemy pozostałymi owocami.
Maje rady:
-Jagody musimy przebrać, usunąć listki i ogonki oraz dokładnie umyć.
-Najlepsze banany do koktajlu mają intensywnie żółtą skórkę, nakrapianą brązowymi cętkami. Sam owoc, po zdjęciu skórki, nie może być uszkodzony.
-Jogurt naturalny bądź kefir, nie powinien być zbyt kwaśny. Musi być absolutnie świeży.
-Łagodniejsza wersja tego koktajlu przyrządzana jest ze słodkiego mleka.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Dla amatorów ,,czegoś mocniejszego", mam kilka pomysłów na drinki i koktajle-kolorowe, orzeźwiające i niezwykle kuszące.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Granity i sorbety to beztłuszczowe wersje lodów. Można je przyrządzać z masy owocowej, soków lub tak jak tę z kawy.Jest to nieskomplikowany, choć czasochłonny deser.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Dla amatorów ,,czegoś mocniejszego", mam kilka pomysłów na drinki i koktajle-kolorowe, orzeźwiające i niezwykle kuszące.
MARZENIE PRIMABALERINY
i
WYTRAWNY GRINGO
MARZENIE PRIMA BALERINY
-80 ml soku pomarańczowego
-40 ml campari
-20 ml wódki
-kruszony lód(średnie kawałki)
Sok pomarańczowy, campari i wódkę mieszamy w shakerze i przelewamy do szklanki wypełnionej lodem.
WYTRAWNY GRINGO
-75 ml soku z żółtych grejfrutów
-35 ml tequili
-łyżeczka soku z cytryny
-wisienka koktajlowa
Soki mieszamy,dodajemy tequilę i ponowni mieszamy. Na dno wysokiego kieliszka wkładamy wisienkę i wlewamy napój
POMARAŃCZOWA CHWILA ZAPOMNIENIA
i
WINNY DZBAN
Pomarańczowa chwila zapomnienia
-25 ml likieru pomarańczowego
-20 ml whisky
-25 ml lodowatej wody
-skórka pomarańczowa
-kropla esencji pomarańczowej
Likier, whisky, esencję i wodę mieszamy, wlewamy do kieliszka i dekorujemy skórką pomarańczową.
Winny dzban
-butelka czerwonego wina wytrawnego
-1/2 lemoniady cytrynowej bez gazu
-1/2 wody mineralnej
-2 cytryny w plastrach
-3-4 łyżki cukru
Cukier rozpuszczamy w wodzie. Dodajemy wino i lemoniadę, mieszamy. Przelewamy do szklanego dzbana i wkładamy cytrynę. Schładzamy w lodówce.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Granity i sorbety to beztłuszczowe wersje lodów. Można je przyrządzać z masy owocowej, soków lub tak jak tę z kawy.Jest to nieskomplikowany, choć czasochłonny deser.
GRANITA kawowa
Przygotowanie:5 minut
Mrożenie 4-6 godzin
Składniki na 4 desery:3 łyżki kawy :
-3 łyżki kawy rozpuszczalnej
-łyżka kakao
-3 łyżki brązowego cukru
-2 szklanki wrzątku
-100 ml wiśniówki
-bita śmietana do ozdoby
Przygotowanie:
-Gotujemy w rondlu wodę z cukrem i kakao. Mieszamy, aż cukier się rozpuści. Gotujemy na małym ogniu ok. 3 minut.Następnie odstawiamy, dodajemy kawę i studzimy. Wlewamy wiśniówkę i przelewamy do płaskiego metalowego naczynia. Wstawiamy do zamrażarki.
-Po godzinie kruszymy widelcem wierzchnią warstwę granity i mieszamy ją z niezamrożonym płynem. Wstawiamy z powrotem do zamrażarki.
-Powtarzamy tą czynność kilka razy, aż do całkowitego zamrożenia i uzyskania kawowego śniegu.
-Granita pozostawiona w zamrażarce twardnieje. Przed podaniem najeży ją jeszcze raz rozkruszyć i spulchnić widelcem, po czym przełożyć do lodówki na pół godziny przed nałożeniem kawowego śniegu do pucharków.
-W szklaneczkach lub pucharkach, udekorować bitą śmietaną. Granita szybko się rozmraża, więc możemy podać ją z łyżeczką i słomką, przez którą można pić zbierającą się na dnie szklanki zimną kawę.
Żwawa Krysia
Składniki:
-50 ml wódki
-łyżka soku z limonki lub cytryny
-plasterek cytryny
-50 ml toniku
-cukier
Przygotowanie:
-Plasterkiem cytryny zwilżyć brzeg szerokiego kieliszka, zanurzyć go w cukrze rozsypanym na talerzu. Odstawić do lodówki. Wódkę, sok i tonik wymieszać i schłodzić.Podawać w schłodzonym kieliszku.
Ja tonik zastępuję winem ,,Martini" białym.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kto nie lubi piwa lub nie ma ochoty na nie, może wypróbować jeden z wielu drinków z piwa.
Koneser piwa krzyknie na ten pomysł z odrazą ,,Mieszać piwo! Zgroza". Ale czy na pewno? Gdyby tak było nie powstałyby gotowe drinki piwne- jabłkowe, cytrynowe....Warto pokusić się o wzbogacenie tego złotego napoju jakimiś dodatkami. Propozycji jest dużo, zaczynając od soków, aż po alkohole.
Nawet bez okazji warto wypróbować niektóry z poniższych przepisów, kiedy nadejdzie ochota. Zwłaszcza, że alkohol w umiarze jest dla ludzi, z zastrzeżeniami- tylko dla dorosłych, nie w ciąży i nie planujący usiąść za kierownice.
Będąc w upalny dzień w Ojcowie w restauracji odmówiłam piwa, więc zaproponowano mi , skromie mówiąc napój z piwa i sprite. Bardzo mi smakował, więc poprosiłam o skład.
Jest to bardzo prosty drink.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kto nie lubi piwa lub nie ma ochoty na nie, może wypróbować jeden z wielu drinków z piwa.
Koneser piwa krzyknie na ten pomysł z odrazą ,,Mieszać piwo! Zgroza". Ale czy na pewno? Gdyby tak było nie powstałyby gotowe drinki piwne- jabłkowe, cytrynowe....Warto pokusić się o wzbogacenie tego złotego napoju jakimiś dodatkami. Propozycji jest dużo, zaczynając od soków, aż po alkohole.
Nawet bez okazji warto wypróbować niektóry z poniższych przepisów, kiedy nadejdzie ochota. Zwłaszcza, że alkohol w umiarze jest dla ludzi, z zastrzeżeniami- tylko dla dorosłych, nie w ciąży i nie planujący usiąść za kierownice.
Będąc w upalny dzień w Ojcowie w restauracji odmówiłam piwa, więc zaproponowano mi , skromie mówiąc napój z piwa i sprite. Bardzo mi smakował, więc poprosiłam o skład.
Jest to bardzo prosty drink.
Składniki:
-1 piwo o,5 l
-1 sprite o,3 l
-4 kostki lodu
Sposób przyrządzenia:
Wlewamy do szklanki półlitrowej połowę piwa. Następnie pozostałą połowę uzupełnić spritem i dodać kostki.
Prawda, że proste a dobre. Najlepiej, żeby piwo i sprite było schłodzone.
Maliniak
-200 ml jasnego piwa
-50 ml syropu malinowego
Da szklanki dobrze schłodzonego piwa wlewamy syrop i delikatnie mieszamy.
Zielono mi
-200 ml jasnego piwa
-30 ml niebieskiego curacao
Zimne piwo wlać do szklanki, dodać likier i lekko zamieszać. Podawać od razu.
Cola-cooler
-150 ml jasnego piwa
-100 ml coca-coli
-2 krople aromatu cytrynowego
Schłodzoną colę wlewamy do zimnego piwa i dodajemy aromat.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńMi najbardziej smakuje domowa herbata z miętą. Często podaję ją w specjalnych szklankach do serwowania napojów https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/naczynia-serwowania-napojow/szklanki razem z kostkami lodu oraz cząstkami cytryny. Uwielbiam ją pić zwłaszcza latem, gdy jest bardzo gorąco. Napój skutecznie orzeźwia i chłodzi. Polecam każdemu spróbować.
OdpowiedzUsuń