2018 r.
Cannelloni z warzywnym farszem
Składniki:
-5 dag makaronu w kształcie grubych rurek długości ok. 10 cm
-50 dag marchewki
-35 dag pieczarek
-50 dag różyczek brokułów (mogą być mrożone)
-spora cebula
-ząbek czosnku
-2 łyżki sklarowanego masła
-2 łyżki mąki
-sól i pieprz
-szklanka śmietany 22-pro.
-szczypta gałki muszkatołowej
-10 dag startego parmezanu
Przygotowanie:
Pieczarki starannie płuczemy, osączamy i siekamy. Oskrobane, wypłukane i pokrojone w plasterki marchewki wrzucani do garnka z dwiema szklankami wody posolonej i gotujemy. Po 5 minutach dodajemy brokuły i jeszcze gotujemy 2-3 minuty, po czym osączamy. Wywar zachowujemy. Cebulę i czosnek drobno siekamy i wraz z pieczarkami podsmażamy na maśle. Oprószamy mąką i mieszamy.Dodajemy wywar z warzyw, śmietanę i mieszając, gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy go solą, pieprzem i gałką. Połowę sosu mieszamy z warzywami. Nadziewamy tym farszem cannelloni. Układamy w wysmarowanej formie do zapiekania i obkładamy resztą warzyw. Zalewamy pozostałym sosem wymieszanym z parmezanem i zapiekamy 35-40 minut w 180*C.
2017 r.
2017 r.
Placek ze szpinakiem
Składniki:
Na ciasto:
-2 czubate szkl. (40 dag) mąki
-1 jajko
-20 dag masła
-sól
Na nadzienie:
-1/2 kg szpinaku
-3 jajka
-2 ząbki czosnku
-po 25 dag mielonego twarogu i sera typu feta
-sól i pieprz
-gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy sól oraz pokrojone na kawałki masło. Składniki siekamy nożem, aż powstaną grudki. Wbijamy jajko. Szybko zagniatamy ciasto, dodając lodowatą wodę. W takiej ilości, aby ciasto nie zrobiło się zbyt miękkie. Wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
Szpinak płuczemy. Zalewamy wrzątkiem. Po 5 minutach przekładamy na sito. Ponownie dokładnie osączamy i grubo kroimy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy do szpinaku. Doprawiamy solą, gałką muszkatołową i pieprzem.
Rozbijamy pozostałe jajka. Żółtka oddzielamy od białek. Fetę oraz twaróg mieszamy z 2 żółtkami. Białka ubijamy. Do masy serowej dodajemy szpinak oraz pianę. Przyprawiamy.
Ciasto rozwałkowujemy na 2 placki. Blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylepiamy plackiem. Rozkładamy nadzienie, pozostawiając wolny brzeg ok. 2 cm. Przykrywamy drugim plackiem. Brzegi mocno zlepiamy. Wierzch smarujemy żółtkiem. Pieczemy ok. 45 minut w temp. 220 st.
Gołąbki
Składniki:
-1 główka włoskiej kapusty
-30 dag ryżu
-1 por
-2 marchewki
-kawałek selera
-30 dag pieczarek
-sól i pieprz
-pół pęczka natki
-olej do smażenia
Przygotowanie:
Z kapusty wycinamy głąb i usuwamy wierzchnie liście. Obgotowujemy w osolonej wodzie i osączamy.
Gotujemy ryż, osączamy i przekładamy do miski.
Czyścimy marchew i seler. kroimy w kostkę lub trzemy na tarce. Por kroimy w krążki. 2-3 liście zachowujemy. Warzywa obsmażamy na oleju i dodajemy do ryżu.
Pieczarki kroimy i obsmażamy. Łączymy z ryżem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Wszystko mieszamy.
Na liście nakładamy porcje farszu i zwijamy gołąbki. Obwiązujemy paskami pora. Układamy w garnku, podlewamy wodą i dusimy na małym ogniu ok. 30 minut.
Knedle z suszonymi grzybami
Składniki:
ciasto:
-1 kg ziemniaków
-sól
-1 1/2 szkl. mąki pszennej
-1 jajko
Nadzienie:
-10 dag suszonych grzybów
-1 cebula
-1 jajko
-2 łyżki bułki tartej
Przygotowanie:
ciasto:
Ziemniaki obieramy, płuczemy i zalewamy osoloną, wrzącą wodą. Gotujemy, studzimy i mielimy..
Łączymy z mąką i jajkiem. solimy i zagniatamy ciasto.
farsz:
Grzyby myjemy. Moczymy przez 12 godzin, a następnie gotujemy i mielimy.
Cebulę obieramy, drobno kroimy i podsmażamy. Mieszamy z jajkiem i grzybami oraz bułką tartą i przyprawami.
Knedle:
Z ciasta formujemy wałki. Kroimy na kawałki, spłaszczamy. Nakładamy farsz i formujemy kule.
Gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie.
Najłatwiejsza pizza
Składniki:
-1 okrągły chleb razowy
-3 łyżki oliwy z oliwek lub 2 łyżki masła albo majonezu
-suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
-sól i pieprz
-30 dag żółtego sera
-kilka pomidorów koktajlowych
Przygotowanie:
Chleb kroimy w poprzek na 2-3 plastry. Skrapiamy oliwą lub smarujemy masłem. Posypujemy przyprawami.Układamy plastry sera, a na nie pokrojone pomidorki. Oprószamy solą, pieprzem i pomidorami.Posypujemy startym serem. Kładziemy na tacce lub folii i opiekamy 15 minut, żeby ser się rozpuścił.
Do farszu możemy dodać owoce morza
Azjatyckie zawijańce
Składniki:
-16 płatów ryżowych
Sos:
-pokrojona papryczka chili
-1 łyżka koncentratu pomidorowego
-4 dag cukru
-łyżeczka soli
-1 łyżka octu ryżowego
Nadzienie:
-cebula
-3 posiekane ząbki czosnku
-papryczka chili
-10 dag szpinaku
-10 dag sera ricotta
-po łyżeczce skórki z cytryny i pasty krewetkowej
-2 pomidory
-4 łyżki oleju sojowego
-tłuszcz do głębokiego smażenia
Przygotowanie:
-Papier zwilżamy. Cukier gotujemy na 4 łyżkach wody, aż powstanie syrop. Dodajemy sól, koncentrat pomidorowy, ocet i drobno pokrojoną chili. Mieszamy i studzimy.
-Mieszamy pokrojoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, chili pokrojone, skórkę z cytryny i pastę krewetkową. Smażymy na 2 łyżkach oleju, mieszając.
-szpinak smażymy na gorącym oleju, aż odparuje. Pomidory kroimy w kostkę. Szpinak, pomidory i pokruszony ser mieszamy z usmażoną resztą nadzienia. Farsz rozkładamy na środku każdego papieru ryżowego i zawijamy jak gołąbki. Smażymy na głębokim oleju na złotobrązowo ok. 4 minut.
Podajemy z sosem.
Sałatka makaronowa z brokułami
Składniki:
-30 dag makaronu kokardki
-50 dag brokułów
-15 dag sera gorgonzola
-4 łyżki posiekanego szczypioru
-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
-łyżka oliwy
-sól i pieprz
Sos:
-pół szklanki majonezu
-pół szklanki śmietany 18%
łyżka białego octu winnego
-sól
Przygotowanie:
Umyte i podzielone na różyczki brokuły wkładamy do posolonego i lekko osłodzonego wrzątku i gotujemy 3 minuty, po czym odcedzamy.
Makaron gotujemy al dente w wodzie z dodatkiem oliwy. Odcedzamy i studzimy.
Z majonezu, śmietany i octu przyrządzamy sos. Doprawiamy go solą i pieprzem.
Makaron mieszamy z brokułami, pokruszonym serem, zieleniną i sosem.
Możemy podawać jako przekąskę, a nawet na obiad lub kolację.
Pomidory faszerowane
Składniki:
-4 pomidory
-2 jajka
-pęczek szczypiorku
- majonez
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo.
Pomidory myjemy i osuszamy. Ścinamy u nasady, tyle żeby można było wyjąć miąższ. Delikatnie usuwamy miąższ. Jajka obieramy i kroimy na pół. Środek pomidorów lekko solimy i wkładamy do nich po połówce jajka. Na jajko wkładamy majonez i posypujemy pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Zapraszam na naleśniki z nadzieniem ze szpinaku i ricotty. Szpinak i ricotta to wspaniały duet. Pyszne!
Naleśniki ze szpinakiem i ricottą
Składniki:
-szklanka mleka
-jajko
-półtorej szklanki mąki
-łyżka oleju
-pół łyżeczki soli
Farsz:
-75 dag szpinaku
-2 ząbki czosnku
-2 łyżki oleju
-5 dag masła
-25 dag ricotty
łyżka magi
-pieprz i sól
Polewa:
pół szklanki śmietany 18%
-ćwierć szklanki mleka
-jajko
Przygotowanie:
Z podanych składników i szklanki wody przyrządzamy ciasto i smażymy naleśniki.
Szpinak przebieramy, odcinamy ogonki i starannie płuczemy. Krótko blanszujemy, osączamy i grubo siekamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i masło. Wrzucamy posiekany czosnek i chwilę smażymy. Dodajemy szpinak i mieszając smażymy ok. 5 minut cały czas mieszając. Ricottę mieszamy ze szpinakiem, doprawiamy magi, solą i pieprzem.
Naleśniki smarujemy farszem i zwijamy w rulony. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy polewą ze zmiksowanej śmietany, mleka i jajka. Zapiekamy 40 minut w temp. 180*C.
Podajemy z sałatką z pomidorów.
Takim farszem szpinakowym można nadziewać cannelloni, pierogi i lazanię.
Z moich obserwacji wynika, że to ulubione kluski. Trzeba nauczyć się robić kopytka.
Kopytka
Składniki:
-1,25 kg ziemniaków
-2 szklanki mąki
-2 jajka
-sól
Przygotowanie:
1. Gotujemy ziemniaki
Nalewamy wodę do garnka, stawiamy na kuchence i gotujemy pod przykryciem. Zanim się zagotuje, obieramy ziemniaki. Wrzącą wodę solimy, wrzucamy do niej przekrojone na pół lub ćwiartki ziemniaki. Miękkie odlewamy, odparowujemy, trzymając odkryte na małym ogniu 1-2 minuty i odstawiamy na kilka chwil. Gdy przestygną , przepuszczamy je przez maszynkę lub praskę. Pozostawiamy je w chłodnym miejscu do ostygnięcia. Najlepsze są z poprzedniego dnia.
2. Zagniatamy ciasto.
Na początek podstawowa wskazówka: ziemniaki muszą być całkowicie zimne, zanim zaczniemy je zagniatać. W przeciwnym razie ciasto na pewno się nie uda. Stanie się kleiste i rzadkie, a wtedy nawet zwiększenie ilości mąki nic nie pomoże. Najbezpieczniej jest przygotować ziemniaki poprzedniego wieczoru lub rano i przechować w lodówce na górnej półce.
Przekładamy dobrze schłodzone ziemniaki na posypaną mąką stolnicę. Robimy w nich niewielkie wgłębienie, wbijamy jajka i przesiewamy przez sito 2/3 mąki. Kilka razy mieszamy, a potem jak najszybciej zagniatamy dłonią. Nawet jeśli ciasto wyda ci się niezbyt ścisłe, nie ulegaj pokusie dodania mąki. Przerywamy zagniatanie, jak tylko wszystkie składniki się połączą, bo ciasto nie powinno zagrzać się od dłoni. Dzielimy je nożem na mniej więcej 6 równych części i przekładamy do miski.
3. Formujemy wałeczki
Żeby ciasto zachowało właściwą konsystencję i nie zaczęło się rozłazić, wszystko od tego momentu musi przebiegać sprawnie i szybko. Nie robimy sobie przerw.
Najpierw stawiamy na małym ogniu duży garnek do połowy napełniony wodą, bo za jakieś 15 minut potrzebny będzie wrzątek. Posypujemy mąką stolnicę. Odkrawamy po kawałku ciasta i toczymy wałeczki o średnicy ok. 1,5 cm, turlając je oburącz i często posypując mąką. Uformowane wałeczki układamy z boku stolnicy. Chodzi o to, żeby pozostało na niej jak najwięcej miejsca.
4 Kroimy kluski i gotujemy.
Teraz nadszedł ważny moment, dla nowicjuszy pewnie trochę peszący, Bo trzeba robić kilka rzeczy naraz: kroić kluski, przekładać je do garnka, a następnie wyławiać. Ale nie denerwujmy się, tylko koncentrujmy i zabierajmy do roboty.
Wałeczek spłaszczamy otwartą dłonią i przytrzymując go, kroimy skośnie kopytka. Odsuwamy przy tyn kluski nożem na bok, jednocześnie je rozdzielając, żeby się nie sklejały.
Kiedy pokroimy drugi, trzeci wałek, ostrożnie zgarniamy kopytka nożem na deskę, żeby zrobić miejsce na stolnicy. Jeżeli woda zdążyła się zagotować, zsuwamy je do garnka, jeśli nie, muszą poczekać.
Zanim pokroimy wszystkie kluski, woda na pewno się zagotuje. Solimy ją, zwiększamy płomień i mieszamy kopytka drewnianą łyżką, prowadząc ją przy ścianie garnka. Jak tylko woda zawrze, przerywamy mieszania i zmniejszamy płomień.
Gotujemy kopytka 2 min od chwili, gdy wypłyną.Następnie ostrożnie wyjmujemy je łyżką cedzakową na durszlak. Niech przez 2-3 minuty obciekną, a potem przekładamy je do rondla i stawiamy na podgrzane płytce, żeby nie stygły. Uzupełniamy wodę i sól w garnku i gotujemy resztę kopytek. Tym razem możemy je odcedzić nad zlewem, ponieważ woda już nie będzie potrzebna.
Gdybyście chcieli zrobić kopytka na zapas, musicie zadbać o to, żeby się nie posklejały w czasie przechowywania Garmażerie i niektóre gospodynie zabezpieczają je przed sklejeniem, obtaczając w oleju.
Ja wlewam trzy łyżki oleju do wody podczas gotowania, a po odsączeniu rozkładam je luźno na tacy i pozostawiam do ostygnięcia. Zimne i suche wkładam do lodówki lub zamrażam je na tacy i dopiero gdy stwardnieją, wsypuję do woreczków i wkładam do zamrażarki.
5 Podajemy na obiad lub kolację.
Możemy podać je jako samodzielne danie. Polewamy gorące kluski świeżo stopioną słoniną lub boczkiem z chrupiącymi skwarkami lub podsmażamy je na rumiano.
Niezbędnym dodatkiem do takiego obiadu jest surówka. Kopytka z wody są dobrym dodatkiem do gulaszu, pieczeni i grzybów, a smażone do sadzonego jajka.
Przekładamy dobrze schłodzone ziemniaki na posypaną mąką stolnicę. Robimy w nich niewielkie wgłębienie, wbijamy jajka i przesiewamy przez sito 2/3 mąki. Kilka razy mieszamy, a potem jak najszybciej zagniatamy dłonią. Nawet jeśli ciasto wyda ci się niezbyt ścisłe, nie ulegaj pokusie dodania mąki. Przerywamy zagniatanie, jak tylko wszystkie składniki się połączą, bo ciasto nie powinno zagrzać się od dłoni. Dzielimy je nożem na mniej więcej 6 równych części i przekładamy do miski.
3. Formujemy wałeczki
Żeby ciasto zachowało właściwą konsystencję i nie zaczęło się rozłazić, wszystko od tego momentu musi przebiegać sprawnie i szybko. Nie robimy sobie przerw.
Najpierw stawiamy na małym ogniu duży garnek do połowy napełniony wodą, bo za jakieś 15 minut potrzebny będzie wrzątek. Posypujemy mąką stolnicę. Odkrawamy po kawałku ciasta i toczymy wałeczki o średnicy ok. 1,5 cm, turlając je oburącz i często posypując mąką. Uformowane wałeczki układamy z boku stolnicy. Chodzi o to, żeby pozostało na niej jak najwięcej miejsca.
4 Kroimy kluski i gotujemy.
Teraz nadszedł ważny moment, dla nowicjuszy pewnie trochę peszący, Bo trzeba robić kilka rzeczy naraz: kroić kluski, przekładać je do garnka, a następnie wyławiać. Ale nie denerwujmy się, tylko koncentrujmy i zabierajmy do roboty.
Wałeczek spłaszczamy otwartą dłonią i przytrzymując go, kroimy skośnie kopytka. Odsuwamy przy tyn kluski nożem na bok, jednocześnie je rozdzielając, żeby się nie sklejały.
Kiedy pokroimy drugi, trzeci wałek, ostrożnie zgarniamy kopytka nożem na deskę, żeby zrobić miejsce na stolnicy. Jeżeli woda zdążyła się zagotować, zsuwamy je do garnka, jeśli nie, muszą poczekać.
Zanim pokroimy wszystkie kluski, woda na pewno się zagotuje. Solimy ją, zwiększamy płomień i mieszamy kopytka drewnianą łyżką, prowadząc ją przy ścianie garnka. Jak tylko woda zawrze, przerywamy mieszania i zmniejszamy płomień.
Gotujemy kopytka 2 min od chwili, gdy wypłyną.Następnie ostrożnie wyjmujemy je łyżką cedzakową na durszlak. Niech przez 2-3 minuty obciekną, a potem przekładamy je do rondla i stawiamy na podgrzane płytce, żeby nie stygły. Uzupełniamy wodę i sól w garnku i gotujemy resztę kopytek. Tym razem możemy je odcedzić nad zlewem, ponieważ woda już nie będzie potrzebna.
Gdybyście chcieli zrobić kopytka na zapas, musicie zadbać o to, żeby się nie posklejały w czasie przechowywania Garmażerie i niektóre gospodynie zabezpieczają je przed sklejeniem, obtaczając w oleju.
Ja wlewam trzy łyżki oleju do wody podczas gotowania, a po odsączeniu rozkładam je luźno na tacy i pozostawiam do ostygnięcia. Zimne i suche wkładam do lodówki lub zamrażam je na tacy i dopiero gdy stwardnieją, wsypuję do woreczków i wkładam do zamrażarki.
5 Podajemy na obiad lub kolację.
Możemy podać je jako samodzielne danie. Polewamy gorące kluski świeżo stopioną słoniną lub boczkiem z chrupiącymi skwarkami lub podsmażamy je na rumiano.
Niezbędnym dodatkiem do takiego obiadu jest surówka. Kopytka z wody są dobrym dodatkiem do gulaszu, pieczeni i grzybów, a smażone do sadzonego jajka.
Wspaniałe włoskie danie pachnące latem .
Caponata sycylijska
Składniki:
-duży bakłażan
-5-6 łodyg selera naciowego
-2-3 cebule
-4 pomidory (w zimie mogą być z puszki
-2 ząbki czosnku
-10 dag oliwek bez pestek
-łyżka kaparów
-łyżeczka posiekanych igieł rozmaryny
-ćwierć szklanki oliwy
cukier, ostra papryka i sól
Przygotowanie:
Kapary zalewamy połową szklanki wody. Bakłażana kroimy w plastry grubości 1 cm, a potem w szerokie paski. Obficie je solimy i odstawiamy by puściły sok. Po 30 minutach płuczemy je i osączamy na papierowym ręczniku. Seler obieramy z włókien i kroimy na kawałki a szerokości 0,5 cm. Cebulę kroimy w półplasterki, a pomidory w kostkę.
połowę oliwy rozgrzewamy, smażymy na niej bakłażana, wyjmujemy i osączamy. Wlewamy do rondla resztę oliwy, rozgrzewamy ją i rumienimy na niej seler. Dodajemy cebulę. Mieszając smażymy 3-4 minuty. Następnie wrzucamy bakłażana , pomidory i rozmaryn. Przykrywamy i dusimy ok. 10 minut. Warzywa nie powinny się rozgotować. Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy zmiażdżony czosnek, oliwki i osączone kapary. Doprawiamy i wszystko mieszamy.
Podajemy na gorąco lub zimno z pieczywem.
Rulony ziemniaczane
Już można kupić młode ziemniaki, więc może takie placki.Składniki:
-1 kg ziemniaków
-pół szklanki mąki pszennej
-2 jajka
-cebula
-2 łyżki smalcu
-sól i pieprz
Farsz:
-50 dag grzybów mogą być leśne lub pieczarki
-2 cebule
-20 dag żółtego sera
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce z małymi otworami. Cebulę obieramy i również trzemy na tarce. Dodajemy mąkę, jajka, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy na jednolitą masę.
Z przygotowanego ciasta smażymy placki o średnicy sporej patelni. Nie powinny być chrupiące.
Grzyby czyścimy, wkładamy do wrzącej wody i chwilę gotujemy. Następnie wkładamy na sito, starannie osączamy i drobno kroimy. Cebulę obieramy, siekamy i obsmażamy na rozgrzanym smalcu. Dodajemy grzyby, przykrywamy i dusimy na małym ogniu ok. 10 minut. Na placki nakładamy farsz i ser pokrojony na cienkie paski długości placka. 1/4 sera ścieramy na tarce. Zwijamy placki w rulony, układamy jeden obok drugiego w żaroodpornym naczyniu. Lekko posypujemy startym serem. Zapiekamy ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200*C.
Podajemy z keczupem i surówką.
Omlet z owocami
Składniki:
Ciasto:
-2 niepełne łyżki mąki
-5 jajek
-3 płaskie łyżki cukru
-szczypta soli
-7 dag masła, najlepiej sklarowanego
Wierzch:
-4 łyżki kremówki
-2 łyżeczki cukru waniliowego
-po 10 dag dwóch rodzajów dojrzałych miękkich owoców- truskawki i jagody
Przygotowanie:
Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym i wstawiamy do lodówki. Owoce myjemy i dokładnie osączamy, usuwamy szypułki. Większe truskawki kroimy na plasterki mniejsze w połówki.
Żółtka ubijamy z dodatkiem szczypty soli. Z białek ubijamy sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy 2 łyżki cukru. Delikatnie mieszamy żółtka z pianą i z powoli wsypywaną mąką. Na patelni rozgrzewamy 1/4 masła, wlewamy połowę ciasta i , poruszając patelnią, równomiernie rozprowadzamy je po dnie. Gdy brzegi omletu się zetną, szerokim nożem lub łopatką podważamy go i przewracamy na drugą stronę. Podlewamy taką samą ilością masła i krótko smażymy. Z pozostałego ciasta smażymy drugi omlet.
Gotowy zsuwamy z patelni na talerz, przykrywamy owocami, posypujemy resztą cukru i dekorujemy bitą śmietaną.
Nigdy nie udało mi się usmażyć dużo placków, bo znikają nim dotrą do talerza na stół. Robię różne wersje: klasyczne, z żółtym lub białym serem w środku, z pieczarkami, mięsem lub na słodko. Najbardziej są chrupiące, jeśli wymieszam pół na pół mąkę z płatkami owsianymi. Robię je kiedy mam wolny dzień, bo samo obieranie i tarcie ziemniaków wymaga czasu, ale warto bo wszyscy ,,pałaszują'' z ulubionymi dodatkami.
Z płatkami i marchewką
źródło: gazeta
Składniki:
-50 dag ziemniaków
-20 dag marchewki
-8 łyżek płatków owsianych
-4 jajka
-gałka muszkatołowa
-sól i pieprz
Przygotowanie:
Marchewki i ziemniaki szorujemy, obieramy i trzemy. Wkładamy do salaterki (trochę marchewki zostawiamy do dekoracji), dodajemy płatki i jajka, przyprawiamy do smaku gałką, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Smażymy małe, płaskie placki z obu stron na gorącym oleju. Osączamy na papierowym ręczniku. Podajemy z sosem jogurtowo - czosnkowym i posypujemy odłożoną marchewką.
Na słodko z malinami
źródło:gazeta
Składniki:
-70 dag ziemniaków
-4 łyżki mąki
-2 żółtka
-sól i olej
-szklanka kremówki
-2 łyżki cukru
-1/2 po. malin mrożonych
Przygotowanie:
Ziemniaki wyszoruj, obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odlej zebrany płyn. Dodaj mąkę, żółtka i sól do smaku. Dokładnie wymieszaj. Rozgrzej olej i smaż na nim nieduże placki z obu stron na rumiano. Odsącz z tłuszczu na papierowych ręcznikach. Kremówkę ubij na sztywno z cukrem.
Placki podaj z bitą śmietaną i rozmrożonymi malinami.
Sałatka to sprawdzony dodatek do mięsa. Jeśli nie znamy upodobań gości, wybieramy sałatkę przyrządzoną właśnie tak: tradycyjnie, po polsku - ze śmietaną i siekanymi jajkami.
Nie oszczędzamy czasu płucząc liście. Nic tak nie przeszkadza w rozkoszowaniu się smakiem sałaty, jak piasek zgrzytający między zębami.
Aby liście sałaty były kruche, należy je po umyciu i wysuszeniu włożyć do lodówki na 30 minut.
Jajka na twardo gotujemy od 7 do 10 minut, w zależności od wielkości jajek. Po ugotowaniu natychmiast przelewamy je zimną wodą, aby powierzchnia żółtka nie ściemniała.
Jajka łatwiej obierać ze skorupek, jeśli do gotowania dodamy łyżeczkę soli.
Jeśli nie mamy urządzenia do suszenia sałaty, myjemy ją dużo wcześniej, odsączamy na sicie, a potem każdy liść wycieramy papierowym ręcznikiem. Woda która zostaje na liściach, zabija smak sałaty.
Sałatę można umyć i osuszyć kilka godzin przed podaniem. Natomiast sosem polewamy w ostatniej chwili, aby nie zmiękła.
Sałata jest nie tylko smaczna , ale i bardzo ozdobna. Podaj ją w dużej szklanej misce ze specjalnymi łyżkami do nakładania.
Sałata polska
Składniki:
-główka sałaty
-3 jajka na twardo
-mały pęczek szczypiorku
-mały pęczek koperku
-mały pęczek rzodkiewki
-pojemnik śmietany- 200 g
-sól, cukier, pieprz
-sok z połówki cytryny
Przygotowanie:
-Gotujemy jajka na twardo. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą.
-Dzielimy sałatę na liście, starannie myjemy i osuszamy. Palcami rwiemy sałatę na mniejsze kawałki.
-Obieramy jajka i oddzielamy żółtka od białek. Siekamy białka. Kroimy szczypiorek, koperek i rzodkiewki. Rozcieramy żółtka i śmietanę. Doprawiamy solą, cukrem i sokiem z cytryny.
-Układamy sałatę w salaterce. Mieszamy ją z rzodkiewką, szczypiorkiem i koperkiem. Polewamy sosem i posypujemy białkami jajek.
Kiełki to skarbnica zdrowia. Dlatego, że w młodych pędach znajduje się wielokrotnie więcej cennych składników niż w roślinie dojrzałej
Kiełki to skarbnica zdrowia. Dlatego, że w młodych pędach znajduje się wielokrotnie więcej cennych składników niż w roślinie dojrzałej
Hodujemy kiełki
W wypuszczanym przez roślinę pędzie koncentrują się wszystkie składniki odżywcze: witaminy, sole mineralne, białko, kwasy tłuszczowe omega- 3, błonnik. Jako najbardziej naturalne, są świetnie przyswajane przez organizm. Dlatego, zamiast garści witaminowych tabletek, na śniadanie proponuję garść kiełek. Można je kupić w większości sklepów, ale najlepiej i najtaniej wyhodować samemu w domu. Tym bardziej, że hodowla jest łatwa, nie zabiera czasu, a daje mnóstwo korzyści.Kiełki nie zajmują dużo miejsca, znajdź dla nich kącik.
Do hodowli nie potrzeba specjalnych dodatków: ani ziemi, ani nawozów. Wystarczą światło i woda. Nasiona wykiełkują tylko w cieple, ale nie bezpośrednio na słońcu, np. na parapecie. Oto domowa hodowla krok po kroku:
- Opłucz starannie nasiona letnią przegotowaną wodą. Do zraszania też najlepsza jest przegotowana.
-Jeśli po raz pierwszy chcesz wyhodować kiełki, spróbuj to zrobić na sitku. Łyżkę nasion wsyp na plastykowe sitko do herbaty i umieść je na filiżance z wodą. Wlej tyle wody, aby znajdowała się jak najbliżej sitka z nasionami, ale nie powinny w niej pływać. Wodę zmieniaj rano i wieczorem. Po 4 dniach kiełki będą gotowe do jedzenia.
-Nasiona dobrze kiełkują także na ligninie, np. Rzeżucha, rzodkiewka i siemię lniane. Na płaskim spodku lub talerzyku połóż zwilżony kawałek ligniny lub waty. Rozsyp niezbyt gęsto nasiona. Zraszaj je dość często wodą, 3-4 razy dziennie, aby podłoże nie wyschło. Nasionka wykiełkują po ok. 4 dniach.
-Najlepszy do hodowli kiełków jest trzyczęściowy pojemnik, kupisz go w sklepie ze zdrową żywnością. W takim pojemniku możesz hodować jednocześnie 3 rodzaje kiełków. W pojemniku, w specjalnie przeznaczonej do tego części, rozsyp nasiona 3 różnych roślin. Do dolnej części pojemnika wlej wodę. Pamiętaj o częstym zraszaniu letnią wodą.
-Kiedy nasionka już wykiełkują, przerywaj je, zostawiając najokazalsze. Będą miały lepszy dostęp do światła i szybciej urosną
Rady:
- Kiełki kupuj w sklepie ze zdrową żywnością. Masz pewność, że nie były chemicznie konserwowane ani opryskiwane.
-Nadmiar ściekającej wody użyj do podlewania kwiatów domowych- to bogata odżywka.
-Gotowe kiełki możesz przechowywać w lodówce ok. tygodnia.
-Przed rozpoczęciem kolejnej hodowli dobrze wypłucz pojemnik, aby usunąć powstałe bakterie po poprzednim kiełkowaniu.
-Zanim zaczniesz zbierać kiełki do jedzenia, pozbądź się tych które nie wykiełkowały. W tym celu wsyp kiełki do miski i zalej letnią wodą. Puste łupinki będą pływały na powierzchni, więc łatwo zbierzesz je łyżką. Pozostałe kiełki wylej na sito i dokładnie osącz.
-ZRÓB PASTĘ:
Kostkę miękkiego masła włóż do miski, dodaj 4 łyżki kiełków i odrobinę soli. Jedz z bagietką lub razowcem.
Kapuśniaczki
Składniki na 12 porcji:
Ciasto:
-1 i 1/4 szklanki mąki
-2 dag drożdży
-1/2 szklanki mleka
-łyżeczka cukru
-2 całe jajka i 1 żółtko
-2 płaskie łyżeczki tłuszczu
-sól
Nadzienie:
-75 dag kapusty
-średnia cebula
-łyżka tłuszczu
-sól i pieprz
Przyrządzenie:
Kapustę i cebulę siekamy. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą i dodajemy tłuszcz. Dusimy, aż woda wyparuje. Doprawiamy solą i pieprzem.
Drożdże ucieramy z cukrem, łyżką mąki i 3 łyżkami ciepłego mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy resztę mąki, jajko, żółtko i pozostałe mleko. Solimy i zagniatamy. Wlewamy roztopiony tłuszcz. Wyrabiamy, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Zmów odstawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkowujemy do grubości 1 cm. Wykrawamy kwadraty o boku ok. 10 cm. Pośrodku każdego układamy farsz i zwijamy w ruloniki. Układamy na natłuszczonej blasze. Odstawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy ok. 25 minut w temp. 200 st.
Czas przygotowania: 60 minut. 1 szt. to 130 kcal
Mufinki
Przygotowanie 50 minut. Składniki na 8 sztuk
Składniki:
-3 duże ziemniaki
-jajko
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-3 łyżki mąki krupczatki
-ćwierć brokuła
-4 łyżki oleju
-8 niedużych pieczarek
-5 szalotek, można je zastąpić dużą białą cebulą
-sól i pieprz
Przygotowanie:
-Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonym wrzątku. Tłuczemy lub miksujemy na głatką masę.
-Do lekko przestudzonej masy dodajemy jajko, proszek do pieczenia, mąkę krupczatkę i dobrze wyrabiamy.
-Brokuły dzielimy na różyczki. Wkładamy do posolonego wrzątku i gotujemy minutę. Wykładamy na sito i osączamy.
-Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju i podsmażamy pieczarki z cebulą.
-Wyjmujemy i odkładamy 8 plasterków pieczarek. Resztę razem z brokułami dodajemy do ciasta i mieszamy.
-Gotową masą napełniamy 8 foremek, najlepiej wyłożonych papierkami do babeczek. Ciasta ma być mniej więcej do 2/3 wysokości foremki. Na wierzchu każdej kładziemy plasterek pieczarki. Wstawiamy do piekarnika o temp. 170 st. Pieczemy ok 15-20 minut.
Chrupiące krokieciki
Czas przygotowania:40 minut. Jedna porcja to 280 kcal
Składniki na 6 porcji:
-80 dag ziemniaków
-jajko
-2 łyżki mąki
-łyżka masła
-sól
-1/2 szklanki bułki tartej
-olej do smażenia
Farsz:
-3 jajka ugotowane na twardo
-pęczek szczypiorku, natki pietruszki lub koperku
-2 łyżki gęstej śmietany
-sól i pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy, lekko przestudzamy, mielimy w maszynce lub przepuszczamy przez praskę. Wyrabiamy na gładką masę z surowym jajkiem, masłem i mąką. Solimy lekko do smaku. Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkowujemy ciasto ziemniaczane do grubości ok 1 cm. Ostrym nożem wykrawamy prostokąty o wymiarach 10 x 8 cm.
Ugotowane jajka obieramy ze skorupki, siekamy, mieszamy z zieleniną oraz śmietaną. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
Na każdy kawałek ciasta nakładamy porcję farszu, rolujemy i sklejamy brzegi ze wszystkich stron. Krokiety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor.
Można je podawać z surówkami z białej i z czerwonej kapusty, albo z sosem pomidorowym lub grzybowym.
Krokiety świetnie smakują także odsmażane następnego dnia i podane jako dodatek do czystych zup.
Ziemniaki po nelsońsku
Danie jest łatwe w przygotowaniu i przygotowuje się je ok. godziny
Składniki:
-8 ugotowanych na półtwardo dużych ziemniaków
-40 dag pieczarek
-1-2 cebule
-4 małe jajka ugotowane na półtwardo
-po pół szklanki śmietany 22-30 proc. i mleka
-kostka bulionu grzybowego
Przygotowanie:
Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy na plasterki. Smażymy na rozgrzanej suchej patelni do chwili, aż odparuje z nich sok. Następnie dodajemy oliwę oraz drobno pokrojoną cebulę i wszystko zrumieniamy. Jajka obieramy i kroimy na cząstki. Ziemniaki kroimy w plasterki. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: ziemniaki, pieczarki i jajka, znów ziemniaki, posypując każdą warstwę solą i pieprzem.
Zalewamy podgrzanym mlekiem ze śmietaną i kostką bulionową rozpuszczoną w 1/4 szklanki gorącej wody, dodajemy liść laurowy i dusimy na średnim ogniu ok. 20 minut.
Podajemy jako samodzielne danie obiadowe lub kolacyjne z ogórkiem lub surówką z kapusty.
Szybka tarta porowa
Przygotowanie 30 minut
Składniki:
-Kruche ciasto przygotowane dzień wcześniej lub gotowe ciasto francuskie
-kilka łyżek wody
-łyżka masła
-duży por
-mały poj. śmietany 18%
-jajko
-gałka muszkatołowa, czosnek, sól i pieprz
Przygotowanie:
-Włączamy piekarnik i nastawiamy temperaturę na 180 st.
-Kroimy cały por w talarki. Smażymy go ok. 10 minut na maśle.
-Wykładamy ciastem formę o średnicy ok 25 cm. Pieczemy 10 minut.
-Por mieszamy ze śmietaną i jajkiem. Doprawiamy. Masę wylewamy na ciasto i zapiekamy ok. 15 minut w temperaturze 180 st.
Pory smażone w cieście
Składniki:
-1 kg porów
-cukier i sól
Ciasto:
-5 łyżek mąki
-łyżka mąki pszennej razowej
-1-2 jajka
-szklanka śmietany
-łyżka ziaren sezamu
-duża szczypta proszku do pieczenia
-natka pietruszki
-sól i olej do smażenia
Przygotowanie:
Pory czyścimy, odcinamy korzenie i zieloną górną część, a jasną wkładamy do osolonej i lekko posłodzonej wody. Gotujemy pod przykryciem 10-15 minut. Osączamy pory na sicie i osuszamy.
Z podanych składników przygotowujemy ciasto. Powinno być nieco gęściejsze niż naleśnikowe. Pory kroimy na talarki centymetrowej grubości.
Na patelni mocno rozgrzewamy olej. Kawałki porów obtaczamy w cieście i smażymy z obu stron na złoty kolor. Wkładamy na półmisek, dekorujemy listkami pietruszki. Podajemy na gorąco.Do tej przekąski pasuje ostry gorący sos, np. pomidorowy lub zimny np. tatarski.
Kolorowe ragout
Składniki:
-4 marchewki
-2 nieduże cukinie
-3 ziemniaki
-4 pomidory
-3-4 cebule
-3 strąki papryki (żółta, zielona, czerwona)
-30 dag fasoli szparagowej
-5 łyżek oliwy
-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
-2 łyżki sosu sojowego
-kilka listków bazylii
-tymianek, sól i pieprz
Przygotowanie:
Warzywa myjemy. Ziemniaki i cebulę obieramy, marchewki skrobiemy, paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, obcinamy końce fasoli, pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy ziemniaki i pomidory kroimy w kostkę, marchewki, cukinię i cebulę w plasterki, paprykę w paski, a fasolę na kawałki. Cebulę szklimy na oliwie i dodajemy pozostałe warzywa oprócz pomidorów, lekko solimy. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem, często mieszając. Gdy jarzyny zmiękną, dodajemy pomidory, zioła, sos sojowy i dusimy na małym ogniu do miękkości. Na koniec posypujemy natką pietruszki i mieszamy.
Podajemy z ryżem, kładzionymi kluskami lub jako dodatek do mięs lub ryb.
Wyśmienite smarowidło do chleba. Może być też dodatkiem do przekąsek: chrupek albo gotowanych czy surowych warzyw. Najlepszy jest krem ze świeżego bobu, a zimą, z mrożonki, przypomni nam o smaku lata.
KREM z bobu
Przygotowanie:10 minut
Gotowanie:20 minut
Składniki na 6 porcji:
-1 kg bobu
-4 ząbki czosnku
-ok. pół szklanki oliwy z oliwek
-sok z 1,5 cytryny
-sól i cukier do smaku
Przygotowanie:
-Płuczemy bób i gotujemy w osolonej i ocukrzonej wodzie do miękkości. Wylewamy na sito i przelewamy zimną wodą. Starszy, o twardej skórce obłuskujemy. Czosnek obieramy i siekamy.
-Wrzucamy do wysokiego naczynia bób i czosnek oraz wlewamy sok z cytryny. Blenderem miksujemy, dolewając cienkim strumieniem oliwę, aż do uzyskania konsystencji kremu.
-Solimy i cukrzymy do smaku. Chłodzimy w lodówce.
Moje rady:
-Bób powinien być jasnozielony bez brunatnych przebarwień wskazujących na to, że jest nieświeży.
-Zamiast bobu możemy użyć świeżej fasolki szparagowej.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Średniej wielkości kalafiory gotuje się zazwyczaj około 25 minut, na sałatkę i do zapiekania - 2-3 minuty krócej. Na wszelki wypadek zacznijmy sprawdzać warzywo po 12 minutach. Sprawdzając wbijamy widelec lub patyczek. Powinien wchodzić z lekkim oporem, ale nie na siłę. Jeśli przegapimy moment i kalafior się rozgotował, możemy z niego zrobić zupę lub piure.
Jeśli spróbujecie , tak przygotowane kabaczki będziecie je jedli na ciepło i na zimno, na obiad i na kolację, aż sezon się skończy.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jest to danie szybkie, łatwe i pyszne. Odpowiednie na śniadanie lub kolację.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Omlet z dżemem to nuda. Spróbujcie czegoś innego! Szpinak odmieni omlet nie do poznania. Pyszny jest z kefirem jako solidne śniadanie lub lekki obiad. Można podać z winem jako wyszukane danie na kolację.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Średniej wielkości kalafiory gotuje się zazwyczaj około 25 minut, na sałatkę i do zapiekania - 2-3 minuty krócej. Na wszelki wypadek zacznijmy sprawdzać warzywo po 12 minutach. Sprawdzając wbijamy widelec lub patyczek. Powinien wchodzić z lekkim oporem, ale nie na siłę. Jeśli przegapimy moment i kalafior się rozgotował, możemy z niego zrobić zupę lub piure.
Kalafior zapiekany z serem
Składniki:
-duży kalafior
-15 dag startego żółtego sera
-2 łyżki masła
-2 łyżki bułki tartej
-gałka muszkatołowa
-łyżeczka soku z cytryny
-pęczek koperku
-cukier i sól
Przygotowanie:
Kalafior gotujemy na półtwardo na parze albo w osolonym wrzątku z dodatkiem cukry i soku z cytryny. odcedzamy, dzielimy na różyczki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Gotowany na parze solimy. Polewamy stopionym masłem, posypujemy serem i tartą bułką wymieszaną ze szczyptą gałki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy. Wyjmujemy, gdy ser się stopi, a bułka zrumieni. Obficie posypujemy koperkiem. Podajemy z ziemniakami i sałatą
Tak samo można przyrządzić brokuł, ale przed zapiekanie nie należy go gotować dłużej niż 3 minuty. Brokuł, żeby nam nie zakwitł w garnku wrzucamy go do gotującej się wody.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
-
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Schabowe z boczniaków
Składniki:
-80 dag boczniaków
-2 jajka
-sól i pieprz
-mąka i bułka tarta do panierowania
-tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Grzyby bardzo dokładnie płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Bardzo duże kroimy na kwadraty 6x6 cm. Odkrawamy połamane brzegi i wystające kawałki nóżek tak, by uformować płat kształtu kotleta. Następnie kolejno panierować każdą porcję najpierw w mące, potem w jajkach roztrzepanych z łyżką wody i na końcu w tartej bułce. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Gdy kotlety się zrumienią, zmniejszamy ogień i dosmażamy 3-4 minuty z obu stron. Po zdjęciu z ognia doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z ziemniakami piure i zasmażaną kapustą.
Faszerowane pieczarki
Składniki:
-10 kapeluszy dużych pieczarek
-sok z jednej cytryny
-2 łyżki oliwy
-sól i pieprz
Farsz:
-Trzonki pieczarek przeznaczonych do faszerowania
-cebula
-2-3 ząbki czosnku
-łyżka oliwy
-po łyżce posiekanej natki pietruszki i bazylii
-sól i pieprz
Przygotowanie:
Pieczarki płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Odcinamy trzonki, a kapelusze skrapiamy sokiem z cytryny i nacieramy oliwą. Można je obrać, ale nie jest to konieczne.Oczyszczone trzonki drobno siekamy i przesmażamy. Najpierw na suchej patelni, a gdy płyn odparuje, wlewamy łyżkę oliwy i mieszając smażymy chwilę. Następnie dodajemy posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek i znów chwilę smażymy mieszając. Na końcu mieszamy wszystko z zieleniną. Przyprawiamy farsz do smaku solą i pieprzem.
Osuszone kapelusze pieczarek obsmażamy po 3 minuty z każdej strony na rozgrzanej oliwie. Oprószamy solą i pieprzem. Układamy jeden obok drugiego na natłuszczonej blaszce do pieczenia. Napełniamy przygotowanym farszem, wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut w temp. 200*C. Podajemy z pieczywem i korniszonami.-
Zapiekanki z grzybami
Składniki:
-15 dag mąki
sól i świeżo zmielony pieprz
-3 jajka
-10 dag masła
-1 cebula
-20 dag grzybów (mogą być pieczarki)
-1 łyżka masła
-2 łyżki posiekanego szczypiorku
-50 ml mleka
-100 g śmietany
Przygotowanie:
Mieszamy mąkę, szczyptę soli, jajko, 7 dag masła i zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki.
Cebulę obieramy i siekamy. Duże grzyby siekamy, a małe kroimy na pół.
Resztę masła rozgrzewamy na patelni, dodajemy cebulę i przygotowane grzyby. Dusimy ok. 10 minut. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy. 4 nieduże foremki natłuszczamy i wykładamy ciastem.
Mleko, śmietanę i 2 jajka mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Łączymy z grzybami i dodajemy szczypiorek. Nadzienie wykładamy na ciasto w foremkach.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 189*C ok. 30 minut.
Przed podaniem dekorujemy szczypiorkiem
Przygotowanie ok. 50 minut. 1 porcja ok. 340 kcal
Grzyby w cieście piwnym
Składniki:
-25 dag mąki
-sól
-kilkanaście suszonych kapeluszy prawdziwków lub 30 dag pieczarek
-2/3 szklanki jasnego piwa
-2 jajka
-pieprz
-2 łyżki oleju
-tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Suszone kapelusze grzybów opłukać, namoczyć, a kiedy będą miękkie, ugotować w osolonej wodzie. Dokładnie osączyć.
-Żółtka oddzielić od białek, zmiksować z piwem, posolić i popieprzyć. Dodać tyle mąki, żeby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Z białek ubić sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z ciastem. Wlać olej i dokładnie wymieszać.
-ugotowane i osuszone grzyby zanurzać kolejno w cieście i smażyć z obu stron na rumiano w dużej ilości tłuszczu. Jeśli mamy pieczarki to ich nie gotujemy tylko oczyszczamy i dalej postępujemy tak samo. Usmażone grzyby układamy na papierowym ręczniku aby ściekł nadmiar tłuszczu.
-Gorące placki podajemy z czerwonym barszczem lub inną czystą zupą.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zapiekanka ziemniaczana
Składniki:
-1 kg ziemniaków
-4 duże pomidory
-1 duży por
-suszony rozmaryn
-mały słoiczek oliwek
-4 duże pieczarki
-20 dag sera żółtego (gouda lub ementaler)
-sól, pieprz i mielona papryka
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy 12-15 minut w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i kroimy w cienkie plasterki. Czyścimy i myjemy pieczarki i pozostałe warzywa, następnie kroimy na małe kawałki. Płaską formę żaroodporną (30 x 32 cm) smarujemy olejem. Przekładamy do niej ziemniaki wymieszane z pieczarkami i resztą warzyw. Posypujemy solą, rozmarynem, pieprzem i papryką. Wierzch zapiekanki posypujemy startym żółtym serem i oliwkami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut w temp. 200 st. Podajemy z surówką z kiszonej kapusty.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------Jeśli spróbujecie , tak przygotowane kabaczki będziecie je jedli na ciepło i na zimno, na obiad i na kolację, aż sezon się skończy.
Kabaczki faszerowane warzywami
Składniki:
-2 średnie kabaczki (ok. 2 kg)
-3 marchewki
-25 dag zielonej fasolki szparagowej
-2 cebule
-2 pomidory
-pół szklanki ryżu
-2 szklanki jogurtu
-6 łyżek oliwy
-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
-sól, pieprz i łyżka sosu sojowego
-2 szklanki bulionu (może być z kostki)
Przygotowanie:
-Myjemy kabaczki i kroimy je wzdłuż na pół. Wydrążamy miąższ i kroimy go w kostkę. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w małą kostkę.
-Opłukujemy ryż, osączamy go na sicie, smażymy 3 minuty na oleju, dodajemy warzywa i miąższ z kabaczków. Smażymy ok. 5 minut. Doprawiamy i mieszamy z natką.
-Nadziewamy kabaczki farszem. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Wkładamy kabaczki i zalewamy bulionem.
-Wstawiamy przykryte naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy je 40 minut.Przed podaniem polewamy jogurtem.
Dla każdego biesiadnika przeznaczamy jedną połówkę kabaczka. Dobrym dodatkiem jest surówka z białej kapusty lub ogórek małosolny.
Rada:
-Kabaczek powinien być jasno zielony, o delikatnej, dającej się łatwo zadrapać paznokciem skórce, długości nie więcej niż 20-30 cm.
-Kabaczki w trakcie pieczenia muszą być przykryte. Jeśli pieczemy je w naczyniu z pokrywą, sprawa jest załatwiona, natomiast jeśli używamy blachy do pieczenia, owijamy ją folią aluminiową przed wstawieniem do piekarnika. I nie zaglądamy w trakcie pieczenia
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Lasagne rybne
Składniki:
-1 główka kapusty
-50 dag filetów z ryby morskiej
-sól i pieprz
-3 łyżki masła
--4 łyżki mąki
-po szkl. bulionu i mleka
-9 płatów lasagne
-25 dag mozzarelli
-tłuszcz
-sól i pieprz
-3 łyżki masła
--4 łyżki mąki
-po szkl. bulionu i mleka
-9 płatów lasagne
-25 dag mozzarelli
-tłuszcz
Przygotowanie;
Kapustę czyścimy i wycinamy głąb. Oddzielamy liście i wkładamy je do osolonego wrzątku. Gotujemy ok. 2 minut. Rybę np. mintaj, morszczuk płuczemy.Następnie tniemy na kawałki i oprószamy solą oraz pieprzem. Możemy skropić sokiem z cytryny. Odstawiamy na kilka minut w chłodne miejsce.
Masło topimy, oprószamy mąką, zasmażamy nie rumieniąc. Zasmażkę łączymy z zimnym mlekiem oraz bulionem.Ciągle mieszając gotujemy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Żaroodporną formę smarujemy tłuszczem. Na dnie rozsmarowujemy kilka łyżek przygotowanego sosu beszamelowego.
Na warstwie sosu układamy na przemian płaty makaronu, liście kapusty i kawałki ryby. Każdą warstwę cienko smarujemy beszamelem. Na wierzchu zapiekanki układamy pokrojoną w grube plastry mozzarellę. Lasagne wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 st. pieczemy ok. 45 minut.
Przekładaniec
Przygotowanie 90 minut,
Składniki na 4 porcje:
-1 kg ziemniaków
-250 ml śmietany
-pół paczki mrożonego szpinaku w liściach (ok. 20 dag)
-30 dag łososia
-jajko
-łyżka soku z cytryny
-łyżka przyprawy warzywnej
-szczypta gałki muszkatołowej
-sól i pieprz
-masło do posmarowania formy
-plasterki cytryny i gałązki kopru do dekoracji
Przygotowanie:
-Ziemniaki myjemy, obieramy i trzemy na tarce jarzynowej o dużych oczkach i dobrze odciskamy. Dodajemy jajko, śmietanę i przyprawy. Dobrze mieszamy.
-Szpinak rozmrażamy na sitku i osączamy z nadmiaru wody. Łososia kroimy w plastry i skrapiamy sokiem z cytryny.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie układamy kolejno: połowę masy ziemniaczanej, połowę szpinaku, plastry łososia, resztę szpinaku i resztę masy ziemniaczanej. Przykrywamy folią aluminiową.
-Wstawiamy do piekarnika nagrzanego o temp. 160 st. Po 45 minutach zdejmujemy folię i dopiekamy, aż potrawa się przyrumieni.
-Przekładaniec, pokrojony w plastry podajemy z plasterkami cytryny i koperkiem na gorąco lub na zimno.
Danie można wzbogacić, posypując każdą warstwę startym żółtym serem o ostrym smaku.
Śledzie w oleju z warzywami
Składniki:
-1 kg śledzi (płaty)
-2-3 cebule
-1 papryka czerwona
-3-4 ogórki
-olej i ocet
Przygotowanie:
Śledzie płuczemy, moczymy, kroimy w paski i skrapiamy octem. Odstawiamy na pół godziny.
Cebulę, paprykę i ogórki kroimy w kostkę. Układamy w słoiku warstwę śledzi, przysypujemy cebulą, papryką i ogórkiem, następnie zalewamy olejem. Podajemy po kilku godzinach od przygotowania.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Gorąca kanapka
Składniki:
-2 bułki
-po pół strąka czerwonej i pomarańczowej papryki
-kawałek młodej cukinii
-cebula dymka
-sól i pieprz
-kilka liści szpinaku
-kawałek sera feta lub bryndzy
-oliwa
-plastry żółtego sera
Przygotowanie:
Paprykę myjemy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w duże kawałki. Umytą cukinię kroimy, nie obieramy. Dymkę czyścimy i kroimy razem ze szczypiorem. Szpinak dokładnie płuczemy i osuszamy.
Warzywa układamy na folii aluminiowej, skrapiamy oliwą, zawijamy i pieczemy. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Ser feta kroimy w kostkę. Bułki przekrawamy na pół. Skrapiamy oliwą. Układamy na nich warzywa, ser feta i ser żółty. Kładziemy je na tacce i opiekamy 10 minut. Od razu podajemy.
Jest to danie szybkie, łatwe i pyszne. Odpowiednie na śniadanie lub kolację.
Grzanki z pastą rybną
Składniki na 4 porcje:
-4 kromki chleba tostowego
-1 puszka szprotek podwędzonych w oleju
-2 jajka ugotowane na twardo
-1 czerwona cebula
-3 łyżki majonezu
-2 łyżki keczupu
-po 1 łyżce posiekanego szczypiorku i natki
-sok wyciśnięty z jednej cytryny
-mielona papryka
-sól i pieprz
-liście sałaty i cząstki pomidora do dekoracji
Sposób przygotowania:
-Ugotowane na twardo ziemniaki obieramy ze skorupek i kroimy je w kostkę. cebulę obieramy i drobno siekamy. Szprotki z puszki przekładamy do miseczki i rozdrabniamy widelcem.
-Do szprotek dodajemy posiekaną cebulę i jajka. Mieszamy z keczupem, majonezem i ziołami. Pastę rybną przyprawiamy do smaku sokiem wyciśniętym z cytryny, solą, pieprzem i papryką. Odstawiamy na kilka minut w chłodne miejsce.
-Kromki chleba tostowego zrumieniamy w piekarniku lub tosterze (jeśli użyjemy zwykłego chleba pomijamy tą czynność).Na każdej kładziemy porcję przygotowane pasaty. Przed podaniem dekorujemy liśćmi sałaty i cząstkami pomidora.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ryby w jarzynach są zdrowe i nie tuczą Warto, aby gościły na stołach.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Śledzie w ziemniakach
Składniki na 4 porcje:
-4 duże ziemniaki (po ok. 20 dag)
-1 opakowanie filetów śledziowych w sosie śmietanowym
-1 jabłko
-2 małe kwaszone ogórki
-sól i pieprz
-1 mała czerwona cebula
-2 łyżki posiekanego koperku
-grubo mielony kolorowy śledź
Przygotowanie:
-Ziemniaki starannie szorujemy pod bieżącą wodą. Osuszamy i zawijamy w folię aluminiową. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Pieczemy ok. 45 minut.
-Filety śledziowe kroimy na kawałki i wraz z sosem przekładamy do miseczki. Cebulę obieramy i siekamy. Umyte jabłko tniemy na cząstki, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Ogórki kroimy na plasterki. Do miski ze śledziami wkładamy jabłko, ogórki i cebulę. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko mieszamy.
-U pieczone ziemniaki odwijamy z folii i studzimy. Następnie kroimy je wzdłuż. Miąższ lekko wciskamy łyżeczką do środka. Ziemniaki napełniamy sałatką , posypujemy koprem i pieprzem.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ryby w jarzynach są zdrowe i nie tuczą Warto, aby gościły na stołach.
Galaretka rybno -warzywna
Składniki:
-1 kg ryb, mogą być mrożone szczupaki lub karpie
-5 dag żelatyny
-5 ziaren pieprzu
-3 ziarna ziela angielskiego
-2 liście laurowe
-3 ząbki czosnku
-1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
-3 goździki
-1 cebula
-3 średniej wielkości marchewki
-1 średnia pietruszka
-1 mały seler
-2 ogórki konserwowe
-1/4 surowej, czerwonej papryki
-1/2 puszki groszku
-natka pietruszki
-przyprawa vegeta
Przygotowanie:
Marchew, pietruszkę i seler obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie. Oczyszczone ryby gotujemy w wywarze z warzyw, dolewając tyle wody by ryby były przykryte wodą. Do gotujących się ryb dodajemy przyprawy i gotujemy razem 20-30 minut ( karpia 20 minut, szczupaka 10 minut dłużej). Z ugotowanych ryb wyjmujemy ości, a mięso układamy na półmisku, dodając pokrojone w kostkę warzywa. Wywar studzimy i dodajemy do niego namoczoną żelatynę ( na pół litra 5 dag żelatyny), przyprawiamy go wegetą i odrobiną pieprzu, Krótko zagotowujemy. Przygotowanym wywarem zalewamy rybę z warzywami. Odstawiamy w chłodne miejsce by stężało. Przed podaniem dekorujemy pietruszką.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Halibut z pomidorami
Składniki:
-2 łyżki oliwy
-4 dzwonka halibuta
-2 łyżki pokrojonej cebuli
-1/2 kg pomidorów
-1 szklanka podgrzanego bulionu
-1 zielona papryka
-1 cytryna pokrojona w plastry
Przygotowanie:
W rondlu rozgrzewamy łyżkę oleju. Smażymy porcje halibut po 3 minuty z każdej strony. Przyprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do żaroodpornego naczynia. Wstawiamy na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Do rondla z tłuszczem po smażeniu ryby dodajemy łyżkę oleju, rozgrzewamy i smażymy przez 2 minut cebulę. Dodajemy pomidory, gorący bulion i paprykę, doprawiamy do smaku i gotujemy przez 4 minuty. Sos pomidorowy wylewamy na talerz. Na wierzch kładziemy porcje halibuta i dekorujemy plasterkami cytryny.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Lasagne rybne
Składniki:
-1 główka kapusty
-50 dag filetów z ryby morskiej
-sól i pieprz
-3 łyżki masła
--4 łyżki mąki
-po szkl. bulionu i mleka
-9 płatów lasagne
-25 dag mozzarelli
-tłuszcz
-sól i pieprz
-3 łyżki masła
--4 łyżki mąki
-po szkl. bulionu i mleka
-9 płatów lasagne
-25 dag mozzarelli
-tłuszcz
Przygotowanie;
Kapustę czyścimy i wycinamy głąb. Oddzielamy liście i wkładamy je do osolonego wrzątku. Gotujemy ok. 2 minut. Rybę np. mintaj, morszczuk płuczemy.Następnie tniemy na kawałki i oprószamy solą oraz pieprzem. Możemy skropić sokiem z cytryny. Odstawiamy na kilka minut w chłodne miejsce.
Masło topimy, oprószamy mąką, zasmażamy nie rumieniąc. Zasmażkę łączymy z zimnym mlekiem oraz bulionem.Ciągle mieszając gotujemy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Żaroodporną formę smarujemy tłuszczem. Na dnie rozsmarowujemy kilka łyżek przygotowanego sosu beszamelowego.
Na warstwie sosu układamy na przemian płaty makaronu, liście kapusty i kawałki ryby. Każdą warstwę cienko smarujemy beszamelem. Na wierzchu zapiekanki układamy pokrojoną w grube plastry mozzarellę. Lasagne wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 st. pieczemy ok. 45 minut.
Mintaj duszony w jarzynach
Składniki:
-8 dag filetów z mintaja
-5 dużych marchwi
-4 średnie pietruszki
-1 mały seler
-1 mały por
-2 duże cebule
-1 słoiczek majonezu
-4 jajka
-sól i pieprz ziołowy
Przygotowanie:
Warzywa gotujemy do miękkości. W tej samej wodzie gotujemy rybę ( 7 minut od momentu wrzenia). Na półmisku układamy rybę, posypujemy ją posiekaną cebulę i startymi na tarce jarzynami (bez pora). Każdą warstwę posolić i popieprzyć. Na wierzch wyłożyć majonez. Jajka ugotować na twardo. Dwa zetrzeć na tarce i posypać potrawę. Ozdobić cząstkami pozostałych jajek.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Cukinia w sosie pomidorowym
Składniki:
- 80 dag cukinii lub kabaczków
-2 łyżki masła
Na sos:
-10 dag koncentratu pomidorowego (mała puszka)
-2 łyżki mąki
-3 łyżki masła
-1/2 szklanki śmietany
-1 łyżka ,,jarzynki'
-sól i słodka papryka
-1 pęczek koperku
Przygotowanie:
Cukinię czyścimy, myjemy, większe obieramy ze skórki, mniejszych nie.Każdą przecinamy na połowę i za pomocą łyżeczki usuwamy środek z pestkami. Kroimy na małe kawałki i lekko solimy. Wrzucamy do garnka na rozgrzane masło i dusimy do miękkości.
Przygotowanie sosu:
Z masła i mąki robimy zasmażkę. Dodajemy koncentrat rozprowadzony wodą z jarzynką i zagotowujemy. Zaciągamy sos śmietaną, doprawiamy solą, cukrem i papryką. Cukinię przekładamy do salaterki, polewamy sosem i posypujemy koperkiem.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Omlet z bananami
Składniki:
-4 jajka
-2 banany
-1 pomarańcza
-2 łyżki cukru
-3 łyżki cukru pudru
-2 łyżki mąki pszennej
-2 łyżki masła
Przygotowanie:
Obrane banany kroimy w plasterki, a pomarańczę w półplasterki i podsmażamy na maśle. Wsypujemy cukier kryształ i trzymamy na ogniu, aż się roztopi.
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Białka ubijamy i mieszając, dodajemy do żółtek na przemian z przesianą mąką. Masę wlewamy na patelnię o średnicy 24 cm z rozgrzanym masłem i smażymy pod przykryciem. Można też przelać masę do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, oprószonego bułką tartą i zapiekać na złoty kolor.
Ciepłe owoce układamy na omlecie.
Omlet z dżemem to nuda. Spróbujcie czegoś innego! Szpinak odmieni omlet nie do poznania. Pyszny jest z kefirem jako solidne śniadanie lub lekki obiad. Można podać z winem jako wyszukane danie na kolację.
OMLET ZE SZPINAKIEM
Przygotowanie: 15 minut
Składniki na 1 porcję:
-2 jajka
-15-20 dag szpinaku
-łyżka masła
-zmiażdżony ząbek czosnku
-2 łyżki oliwy
-łyżka rodzynek (niekoniecznie)
-łyżka mąki
-łyżka zimnej wody
-sól do smaku
Przygotowanie:
-Płuczemy szpinak i odcinamy łodyżki. W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy czosnek, a po minucie szpinak i mieszamy.Przykrywamy garnek i czekamy, aż szpinak opadnie.
-Miksujemy jajko na pulchną masę z łyżką zimnej wody i szczyptą soli. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę. Gdy tylko mąka wymiesza się w ciasto wyłączamy mikser.
-Ustawiamy dużą patelnię na jak najmniejszym ogniu. Rozpuszczamy masło. Kiedy zacznie się pienić, wlewamy masę omletową. Smażymy na bardzo małym ogniu ok. 5 minut, następnie odwracamy i dosmażamy.
-Wykładamy omlet na talerz. Na połowie rozsmarowujemy szpinak i przykrywamy drugą połową.
Moja rada:
Omlet można tez przygotować bez użyci miksera, roztrzepując jajka trzepaczką. Nie jest też konieczne dodawanie do masy omletowej mąki. Można smażyć omlet tylko z jednej strony, ale wtedy musi to być omlet z mąką, dobrze ubity i przykryty szczelnie pokrywką natychmiast po wylaniu na patelnię.
---------------------------------------------------------------------------------------------
Marchewka duszona tym sposobem nic nie traci ze swojego słodkiego smaku.Zaprawiona żółtkami może być samodzielnym daniem albo pysznym dodatkiem do mięs. Można ją podawać z innymi warzywami lub ziemniakami i jajkiem sadzonym.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pyszne na śniadanie.
Omlet ze świeżymi ziołami
Składniki:
-5 jajek
-2 łyżki śmietany
-łyżka posiekanej natki pietruszki
-łyżka posiekanego szczypiorku
-łyżeczka posiekanego świeżego cząbru, melisy lub tymianku albo innych ziół
-5 dag tartego parmezanu
-łyżka margaryny lub oliwy
-sól i pieprz
-łyżka posiekanej natki pietruszki
-łyżka posiekanego szczypiorku
-łyżeczka posiekanego świeżego cząbru, melisy lub tymianku albo innych ziół
-5 dag tartego parmezanu
-łyżka margaryny lub oliwy
-sól i pieprz
Przygotowanie:
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na niezbyt sztywną pianę. Żółtka rozmącamy ze śmietaną, solą i pieprzem na jednolitą masę. Na patelni o średnicy 22 cm wlewamy żółtka i po chwili wkładamy na nie białka. Smażymy na dużym ogniu 2-3 minuty, mieszając lekko wierzch omletu, Tak by nie dotykać dna patelni. Usmażony omlet posypujemy najpierw serem, a gdy ser się stopi, posypujemy ziołami. Składamy na pół i przekładamy na talerz. Podajemy z surówką z papryki i pomidorów.
---------------------------------------------------------------------------------------------
Marchewka duszona tym sposobem nic nie traci ze swojego słodkiego smaku.Zaprawiona żółtkami może być samodzielnym daniem albo pysznym dodatkiem do mięs. Można ją podawać z innymi warzywami lub ziemniakami i jajkiem sadzonym.
Marchewka po staropolsku
Przygotowanie:15 minut
Gotowanie:30 minut
Składniki na 4 porcje:
-2-3 pęczki młodej marchewki
-4 cebule
-pęczek natki pietruszki
-2-3 łyżki masła
-łyżka mąki
-2 żółtka
-pół szklanki mąki
-szklanka wody
-kostka rosołowa drobiowa
-łyżka cukru
Przygotowanie:
-Skrobiemy marchewkę i płuczemy. Kostkę rosołową rozpuszczamy w szklance wrzątku. Cebulę obieramy.
Wkładamy marchew, masło, cebulę i natkę (w całości) do garnka o grubym dnie i dusimy na małym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas dodajemy łyżkę bulionu. Musimy uważać aby marchew się nie przypaliła.
-Wyjmujemy cebulę i natkę. Miękką marchew oprószamy mąką, dodajemy cukier i solimy. Mieszamy i zagotowujemy. Żółtka roztrzepujemy z mlekiem i zalewamy mieszaniną marchew. Podgrzewamy chwilę, ale nie gotujemy.
Moje rady:
-Marchewki wybierz nieduże i równej wielkości,bo nie uduszą się równomiernie.
-Bardzo młode marchewki nie musisz skrobać, wystarczy dobrze wyszorować.
-Zimą i jesienią można tak przygotowywać mrożoną marchewkę-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kotleciki rybne smakują wyśmienicie, a ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu.
Kotlety siekane z ryby
Przygotowanie:20 minut
Smażenie :10 minut
Składniki na 4 porcje:
-50 dag filetów z dowolnej morskiej ryby
-kajzerka
-cebula
-2 łyżki masła
-jajko
-mąka do obtaczania
-olej do smażenia
-cytryna i natka pietruszki do dekoracji
-sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
-Zrumieniamy na maśle drobno posiekaną cebulę. Kajzerkę namaczamy w wodzie lub mleku i dobrze odciskamy.
-Siekany kub mielemy rybę. Masę rybną wyrabiamy z cebulą, bułką i jajkiem. Doprawiamy, formułujemy owalne kotleciki i panierujemy je w mące.
-Smażymy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu na średnim ogniu.
Moje rady:
-Możesz użyć mrożonych filetów, ale przed siekaniem dokładnie trzeba je rozmrozić, a wcześniej skropić sokiem z cytryny.
-Warto do masy rybnej dodać świeżych lud suszonych ziół (według uznania). Znakomicie pasuje koperek, tymianek czy majeranek.
-Rybne kotlety najlepiej smakują z warzywami z wody, polanymi masłem z bułką tartą.
-Obowiązkowo każdy kotlecik udekoruj plasterkiem cytryny i listkiem natki pietruszki.
Pyszne na śniadanie.
Sałatka z papryki na ciepło
Składniki:
-2 duże cebule
-2 duże strąki papryki (żółtej i czerwonej)
-2 marchewki
-olej do smażenia
-vegeta i pieprz
Przygotowanie:
Paprykę i cebulę czyścimy i kroimy w paseczki. Wrzucamy na patelnię na rozgrzany olej i Smażymy 5-6 minut. Przyprawiamy vegetą i pieprzem. Gorącą sałatkę rozkładamy na kromkach razowego chleba.
Kanapki wybornie smakują z maślanką wymieszaną z drobno pokrojonym szczypiorem.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kruche ciasto na słono można przyrządzać z różnymi nadzieniami. Tym razem proponuję pomidory z fetą i rozmarynem, Jest efektowne i pyszne.
Ciasto podawaj w naczyniu, w którym je zapiekaliście Jako dodatek zawsze odpowiednia będzie sałata zaprawiona oliwą.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kruche ciasto na słono można przyrządzać z różnymi nadzieniami. Tym razem proponuję pomidory z fetą i rozmarynem, Jest efektowne i pyszne.
Ciasto podawaj w naczyniu, w którym je zapiekaliście Jako dodatek zawsze odpowiednia będzie sałata zaprawiona oliwą.
Ciasto z pomidorami i rozmarynem
Przygotowanie: 30 minut
chłodzenie: 1 godzina
pieczenie: 10 minut
Składniki:
-25 dag mąki krupczatki
-12,5 dag masła
-jajko
-5 twardych pomidorów średniej wielkości
-2 łyżki oliwy
-2 łyżki cukru pudru
-4 gałązki rozmarynu
-opakowanie sera feta
Przygotowanie:
-Siekamy mąkę z masłem, dodajemy szczyptę soli, jajko i 2 łyżki zimnej wody. Szybko zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Pomidory myjemy i osuszamy. Kroimy na pół, łyżeczką wyjmujemy sok z pestkami, zostawiając miąższ.
-Rozgrzewamy na patelni oliwę z cukrem pudrem.Gdy cukier zacznie się karmelizować, dodajemy igiełki rozmaryny i połówki pomidora skórką do góry. Smażymy 5 minut, aż pomidory nasiąkną oliwą, ale nie rozgotują się. Zdjąć z patelni.
-Smarujemy masłem formę do tarty. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy formę, robiąc wysoki brzeg. Nakłuwamy i obciążamy fasolą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy 10 minut.
-Miksujemy fetę z sokiem z pomidorów, resztą tłuszczu z patelni i rozmarynem. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, rozsmarowujemy fetę, na wierzchu układamy połówki pomidorów. Zapiekamy 10 minut.
Rada:
To, co proponuję powyżej, to wersja dla ambitnych. Jest też wersja prostsza: na patelni rozgrzewamy oliwę z cukrem, aż się skarmelizuje. Dodajemy rozmaryn i smażymy przez chwilę. Pomidory obieramy ze skóry. Zostawiamy kilka ładnych plasterków do dekoracji, a resztę miksujemy z zawartością patelni i fetą. Farsz rozsmarowujemy na podpieczonym spodzie ciasta, na wierzchu układamy plasterki pomidorów. Zapiekamy 10 minut. Danie nie wygląda tak ładnie, ale w smaku jest podobne.
Jeśli przyrządzamy ciasto w wersji dla ambitnych, pomidory muszą być zgrabne, niezbyt wielkie i twarde.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Fasola tak ugotowana jest pełnowartościowym samodzielnym daniem, więc nie na sensu przygotowywanie mięsa. Jest to danie bardzo łatwe do zrobienia i tanie.
Podajemy ją w miseczkach, z dodatkiem białego pieczywa lub z ryżem.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Fasolka szparagowa z czosnkiem i parmezanem
Składniki:
-1 kg fasolki szparagowej
-gałązka świeżego cząbru lub łyżeczka suszonego
-2 ząbki czosnku
-5 dag startego parmezanu lub 10 dag ementalera
-2 łyżki masła lub margaryny
-cukier i sól
Przygotowanie:
Fasolkę po obcięciu końcówek wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy, aż będzie prawie miękka. Osączamy na durszlaku. W rondlu stapiamy masło, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, wkładamy cząber, fasolkę i delikatnie mieszając podgrzewamy (ale nie smażymy) 3 minuty. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z serem.
Podajemy jako danie jarskie z ziemniakami. Tak przyrządzona fasolka jest też dobrym dodatkiem do ryb.
Fasola tak ugotowana jest pełnowartościowym samodzielnym daniem, więc nie na sensu przygotowywanie mięsa. Jest to danie bardzo łatwe do zrobienia i tanie.
Podajemy ją w miseczkach, z dodatkiem białego pieczywa lub z ryżem.
Piękny Jaś
Przygotowanie: 10 minut
Gotowanie: 25-30 minut
Składniki na 4 porcje:
-50 dag świeżej fasoli Jaś
-2 marchewki
-duża cebula
-4 łyżki oliwy
-2 szklanki mleka
-sól i cukier do smaku
Przygotowanie:
-Gotujemy fasolę w wodzie, aż będzie prawie miękka i większość wody wyparuje. Dolewamy mleko i gotujemy dalej. Obraną marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
-Rozgrzewamy oliwę na patelni.Przesmażamy oddzielni marchewkę i cebulę. Dodajemy do gotującej się fasoli. Solimy i słodzimy do smaku.
Gotujemy ok. 10 minut , aż smaki się połączą i sos zgęstnieje.
Rada:
-Gdy woda z fasolą się zagotuje, wylewamy wodę, a nalewamy świeżej (gorącej) i gotujemy dalej. Dzięki temu zmniejszą się wzdymające właściwości fasoli. W tym samym celu dodajemy całą, obraną cebulę, z wbitymi w nią goździkami. Wyjmujemy ją przed wlaniem mleka.
-To danie można przyrządzić także z suchej fasoli, ale lepiej smakuje ze świeżej.
-Zamiast marchewki można sos przyrządzić z duszonymi pomidorami z puszki.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Korzystajmy z sezony i wykorzystujmy warzywa do wszystkiego, bo są zdrowe.
Makaron z brokułami i papryką
Składniki:
-1/2 kg makaronu rurki
-2 główki brokułów
-1 czerwona papryka
-3/4 szklanki oliwy
-3 ząbki czosnku
-1/2 szklanki bulionu drobiowego
-4 łyżki masła
-1 pęczek natki
-żółty ser
-sól i pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy, przepłukujemy zimną wodą i odstawiamy. Brokuły dzielimy na małe różyczki, wrzucamy na 2 minuty do wrzącej, osolonej wody. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Paprykę i czosnek oczyszczamy. Paprykę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki. Wrzucamy na patelnię na rozgrzany olej i smażymy minutę. Wkładamy brokuły i zalewamy bulionem. Przyprawiamy solą i pieprzem, gotujemy jeszcze 2 minuty. Dodajemy makaron i masło, mieszamy.Na koniec posypujemy danie natką i parmezanem.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Niektóre dania kuchni wegetariańskiej do złudzenia przypominają w smaku mięso. Takie właśnie są klopsiki warzywne. Jeśli nie powiemy, że to kalafior, to na pewno nie zgadną.
Klopsiki warzywne
Przygotowanie:30 minut
Smażenie 20 minut
Składniki na 4 porcje:
-kalafior
-pół główki białej kapusty
-4 duże ziemniaki
-2 cebule
-2 jajka
-2 łyżki oliwy
-sól, pieprz i vegete do smaku
-ok.6 łyżek mąki grochowej lub ziemniaczanej i pszennej, tak pół na pół
-olej
Sos:
-2 kg pomidorów
-łyżka tymianku
-łyżka oregano
-2 ząbki czosnku
-4 łyżki oliwy
-łyżka cukru
-sól do smaku
Przygotowanie:
-Myjemy pomidory, dowolnie je kroimy i wrzucamy do garnka o grubym dnie. Dolewamy odrobinę wody, solimy, dodajemy łyżkę cukru i gotujemy na średnim ogniu, aż się rozgotują.
-Myjemy kalafior i dzielimy na cząstki. Kapustę myjemy i kroimy na kawałki. Kalafior, kapustę i ziemniaki miksujemy w malakserze, blenderem lub ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Cebulę siekamy i szklimy na oliwie.
-Dodajemy do masy warzywnej jajka, mąkę, cebulę, vegetę, sól i pieprz. wyrabiamy. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy mąkę. Wilgotnymi rękami formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i zrumieniamy w głębokim tłuszczu. Osączamy na papierowym ręczniku.
-Przecieramy pomidory przez sito, dodajemy zmiażdżony czosnek, oregano, tymianek, oliwę oraz sól i cukier do smaku. jeśli sos jest zbyt rzadki, odparowujemy go na silnym ogniu cały czas mieszając. Klopsiki wkładamy do sosu i podajemy.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz