Dania, które lubią cukier
Jeśli potrawie ugotowanej według przepisu, ze świeżych, pełnowartościowych produktów, wystarczająco słonej i pikantnej wciąż czegoś brakuje, zapewne brakuje jej cukru. Kucharze i doświadczone gospodynie doskonale wiedzą, jak ważną przyprawą jest cukier. Do dań, którym służy szczególnie, należą sałatki warzywne, surówki, duszone jarzyny, wiele dressingów, orientalne sosy i potrawy słodko-kwaśne oraz większość zup i dań jednogarnkowych, których głównymi składnikami są pomidory i koncentraty pomidorowe, a także wszelkie odmiany kapusty. Bez cukru nie obejdą się np. niektóre winegrety, barszcz czerwony, kapuśniak oraz zupy i sosy pomidorowe. Ile cukru dodawać? Na to pytanie nie ma jednej odpowiedzi. Czasami szczyptę, czasami dwie łyżeczki, a najlepiej do smaku.
Jeśli potrawie ugotowanej według przepisu, ze świeżych, pełnowartościowych produktów, wystarczająco słonej i pikantnej wciąż czegoś brakuje, zapewne brakuje jej cukru. Kucharze i doświadczone gospodynie doskonale wiedzą, jak ważną przyprawą jest cukier. Do dań, którym służy szczególnie, należą sałatki warzywne, surówki, duszone jarzyny, wiele dressingów, orientalne sosy i potrawy słodko-kwaśne oraz większość zup i dań jednogarnkowych, których głównymi składnikami są pomidory i koncentraty pomidorowe, a także wszelkie odmiany kapusty. Bez cukru nie obejdą się np. niektóre winegrety, barszcz czerwony, kapuśniak oraz zupy i sosy pomidorowe. Ile cukru dodawać? Na to pytanie nie ma jednej odpowiedzi. Czasami szczyptę, czasami dwie łyżeczki, a najlepiej do smaku.
Kiełbasa w mięsie mielonym
Składniki
-40 dag kiełbasy, np. toruńskiej
-50 dag mieszanego mielonego mięsa
-1 por
-olej do smażenia
-sól i pieprz
-1 kajzerka
-1 jajko
-50 dag mieszanego mielonego mięsa
-1 por
-olej do smażenia
-sól i pieprz
-1 kajzerka
-1 jajko
Przygotowanie:
Do mięsa dodajemy wcześniej namoczoną bułkę i jajko. Wyrabiamy je i doprawiamy do smaku. Formujemy z mięsa 6 cienkich placków.
Por płuczemy, oddzielamy liście i wrzucamy je na 3 minuty na osolony wrzątek. Wyjmujemy i osuszamy.
Z kiełbasy zdejmujemy skórę i dzielimy na 6 kawałków, każdy owijamy liściem pora. Kładziemy na placku z mięsa i zlepiamy brzegi placka.
Układamy na zatłuszczonej blasze. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190*C na 20-30 minut, aby mięso się upiekło i zrumieniło.
Podajemy z makaronem i sosem wytworzonym przy pieczeniu oraz z surówką.
Zapiekanka z mielonym mięsem i pieczarkami jest pyszna i zawsze się udaje. Jest świetnym urozmaiceniem obiadu, ale sprawdza się i na kolację.
Do mięsa dodajemy wcześniej namoczoną bułkę i jajko. Wyrabiamy je i doprawiamy do smaku. Formujemy z mięsa 6 cienkich placków.
Por płuczemy, oddzielamy liście i wrzucamy je na 3 minuty na osolony wrzątek. Wyjmujemy i osuszamy.
Z kiełbasy zdejmujemy skórę i dzielimy na 6 kawałków, każdy owijamy liściem pora. Kładziemy na placku z mięsa i zlepiamy brzegi placka.
Układamy na zatłuszczonej blasze. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190*C na 20-30 minut, aby mięso się upiekło i zrumieniło.
Podajemy z makaronem i sosem wytworzonym przy pieczeniu oraz z surówką.
Zapiekanka z mielonym mięsem i pieczarkami jest pyszna i zawsze się udaje. Jest świetnym urozmaiceniem obiadu, ale sprawdza się i na kolację.
Zapiekanka z mięsem i pieczarkami
Składniki:
-3/4 kg ziemniaków
-2 cebule
-20 dag pieczarek
4 łyżki masła
-1/2 kg mięsa mielonego
-łyżka koncentratu pomidorowego
-szklanka ciepłego mleka
-3 łyżki posiekanego szczypiorku
-sól, pieprz i starta gałka muszkatołowa
-5 dag startego sera
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy do miękkości. Cebulę obieramy i siekamy. Pieczarki czyścimy i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i przesmażamy cebulę i pieczarki. Dokładamy mielone mięso, mieszamy i smażymy 5 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy.
Ugotowane ziemniaki mielimy i mieszamy ze szklanką ciepłego mleka. Dodajemy 2 łyżki masła, posiekany szczypiorek i mieszamy. Pure przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową..
Brytfannę smarujemy masłem, nakładamy mięso, przykrywamy pure z dodatkami. Można je wycisnąć ze szprycy z dekoracyjną końcówką. Wierzch posypujemy startym serem. Zapiekamy 25 minut w temp. 180*C. Przed podaniem posypujemy zieleniną.
Zapiekanka z kiszoną kapustą
Składniki:
-po 40 dag mielonej wołowiny i wieprzowiny
-1 kg kapusty kiszonej
-8 dużych ziemniaków
-3 cebule
-szklanka soku jabłkowego
-pół szklanki bulionu
-2 łyżki przecieru pomidorowego
-6 goździków
-słodka papryka w proszku
-tymianek, olej
-sól i pieprz
-po 40 dag mielonej wołowiny i wieprzowiny
-1 kg kapusty kiszonej
-8 dużych ziemniaków
-3 cebule
-szklanka soku jabłkowego
-pół szklanki bulionu
-2 łyżki przecieru pomidorowego
-6 goździków
-słodka papryka w proszku
-tymianek, olej
-sól i pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki myjemy, gotujemy w mundurkach, obieramy i kroimy w plastry. Do kapusty dodajemy sok jabłkowy, bulion oraz goździki i dusimy ok. 40 minut. Goździki usuwamy.
Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką. Obsmażamy, mieszając na suchej patelni i przekładamy na talerz.
Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na oleju. Pod koniec smażenia dodajemy mięso, przecier pomidorowy i dusimy 10-15 minut.
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i układamy w nim warstwami: Połowę ziemniaków, mięsa, 2/3 kapusty, resztę ziemniaków, mięsa i kapusty posypanej tymiankiem. Zapiekamy ok. 30 minut w temp. 180*C.
Ziemniaki myjemy, gotujemy w mundurkach, obieramy i kroimy w plastry. Do kapusty dodajemy sok jabłkowy, bulion oraz goździki i dusimy ok. 40 minut. Goździki usuwamy.
Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką. Obsmażamy, mieszając na suchej patelni i przekładamy na talerz.
Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na oleju. Pod koniec smażenia dodajemy mięso, przecier pomidorowy i dusimy 10-15 minut.
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i układamy w nim warstwami: Połowę ziemniaków, mięsa, 2/3 kapusty, resztę ziemniaków, mięsa i kapusty posypanej tymiankiem. Zapiekamy ok. 30 minut w temp. 180*C.
Pizza ziemniaczana
Składniki:
Ciasto:
-60 dag ugotowanych ziemniaków
-2 jajka
-pół szklanki mąki pszennej
-szczypta gałki muszkatołowej
-łyżka masła
-łyżka bułki tartej
-olej, sól i pieprz
Farsz:
-po 10 dag pieczarek, parówek i żółtego sera
-łyżka koncentratu pomidorowego
-2 łyżki masła
-łyżeczka słodkiej papryki
-oregano i sól
Ciasto:
-60 dag ugotowanych ziemniaków
-2 jajka
-pół szklanki mąki pszennej
-szczypta gałki muszkatołowej
-łyżka masła
-łyżka bułki tartej
-olej, sól i pieprz
Farsz:
-po 10 dag pieczarek, parówek i żółtego sera
-łyżka koncentratu pomidorowego
-2 łyżki masła
-łyżeczka słodkiej papryki
-oregano i sól
Przygotowanie:
Ciepłe ziemniaki przeciskamy przez praskę i studzimy. Dodajemy jajka, sól, pieprz i gałkę. Wszystka mieszamy i szybko wyrabiamy.
Ciasto wykładamy do dużej tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Robimy z niego równą warstwę. Następnie smarujemy cienko olejem.
Pieczarki myjemy, osączamy, drobno kroimy i podsmażamy na oleju. Dodajemy koncentrat pomidorowy i parówki pokrojone w plasterki. Dokładnie mieszamy. Farsz wykładamy na ciasto. Posypujemy startym żółtym serem i wiórkami masła. Na koniec posypujemy papryką i oregano.
Pizzę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy 30 minut.
Po upieczeniu kroimy na kliny i od razu podajemy.
Domownicy bardzo ucieszyliby się, gdybyście przygotowały im na obiad gołąbki. Pewnie sądzicie, że to zbyt trudne i jak zwykle poprzestaniecie na nieśmiertelnych mielonych. Zapewniam, że nie takie gołąbki straszne jak je malują! Zresztą zaraz sami się przekonacie.
Gołąbki
Składniki:
-dużą, ale luźną główkę białej kapusty (ok. 1,3 kg)
-60 dag mięsa mielonego, najlepiej mieszanego
-jajko
-czerstwa bułka
-3 średniej wielkości cebule
-pół szklanki mleka
-2 kostki rosołowe
-2 łyżki koncentratu pomidorowego
-liść laurowy i ziele angielskie
-łyżeczka mąki
-sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Zapewne słyszeliście, że nie każda kapusta nadaje się na gołąbki. Wybieramy dużą, ale nie za bardzo zbitą, o wadze 1,20-1,30 kg. Garnek napełniamy wodą, solimy i stawiamy na gazie. Z kapusty usuwamy rozchylające się, brudne liście. Ostrym nożem wycinamy z główki głąb. Pamiętajmy, żeby nóż wbić lekko skośnie (koniec ostrza powinien sięgnąć środka główki), i prowadzić tuż za obrysem głąba.
2. Wkładamy główkę wycięciem do góry do dużego garnka i wlewamy przygotowaną wrzącą wodę w miejsce głąba. W ten sposób łatwiej przeniknie do wewnętrznych warstw liści. Przykrywamy garnek. Za kilka minut woda zacznie się gotować. Wtedy drewnianą łyżką ostrożnie, by nie porozrywać liści, obracamy kapustę. Chodzi o to by liście na całej powierzchni zostały równomiernie zmiękczone. Za kilka chwil wyjmujemy główkę na talerz. Zdejmujemy liście które łatwo odrywają się, pozostałą część wkładamy do gotującej się wody i powtarzamy zabieg. Postępujemy tak, dopóki nie rozbierzemy prawie całej główki. Pokarbowane małe listki nie nadają się do faszerowania, ale też będą wykorzystane. Liście nie powinny się ugotować, ale jedynie zmięknąć. W przerwach między kolejnymi czynnościami zaczynamy przyrządzać farsz.
3. Liście przy nasadzie mają gruby nerw i trudno byłoby je zwijać. Musimy więc pościnać z nich te wypukłości. Zaczynamy od liści ze spodu, bo na pewno zdążyły wystygnąć. Robimy bardzo ostrożnie, by ich nie porozrywać. A jeśli się tak zdarzy, to żadnego nie wyrzucamy. Przygotowane duże liście układamy, a właściwie rozpościeramy na talerzu, a środkowe i uszkodzone kładziemy do salaterki.
4. Farsz
Bułkę wkładamy do miseczki i zalewamy mlekiem. Cebulę obieramy, drobno siekamy i zrumieniamy na rozgrzanym oleju. W misce starannie mieszamy mielone mięso z cebulą, namoczoną bułką i jajkiem. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wyrabiamy na gładką masę i farsz gotowy. Możemy zrobić inny. Z ryżem zamiast bułki, z mięsa i świeżych lub suszonych grzybów, z mięsa i warzyw, z ryby albo wegetariański z tofu i warzyw oraz z grzybów i kaszy gryczanej.
5. Ze stosika liści bierzemy jeden i układamy go na desce. Na środku, blisko nasady liścia, kładziemy łyżką trochę farszu. Zaginamy nasadę, tak by lekko przykryła farsz, potem zawijamy do środka boki liścia, a następnie cały ściśle rolujemy. Pierwszy gołąbek gotowy!. W ten sam sposób zwijamy kolejne (powinno ich wyjść 12), aż zużyjemy farsz i liście.
6.Dno garnka wykładamy małymi liśćmi pozostawionymi w salaterce. Układamy na nich gołąbki zawinięciem do dołu, ciasno jeden obok drugiego, żeby nie porozwijały się w czasie duszenia. Na dolnej warstwie układamy następną i następną. Między nimi kładziemy listek laurowy i 2-3 ziarna ziela angielskiego. Zalewamy gołąbki dwiema szklankami bulionu sporządzonego z kostek rosołowych. Na wierzch kładziemy pozostałe liście. Przykrywamy garnek i stawiamy na ogniu. Potrawa niech się dusi ok. 1 godziny i 15 minut.
Teraz robimy sos. Mieszamy lekko posolony przecier pomidorowy lub koncentrat rozcieńczony kilkoma łyżkami wody z mąką. Wlewamy do gołąbków i dusimy jeszcze prawie pół godziny. Jeśli nie przepadacie za sosem pomidorowym, możecie doprawić swoje gołąbki inaczej, na przykład esencjonalnym wywarem z suszonych grzybów zagęszczonym mąką.
Gołąbki, zarówno świeżo ugotowane, jak i podgrzewane na kolację lub obiad następnego dnia, znakomicie smakują z ziemniakami z wody lub puree. Można też je jeść z pieczywem. Życzę smacznego!
Ciepłe ziemniaki przeciskamy przez praskę i studzimy. Dodajemy jajka, sól, pieprz i gałkę. Wszystka mieszamy i szybko wyrabiamy.
Ciasto wykładamy do dużej tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Robimy z niego równą warstwę. Następnie smarujemy cienko olejem.
Pieczarki myjemy, osączamy, drobno kroimy i podsmażamy na oleju. Dodajemy koncentrat pomidorowy i parówki pokrojone w plasterki. Dokładnie mieszamy. Farsz wykładamy na ciasto. Posypujemy startym żółtym serem i wiórkami masła. Na koniec posypujemy papryką i oregano.
Pizzę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy 30 minut.
Po upieczeniu kroimy na kliny i od razu podajemy.
Gołąbki
Składniki:
-dużą, ale luźną główkę białej kapusty (ok. 1,3 kg)
-60 dag mięsa mielonego, najlepiej mieszanego
-jajko
-czerstwa bułka
-3 średniej wielkości cebule
-pół szklanki mleka
-2 kostki rosołowe
-2 łyżki koncentratu pomidorowego
-liść laurowy i ziele angielskie
-łyżeczka mąki
-sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Zapewne słyszeliście, że nie każda kapusta nadaje się na gołąbki. Wybieramy dużą, ale nie za bardzo zbitą, o wadze 1,20-1,30 kg. Garnek napełniamy wodą, solimy i stawiamy na gazie. Z kapusty usuwamy rozchylające się, brudne liście. Ostrym nożem wycinamy z główki głąb. Pamiętajmy, żeby nóż wbić lekko skośnie (koniec ostrza powinien sięgnąć środka główki), i prowadzić tuż za obrysem głąba.
2. Wkładamy główkę wycięciem do góry do dużego garnka i wlewamy przygotowaną wrzącą wodę w miejsce głąba. W ten sposób łatwiej przeniknie do wewnętrznych warstw liści. Przykrywamy garnek. Za kilka minut woda zacznie się gotować. Wtedy drewnianą łyżką ostrożnie, by nie porozrywać liści, obracamy kapustę. Chodzi o to by liście na całej powierzchni zostały równomiernie zmiękczone. Za kilka chwil wyjmujemy główkę na talerz. Zdejmujemy liście które łatwo odrywają się, pozostałą część wkładamy do gotującej się wody i powtarzamy zabieg. Postępujemy tak, dopóki nie rozbierzemy prawie całej główki. Pokarbowane małe listki nie nadają się do faszerowania, ale też będą wykorzystane. Liście nie powinny się ugotować, ale jedynie zmięknąć. W przerwach między kolejnymi czynnościami zaczynamy przyrządzać farsz.
3. Liście przy nasadzie mają gruby nerw i trudno byłoby je zwijać. Musimy więc pościnać z nich te wypukłości. Zaczynamy od liści ze spodu, bo na pewno zdążyły wystygnąć. Robimy bardzo ostrożnie, by ich nie porozrywać. A jeśli się tak zdarzy, to żadnego nie wyrzucamy. Przygotowane duże liście układamy, a właściwie rozpościeramy na talerzu, a środkowe i uszkodzone kładziemy do salaterki.
4. Farsz
Bułkę wkładamy do miseczki i zalewamy mlekiem. Cebulę obieramy, drobno siekamy i zrumieniamy na rozgrzanym oleju. W misce starannie mieszamy mielone mięso z cebulą, namoczoną bułką i jajkiem. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wyrabiamy na gładką masę i farsz gotowy. Możemy zrobić inny. Z ryżem zamiast bułki, z mięsa i świeżych lub suszonych grzybów, z mięsa i warzyw, z ryby albo wegetariański z tofu i warzyw oraz z grzybów i kaszy gryczanej.
5. Ze stosika liści bierzemy jeden i układamy go na desce. Na środku, blisko nasady liścia, kładziemy łyżką trochę farszu. Zaginamy nasadę, tak by lekko przykryła farsz, potem zawijamy do środka boki liścia, a następnie cały ściśle rolujemy. Pierwszy gołąbek gotowy!. W ten sam sposób zwijamy kolejne (powinno ich wyjść 12), aż zużyjemy farsz i liście.
6.Dno garnka wykładamy małymi liśćmi pozostawionymi w salaterce. Układamy na nich gołąbki zawinięciem do dołu, ciasno jeden obok drugiego, żeby nie porozwijały się w czasie duszenia. Na dolnej warstwie układamy następną i następną. Między nimi kładziemy listek laurowy i 2-3 ziarna ziela angielskiego. Zalewamy gołąbki dwiema szklankami bulionu sporządzonego z kostek rosołowych. Na wierzch kładziemy pozostałe liście. Przykrywamy garnek i stawiamy na ogniu. Potrawa niech się dusi ok. 1 godziny i 15 minut.
Teraz robimy sos. Mieszamy lekko posolony przecier pomidorowy lub koncentrat rozcieńczony kilkoma łyżkami wody z mąką. Wlewamy do gołąbków i dusimy jeszcze prawie pół godziny. Jeśli nie przepadacie za sosem pomidorowym, możecie doprawić swoje gołąbki inaczej, na przykład esencjonalnym wywarem z suszonych grzybów zagęszczonym mąką.
Gołąbki, zarówno świeżo ugotowane, jak i podgrzewane na kolację lub obiad następnego dnia, znakomicie smakują z ziemniakami z wody lub puree. Można też je jeść z pieczywem. Życzę smacznego!
Omlet z ziemniakami
Składniki:
-4 duże ziemniaki
-15 dag boczku
-cebula
-8 jajek
-4 łyżki mleka
-sól i pieprz
-masło i szczypiorek
-4 duże ziemniaki
-15 dag boczku
-cebula
-8 jajek
-4 łyżki mleka
-sól i pieprz
-masło i szczypiorek
Przygotowanie:
Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach. Ostudź, obierz i potnij w półplasterki. Boczek pokrój w kostkę i zesmaż na skwarki. Zeszklij na nich obraną i posiekaną cebulę. Włóż ziemniaki i podsmaż je na chrupiąco. Jajka roztrzep z mlekiem, przypraw solą i pieprzem. Usmaż z nich 2 omlety na rozgrzanym maśle. Na każdym usmażonym omlecie ułóż ziemniaki z boczkiem i cebulą. Złóż na pół. Podawaj posypane szczypiorkiem, z surówką wielowarzywną.
Możesz roztrzepane i wymieszane z mlekiem i przyprawami jajka wylać bezpośrednio na podsmażone ziemniaki. Potem zmniejszyć ogień i smażyć, aż spód omletu się zetnie.
Gulasz ma piękny kolor, jest smaczniejszy i bardziej aromatyczny, jeśli do sosu dodamy 1-2 suszone grzyby.
Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach. Ostudź, obierz i potnij w półplasterki. Boczek pokrój w kostkę i zesmaż na skwarki. Zeszklij na nich obraną i posiekaną cebulę. Włóż ziemniaki i podsmaż je na chrupiąco. Jajka roztrzep z mlekiem, przypraw solą i pieprzem. Usmaż z nich 2 omlety na rozgrzanym maśle. Na każdym usmażonym omlecie ułóż ziemniaki z boczkiem i cebulą. Złóż na pół. Podawaj posypane szczypiorkiem, z surówką wielowarzywną.
Możesz roztrzepane i wymieszane z mlekiem i przyprawami jajka wylać bezpośrednio na podsmażone ziemniaki. Potem zmniejszyć ogień i smażyć, aż spód omletu się zetnie.
Gulasz ma piękny kolor, jest smaczniejszy i bardziej aromatyczny, jeśli do sosu dodamy 1-2 suszone grzyby.
Gulasz wołowy z kluseczkami
Składniki:
-60 dag młodej wołowiny bez kości
-olej
-2 cebule
-2 ząbki czosnku
-2 łyżki mąki
-pierz, sól i cukier
-liść laurowy
-po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
-20 dag pieczarek
-łyżka masła
-natka pietruszki
-60 dag młodej wołowiny bez kości
-olej
-2 cebule
-2 ząbki czosnku
-2 łyżki mąki
-pierz, sól i cukier
-liść laurowy
-po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
-20 dag pieczarek
-łyżka masła
-natka pietruszki
Przygotowanie:
Mięso umyj, dokładnie osusz, potnij w kostkę. Na oleju podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Przełóż do rondla. Mięso oprósz mąką i pieprzem. Usmaż, dodaj do cebuli. Włóż liść laurowy, ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Duś na małym ogniu 20 minut. Pieczarki umyj i osusz, pokrój na ćwiartki, podsmaż na maśle i dodaj do mięsa. Duś jeszcze 10 minut. Przypraw solą, pieprzem i cukrem. Podawaj z kluskami kładzionymi łyżką i surówką z kiszonego ogórka i cebuli. Posyp natką.
Proste zawijane w boczek kotleciki
Mięso umyj, dokładnie osusz, potnij w kostkę. Na oleju podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Przełóż do rondla. Mięso oprósz mąką i pieprzem. Usmaż, dodaj do cebuli. Włóż liść laurowy, ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Duś na małym ogniu 20 minut. Pieczarki umyj i osusz, pokrój na ćwiartki, podsmaż na maśle i dodaj do mięsa. Duś jeszcze 10 minut. Przypraw solą, pieprzem i cukrem. Podawaj z kluskami kładzionymi łyżką i surówką z kiszonego ogórka i cebuli. Posyp natką.
Proste zawijane w boczek kotleciki
Frykadelki z boczkiem w warzywach
Składniki:
-4 plastry boczku
-40 dag mielonego mięsa
-1/2 czerstwej bułki
-30 dag marchewek
-słoiczek marynowanych kurek
-słoiczek szparagów
-2 cebule
-4 łyżki masła
-2 szklanki rosołu
-30 dag groszku
-3 łyżki mąki
-szklanka mleka
-jajko
-4 łyżki oleju
-sól i pieprz
-4 plastry boczku
-40 dag mielonego mięsa
-1/2 czerstwej bułki
-30 dag marchewek
-słoiczek marynowanych kurek
-słoiczek szparagów
-2 cebule
-4 łyżki masła
-2 szklanki rosołu
-30 dag groszku
-3 łyżki mąki
-szklanka mleka
-jajko
-4 łyżki oleju
-sól i pieprz
Przygotowanie:
Bułkę moczymy. Marchewkę czyścimy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy, siekamy, połowę szklimy na łyżce masła. Dodajemy kurki i smażymy 3 minuty. Gotujemy w rosole marchewki i groszek. Osączamy , wywar pozostawiamy. Mąkę zasmażamy na reszcie masła. Zalewamy szklanką wywaru i mlekiem. Gotujemy ok. 5 minut.Doprawiamy do smaku.Dodajemy pokrojone szparagi, kurki z cebulą, marchewkę i groszek.
Mięso mielone wyrabiamy z odciśniętą bułką, resztą cebuli oraz jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem Formujemy podłużne kotleciki. Każdy zawijamy w plaster boczku i smażymy na oleju.
Podajemy z przygotowanymi warzywami.
Bułkę moczymy. Marchewkę czyścimy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy, siekamy, połowę szklimy na łyżce masła. Dodajemy kurki i smażymy 3 minuty. Gotujemy w rosole marchewki i groszek. Osączamy , wywar pozostawiamy. Mąkę zasmażamy na reszcie masła. Zalewamy szklanką wywaru i mlekiem. Gotujemy ok. 5 minut.Doprawiamy do smaku.Dodajemy pokrojone szparagi, kurki z cebulą, marchewkę i groszek.
Mięso mielone wyrabiamy z odciśniętą bułką, resztą cebuli oraz jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem Formujemy podłużne kotleciki. Każdy zawijamy w plaster boczku i smażymy na oleju.
Podajemy z przygotowanymi warzywami.
Chrupiące krokieciki
Składniki na 6 porcji:
-80 dag ziemniaków
-jajko
-2 łyżki mąki
-łyżka masła
-sól
-1/2 szklanki bułki tartej
-olej do smażenia
Farsz:
-3 jajka ugotowane na twardo
-pęczek szczypiorku, natki pietruszki lub koperku
-2 łyżki gęstej śmietany
-sól i pieprz
-80 dag ziemniaków
-jajko
-2 łyżki mąki
-łyżka masła
-sól
-1/2 szklanki bułki tartej
-olej do smażenia
Farsz:
-3 jajka ugotowane na twardo
-pęczek szczypiorku, natki pietruszki lub koperku
-2 łyżki gęstej śmietany
-sól i pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy, lekko przestudzamy, mielimy w maszynce lub przepuszczamy przez praskę. Wyrabiamy na gładką masę z surowym jajkiem, masłem i mąką. Solimy lekko do smaku. Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkowujemy ciasto ziemniaczane do grubości ok 1 cm. Ostrym nożem wykrawamy prostokąty o wymiarach 10 x 8 cm.
Ugotowane jajka obieramy ze skorupki, siekamy, mieszamy z zieleniną oraz śmietaną. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
Na każdy kawałek ciasta nakładamy porcję farszu, rolujemy i sklejamy brzegi ze wszystkich stron. Krokiety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor.
Można je podawać z surówkami z białej i z czerwonej kapusty, albo z sosem pomidorowym lub grzybowym.
Krokiety świetnie smakują także odsmażane następnego dnia i podane jako dodatek do czystych zup.
Ziemniaki gotujemy, lekko przestudzamy, mielimy w maszynce lub przepuszczamy przez praskę. Wyrabiamy na gładką masę z surowym jajkiem, masłem i mąką. Solimy lekko do smaku. Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkowujemy ciasto ziemniaczane do grubości ok 1 cm. Ostrym nożem wykrawamy prostokąty o wymiarach 10 x 8 cm.
Ugotowane jajka obieramy ze skorupki, siekamy, mieszamy z zieleniną oraz śmietaną. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
Na każdy kawałek ciasta nakładamy porcję farszu, rolujemy i sklejamy brzegi ze wszystkich stron. Krokiety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor.
Można je podawać z surówkami z białej i z czerwonej kapusty, albo z sosem pomidorowym lub grzybowym.
Krokiety świetnie smakują także odsmażane następnego dnia i podane jako dodatek do czystych zup.
Makaron rurki z boczkiem
Składniki:
-4 szklanki ugotowanych rurek
-15 dag wędzonego boczku pokrojonego w cienkie plasterki
-średniej wielkości brokuł
-słoiczek przecieru pomidorowego
-sól i pieprz
-10 dag pleśniowego sera
-4 szklanki ugotowanych rurek
-15 dag wędzonego boczku pokrojonego w cienkie plasterki
-średniej wielkości brokuł
-słoiczek przecieru pomidorowego
-sól i pieprz
-10 dag pleśniowego sera
Przygotowanie:
Boczek podsmażamy na oleju. Zdejmujemy z patelni, mieszamy z makaronem i trzymamy w ciepłym miejscu. Na tłuszcz wysmażony z boczku wkładamy przecier, dodajemy kilka łyżek wody. Chwilę podsmażamy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Brokuł płuczemy dzielimy na różyczki i wrzucamy na 5 minut na osolony wrzątek. Osączamy i mieszamy z makaronem. Całość polewamy sosem, posypujemy pokrojonym na małe kawałki serem i mieszamy.
Naleśniki to danie, które smakuje większości z nas. Czasem warto urozmaicić je.
Boczek podsmażamy na oleju. Zdejmujemy z patelni, mieszamy z makaronem i trzymamy w ciepłym miejscu. Na tłuszcz wysmażony z boczku wkładamy przecier, dodajemy kilka łyżek wody. Chwilę podsmażamy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Brokuł płuczemy dzielimy na różyczki i wrzucamy na 5 minut na osolony wrzątek. Osączamy i mieszamy z makaronem. Całość polewamy sosem, posypujemy pokrojonym na małe kawałki serem i mieszamy.
Naleśniki to danie, które smakuje większości z nas. Czasem warto urozmaicić je.
Domowe lazanie
Składniki:
--6 naleśników
-1/2 kg mięsa mielonego
-20 dag żółtego sera
-2 jajka
-2/3 po. mrożonego groszku
-1/2 puszki kukurydzy
-25 dag pieczarek
-2 łyżki ketchupu
-1/2 szklanki śmietany
-sól, pieprz, oregano
-sałata
Sos winegret: oliwa, musztarda, cukier, sól, bazylia i pieprz
--6 naleśników
-1/2 kg mięsa mielonego
-20 dag żółtego sera
-2 jajka
-2/3 po. mrożonego groszku
-1/2 puszki kukurydzy
-25 dag pieczarek
-2 łyżki ketchupu
-1/2 szklanki śmietany
-sól, pieprz, oregano
-sałata
Sos winegret: oliwa, musztarda, cukier, sól, bazylia i pieprz
Przygotowanie:
-Rozgrzewamy piekarnik do 150 st.
-Mięso podgrzewamy na patelni, dodajemy ketchup oraz trochę wody. Wszystko mieszamy i chwilę dusimy.
-Gotujemy jajko na twardo. Ser ścieramy na tarce. Pokrojone pieczarki smażymy na patelni.
-W naczyniu żaroodpornym przekładamy naleśniki kolejno warstwami: groszku, mięsa, kukurydzy, pieczarek i siekanego jajka. Każdą warstwę posypujemy serem ( nie za dużo)
-Zapiekamy 15 - 20 minut
-Polewamy śmietaną wymieszaną z przyprawami oraz resztą sera. Zapiekamy aż do zrumienienia.
-Podajemy z sałatą z sosem winegret.
-Rozgrzewamy piekarnik do 150 st.
-Mięso podgrzewamy na patelni, dodajemy ketchup oraz trochę wody. Wszystko mieszamy i chwilę dusimy.
-Gotujemy jajko na twardo. Ser ścieramy na tarce. Pokrojone pieczarki smażymy na patelni.
-W naczyniu żaroodpornym przekładamy naleśniki kolejno warstwami: groszku, mięsa, kukurydzy, pieczarek i siekanego jajka. Każdą warstwę posypujemy serem ( nie za dużo)
-Zapiekamy 15 - 20 minut
-Polewamy śmietaną wymieszaną z przyprawami oraz resztą sera. Zapiekamy aż do zrumienienia.
-Podajemy z sałatą z sosem winegret.
Zapiekanka z serem pleśniowym
Przygotowanie:1 godzinę i 40 minut
Składniki:
-1,25 dag ziemniaków
-15-20 dag sera a niebieską pleśnią
-1,5 szklanki śmietany 22 procent
-5 dag masła
-ćwierć łyżeczki startej gałki muszkatołowej
-sól i pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w talarki, oprószamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Polewamy śmietaną, posypujemy drobno pokruszonym serem i wiórkami masła.
Zapiekamy pod przykryciem 1 godz i 15 minut w piekarniku nagrzanym do 175 st. Pod koniec pieczenia zdejmujemy pokrywę, żeby ser się lekko zrumienił.
Podajemy jako samodzielne danie z surówką lub do pieczeni.
Odmień smak zwykłych domowych wędlin i przygotuj z nich oryginalne, smaczne danie obiadowe. Wystarczy kilka prostych pomysłów, komponujących się smakowo dodatków, no i koniecznie surówka ze świeżych warzyw.
10. Zupa grzybowa z kurą, szaszłyk wieprzowy z cukinią i kuskusem, śliwki z orzechową kruszonką
Odmień smak zwykłych domowych wędlin i przygotuj z nich oryginalne, smaczne danie obiadowe. Wystarczy kilka prostych pomysłów, komponujących się smakowo dodatków, no i koniecznie surówka ze świeżych warzyw.
10. Zupa grzybowa z kurą, szaszłyk wieprzowy z cukinią i kuskusem, śliwki z orzechową kruszonką
Szaszłyk wieprzowy z cukinią
Składniki:
-60 dag polędwicy wieprzowej
-20 dag cukinii
-2 cebule
-20 dag kuskusu
-10 dag groszku z puszki
-20 dag jogurtu naturalnego
-2 ząbki czosnku
-tymianek i natka pietruszki
-sól i pieprz
-60 dag polędwicy wieprzowej
-20 dag cukinii
-2 cebule
-20 dag kuskusu
-10 dag groszku z puszki
-20 dag jogurtu naturalnego
-2 ząbki czosnku
-tymianek i natka pietruszki
-sól i pieprz
Przygotowanie:
-Obieramy cebulę. Cukinię i cebulę kroimy w plastry. Mięso kroimy w kostkę, oprószamy tymiankiem, solą i pieprzem. Schładzamy w lodówce.
-Jogurt miksujemy z rozdrobionym czosnkiem. Dodajemy natkę pietruszki.
-Mięso cukinię i cebulę nakładamy kolejno na grillowe szpadki lub patyki do szaszłyków i pieczmy.
-Kuskus przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i mieszamy z osączonym groszkiem.
Szaszłyki podajemy z kuskusem i sosem.
-Obieramy cebulę. Cukinię i cebulę kroimy w plastry. Mięso kroimy w kostkę, oprószamy tymiankiem, solą i pieprzem. Schładzamy w lodówce.
-Jogurt miksujemy z rozdrobionym czosnkiem. Dodajemy natkę pietruszki.
-Mięso cukinię i cebulę nakładamy kolejno na grillowe szpadki lub patyki do szaszłyków i pieczmy.
-Kuskus przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i mieszamy z osączonym groszkiem.
Szaszłyki podajemy z kuskusem i sosem.
9.Zupa z marchwi i pora z tymiankiem, Kurczak z parmezanem i kulki ryżowe
Kurczak z serem
Składniki:
2 piersi z kurczaka
-4 łyżki masła
-10 dag parmezanu
-10 dag bułki
-5 dag płatków migdałowych
-sól i pieprz
Przygotowanie:
-Mieszamy bułkę tartą z serem
-Piersi kurczaka lekko rozbijamy i oprószamy solą i pieprzem.
-Filety zanurzamy w roztopionym maśle, a następnie w bułce wymieszanej z serem. Każdy filet rolujemy i spinamy wykałaczką.
-Zwinięte filety układamy w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy pozostałe masło. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 st.
-Na 5 minut przed końcem pieczenia filety posypujemy płatkami migdałowymi.
Kurczaka z serem podajemy z frytkami i gotowanymi jarzynami.
Ryż wykorzystany do deseru powinien być kleisty. Gotuję go trochę dłużej.
Ryż wykorzystany do deseru powinien być kleisty. Gotuję go trochę dłużej.
Smażone kulki ryżowe
Składniki:
-niecała szklanka mleka
-10 dag ryżu
-2 łyżki masła
-4 łyżki cukru
-4 łyżki cukru pudru
-5 łyżek mąki
-pomarańcza
-3 jajka
-szklanka oleju
-5 dag suszonych owoców, może być pomarańcza lub mango
Przygotowanie:
Mleko zagotowujemy. Dodajemy ryż i gotujemy ok 15 minut. Dodajemy masło i mąkę, 2 łyżki cukru i startą skórkę z pomarańczy. Studzimy gęstą mleczno- ryżową masę.
-Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy z resztą cukru i mieszamy z suszonymi owocami, łączymy z masą ryżową. Dodajemy ubite jajka.
Na rozgrzany olej kładziemy łyżką kulki ryżu i smażymy na brązowy kolor. Posypujemy cukrem pudrem.
Jak robi się kulki łyżką podawałam we wcześniejszym poście, ale przypomnę. Po prostu masę przekładamy z łyżki na łyżkę.
8. Zupa z soczewicy, Łosoś z wody i ciepła sałatka z winogron
Łosoś z wody z warzywami
Składniki:
-4 filety z łososia
-1/2 cytryny
-mała marchewka
-mała cebula
-biała część pora
-liść laurowy
-5 ziaren pieprzu
-sól
Przygotowanie:
-Cebulę, marchew i por czyścimy, obieramy i kroimy w plastry. Warzywa wkładamy do garnka, dodajemy liść laurowy i plastry cytryny.
-Zalewamy wodą, dodajemy sól oraz pieprz i gotujemy około 10 minut.
-Do wywaru wkładamy łososia i gotujemy też ok 10 minut.
-Rybę wyjmujemy z wody i osączamy. Łososia podajemy z plastrami cytryny oraz gotowanymi ziemniakami , marchewką i brokułem.
-Do łososia można podać surówkę z tartej marchwi, polaną sosem przyrządzonym z jogurtu, musztardy, octu ziołowego, oleju, szczypty cukru i soli.
Sałatka z winogron na ciepło
Składniki:
-60 dag ciemnych i zielonych winogron lub agrestu
-łyżeczka sproszkowanego imbiru
-3 łyżki cukru
-łyżka soku z cytryny
-łyżka masła
-pół szklanki wytrawnego białego wina
-3 łyżki cukru
-łyżka soku z cytryny
-łyżka masła
-pół szklanki wytrawnego białego wina
Przygotowanie:
-Winogrona kroimy na pół. Usuwamy pestki i przekładamy do miski. Z agrestu usuwamy szypułki.
-Owoce polewamy winem wymieszanym z imbirem, cukrem oraz sokiem z cytryny. Odstawiamy aby nabrały aromatu.
-Rozgrzewamy masło i smażymy owoce przez 3 minuty. Przekładamy do salaterek, polewamy sosem powstałym ze smażenia i dekorujemy listkami melisy.
Odmień smak zwykłych domowych wędlin i przygotuj z nich oryginalne, smaczne danie obiadowe. Wystarczy kilka prostych pomysłów, komponujących się smakowo dodatków, no i koniecznie surówka ze świeżych warzyw.
7.Zupa marchewkowa i kaszanka po normandzku
Czas przygotowania zupy 30 minut a II dania 15 minut
Składniki:
-3 średnie marchewki, cebula-2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
-szczypta suszonego tymianku
-2 łyżki masła; łyżka wegety
-4 łyżki ryżu
-sól, pieprz
-łyżka posiekanej natki
Przygotowanie:
-Marchewki oczyścić, obrać i pokroić w kostkę. Obraną cebulę posiekać i razem z marchewką podsmażyć na rozgrzanym maśle.
-Zalać litrem wrzątku, wrzucić opłukany ryż. Doprawić do smaku szczyptą tymianku, wegetą, solą oraz pieprzem. Gotować na wolnym ogniu około 20 minut, aż składniki będą miękkie.
-Ugotowaną zupę zmiksować, wlać na talerze. Każdą porcję posypać posiekaną natką oraz kleksem kwaśnej śmietany.
Składniki:
-60 dag kaszanki
-70 dag kwaskowatych jabłek
-3 łyżki masła
-cebula, majeranek
-mielona papryka
-sól, pieprz
Przygotowanie:
-Jabłka umyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w plastry. Obsmażyć je z obu stron na rozgrzanej połowie masła. Oprószyć majerankiem, papryką, solą i pieprzem.
-Kaszankę podgrzać we wrzątku, pokroić na kawałki, obsmażyć na reszcie masła razem z talarkami cebuli.
-Kaszankę ułożyć na plasterkach cebuli, obłożyć obsmażonymi jabłkami i nie mieszając, podgrzać pod przykryciem.Podawać z pieczywem.
Ryż i makaron to nie tylko dodatki do zup oraz mięsa, ale także podstawa wielu smakowitych i pożywnych dań. Można do nich dodawać warzywa, wędliny lub ser, a także aromatyczne świeże lub suszone zioła.
6.Zupa pomidorowa z jabłkami i risotto z ziemniakami i kiełbasą
-Czas przygotowania zupy 30 minut
-Czas przygotowania II dania 50 minut
Składniki:
-3 łyżki koncentratu pomidorowego,
-2 cebule
-2 kwaśne jabłka
-po 2 łyżki masła i mąki
-listek laurowy
-gałązki świeżej natki
-ząbek czosnku
-sok z cytryny
-sól i pieprz
Przygotowanie:
-Cebule obrać i posiekać. Obrane jabłka przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, owoce zetrzeć na tarce. W garnku rozgrzać masło, włożyć cebulę z jabłkami i podsmażyć na złoty kolor. Całość posypać mąką, wymieszać i smażyć, ale nie rumienić.
-Dodać koncentrat, 6 szklanek wody, listek laurowy, szczyptę soli i pieprzu. Mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu 20 minut.
-Na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz odrobinę soku z cytryny. Zupę posypać posiekaną natką. Podawać z grzankami.
Składniki:
-szklanka ryżu
-3 średnie ziemniaki
-marchew i por
-3-4 pieczarki
-2 dymki ze szczypiorkiem
-20 dag kiełbasy zwyczajnej lub parówkowej
-3 łyżki oleju
-po pół łyżeczki suszonego tymianku i bazylii
-szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
-Obrane ziemniaki i marchew opłukać, pokroić w drobną kostkę. Oczyszczony por oraz dymkę posiekać. Umyte pieczarki pokroić w plasterki. Kiełbasę bez skórki pokroić w grubą kostkę lub plasterki.
-W rondlu rozgrzać olej, włożyć pokrojone warzywa , pieczarki oraz kiełbasę. Smażyć mieszając przez 3-4 minuty. Wsypać opłukany i osączany na sicie ryż, smażyć jeszcze 2-3 minuty, ciągle mieszając.
-Wszystkie składniki zalać litrem wrzątku. Dodać suszony tymianek i bazylię. Risotto doprawić szczyptą soli i pieprzu. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut, aż ryż napęcznieje i będzie prawie miękki.
-Zdjąć pokrywkę z garnka i gotować jeszcze przez 5 minut, tak aby odparowała większość wody. Garnek ponownie przykryć i wstawić na 15 minut do ciepłego piekarnika, aby risotto doszło i nabrało smaku.
5.Krupnik z pęczaku i makaron szpinakowy z białym serem
Czas przygotowania zupy 50 minut a II dania 45 minut
Składniki:
-pęczek włoszczyzny
-10 dag pęczaku
-2 ziemniaki, cebula
-łyżka masła
-2 łyżki gęstej śmietany
-listek laurowy
-ziele angielskie
-2 łyżki posiekanej natki
-sól i pieprz
Przygotowanie:
-Pęczak namoczyć na noc w zimnej widzie. Odcedzić, zalać 1,5 litrem wody, gotować z dodatkiem listka laurowego i ziela angielskiego około 30 minut.
-Włoszczyznę, cebulę i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Gdy pęczak zmięknie, dodać podsmażoną na maśle cebulę, włoszczyznę i ziemniaki.
-Gotować 20 minut. Doprawić solą i pieprzem. Na talerzach ozdobić śmietaną i posypać natką.
Składniki:
-2 jajka
-2 szklanki mąki
-10 dag mrożonego szpinaku
-25 dag białego sera
-2 marchewki
-4 łyżki śmietany
-kilka gałązek natki
-sól i pieprz
Przygotowanie:
-Szpinak rozmrozić. Mąkę połączyć z jajkami, szczyptą soli i szpinakiem. Zagnieść ciasto. Jeśli będzie twarde dodać wody.
-Z ciasta uformować kulę, przykryć i odstawić na 15- 20 minut. Ciasto rozwałkować partiami na posypanej mąką stolnicy, tak aby powstały okrągłe placki o grubości 1-2 mm. Pokroić je na wąskie wstążki.Makaron pozostawić na stolnicy, aby się przesuszył.
-W dużym garnku zagotować 4-5 litrów wody ze szczyptą soli. Makaron wrzucać partiami, tak aby nie przerywać wrzenia wody. Gotować około 2-3 minut. Odcedzić.
-Wyłożyć na ogrzany półmisek, posypać rozkruszonym serem, pokrojoną i podduszoną na maśle marchewką oraz posiekaną natką. Danie doprawić solą, pieprzem i śmietaną.
Kasza jęczmienna, gryczana czy pęczak w wielu domach został wyparty przez szybki w przygotowaniu ryż i popularny makaron. Tymczasem warto przywrócić ją do łask. Jest zdrowa, pożywna, a do tego naprawdę niedroga.
4.Zarzucajka i sznycle z kaszy jęczmiennej
Czas przygotowania zupy 25 minut, a II dania 35 minut
Składniki:
-4 ziemniaki
-10 dag kiszonej kapusty
-szklanka soku z kiszonej kapusty
-marchew, cebula
-2 łyżki oleju
-listek laurowy
-łyżka mąki
-ziele angielskie
-3 gałązki natki
-sól i pieprz
Przygotowanie:
-Ziemniaki i marchew obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Zalać litrem wrzątku i gotować z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego, soli i pieprzu, aż będą miękkie.
-Dodać posiekaną kiszoną kapustę i sok. Cebulę obrać i pokroić. Zeszklić na oleju, zasmażyć 1 łyżką mąki, dodać do zupy. Zupę jeszcze raz zagotować. Przed podaniem posypać posiekaną natką.
Składniki:
-2 jajka
-1 5 szklanki kaszy jęczmiennej
-cebula
-2 łyżki posiekanego koperku
-5-6 łyżek bułki tartej
-sól i pieprz
-olej
Przygotowanie:
-Kaszę opłukać, osączyć, zalać 4 szklankami wody i mieszając zagotować. Przykryć i gotować na małym ogniu 20-25 minut, aż kasza będzie miękka i wchłonie wodę. pozostawić do ostudzenia.
-Cebulę oraz czosnek obrać, opłukać, posiekać i przesmażyć na łyżce oleju. Dodać do kaszy razem z koperkiem. Wbić jajka, wsypać 1-2 łyżki bułki tartej. Masę doprawić szczyptą soli i pieprzu, dokładnie wyrobić.
-Formować nieduże sznycle i obtaczać je w bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju. podawać z zieloną sałatą i papryką
Moja rada
Do bułki tartej, w której będziesz obtaczać kotlety, można dodać odrobinę startego żółtego sera lub posiekanych orzeszków ziemnych.
3. ZUPA FASOLOWA, ESKALOPKI CIELĘCE W JABŁKACH, MROŻONE BANANY Z MIGDAŁAMI
Wszystkie odmiany fasoli znakomicie łączą się z wędzonkami oraz mięsami o wyrazistym smaku, np. wołowiną
Zupa fasolowa z szynką
Składniki:
-po 10 dag białej i czerwonej fasoli oraz cieciorki z puszki
-2 łyżki oliwy
-cebula, ząbek czosnki i natka pietruszki
-3 pomidory
-15 dag szynki wędzonej
-3 łyżki soku z cytryny
-kostka rosołowe lub wywar z mięsa
-sól i pieprz
Przygotowanie:
-Fasolę i cieciorkę dokładnie odsączamy z zalewy.
-Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie razem ze zmiażdżonym czosnkiem. Pomidory oparzamy i obieramy ze skórki. Miąższ kroimy w kostkę i łączymy z cebulą. Dodajemy fasolę i cieciorkę. Zalewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową i zagotowujemy.
-Szynkę kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i 3 łyżkami soku z cytryny.
-Gotujemy ok. 15 minut. Zupę podajemy posypaną natką pietruszki.
Eskalope to z francuskiego cienki kotlet z ryby lub mięsa, a po polsku eskalopek
Eskalope to z francuskiego cienki kotlet z ryby lub mięsa, a po polsku eskalopek
Eskalopki cielęce w jabłkach
Składniki:
-8 eskalopków (po 10 dag)
-2 łyżki mąki
-2 jabłka
-2 łyżki soku z cytryny
-10 dag pieczarek
-2 łyżki oliwy
-pół szklanki bulionu drobiowego z kostki
-sól i pieprz
Przygotowanie:
-Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na cząstki. Dodajemy sok z cytryny i dusimy pod przykryciem przez 5 minut. Połowę jabłek miksujemy.
-Pieczarki czyścimy, myjemy i kroimy na plasterki, a następnie smażymy na łyżce oliwy. Na reszcie oliwy obsmażamy z obu stron oprószone pieprzem i solą eskalopki.
-Zagotowujemy bulion drobiowy, dodajemy jabłka zmiksowane, eskalopki, pieczarki i cząstki jabłek.
-Dusimy jeszcze przez 5 minut. Podajemy z ryżem lub makaronem.
Mrożone banany z migdałami
czas przygotowania - 10 minut
Składniki:
-4 równej wielkości banany
-4 łyżki miodu
-cytryna
-10 dag płatków migdałowych
Przygotowanie:
Banany obieramy ze skórki. Miód dokładnie mieszamy z sokiem wyciśniętym z cytryny. Banany zanurzamy w miodzie z cytryną, a następnie obtaczamy w płatkach migdałowych. Każdy banan zawijamy w folię aluminiową, i wkładamy do lodówki. Podajemy mocno schłodzone, przybrane plasterkami cytryny i mięty.
Banany można zanurzać w polewie czekoladowej i obtaczać w wiórkach kokosowych. Podobny deser można przyrządzić z brzoskwiń i plastrów ananasa z puszki.
2.Chińska zupa z kurczaka, kotleciki w sosie szczypiorkowym, morele w wermucie
Zamiast makarony muszelek, do zupy można dodać makaronu ryżowego lub sojowego
Chińska zupa
Składniki:
-2 udka kurczaka
-cebula i marchew
-2 łodygi selera naciowego
-jabłko
-po pół puszki kukurydzy i białej fasoli
-10 dag makaronu muszelek
-natka pietruszki
-curry
-kostka rosołowa
sól i pieprz
Przygotowanie:
-Udka kurczaka podsmażamy na maśle na złoty kolor
-Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, marchew i seler. Doprawiamy curry i smażymy 5 minut. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłko, natkę pietruszki, sól i pieprz.
-Zalewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową i doprowadzamy do wrzenia.Gotujemy na małym ogniu przez godzinę
-Wyjmujemy udka. Mięso oddzielamy od kości i kroimy. Do zupy dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolę. Gotujemy jeszcze 15 minut.
-Ugotowany makaron i mięso wkładamy do zupy. Ponownie doprawiamy do smaku.Kotleciki w sosie szczypiorkowym
Składniki:
-4 kotlety z górki cielęcej
-4 łyżki soku z cytryny
-2 łyżki oliwy
-mała cebula
-200 ml śmietany
-Pęczek szczypiorku
-sól i pieprz
Przygotowanie:
-Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy połowę soku z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem.
-Kotlety wkładamy do miski z sosem i odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut. Następnie smażymy na oleju.
-Do garnka wlewamy śmietanę, dodajemy resztę soku z cytryny i gotujemy na małym ogniu, aż odparuje 1/3 objętości. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przed podaniem do sosu dodajemy posiekany szczypiorek. Sosem polewamy kotleciki. Podajemy je z ryżem lub makaronem.
1.Krem z warzyw, polędwica wieprzowa, jabłka pieczone w cieście francuskim
Polędwica wieprzowa
Składniki:
-50 dag polędwicy wieprzowej
-10 dag kaparów
-200 ml śmietany
-3 łyżki masła
-sól i pieprz
-3 łyżki masła do pieczenia mięsa
-olej do natłuszczenia formy
-3 łyżki masła do pieczenia mięsa
-olej do natłuszczenia formy
Przygotowanie:
-Polędwicę myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błon, solimy i pieprzymy.
-Mięso rumienimy na rozgrzanym maśle i przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Pieczemy do miękkości w temp. 180 st. Polewamy od czasu do czasu sosem z pieczeni.
-Pod koniec pieczenia polędwicę polewamy śmietaną i posypujemy kaparami.
-Po wyjęciu z piekarnika mięso kroimy w grube plastry. Podajemy z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami oraz z bukietem z jarzyn lub surówką
Jabłka pieczone w cieście francuskim
Składniki:
-4 kwaśne jabłka
-opakowanie ciasta francuskiego
-słoik żurawin lub 4 gałki lodów waniliowych
-jajko
Przygotowanie:
-Jabłka obieramy ze skórki. Przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne.
-Ciasto francuski lekko rozmrażamy i kroimy ma kwadraty 15 x 15 cm. Jabłka owijamy kwadratami ciasta, smarujemy roztrzepanym jajkiem i odstawiamy do lodówki na 10 -15 minut.
-Po wyjęciu z lodówki jabłka w cieście posmarować pozostałym jajkiem. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.
-Podajemy z żurawiną lub lodami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz