Karp ze śliwkami
Składniki:
-1 kg karpia
-25 dag mrożonych lub świeżych śliwek węgierek
-pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
-3-4 łyżki oliwy
-łyżka mąki
-po dużej szczypcie zmielonych przypraw: cynamonu, goździków i imbiru
-sok z cytryny
-cukier i sól
Przygotowanie:
Oczyszczoną i sprawioną rybę kroimy na dzwonka. Solimy i odstawiamy na 30 minut w chłodne miejsce.
Śliwki płuczemy i po usunięciu pestek miksujemy z winem i zmielonymi przyprawami. Doprawiamy ten sos do smaku sokiem z cytryny, cukrem i solą.
Kawałki karpia obtaczamy w mące, po czym rumienimy z obu stron na mocno rozgrzanym oleju. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy sosem i zapiekamy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz