MAKARONY ZAPIEKANE
Lazanie, cannelloni i inne makarony faszerowane to włoska klasyka.. Są one znakomite, ale nie da się ukryć, bardzo pracochłonne.
To cannelloni zrobiłam z płatów ciasta, a nie z gotowych rurek, dlatego ,że ten sposób jest zdecydowanie łatwiejsza i niezawodna metoda. Gotowe rurki często pod czas gotowania i wyjmowania uszkadzają się, a nadziewanie ich jest trudniejsze niż smarowanie płatów farszem. Możemy też farsz zawinąć w podgotowane suszone płaty ciasta na lazanie.
Cannelloni po bolońsku
Składniki:
Ciasto na makaron:( można użyć gotowych cannelloni lub płatów lazanii)
-2 szklanki mąki pszennej
-2 żółtka
-3 jajka
-3 łyżki oliwy
-szczypta soli
do posypania:
-5 łyżek parmezanu
Nadzienie:
-60 dag mielonego misa wieprzowo-wołowego
-3 cebule
-2 marchewki
-2-3 łodygi selera naciowego
-2 szklanki przecieru pomidorowego
-100 ml białego wina
-100 ml oliwy
-2 łyżki posiekanego rozmaryny
-2 goździki
-sól o pieprz
Beszamel:
3 szklanki mleka
-po 3 łyżki mąki pszennej i masła
-szczypta gałki muszkatołowej
-sól i pieprz
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy, dodajemy jajka, żółtka, oliwę, sól i zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Dzielimy je na 10 kawałków. Każdy kawałek rozwałkowujemy na kwadrat o boku 8 cm i grubości ok 1 mm. Gotujemy każdy z osobna przez 2 minuty w osolonej wodzie. Wyjmujemy łyżką cedzakową, przelewamy zimną wodą i układamy na lnianej ściereczce.
Warzywa myjemy i obieramy. Marchew trzemy na tarce z dużymi oczkami. Seler szatkujemy. Cebulę drobno siekamy i przesmażamy na oliwie. Wkładamy do niej mięso i smażymy dalej, rozdrabniając grudki. Dodajemy marchew, seler, sos pomidorowy, wino, rozmaryn i goździki. Doprawiamy solą i pieprzem, po czym dusimy pod przykryciem ok. 30 minut. Studzimy i wyjmujemy goździki.
Roztapiamy masło na sos. Dodajemy mąkę i smażymy przez chwilę mieszając. Powoli wlewamy mleko , cały czas ubijając rózgą, aby nie powstały grudki. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Na płaty makaronu nakładamy nadzienie, zwijamy w rurki (gotowy makaron nadziewamy farszem), układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy sosem beszamelowym i zapiekamy 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st.
Podajemy posypane parmezanem.
Podajemy posypane parmezanem.
Cannelloni z farszem warzywnym
Składniki:
-12 rurek cannelloni
-sól, pieprz i olej
-1/2 opakowania mrożonej zupy jarzynowej
zioła prowansalskie
-100 ml śmietany 12%
-5 dag startego żółtego sera
-mielony imbir
-12 rurek cannelloni
-sól, pieprz i olej
-1/2 opakowania mrożonej zupy jarzynowej
zioła prowansalskie
-100 ml śmietany 12%
-5 dag startego żółtego sera
-mielony imbir
Przygotowanie:
Cannelloni ugotuj al dente w osolonej wodzie, zahartuj, przelewając zimną wodą na durszlaku i osącz. Na łyżce oleju podsmaż mieszankę warzywną, przypraw do smaku solą, pieprzem i ziołami, rozdrobnij widelcem. Farszem napełnij cannelloni. Ułóż w natłuszczonym naczyniu do zapiekania, polej śmietaną, posyp startym serem i imbirem. Zapiekaj 15 min w temp. 180 st.
Cannelloni ugotuj al dente w osolonej wodzie, zahartuj, przelewając zimną wodą na durszlaku i osącz. Na łyżce oleju podsmaż mieszankę warzywną, przypraw do smaku solą, pieprzem i ziołami, rozdrobnij widelcem. Farszem napełnij cannelloni. Ułóż w natłuszczonym naczyniu do zapiekania, polej śmietaną, posyp startym serem i imbirem. Zapiekaj 15 min w temp. 180 st.
Lasagne
Składniki na 6 porcji:
Beszamel:
3 łyżki masła
-2 łyżki mąki
-4 szklanki mleka
Lasagne:
-cebula
-2 marchewki
-3 łyżki oleju
-50 dag mięsa mielonego
-1 i 1/2 szklanki czerwonego wina
-puszka koncentratu pomidorowego
-2 ząbki czosnku
-opakowanie płatów lasagne
-po 20 dag serów mozzarella i ricotta
-10 dag parmezanu.
Beszamel:
3 łyżki masła
-2 łyżki mąki
-4 szklanki mleka
Lasagne:
-cebula
-2 marchewki
-3 łyżki oleju
-50 dag mięsa mielonego
-1 i 1/2 szklanki czerwonego wina
-puszka koncentratu pomidorowego
-2 ząbki czosnku
-opakowanie płatów lasagne
-po 20 dag serów mozzarella i ricotta
-10 dag parmezanu.
Przyrządzenie:
Beszamel:
Topimy masło i oprószamy mąką. Mieszając dolewamy mleko. Gotujemy 5 minut. Przyprawiamy.
Posiekane warzywa przysmażamy na oleju, dodajemy mięso i smażymy. Zalewamy winem i dodajemy koncentrat. Gotujemy 10 minut. Przyprawiamy.
Na spód formy nalewamy odrobinę beszamelu, przykrywamy płatami lasagne, te mięsem, plastrami mozzarelli, startym parmezanem i ricottą. Czynność powtarzamy. Ostatnią warstwę stanowią płaty, które polewamy resztą sosu.
Zapiekamy 40 minut. Polewamy sosem pomidorowym.
Beszamel:
Topimy masło i oprószamy mąką. Mieszając dolewamy mleko. Gotujemy 5 minut. Przyprawiamy.
Posiekane warzywa przysmażamy na oleju, dodajemy mięso i smażymy. Zalewamy winem i dodajemy koncentrat. Gotujemy 10 minut. Przyprawiamy.
Na spód formy nalewamy odrobinę beszamelu, przykrywamy płatami lasagne, te mięsem, plastrami mozzarelli, startym parmezanem i ricottą. Czynność powtarzamy. Ostatnią warstwę stanowią płaty, które polewamy resztą sosu.
Zapiekamy 40 minut. Polewamy sosem pomidorowym.
------------------------------------------------------------------------------
Makarony z sosami
To za ich sprawą tak polubiliśmy włoską kuchnię. Łączą one w sobie szlachetną prostotę, kulinarny szyk, łatwość przyrządzenia i wyjątkową smakowitość. Nie znaczy to, że nie wolno nam przyrządzać sosów także według przepisów zaczerpniętych z innych źródeł lub po prostu z własnych pomysłów.
Dla Włochów dobieranie makaronu do sosu to sprawa zasadnicza. Twierdzą, że spaghetti z sosem pomidorowym smakuje inaczej niż z rurkami. Dlatego w nazwach włoskich dań zwykle zawarta jest informacja, z jakiego makaronu trzeba je przyrządzać. I nie należy dopatrywać się w tym przesady, bo i my zapiekamy z kapustą tylko łazanki. Warto pamiętać, że sosy o płynnej konsystencji lepiej wiążą się z makaronami krótkimi o wyrazistej formie, a sosy zawiesiste dobrze łączą się również z długimi i gładkimi.
Dla Włochów dobieranie makaronu do sosu to sprawa zasadnicza. Twierdzą, że spaghetti z sosem pomidorowym smakuje inaczej niż z rurkami. Dlatego w nazwach włoskich dań zwykle zawarta jest informacja, z jakiego makaronu trzeba je przyrządzać. I nie należy dopatrywać się w tym przesady, bo i my zapiekamy z kapustą tylko łazanki. Warto pamiętać, że sosy o płynnej konsystencji lepiej wiążą się z makaronami krótkimi o wyrazistej formie, a sosy zawiesiste dobrze łączą się również z długimi i gładkimi.
Makaron z brokułami
1 porcja - 451 kcal. Czas przygotowania: 30 minut
Składniki na 4 porcje:
-15 dag szalotki
-duży brokuł
-25 dag filetów z piersi indyka
-10 dag suszonych pomidorów marynowanych w oleju
-papryczka chili
-25 dag makaronu
-2 łyżki oleju
-3/4 szklanki wytrawnego białego wina
-2 szklanki bulionu
-2 łyżki zasmażki błyskawicznej
Przygotowanie
-Szalotkę obieramy i kroimy na pół. Brokuł dzielimy na małe różyczki. Mięso kroimy na paski. Oprószamy solą i pieprzem. Pomidory tniemy w paski, a chili w kostkę.
-Gotujemy makaron. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Na dużym ogniu przesmażamy mięso i wyjmujemy z patelni. Na tym samym tłuszczu dusimy szalotkę i chili. Podlewamy winem i gotujemy 3 minuty.
-Dolewamy bulion, wkładamy brokuł, mięso i pod przykryciem dusimy ok. 5 minut. Zagęszczamy zasmażką i gotujemy jeszcze 2 minuty. Przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
-Odcedzamy makaron, mieszamy ze składnikami na patelni i pomidorami.
Kolorowy makaron
źródło:gazeta
Składniki:
-20 dag makaronu wstążki
-sól, olej, masło,
-duża cebula
-20 dag szynki
-20 dag pieczarek
-opakowanie żółtych warzyw na patelnię (z kukurydzą i kolorową papryką)
-pieprz, oregano, curry
-1/2 szklanki śmietany
-5 dag startego żółtego sera
-listki oregano
-grubo zmielony pieprz kolorowy
Przygotowanie:
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie i odcedź. Cebulę obierz posiekaj i zeszklij na oleju. Dodaj pokrojoną w kostkę szynkę i podsmaż. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki i podsmaż na osobnej patelni. Dołóż do szynki, wymieszaj i smaż razem ok. 5 minut. Włóż lekko rozmrożone warzywa, podsmaż mieszając, aż wszystko będzie miękkie, ale jędrne. Dodaj makaron, przypraw do smaku i wlej śmietanę. Posyp startym serem. Trzymaj na patelni jaszcze ok 10 minut na małym ogniu. Posyp listkami oregano i kolorowym pieprzem
Makaron rurki z boczkiem
Danie jest łatwe do wykonania
Składniki:
-4 szklanki ugotowanych rurek
-15 dag wędzonego boczku pokrojonego w cienkie plasterki
-średniej wielkości brokuł
-słoiczek przecieru pomidorowego
-sól i pieprz
-10 dag pleśniowego sera
Przygotowanie:
Boczek podsmażamy na oleju. Zdejmujemy z patelni, mieszamy z makaronem i trzymamy w ciepłym miejscu. Na tłuszcz wysmażony z boczku wkładamy przecier, dodajemy kilka łyżek wody. Chwilę podsmażamy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Brokuł płuczemy dzielimy na różyczki i wrzucamy na 5 minut na osolony wrzątek. Osączamy i mieszamy z makaronem. Całość polewamy sosem, posypujemy pokrojonym na małe kawałki serem i mieszamy.
Spaghetti z pesto genueńskim
Składniki:
40 dag spaghetti
-pęczek bazylii
-3-4 łyżki natki pietruszki
-5 ząbków czosnku
-10 dag świeżo startego parmezanu
-5 dag pinioli lub orzechów włoskich
-pół szklanki oliwy
-sól
Przygotowanie:
Bazylię myjemy i osączamy. Czosnek obieramy.
Składniki sosu ucieramy albo miksujemy na kremową masę i przyprawiamy solą.
Spaghetti gotujemy al dente, gorące mieszamy z sosem i od razu podajemy.
Po włosku tagliatelle, a po polsku długie wstążki
Tagliatelle ze szpinakiem
Składniki:
-40 dag długiego makaronu
-15 dag szpinaku
-szalotka lub nieduża cebula
-3 łyżki oliwy
-2 ząbki czosnku
-kilka liści bazylii
-3 łyżki gęstej śmietany
-łyżka przyprawy do zupy
-sól i biały pieprz
Przygotowanie:
Szpinak przebieramy, obcinamy ogonki, płuczemy, blanszujemy, odcedzamy, osączamy i siekamy. Szalotkę kroimy w kostkę i szklimy na oliwie w sporym rondlu. Dodajemy szpinak i smażymy kilka minut. Jeśli mamy szpinak mrożony to smażymy aż większa część wody odparuje. Doprawiamy bazylią, czosnkiem, solą i pieprzem. Dodajemy śmietanę, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Wkładamy ugotowany gorący makaron, mieszamy i natychmiast podajemy.
Penne z sosem ziołowym
Składniki:
-30 dag makaronu penne
cebula
-szklanka śmietanki 30- procentowej
-2 łyżki czystej wódki
-2 łyżki masła
-5 łyżek startego parmezanu
-po łyżce posiekanych ziół: tymianku, lubczyku i bazylii
-sól i pieprz
Przygotowanie:
Cebulę obieramy. Kroimy w plasterki, szklimy na maśle. Dodajemy zioła, wódkę i mieszamy. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i dusimy aż sos zgęstnieje.
Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i mieszamy z sosem. Doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy serem i od razu podajemy.
Świderki z sosem tuńczykowym
Składniki:
-40 dag świderków
-15 dag czarnych oliwek bez pestek
-puszka tuńczyka w oleju
-5 filetów anchois
-2 łyżki kaparów
-marynowana czerwona papryka
-1/3 szklanki oliwy
-łyżeczka soku z cytryny
-2 łyżki posiekanych listków z bazylii
sól i pieprz
Przygotowanie:
Oliwki, kapary, anchois i tuńczyka miksujemy na jednolitą masę. Zmniejszamy obroty miksera i cienką strużką wlewamy oliwę. Masę przekładamy do miski. Dodajemy do niej paprykę pokrojoną w kostkę, bazylię, sok z cytryny, sól i pieprz. Makaron gotujemy al dente i odcedzamy. 2 łyżki wody z gotowania dodajemy do sosu i mieszamy. Makaron mieszamy z sosem, przykrywamy i odstawiamy na 2-3 minuty w ciepłe miejsce. Podajemy przybrany listkami bazylii.
Lumache (makaron kolanka) w sosie pomidorowym
Składniki:
-40 dag dużych kolanek
-70 dag dojrzałych pomidorów
-2 ząbki czosnku
-2 łyżki posiekanej bazylii
-4 łyżki oliwy
-cukier, sól i pieprz
Przygotowanie:
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. W rondlu rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy obrany czosnek na brązowo, dodajemy łyżkę bazylii, pomidory i gotujemy na małym ogniu, aż zgęstnieje (ok. 20 minut). Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru i resztą bazylii. Ugotowany al dente makaron wrzucamy do garnka z sosem i, mieszając chwilę podgrzewamy. Przekładamy do ogrzanej wazy i natychmiast podajemy.
Sojowy makaron z warzywami
przygotowanie 30 minut
Składniki:
-15 dag makaronu sojowego
-4 suszone grzyby mun
-duża marchewka
-pokrojona w paski papryka
-średni kalafior podzielony na różyczki
-drobno posiekana cebula
-łyżka sosu sojowego
-2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Grzyby moczymy w wodzie 20 minut. Osączamy, odcinamy trzony. Kapelusze gotujemy 10 minut, odcedzamy i kroimy w cienkie paski. Na gorącym oleju szklimy cebulę. Makaron sojowy zalewamy wrzątkiem, przykrywamy na 3 minuty, a następnie odcedzamy. Wkładamy na patelnię z cebulą i smażymy ok. minuty. Dodajemy warzywa oraz grzyby i cały czas mieszając smażymy ok. 5 minut. Pod koniec podlewamy sosem sojowym, wymieszanym z 3 łyżkami wody. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Azjatycki z kurczakiem
Składniki:
-25 dag azjatyckiego makaronu jajecznego
-50 dag filetów z piersi kurczaka, pęczek dymki
-2 ząbki czosnku
-kawałek świeżego imbiru
-1-2 suszone papryczki chili
-5-6 łyżek oleju arachidowego
-3 łyżki sosu sojowego
-1-2 łyżki soku z cytryny
-sól
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente w 2 litrach posolonej wody i odcedzamy. Mięso kroimy w paski. Dymkę kroimy w talarki. Imbir i czosnek obieramy i drobno siekamy. Chili rozcieramy. Na dużej patelni lub w woku mocno rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju, wkładamy mięso i smażymy 2-3 minuty energicznie mieszając.Wkładamy mięso z całą zawartością patelni do naczynia, a na patelnię wlewamy resztę oleju i przesmażamy dymkę, imbir, czosnek oraz chili. Następnie wkładamy makaron i smażymy 1 minutę mieszając. Do makaronu wkładamy mięso, polewamy sosem sojowym oraz sokiem z cytryny i smażymy jeszcze 1-2 minuty.
Makarom na słodko
Makaron z bakaliami
Składniki:
-40 dag krótkiego makaronu
-2-3 jabłka
-po 3 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich i laskowych
-10 dag rodzynek
-2 łyżki miodu
-łyżka masła
-3 łyżki kremówki
-sok z połowy cytryny
-2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Rodzynki moczymy w letniej wodzie. Jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. W rondlu topimy miód i cukier. Dodajemy masło, a gdy się zagotuje dodajemy jabłka. Podgrzewamy je 2-3 minuty, po czym wrzucamy orzechy i wszystko starannie mieszamy.
Rodzinki osączamy na sicie.
Makaron gotujemy w lekko osolonej i posłodzonej wodzie. Odcedzamy, a następnie najpierw mieszamy ze śmietaną, a potem z jabłkami i orzechami uprażonymi w miodzie oraz rodzynkami.
Podajemy na gorąco..
Sałatki z makaronem
Można powiedzieć, że makaron wtargnął do codziennych jadłospisów Polaków, zwłaszcza tych z młodego pokolenia.
Sałatka makaronowa z awokado
Składniki:
-30 dag makaronu penne
-2 dojrzałe awokado
-50 dag dojrzałych pomidorów
-40 dag sera feta
-po 5 dag roszponki i rukoli
-3 łyżki posiekanej świeżej zieleniny: bazylii, natki pietruszki i kopru
-sól i pieprz
Sos:
-4 łyżki oliwy
-skórka i sok z cytryny
-łyżka kaparów
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i osączamy.
Przygotowujemy sos: sok i skórkę otartą z cytryny mieszamy z oliwą i kaparami.
Awokado obieramy, usuwamy pestkę. Miąższ kroimy w plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny.
Makaron mieszamy delikatnie z awokado, pokrojonymi na pół plasterkami pomidorów, pokrojonym w kostkę serem, rukolą, roszponką i zieleniną. Sałatkę doprawiamy solą oraz pieprzem, polewamy sosem i delikatnie mieszamy.
Potrawka z pieczarkami
Składniki:
-25 dag makaronu (penne)
-1 pęczek dymki
-1 ząbek czosnku
-25 dag kurek (mogą być mrożone)
-40 dag pieczarek
40 dag szynki
-2 łyżki oleju
-20 dag pomidorów koktajlowych
-20 dag śmietany kremówki
-pół pęczka oregano
-sól
Przygotowanie:
Kurki jeśli są mrożone rozmrażamy je i gotujemy w osolonej wodzie. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dymkę oczyszczamy i kroimy w krążki. Czosnek obieramy, siekamy lub przeciskamy przez praskę. Pieczarki oczyszczamy i kroimy na połówki lub ćwiartki. Szynkę kroimy w kostkę. Mocno rozgrzewamy olej na dużej patelni, podsmażamy na nim szynkę i przekładamy na talerz. Na ten sam tłuszcz wrzucamy dymkę, kurki i pieczarki, podsmażamy na złoty kolor. Pomidory myjemy, kroimy i dodajemy do grzybów. Następnie wrzucamy szynkę i makaron, dokładnie mieszamy. Całość podlewamy śmietaną i gotujemy 5 minut na małym ogniu. Oregano płuczemy, listki odrywamy, kilka zostawiamy do dekoracji. Pozostałe listki siekamy, wrzucamy do potrawki i mieszamy. Gotowe danie dekorujemy listkami i podajemy na gorąco, bezpośrednio po przygotowaniu.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Makaron z curry
Składniki:
-40 dag makaronu
-sos sojowy
- przyprawa curry
-1/4 strąka czerwonej papryki
-kilka grzybów mun
-2 łyżki oleju
-natka pietruszki
Przygotowanie:
-Makaron gotujemy na pół miękko, odcedzamy.
-Grzyby mun namaczamy, a kiedy znacznie powiększą objętość wyjmujemy i siekamy.
-paprykę myjemy , usuwamy gniazdo nasienne. Płuczemy i kroimy w kostkę.
-Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy paprykę i grzyby, skrapiamy sosem sojowym, posypujemy curry i dusimy mieszając.
-Wykładamy makaron na patelnię, mieszamy i podgrzewamy. Posypujemy natką pietruszki i od razu podajemy.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Prosty pomysł i doskonały smak. Jest to danie bardzo proste , tanie i idealne na letni obiad.
Makaron z cukinią i orzechami
Przygotowanie:5 minut
Gotowanie: 10 -15 minut
Składniki na 4 porcje:
-50 dag makaronu wstążki
-4 cukinie
-starty żółty ser, najlepiej parmezan
-cebula
-2 ząbki czosnku
-6 łyżek oliwy
-garść posiekanych orzechów włoskich (nie koniecznie)
-sól
Przygotowanie:
-Myjemy cukinie,osuszamy, kroimy na niezbyt cienkie plastry. Cebulę kroimy w piórka. Czosnek rozdrabniamy. wstawiamy wodę na makaron.
-Rozgrzewamy na patelni oliwę, wrzucamy cebulę.Smażymy ja do momentu aż się zeszkli,następnie dodajemy czosnek i smażymy ok. 2 minut. Następnie wrzucamy cukinię. Mieszamy, lekko solimy i przykrywamy. Dusimy, aż wszystko będzie szkliste, ale nie rozgotowane (15-20 minut).
Rada:
-Im szersze wstążki wybierzemy, tym danie będzie bardziej dekoracyjne. Do wody w której gotujemy makaron, nie dodajemy tłuszczu, bo makaron będzie trudniej oblepiał się sosem.
-Makaron z cukinią podajemy gorący, natychmiast po ugotowaniu, ponieważ źle znosi odgrzewanie.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Makaron dość często gości na naszych stołach, jednak wciąż traktowany jest jako danie drugorzędne i nieatrakcyjne.A przecież liczne gatunki makaronu łączone z różnymi dodatkami, fantazyjnie przyprawione i podane mogą być naprawdę smacznymi i niebanalnymi posiłkami.
Przepis przewidziany jest na 4 porcje w przypadku dania głównego. Jeśli danie zostanie podane jako przystawka wystarczy go na 6 porcji.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Makaron dość często gości na naszych stołach, jednak wciąż traktowany jest jako danie drugorzędne i nieatrakcyjne.A przecież liczne gatunki makaronu łączone z różnymi dodatkami, fantazyjnie przyprawione i podane mogą być naprawdę smacznymi i niebanalnymi posiłkami.
Makarom na sposób węgierski
( Spaghetti alla carbonara)
Składniki na 4 porcje:
-15 dag tłustego i 25 dag przerośniętego wędzonego boczku
-2 łyżki masła lub margaryny
-30 dag spaghetti lub innego makaronu
-sól
-4 żółtka
-filiżanka śmietany
-5-10 dag startego żółtego sera
-świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przyrządzenia:
-Z boczku odcinamy skórę i kroimy go w cienkie paski.
-Pieczemy go na patelni na tłuszczu aż do zrumienienia.
-Makaron gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy go na durszlaku.
-W momencie gdy makaron będzie się dogotowywał, żółtka mieszamy ze śmietaną i startym serem, po czym obficie posypujemy pieprzem.
-Makaron wykładamy do nagrzanej salaterki i polewamy masą jajeczno - śmietanową. Dodajemy upieczony boczek z tłuszczem i mieszamy. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Natychmiast podajemy.
Moja rada:
-Nie przelewamy makaronu zimną wodą i do wody w której gotujemy makaron nigdy nie dodajemy oleju
bo nie oklei go żaden sos.
-Ładnie będzie wyglądać, gdy zostawicie odrobinę boczku upieczonego do przystrojenia poszczególnych porcji.
-Ważne jest aby masa jajeczno - śmietanowa masa miała konsystencję kremu.
-Podawać koniecznie ze świeżą sałatą.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mogą one zastąpić frytki. Są one nawet smaczniejsze i delikatniejsze.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mogą one zastąpić frytki. Są one nawet smaczniejsze i delikatniejsze.
Makaronowe krokiety
Składniki na 1 porcje:
-1 szklanka ugotowanego makarony gwiazdki lub kolanka
-1 łyżka masła lub margaryny
-1 łyżka drobno pokrojonej kiełbasy lub resztek szynki
-1 łyżka drobno posiekanej cebuli
-1 małe jajko
-1 łyżka mąki
-2 łyżki mleka
-sól i szczypta słodkiej papryki w proszku
-1 łyżka pietruszki
-bułka tarta do obtaczania
-tłuszcz do pieczenia
Przygotowanie:
-Makaron rozdrabniamy i podgrzewamy. (gdy chcemy podgrzać makaron najlepiej zrobić to w durszlaku zawieszonym w garnku z gotującą wodą)
-W tym czasie rozgrzewamy tłuszcz na patelni i podsmażamy kiełbasę lub szynkę oraz cebulę, po czym zostawiamy do wystygnięcia
-Z jajka, mąki, mleka, soli i papryki robimy ciasto, po czym mieszamy je dokładnie z makaronem i masą kiełbasiano- cebulową.
-Następnie formułujemy krokiety grubości palca i długości ok. 3 cm, obtaczamy je w bułce i pieczemy na patelni lub frytkownicy.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Z delikatnymi klopsikami i subtelnymi dodatkami podajemy na stół nasz obiadek. oto moje ulubione makaronowe danie.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Z delikatnymi klopsikami i subtelnymi dodatkami podajemy na stół nasz obiadek. oto moje ulubione makaronowe danie.
Makaronowy obiadek
Składniki na 4 porcje:
-2 łyżki oleju z oliwek
-1 cebula
-1 duża puszka obranych pomidorów
-1 lampka białego wina
-1 szklanka bulionu z 1 kostki rosołowej
-szczypta suchego rozmarynu
-1/4 liści laurowego
-świeżo zmielony pieprz lub 1/4 strąka ostrej papryczki
-30 dag makaronu
-20 dag tatara
-1 jajko
-8 dag zmielonych migdałó
-3 łyżki rodzynek
-sól i słodka papryka w proszku
-15 dag salami w plasterkach
-5 dag masła
-5 dag startego żółtego sera
-3 jajka ugotowane na twardo
-pół pęczka pietruszki
Przygotowanie:
-Olej rozgrzewamy w garnku. Cebulę drobno siekamy, dodajemy do oleju i rumienimy ją. Dodajemy pomidory z puszki, wino, bulion, zioła i pieprz, po czym przez 30 minut dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem. Pomidory powinny ulec całkowitemu rozpadowi.
-Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu.
Z tatara, jajek, migdałów, papryki, rodzynek i soli przyrządzamy pikantną masę z której robimy małe kuleczki, po czym zostawiamy je na 10 minut w pomidorowym sosie, żeby nasiąknęły.
-Makaron osączony w rozgrzanej salaterce mieszamy z masłem pokrojonym w kostkę, serem, obranymi i pokrojonymi w kostkę jajkami i łyżką pokrojonej pietruszki. Zostawiamy w cieple.
Sos pomidorowy, jeśli jest za gęsty rozcieńczamy odrobiną wody i doprawiamy do smaku.Dodajemy resztę pietruszki i pokrojoną w paski salami. Sos z klopsikami podajemy do makaronu i świeżej sałaty.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kluseczki serowe są tanim daniem, które z każdego dnia potrafi zrobić dzień prawdziwej uczty.
To trzeba polubić.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Traktujesz makaron jako dodatek do zup lub sosów, dziś zaskocz domowników makaronem w nieco innej formie. Przygotuj im budyń.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Korzystajmy z sezony i wykorzystujmy warzywa do wszystkiego, bo są zdrowe.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kluseczki serowe są tanim daniem, które z każdego dnia potrafi zrobić dzień prawdziwej uczty.
To trzeba polubić.
Kluseczki serowe
Składniki na 4 porcje:
-30 dag drobnego jajecznego makaronu
-30 dag cebuli
-12,5 dag masła lub margaryny
-15 dag startego twardego sera (mogą być resztki)
-1 kubek śmietany
-starta gałka muszkatołowa
-40 dag pomidorów
-sól i grubo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
-Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, ale tak by nie był za miękki.
-W tym czasie obieramy i kroimy cebulę, po czy zrumieniamy ją na patelni w rozgrzanym tłuszczu.
-Ugotowany makaron osączamy i razem z rozgrzaną cebulą i serem mieszamy w żaroodpornym naczyniu.
-Śmietanę przyprawiamy solą i muszkatem, dodajemy do makaronu.
-Wszystko wstawiamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni.
-Pomidory parzymy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę.
-Zamaczamy je w cebulowym tłuszczu na patelni.
-Kluseczki serowe nakładamy na talerze i dodajemy pomidory.
-Obficie obsypujemy pieprzem.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Traktujesz makaron jako dodatek do zup lub sosów, dziś zaskocz domowników makaronem w nieco innej formie. Przygotuj im budyń.
Makaronowy budyń
Składniki na 4 porcje:
-25 dag makaronu ,, muszelki"
-10 dag startego sera
-15 dag pieczonego mięsa z kurczaka
-15 dag gotowanej szynki
-sól i świeżo zmielony biały pieprz
-15 dag śmietany
-4 jajka
-tłuszcz do formy
Sposób przyrządzenia:
-Makaron gotujemy w osolonej wodzie, tak aby nie był za miękki
-Ser mieszamy z 1/2 filiżanki gorącej wody z makaronu
-Mięso kurczaka i szynkę drobno kroimy, dodajemy do sera i wody, po czym masę doprawiamy solą i pieprzem oraz mieszamy ze śmietaną.
-Rozbijamy jajka i z białek robimy pianę.
-Żółtka i pianę mieszamy z masą serową, po czym dodajemy makaron.
Niezbyt niską, żaroodporną formę lub garnek smarujemy tłuszczem i wykładamy makaronową masę. Naczynie wstawiamy na kuchence do większego garnka z gotującą wodą.
-Formę z masą przykrywamy szczelnie np. folą aluminiową i gotujemy tak jak niżej ok. 1 godziny.
Pikantny budyń
Gotowane w wodnej kąpieli budynie są właściwie sufletami bez skorupki, można więc stosować do nich wszystkie przepisy na suflety. Jeżeli przypadną wam do gustu to powinniście sprawić sobie specjalną, zamykaną formę. Na początku jednak można przygotowywać tak: dobrze wysmarować masłem żaroodporną, wysoką formę i wypełnić ją do połowy masą budyniową. Górę przykryć przykrywką i obłożyć szczelnie folią, tak aby forma była możliwie szczelna. Teraz garnek wstawić należy do większego, wypełnionego wodą tak aby pokrywała się z zawartością tego mniejszego garnka. Woda powinna się wolno gotować przez cały podany w przepisie czas.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Korzystajmy z sezony i wykorzystujmy warzywa do wszystkiego, bo są zdrowe.
Makaron z brokułami i papryką
Składniki:
-1/2 kg makaronu rurki
-2 główki brokułów
-1 czerwona papryka
-3/4 szklanki oliwy
-3 ząbki czosnku
-1/2 szklanki bulionu drobiowego
-4 łyżki masła
-1 pęczek natki
-żółty ser
-sól i pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy, przepłukujemy zimną wodą i odstawiamy. Brokuły dzielimy na małe różyczki, wrzucamy na 2 minuty do wrzącej, osolonej wody. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Paprykę i czosnek oczyszczamy. Paprykę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki. Wrzucamy na patelnię na rozgrzany olej i smażymy minutę. Wkładamy brokuły i zalewamy bulionem. Przyprawiamy solą i pieprzem, gotujemy jeszcze 2 minuty. Dodajemy makaron i masło, mieszamy.Na koniec posypujemy danie natką i parmezanem.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ryż wykorzystany do deseru powinien być kleisty. Gotuję go trochę dłużej.
W niewielu krajach poza Polską jada się tyle odmian grzybów przyrządzanych na tyle sposobów - duszone, gotowane, smażone. Najszlachetniejsze są prawdziwki. Tym razem z ryżem.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
RYŻ
Ryż po seczuańsku
Składniki:
-25 dag ryżu
-25 dag wieprzowiny
-3 szklanki bulionu
-2 jajka
-5 łyżek oleju
-2 łyżki masła
-2 cebule
-20 dag pieczarek
-puszka zielonego groszku
-4 łyżki jasnego sosu sojowego
-2 ząbki czosnku
-łyżeczka mąki ziemniaczanej
-2 łyżki wódki
-łyżeczka startego korzenia imbiru
-płaska łyżeczka cukru
-sól i pieprz
Przygotowanie:
Ryż płuczemy, osuszamy, mieszamy i chwilę smażymy na małej ilości oleju. Zalewamy wrzącym bulionem i gotujemy na sypko.
Mieszamy sos sojowy, wódkę, zmiażdżony czosnek, cukier, imbir, mąkę ziemniaczaną i przyprawiamy solą i pieprzem.
Mięso kroimy w plastry, lekko rozbijamy. Następnie kroimy w paski i wkładamy do zaprawy. Mieszamy.
Jajka ubijamy i przelewamy na patelnię z rozgrzanym masłem. Smażymy cienki omlet i zsuwamy go na deskę. Gdy przestygnie, kroimy w paski.
Cebulę siekamy w piórka, a grzyby w plasterki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wsypujemy cebulę i grzyby, smażymy ok. 5 minut mieszając. Przekładamy na talerz.
Rozgrzewamy pozostały tłuszcz, wkładamy mięso i szybko obsmażamy na dużym ogniu. Dodajemy ugotowany ryż, osączony groszek, omlet i grzyby z cebulą. Chwilę smażymy mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem.
Sałatka z kurczakiem i oliwkami:
Składniki:
-25 dag pieczonego kurczaka
-2 szklanki ryży ugotowanego na sypko
1-2 cebule
-3/4 szklanki groszku konserwowego
-kilkanaście zielonych oliwek bez pestek
sok z połowy cytryny
-pieprz
Sos:
-pojemniczek śmietany 12%
-łyżeczka ostrej musztardy
-sól i cukier
Do dekoracji:
-jajko ugotowane na twardo
-pomidor i posiekana zielenina
Przygotowanie:
Ryż skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy pieprzem. Mieszamy go z drobno posiekaną cebulą, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na godzinę. Z kurczaka zdejmujemy skórę, a mięso kroimy w paski. Osączamy groszek. Śmietanę mieszamy z musztardą i doprawiamy do smaku cukrem i solą. Mieszamy ryż z mięsem, oliwkami, groszkiem i sosem. Wkładamy do salaterki i dekorujemy.
Ryż wykorzystany do deseru powinien być kleisty. Gotuję go trochę dłużej.
Smażone kulki ryżowe
Składniki:
-niecała szklanka mleka
-10 dag ryżu
-2 łyżki masła
-4 łyżki cukru
-4 łyżki cukru pudru
-5 łyżek mąki
-pomarańcza
-3 jajka
-szklanka oleju
-5 dag suszonych owoców, może być pomarańcza lub mango
Przygotowanie:
Mleko zagotowujemy. Dodajemy ryż i gotujemy ok 15 minut. Dodajemy masło i mąkę, 2 łyżki cukru i startą skórkę z pomarańczy. Studzimy gęstą mleczno- ryżową masę.
-Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy z resztą cukru i mieszamy z suszonymi owocami, łączymy z masą ryżową. Dodajemy ubite jajka.
Na rozgrzany olej kładziemy łyżką kulki ryżu i smażymy na brązowy kolor. Posypujemy cukrem pudrem.
Jak robi się kulki łyżką podawałam we wcześniejszym poście, ale przypomnę. Po prostu masę przekładamy z łyżki na łyżkę.
W niewielu krajach poza Polską jada się tyle odmian grzybów przyrządzanych na tyle sposobów - duszone, gotowane, smażone. Najszlachetniejsze są prawdziwki. Tym razem z ryżem.
Ryż z prawdziwkami
Składniki:
-35 dag ryżu
-40 dag świeżych prawdziwków
-6 szklanek wody
-kostka bulionu grzybowego
-duża cebula
-kieliszek białego wytrawnego wina
-4 łyżki masła
-pęczek koperku
-sól
-tarty ser
Przygotowanie:
-Czyścimy i dokładnie płuczemy, następnie kroimy na plasterki. Zalewamy zimną wodą. dodajemy kostkę bulionową, lekko solimy i gotujemy ok. 20 minut.
-Obieramy cebulę, kroimy ją w kostkę i szklimy na maśle. Dodajemy ryż i smażymy, aż ziarnka staną się przezroczyste. Wlewamy wino i mieszając odparowujemy.
-Dolewamy po trochu gorący wywar z prawdziwkami i gotujemy na małym ogniu. Gdy ryż wchłonie płyn, dodajemy kolejną porcję gorącego wywary. Po dolaniu każdej porcji, ryż mieszamy i przykrywamy.Gotujemy 20 minut.
-Na koniec dodajemy posiekany koperek, doprawimy do smaku i posypujemy startym serem.
KASZA
Potrawka z kuskusem
Składniki na 4 porcje:
-30 dag kuskusu
-40 dag filetów z piersi kurczaka
-20 dag cukini
-20 dag czerwonej papryki
-25 dag kopru włoskiego
-1/2 pęczka dymki
-papryczka peperoni
-2 łyżki oliwy
-sól, pieprz, cukier
-1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
-szklanka bulionu
-gwiazdka anyżu
Przygotowanie:
-Kuskus wsypujemy na gęste sito, przelewamy gorącą wodą i osączamy. Mięso kroimy w dużą kostkę. Cukinię, paprykę i koper czyścimy i myjemy. Cukinię kroimy w półplasterki. Dymkę i paprykę kroimy na kawałki, koper w ósemki, peperoni w talarki.
-W garnku rozgrzewamy olej. Na nim smażymy mięso 2 minuty. Przyprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Dodajemy przygotowane warzywa. Wlewamy bulion i wrzucamy anyż.
-Nad składnikami zawieszamy sito z kuskusem. całość gotujemy 20 minut na mały ogniu. Potrawk wykładamy na talerz.
Zapiekanka marokańska
Składniki na 4 porcje:
-25 dag marchwi
-pęczek dymki
-50 dag pomidorów
-45 dag filetów z kurczaka
-1/2 litra bulionu
-25 dag kuskusu
-łyżka masła
-kawałek cynamonu
-po łyżeczce mielonego kminu rzymskiego i kolendry
-1/2 łyżeczki chili
-10 dag fety
-1/2 pęczka mięty
-kubek jogurtu
Przyrządzenie:
-Marchewkę kroimy w kostkę, pomidory i cebulę w cząstki. Mięso solimy i pieprzymy.
-Marchewkę gotujemy 2 minuty w 1 i 1/2 szklance bulionu. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy kuskus, dodajemy masło i cynamon. Przykrywamy i odstawiamy na 10 minut.
-Na 2 łyżkach oleju smażymy mięso 10 minut i wyjmujemy je. Na tym samym tłuszczu smażymy chili z kminkiem i kolendrą. Dodajemy pomidory i dymkę.Dusimy. Mieszamy z kuskusem i łyżką oleju. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
-Zalewamy resztą bulionu i układamy plastry mięsa. Posypujemy pokruszoną fetą. Zapiekamy 15 minut w temp. 200 st. Podajemy z jogurtem wymieszanym z miętą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz