To Się Przyda

SAŁATKI









Sałatka to sprawdzony dodatek do mięsa. Jeśli nie znamy upodobań gości, wybieramy sałatkę przyrządzoną właśnie tak: tradycyjnie, po polsku - ze śmietaną i siekanymi jajkami.
Nie oszczędzamy czasu płucząc liście. Nic tak nie przeszkadza w rozkoszowaniu się smakiem sałaty, jak piasek zgrzytający między zębami.
Aby liście sałaty były kruche, należy je po umyciu i wysuszeniu włożyć do lodówki na 30 minut.
Jajka na twardo gotujemy od 7 do 10 minut, w zależności od wielkości jajek. Po ugotowaniu natychmiast przelewamy je zimną wodą, aby powierzchnia żółtka nie ściemniała.
Jajka łatwiej obierać ze skorupek, jeśli do gotowania dodamy łyżeczkę soli.
Jeśli nie mamy urządzenia do suszenia sałaty, myjemy ją dużo wcześniej, odsączamy na sicie, a potem każdy liść wycieramy papierowym ręcznikiem. Woda która zostaje na liściach, zabija smak sałaty.
Sałatę można umyć i osuszyć kilka godzin przed podaniem. Natomiast sosem polewamy w ostatniej chwili, aby nie zmiękła.
Sałata jest nie tylko smaczna , ale i bardzo ozdobna. Podaj ją w dużej szklanej misce ze specjalnymi łyżkami do nakładania.




Domowe dodatki


Podkreślają smak i aromat dania. Sprawiają, że sałatki, mięsa, a nawet zwykłe kanapki po prostu są pyszne.
Oczywiście można je kupić w sklepie, ale czy warto? Te przygotowane w domu mają same zalety. Są równie dobre, a znacznie tańsze i świeże. Nie zawierają konserwantów ani sztucznych barwników.

Feta z ziołami

Bierzemy kawałek fety, ok. 20 dag. Kroimy w kostkę 2 na 2 cm.
Mieszamy 1/2 szkl. oleju z torebką ziół prowansalskich lub innych ziół które lubimy. Dodajemy posiekany ząbek czosnku, szczyptę chili i mielony pieprz kolorowy.
Ser układamy warstwami w słoiku, każdą warstwę zalewamy olejem. Ser z ziołami przechowujemy w lodówce.
Polecamy jako dodatek do sałat, kanapek, pomidorów i jako przekąskę.

Sos salsa

Rozgrzewamy na patelni łyżkę margaryny. Dodajemy 3 posiekane cebule oraz 2 drobno pokrojone małe cukinie.
Wlewamy 1,5 szkl. wody oraz fix do kurczaka po meksykańsku. Dusimy ok 10 minut. Pod koniec duszenia dodajemy 4 łyżki startego żółtego sera. Mieszamy.
Sos można podawać do kanapek, mięs z grilla.

Ocet malinowy

Wsypujemy do słoika 10 dag malin. Zalewamy je szklanką białego octu winnego. Zamykamy słoik i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny. Co kilka minut potrząsamy słojem.
Przecedzamy ocet do rondelka. Odciskamy owoce. Dodajemy łyżeczkę cukru pudru. Mieszamy i podgrzewamy ocet 10 minut, nie dopuszczamy do wrzenia. Odstawiamy do ostygnięcia.
Wlewamy do wyparzonych butelek i szczelnie korkujemy.
Octem skrapiamy sałatę, dodajemy do sosów winegret i sałatek owocowych.




2017 r.






Kapusty czerwona, włoska, pekińska i cukrowa biała są niezbędne jako podstawa zimowych surówek i sałatek. Gdy kurczy się wybór świeżych warzyw, one trwają przy nas do wiosny, zapewniając nam dostawę witamin.

Kapusta czerwona z włoską i szczypiorkiem



Składniki:

-po 1/2 główki kapusty włoskiej i czerwonej
-5 łyżek oliwy
-10 dag marynowanych buraczków
-1/2 łyżeczki ostrej musztardy
-łyżka soku z cytryny
-1/2 pęczka szczypiorku
-sól i pieprz

Przygotowanie:

  Musztardę mieszamy ze szczyptą soli, pieprzu i sokiem z cytryny. Dodajemy olej i roztrzepujemy. Winegret odstawiamy do lodówki.
  Obie kapusty czyścimy, szatkujemy i wkładamy do miski. Buraczki kroimy w półplasterki.
  Kapustę i buraki polewamy sosem, mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Przekładamy do salaterki i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Rada:

Aby podczas krojenia czerwona kapusta nie pofarbowała nam dłoni, nacieramy je odrobiną oleju jadalnego.










Sałatka jak cały obiad

Półmisek z szaszłykami z kiełbasek


Przygotowanie 4 porcji

W garnku zagotowujemy osoloną wodę. Wrzucamy 20 dag makaronu świderki. Gotujemy 10 minut.
W tym czasie w drugim garnku zagotowujemy osoloną wodę ze szczyptą cukru. Wrzucamy 25 dag nierozmrożonego groszku cukrowego. Gotujemy 7-8 minut.
W trzecim garnku gotujemy na twardo 2 jajka.
Makaron, jajka i groszek odcedzamy. Odstawiamy do wystudzenia. Jajka obieramy i tniemy na cząstki. Obieramy i kroimy w talarki 1 czerwoną cebulę. Myjemy 2 małe ogórki sałatkowe i razem ze skórką tniemy w plasterki. Płuczemy 1/2 pęczka koperku i siekamy go.
W dużej misce mieszamy makaron z warzywami. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Czyścimy cukinię, myjemy i kroimy na 8 cienkich plasterków. 8 małych kiełbasek, najlepiej serdelków, owijamy cukinią. Nabijamy na długie drewniane patyczki szaszłyki zrumieniamy ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym oleju.
Przygotowujemy sos: mieszamy 3 łyżki majonezu z 1 szklanką maślanki i posiekanym koperkiem. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sosem polewamy makaron, lekko mieszamy. Przekładamy na półmisek. Na wierzchu układamy cząstki jajek i szaszłyki.



2016 r.



Kolorowa sałatka


Składniki:

-1/4 główki białej kapusty
-2 marchewki
-pół puszki ananasa
-sól i tymianek
-sok z cytryny

Przygotowanie:

Kapustę drobno szatkujemy. Marchewki czyścimy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Ananasa osączamy i kroimy.Mieszamy wszystkie składniki, przyprawiamy i posypujemy tymiankiem.






Sałatka ryżowa z brzoskwinią

Czas przygotowania:30 min, 6 porcji, 1 porcja ok.190 kcal

Składniki:

-20 dag ryżu
-3 dojrzałe brzoskwinie, morele lub nektarynki
-1 mięsisty strąk papryki
-sól i biały pieprz
-sok z cytryny
-mięta

Przygotowanie:

Ryż gotujemy, ale nie należy rozgotować. Odcedzamy.
Owoce myjemy i wyjmujemy pestki. Jeśli z puszki to osączamy. Kroimy na drobne paski i dodajemy do ryżu. Mieszamy.
Paprykę myjemy i drobno kroimy. Wrzucamy do sałatki.


Dodajemy posiekaną miętę. Przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Mieszamy i chłodzimy.





Surówka z marchewką i dymką

Składniki:

-1 mała główka kapusty
-1 marchewka
-1 jabłko
-2-3 dymki ze szczypiorem
-1 łyżka soku z cytryny
-1 łyżka pestek ze słonecznika
-po pół pęczka natki, koperku oraz szczypiorku
-10 dag twarożku
-2/3 szklanki kwaśnej śmietany
-sól, pieprz i cukier
-8 plasterków chudej wędliny

Składniki:

Kapustę czyścimy, liście grubo szatkujemy. Rozdrobnioną kapustę posypujemy 1 łyżką soli, dokładnie mieszamy, a następnie odstawiamy na 10 minut.
Marchewkę obieramy i grubo trzemy. Dymki czyścimy i tniemy na kawałki. Jabłko myjemy i kroimy na cienkie kawałki i natychmiast skrapiamy sokiem z cytryny.
Pestki słonecznika lekko rumienimy na patelni bez tłuszczu. Przesypujemy na talerzyk i studzimy.Zioła siekamy. Twaróg ucieramy ze śmietaną. Doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Dokładamy posiekane zioła. Sos dokładnie mieszamy.
Kapustę mieszamy w salaterce z marchewką, dymkami oraz jabłkiem. Przyprawiamy do smaku. Sałatkę posypujemy słonecznikiem, polewamy sosem. Podajemy z wędliną.






Surówka z grzankami i szynką

Składniki:

-3 kromki pieczywa tostowego lub bułki wrocławskiej
-1/4 główki kapusty
-10 dag szynki lub kawałek pieczonego schabu
-1 duża kalarepka
-40 dag pomidorów
-po pół pęczka natki i koperku
-1 mała cebula
-6 łyżek octu ziołowego
-sól i pieprz
-szczypta cukru
- 2-3 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Kromki chleba tostowego kroimy w kostkę. Wsypujemy je na mocno rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, mieszamy i rumienimy. Gotowe grzanki przesypujemy na talerz i odstawiamy do wystudzenia.
Kapustę czyścimy. Liście kroimy na większe kawałki. Plasterki szynki kroimy w paseczki. Kalarepę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pomidory myjemy i kroimy w plasterki. Zioła myjemy, osuszamy i siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.


Ocet ucieramy z solą, pieprzem i cukrem. Dolewamy oliwę i ubijamy trzepaczką na jednolity sos. Dosypujemy zioła i cebulę, mieszamy. Pokrojone warzywa i wędlinę mieszamy w salaterce. Polewamy sosem. Odstawiamy na 15 minut. Przed podaniem posypujemy grzan



Sałatka makaronowa


Składniki:

-20 dag ugotowanego makaronu
-15 dag szynki
-po pół papryki czerwonej, zielonej i żółtej
-puszka kukurydzy
Sos:
-3 łyżki majonezu
-szczypta mielonej ostrej papryki
-pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki
-2 łyżki śmietany
-sól i pieprz

Przygotowanie:

Szynkę kroimy w większą kostkę.    Papryki czyścimy z gniazd nasiennych i kroimy w kawałki, a kukurydzę osączamy. Wszystkie składniki przekładamy do salaterki i mieszamy.
W miseczce łączymy składniki sosu i polewamy sałatkę.





Sałatka makaronowa


Składniki:

-15 dag makaronu grube wstążki
-pół główki kapusty
1 duża cebula
-1 łyżka oleju
-10 dag szynki
-ok. 1/3 szklanki bulionu
-sól i pieprz
-2 gałązki natki
-po pół szklanki majonezu i jogurtu

Przygotowanie:

Makaron wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy, aż będzie miękki.
Kapustę czyścimy i kroimy w paseczki. Cebulę obieramy i siekamy. Szynkę kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy wędlinę oraz cebulę i krótko podsmażamy. Dokładamy kapustę. Podlewamy bulionem i dusimy 1-2 minuty. Osączamy na sitku.
Makaron mieszamy z wystudzoną kapustą i szynką.
Sałatkę oprószamy solą i pieprzem. Polewamy sosem z majonezu i jogurtu. Dekorujemy natką.







Jarska z koperkiem


Składniki:

-1 główka kapusty
-1 pęczek dymki
-1 pęczek koperku
-2 ogórki sałatkowe
-10 dag pomidorów
-1 ząbek czosnku
-sól i pieprz
-sok z 1/2 cytryny
-szczypta cukru
-1/3 szklanki oleju

Przygotowanie:

Kapustę czyścimy, wycinamy głąb, a liście grubiej szatkujemy. Dymki czyścimy i tniemy na kawałki. Koperek płuczemy, osuszamy i drobno siekamy. Ogórki i pomidory myjemy.
Ogórki wraz ze skórką kroimy w półplasterki, a pomidory na cząstki. Czosnek przeciskamy przez praskę.
Poszatkowaną kapustę mieszamy z czosnkiem, ogórkami, pomidorami oraz dymką. Posypujemy koperkiem.
Sałatkę przyprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz szczyptą cukru. Polewamy olejem i dobrze mieszamy. Przed podaniem odstawiamy na 15 minut.






Sałatka makaronowa


Składniki:

-20 dag ugotowanego makaronu
-15 dag szynki
-po pół papryki czerwonej, zielonej i żółtej
-puszka kukurydzy
Sos:
-3 łyżki majonezu
-szczypta mielonej ostrej papryki
-pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki
-2 łyżki śmietany
-sól i pieprz

Przygotowanie:

Szynkę kroimy w większą kostkę.    Papryki czyścimy z gniazd nasiennych i kroimy w kawałki, a kukurydzę osączamy. Wszystkie składniki przekładamy do salaterki i mieszamy.
W miseczce łączymy składniki sosu i polewamy sałatkę.







Sałata polska




Składniki:

-główka sałaty
-3 jajka na twardo
-mały pęczek szczypiorku
-mały pęczek koperku
-mały pęczek rzodkiewki
-pojemnik śmietany- 200 g
-sól, cukier, pieprz
-sok z połówki cytryny

Przygotowanie:

-Gotujemy jajka na twardo. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą. 
-Dzielimy sałatę na liście, starannie myjemy i osuszamy. Palcami rwiemy sałatę na mniejsze kawałki.
-Obieramy jajka i oddzielamy żółtka od białek. Siekamy białka. Kroimy szczypiorek, koperek i rzodkiewki. Rozcieramy żółtka i śmietanę. Doprawiamy solą, cukrem i sokiem z cytryny.
-Układamy sałatę w salaterce. Mieszamy ją z rzodkiewką, szczypiorkiem i koperkiem. Polewamy sosem i posypujemy białkami jajek.






Koktajl Savoy. 


Składniki:

-20-25 jak najmniejszych pieczarek
-2 jędrne pomidory
-puszka zielonego groszku
-4 połówki brzoskwiń z puszki
-po pół strąka czerwonej i żółtej papryki konserwowej
-nieduża biała cebula
-kilka śliwek z octu
-4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
-ćwiartka cytryny
-ząbek czosnku
-mały słoik majonezu
-koperek lub natka pietruszki
-pół łyżeczki tymianku
-sól i pieprz

Przygotowanie:

Pieczarki starannie myjemy. Wrzucamy na 5 minut do gotującej się wody (2 szklanki) z dodatkiem tymianku i pokrojonej na kawałki cytryny. Odcedzamy i studzimy. Większe kapelusze kroimy na pół. Ze sparzonych pomidorów zdejmujemy skórkę i kroimy w grubą kostkę, a brzoskwinie, paprykę i śliwki na kawałki wielkości pieczarek. Rozdrobione składniki mieszamy z pieczarkami, odcedzonym groszkiem i pokrojoną zieleniną. Majonez mieszamy ze zmiażdżonym czosnkiem i 2-3 łyżkami zalewy z brzoskwiń. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na dnie pucharków układamy 3-3 listki natki pietruszki lub małej gałązki koperku. Napełniamy naczynia sałatką pieczarkową, posypujemy orzechami i polewamy majonezem.

źródło:poradnik domowy










Sałatka kalafiorowa z ciecierzycą


Składniki:

-kalafior
-po pół papryki czerwonej i zielonej
-ciecierzycy
Sos:
-200 ml jogurtu naturalnego
-3 łyżki gęstej śmietany
-łyżeczka ziół prowansalskich
-sól i pieprz

Przygotowanie:

Kalafior myjemy, czyścimy, dzielimy na małe różyczki i blanszujemy.
Papryki myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy w cienkie paseczki. Ciecierzycę odcedzamy, płuczemy i osączamy na sitku. Wszystkie składniki mieszamy w misce.
Mieszamy jogurt ze śmietaną. Dodajemy zioła, doprawiamy solą i pieprzem.
Sosem polewamy sałatkę.






Sałatka ziemniaczana z oliwkami i fasolą szparagową

przygotowanie 45 minut, jest łatwa w przygotowaniu





Składniki:

-1 kg ziemniaków
-po 10 dag zielonych i czarnych oliwek bez pestek
-po 25 dag zielonej i żółtej fasoli szparagowej, może być mrożona
-2 czerwone cebule
-2 łyżki kaparów
SOS:
-4 fileciki anchois
-mała cebula
-2/3 szklanki oliwy
-2-3 łyżki białego octu winnego
-po 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki, bazylii i majeranku
-sól i pieprz

Przygotowanie:

Anchois i cebulę drobno siekamy, dodajemy zioła, oliwę, ocet. Doprawiamy silą i pieprzem, mieszamy.
Fasolę gotujemy w posolonej wodzie 8-10 minut. Odcedzamy i przelewamy na sicie zimną wodą.
Ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę. Gotujemy w osolonej wodzie 10-15 minut. Odcedzamy na sicie i przekładamy do dużej miski.
Sos lekko podgrzewamy. Połową zalewamy ziemniaki i mieszamy. Ciepłe ziemniaki rozkładamy na talerzach. Fasolę mieszamy z pozostałym sosem. Rozkładamy na ziemniakach. Posypujemy posiekaną cebulą i kaparami. Przybieramy oliwkami.




Sałatka a rukolą i camembertem





Przygotowanie: 20 minut. dla 2 osób

Składniki:

-2 garście liści rukoli
-pomarańcza
-ser camembert
-po łyżce orzechów włoskich i ziemnych
-5 dag sera z niebieską pleśnią
-łyżka suszonej żurawiny
Dressing:
-4 łyżki oliwy
-3 łyżki octu balsamicznego
-łyżka soku z pomarańczy
-pieprz i sól

Przygotowanie:

Rukolę płuczemy i dokładnie osuszamy. Pomarańczę obieramy i dzielimy na cząstki. Ser kroimy w plasterki. Układamy w salaterce liście rukoli, na nich cząstki pomarańczy, plasterki sera i uprażone na patelni orzechy. Składniki sosu mieszamy i polewamy sałatkę. Posypujemy pokruszonym serem z pleśnią i owocami żurawiny.




Sałatka z tortellini




Sałatkę przygotowuje się szybko, bo 30 minut i jest gotowa i jest łatwa w przygotowaniu.

Składniki:

-1 czerwona cebula
-1 opakowanie pierożków tortellini
-1 ogórek
-kilka suszonych pomidorów w oleju
-1 opakowanie serka feta
-1 brokuł
-1 opakowanie sosu sałatkowego koperkowo- ziołowego
-oliwa do przygotowania sosu
-sól i pieprz
-3 łyżki płatków migdałowych
-natka do dekoracji

Przygotowanie:

-Tortellini gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. Ogórek myjemy i kroimy w półplasterki. Brokuł czyścimy i dzielimy na różyczki, po czym gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo.
-Ser feta kroimy w kostkę. Ugotowane tortellini odcedzamy i odstawiamy do ocieknięcia. Sos w proszku przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
-Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni, mieszając. Natkę płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Pokrojone warzywa, suszone pomidory, tortellini oraz ser feta wkładamy do salaterki.
Wierz sałatki polewamy sosem, a następnie solimy, pieprzymy i delikatnie mieszamy. Następnie posypujemy migdałami i dekorujemy.



Sałatka porowa Sary





Składniki:

-1 duży por
-groszek
-jabłko
-3 jajka
-3-4 łyżki majonezu
-sól i pieprz

Przygotowanie:

Por myjemy, suszymy i kroimy wzdłuż na pół, a następnie w cienkie pół talarki. Przekładamy do miski. Jajka gotujemy studzimy i kroimy w kostkę. Jabłko myjemy, obieramy i kroimy też w kostkę. Wszystko mieszamy. Dodajemy majonez, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy. Podając dekorujemy dowolnie.







Sałatka śledziowa


Składniki:

-4 filety śledziowe
-1/2 szklanki białej fasoli
-2 cebule
-cytryna i ogórek
-4 ziemniaki
-olej
-natka pietruszki
-pieprz, sól i kolendra

Przygotowanie:

Śledzie moczymy w przegotowanej i ostudzonej wodzie. Fasolę moczymy na noc w wodzie, a następnie gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania solimy. Studzimy, posypujemy kolendrą i pieprzem. 
Cebulę kroimy w kostkę. Ziemniaki gotujemy w mundurkach i studzimy. Obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Filety osączamy, kroimy w większą kostkę, układamy na półmisku i skrapiamy olejem.


Fasolę, ziemniaki i cebulę mieszamy i przykrywamy nimi śledzie. Całość posypujemy kolendrą, solą i pieprzem. Ozdabiamy plastrami ogórka.






Bałtycka




Przygotowanie- 30 minut

Składniki:

-4 duże ziemniaki ugotowane w łupinach
-tacka śledzi matiasów (25 dag)
-3 ogórki kiszone
-jabłko i 2 duże cebule
-szklanka ugotowanej czerwonej lub białej fasoli (może być z puszki)
-ćwierć szklanki oleju z pestek winogron
-sól i pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Jabłko obieramy i kroimy w słupki. Ogórki kroimy w kostkę. Śledzie odsączamy z oleju i kroimy w paski.
Przygotowane składniki łączymy, dodajemy fasolę Z puszki odsączoną), polewamy olejem, doprawiamy solą i pieprzem i starannie mieszamy.
Chłodzimy w lodówce co najmniej godzinę.
Do sałatki można dodać również po 2 łyżki kaparów, grzybków marynowanych, pokrojonych  oliwek lub pokrojonej  w kostkę papryki.

Sałatka prowansalska




Składniki:

-4 kurze jajka 
-słoik szparagów konserwowych lub 30 dag zielonej fasoli szparagowej
-5 korniszonów
-3 ugotowane ziemniaki
-2 pomidory
-czerwona cebula
-ząbek czosnku
-3 łyżki majonezu
-łyżka soku z cytryny lub octu winnego
-czubata łyżka posiekanej natki pietruszki
-sól i pieprz

Przygotowanie:

Szparagi kroimy na 2 cm kawałki, a fasolę gotujemy.Ziemniaki kroimy w kostkę, korniszony w słupki, a pomidory w cząstki. Warzywa wkładamy do salaterki. Jajka pokrojone na 4 części. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę i przeciśnięty czosnek mieszamy z majonezem, sokiem z cytryny i pieprzem Warzywa w salaterce polewamy sosem i wszystko mieszamy. Dekorujemy jajkami, oprószamy solą i pieprzem. Gotowe.


Sałatka kalifornijska





Składniki:

-pół ugotowanego lub upieczonego kurczaka
-2 puszki kukurydzy
-6 plastrów ananasa
-3-4 łodygi selera naciowego
-pół główki sałaty lodowej
-3 łyżki majonezu
-2 łyżki jogurtu naturalnego
-łyżeczka curry
sól

Przygotowanie:

Z zimnego kurczaka zdejmujemy skórę, wyjmujemy kości, a mięso kroimy na nieduże kawałki.
Kukurydzę i plastry ananasa osączamy osączamy. Ananasa kroimy na kawałki. Selera łodygi czyścimy z włókien i cienko kroimy.
Majonez mieszamy z jogurtem, curry i solą. Wszystkie składniki łączymy, mieszamy i przekładamy do salaterki wyłożonej umytą i pokrojoną w szerokie paski sałatą lodową.





Szybka sałatka chińska




Składniki:

-2 opakowania zupek chińskich z kurczaka (jedna łagodna, druga pikantna)
-puszka kukurydzy
-puszka czerwonej fasoli
-strąk czerwonej papryki (może być papryka ze słoika)
-pierś z kurczaka
-kapusta pekińska
-trochę majonezu

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka gotujemy, studzimy i kroimy w kostkę. 
Makaron z zupek kruszymy i wrzucamy do salaterki.
Kukurydzę i fasolę osączamy z zalewy. Paprykę oraz kapustę pekińską kroimy w kostkę.   Tak przygotowane składniki łączymy ze sobą.
Majonez mieszamy z przyprawami z zupek, dodajemy do pozostałych składników i mieszamy. Sałatkę na kilka minut wstawiamy do lodówki.
UWAGA:Makaron pod wpływem majonezu zmięknie i dlatego nie trzeba go gotować. Do sałatki nie należy dodawać oleju, który znajduje się jako przyprawa w niektórych zupkach, dodajemy tylko sproszkowane przyprawy.

---------------------------------------------------------------------------

SAŁATKI MAKARONOWE




Sałatka z mortadelą i brokułami:





Składniki:

-20 dag krótkiego makaronu ( świderki, rurki, muszelki)
-20 dag mortadeli
-10 dag czarnych oliwek bez pestek
-20 dag brokułów
-2 łodygo selera naciowego
-3 ogórki konserwowe
-pęczek natki pietruszki
-łyżka oliwy
Sos:
-4 łyżki majonezu
-mały pojemnik jogurtu naturalnego
-łyżka soku z cytryny
-łyżeczka cukru
-sól i pieprz

Przygotowanie:

Brokuły dzielimy na różyczki i przygotowujemy na półmiękko . Obrane z włókien łodygi selera kroimy w cienkie plasterki, ogórek w półplasterki, a mortadelę w paski. Ugotowany i ostudzony makaron mieszamy z oliwą, a gdy całkowicie ostygnie mieszamy z mortadelą, warzywami, oliwkami, posiekaną natką i sosem przygotowany z podanych składników.




Sałatka z fetą i papryką





Czas przygotowania: 25 minut
Sałatka łatwa w przygotowaniu.

Składniki:

-30 dag makaronu kokardki
-20 dag sera feta
-słoik marynowanej papryki
-cytryna
-2 ząbki czosnku
-pęczek bazylii
-5 łyżek oliwy
-2 łyżki octu jabłkowego
-sól i pieprz

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente, osączamy i studzimy. Paprykę osączamy i kroimy w paski. Czosnek obieramy, miażdżymy i razem z papryka smażymy razem z papryką ma 2 łyżkach oliwy 5 minut na małym ogniu. Cytrynę kroimy w plasterki, a fetę w kostkę. Bazylię płuczemy, osączamy i siekamy. 
W salaterce mieszamy ocet z solą i pieprzem. Dodajemy pozostałą oliwę i ubijamy widelcem.
Wkładamy przygotowane składniki, mieszamy i posypujemy bazylią. Do sałatki można dodać pokrojone czarne oliwki bez pestek.




Sałatka makaronowa z awokado





Składniki:

-30 dag makaronu penne
-2 dojrzałe awokado
-50 dag dojrzałych pomidorów
-40 dag sera feta
-po 5 dag roszponki i rukoli
-3 łyżki posiekanej świeżej zieleniny: bazylii, natki pietruszki i kopru
-sól i pieprz
Sos:
-4 łyżki oliwy
-skórka i sok z cytryny
-łyżka kaparów

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i osączamy.
Przygotowujemy sos: sok i skórkę otartą z cytryny mieszamy z oliwą i kaparami.
Awokado obieramy, usuwamy pestkę. Miąższ kroimy w plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny.
Makaron mieszamy delikatnie z awokado, pokrojonymi na pół plasterkami pomidorów, pokrojonym w kostkę serem, rukolą, roszponką i zieleniną. Sałatkę doprawiamy solą oraz pieprzem, polewamy sosem i delikatnie mieszamy.



Kolorowa sałatka

Przygotowanie:30 minut
Czas oczekiwania:2 i 1/2 godziny





Składniki:
-1/2 kg kolorowego makaronu kokardki
-puszka kukurydzy
-20 dag mrożonego zielonego groszku
-4 duże pomidory
-pęczek szczypiorku
-szklanka majonezu
-1/3 szklanki keczupu
-1/2 szklanki whisky
-mielona słodka i ostra papryka
-granulowany czosnek
-cukier, sól i pieprz

Przygotowanie:
-Majonez wymieszać z keczupem i whisky. Przyprawić słodką i ostrą papryką, czosnkiem i 2 łyżeczkami cukru. Sos odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce. 
-Makaron ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Osączyć go na sicie i przelać zimną wodą.
-Kukurydzę osączyć z zalewy. Groszek wrzucić do wrzątku i gotować 2 minuty. Wsypać na sito, przelać zimną wodą, dodać kukurydzę i dokładnie osączyć.
-Pomidory umyć i przepołowić. Szczypiorek opłukać i posiekać. Składniki sałatki wymieszać, zalać sosem i odstawić na 30 minut.

=================================================================
Sałatki ziemniaczane są bardzo popularne w wielu krajach na całym świecie. U nas są mało znane a raczej niedoceniane. Trudno to wytłumaczyć bo lubimy ziemniaki i lubimy sałatki. Dlatego powinniśmy jeść sałatki ziemniaczane, bo są wyśmienite, pożywne i tanie.



Sałatka ziemniaczana z pesto i serem pleśniowym





Składniki:

-6-7 ziemniaków ugotowanych w mundurkach
-ćwierć szklanki bulionu warzywnego
-2-3 łyżki wytrawnego białego wina
-15 dag niebieskiego sera pleśniowego
Sos:
-3 łyżki oleju
-2 łyżeczki pesto
-2 ząbki czosnku
-2 łyżki śmietany
-2 łyżki serka homogenizowanego

Przygotowanie:

Obrane ziemniaki kroimy w słupki i zalewamy bulionem wymieszanym z winem. Odstawiamy na kilka minut. 
Pesto mieszamy z olejem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, a potem śmietaną i serkiem.
Ziemniaki oprószamy pieprzem. Mieszamy z sosem i posypujemy pokrojonym w słupki serem pleśniowym.
Podajemy jako samodzielną przekąskę lub dodatek do smażonych ryb i mięs.




Sałatka ziemniaczana z orzechami





Składniki:

-6 sporych ziemniaków ugotowanych w mundurkach
-2-3 łodygi selera naciowego
-jabłko
-mała puszka groszku
-2/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Sos:
-2 łyżki majonezu
-mały pojemnik jogurtu naturalnego
-łyżka musztardy miodowej
-pieprz i sół

Przygotowanie:

Obrane ziemniaki kroimy w dużą kostkę lub plasterki. Jabłko kroimy w drobną kostkę, a obrany z włókien seler w cienkie plasterki. Wszystko mieszamy z orzechami, odsączonym groszkiem i sosem z majonezu, jogurtu i musztardy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Chłodzimy w lodówce. Podajemy jako samodzielne danie lub jako dodatek do śledzi.





Do tej pory jadałam sałatkę ziemniaczaną rzadko i wyłącznie z majonezem. Sałatka z winnym sosem była dla mnie wielkim zaskoczeniem. Jest smaczniejsza i zdrowsza.
Po przy gotowaniu sałatkę schładzam w lodówce i podaję następnego dnia po przyrządzeniu. Jak man pomidory można udekorować ją pomidorami. Sałtkę można  urozmaicić dodając do sosu łyżeczkę musztardy, a do sałatki drobno posiekaną natkę pietruszki.

Sałatka ziemniaczana ze słodką cebulą




Przygotowanie: 15 minut
gotowanie:25 minut

Składniki na 4 porcje:

-1 kg ziemniaków
-2 cebule cukrowe
-łyżeczka kminku
-sok z cytryny
-1/3 szklanki oliwy z oliwek
-garść czarnych oliwek, ale niekoniecznie
-sól i cukier do smaku

Przygotowanie:

-Gotujemy ziemniaki w osolonym wrzątku. Nie rozgotowujemy. Czas zależy od gatunku - 15-25 minut.
-Obieramy cebulę i kroimy ją w bardzo drobne plasterki. Zalewamy osolonym wrzątkiem. Odstawiamy na 5 minut i odcedzamy na sicie.
-Mieszamy sok z cytryny z oliwą. Dodajemy pół łyżeczki soli, szczyptę cukru i kminek. Odstawiamy na kilka minut.
-Ziemniaki kroimy na cienkie plasterki. Układamy w misce warstwami ziemniaki i cebulę. Zalewamy sosem i delikatnie mieszamy. Dekorujemy oliwkami.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------


To doskonały sposób na zatrzymanie smaku lata przez długie zimowe miesiące.

Sałatka warzywna




Składniki:

-1 kg białej kapusty
-1 kg marchwi
-1 kg pomidorów
-1 kg ogórków sałatkowych
-1 kg fasoli szparagowej
-1/2 kg cebuli
-1/2 kg papryki
-12 szklanki oleju
-1/2 szklanki octu
-3 łyżki soli
-1 szklanka cukru
-ziele angielskie, po ziarenku do słoika

Przygotowanie:



Fasolę szparagową płuczemy pod bieżącą wodą, czyścimy i ewentualnie kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy 15 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy i dobrze osączamy na sicie. Marchew, pomidory, ogórki, cebulę i strąki papryki czyścimy. Paprykę najpierw kroimy wzdłuż na połówki, następnie usuwamy ziarna, płuczemy i kroimy na małe kawałki. Pokrojone warzywa mieszamy z pozostałymi składnikami. Porcje sałatki wkładamy do słoików, zamykamy i gotujemy 30 minut.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------


Salami z gruszkami




Składniki:

-kawałek miąższu z dyni
-2 gruszki
-sok z cytryny
-10 dag salami
-1/2 szklanki śmietany lub jogurt naturalny
-2 łyżki majonezu
-natka pietruszki
-kilka ładnych liści sałaty

Przygotowanie:

-Liście sałaty płuczemy, dokładnie osączamy i układami na półmisku.
-Gruszki myjemy, obieramy i wydrążamy gniazda nasienne. Kroimy je na małe kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
-Dynię myjemy, obieramy, usuwamy część z nasionami i kroimy w niewielkie słupki.
-Kiełbasę salami kroimy na cienkie plasterki, najlepiej kupić już pokrojoną.
-Na liściach sałaty układamy kawałki gruszek i dyni. Na wierzchu kładziemy plasterki salami. Sałatkę polewamy sosem ze śmietany wymieszanej z majonezem lub jogurtem. Posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sałatka z kiełkami pszenicy



Składniki:

-20 dag kiełków pszenicy (lub innych )
-1/2 małej kapusty pekińskiej
-3 kiszone ogórki
-1 zielona papryka
-1 czerwona papryka
-pęczek natki pietruszki
-2 ząbki czosnku
-sok z cytryny
-3 łyżki oleju
-sól i cukier

Przygotowanie:

Kiełki pszenicy płuczemy i blanszujemy (wrzucamy na minutę do wrzątku). Kapustę szatkujemy. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Ogórki obieramy i kroimy w kostkę. Umytą i osączoną natkę drobno kroimy. Warzywa mieszamy z kiełkami. Ząbki czosnku rozgniatamy, rozcieramy z solą i cukrem. Dodajemy sok z cytryny, mieszamy , odstawiamy na 10 minut i łączymy z olejem. Sałatkę mieszamy z sosem i posypujemy natką.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------



Makaron z szynką - sałatka




Składniki:

-20 dag makaronu (wstążki, muszelki, rurki)
-15 dag szynki (pieczeni, mielonki lub innej wędliny)
-1/2 puszki kukurydzy
-1/2 puszki ananasa
-2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
-sól i biały pieprz

Przygotowanie:

-Makaron wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody z dodatkiem oleju. Gotujemy uważając, aby nie był zbyt miękki.
-Odcedzamy, Przelewamy zimną wodą i starannie osączamy. Przekładamy do salaterki.
-Szynkę lub inną wędlinę kroimy w niedużą kostkę.
-Ananasa i kukurydzę odcedzamy z zalewy.
-Do ostudzonego makaronu dodajemy kukurydzę,  pokrojonego w kostkę ananasa i szynkę. Wszystko mieszamy. Całość przyprawiamy do smaku, mieszamy, posypujemy szczypiorkiem.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sałatka - Barwny bukiet




Składniki:

-kilka liści sałaty
-średnia cebula
-1 strąk czerwonej i żółtej papryki
-3 pomidory
-szczypiorek
-2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju ( najlepiej słonecznikowego)
-sól i pieprz

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Sałatę suszymy i rwiemy na mniejsze części.Z papryki usuwamy nasiona i kroimy ją w krążki. Z pomidorów wycinamy twardą część i kroimy je w niezbyt grube plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Wszystkie warzywa mieszamy. Dodajemy drobno posiekany szczypiorek. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Polewamy oliwą i podajemy.


---------------------------------------------------------------------------------------------------



Sałatka ziemniaczana





Składniki:

-4 ziemniaki, ok 40 dag
-2 cebule
-2 czerwone jabłka
-4-5 łyżek majonezu
-2 łyżka soku z cytryny
-sól i pieprz
-do przybrania: listki natki pietruszki

Przygotowanie:

Filety śledzia moczymy 2-3 godz. w zimnej wodzie. Płuczemy je i kroimy w krótkie, wąskie paski. Ziemniaki starannie myjemy, zalewamy posolonym wrzątkiem i gotujemy. Po ugotowaniu studzimy je, obieramy i kroimy w słupki. Umyte jabłka oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy z majonezem, żeby nie ściemniały. Ćwiartkę jabłka zostawiamy do przybrania. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Przygotowane składniki mieszamy. Doprawiamy pieprzem i jeśli trzeba solą. Przybieramy jabłkiem i natką.




Sałatka ziemniaczana




Składniki:

-6 ziemniaków
-4 małe buraki
-3 cebule
-2 jajka na twardo
-1 słoiczek płatów śledziowych
-majonez, sól i pieprz

Przygotowanie:

Ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki rozkładamy na dnie salaterki. Na nich kładziemy pokrojone w kostkę śledzie. Przykrywamy warstwą pokrojonej w kostkę cebuli, solimy i pieprzymy. Na cebuli rozkładamy warstwę ugotowanych, startych na grubej tarce buraków. warstwę buraków smarujemy kilkoma łyżkami majonezu. Gotową sałatkę dekorujemy drobno pokruszonym żółtkiem oraz drobno pokrojonym białkiem.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------


Specyficzny smak pora można złagodzić, polewając pokrojone, ułożone na sicie plasterki wrzącą wodą. Jednak taki zabieg częściowo niszczy zawartą w porze  witaminę C. Najlepiej do sałatki brać tylko białą część.

Sałatka z rybą




Składniki:

-2 wędzone piklingi (może być makrela lub inna wędzona ryba mająca mało ości)
-2 strąki czerwonej papryki
-2 pory (jasne części)
-3 kiszone ogórki

Przygotowanie:

-Z ryby zdejmujemy skórę, oddzielamy ości i dzielimy na nieduże kawałki.
-Czerwoną paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w paski.
-Bardzo starannie myjemy pory i kroimy na cienkie krążki. Rozdzielamy na pojedyncze pierścienie.
-Ogórki kiszone kroimy w słupki.
-Na podłużnym półmisku układamy dwa łączące się wieńce: jeden z plasterków papryki, drugi z pora. W środku każdego układamy kawałki ryby, a następnie słupki ogórka i paski papryki.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sałatkę z makaronu z krabami można przygotować jako małą świąteczną przystawkę lub danie do zimnego bufetu.

Sałatka z krabami




Składniki:

-30 dag makaronu kolanka
-20 dag gotowego do spożycia mięsa krabów
-4 duże ogórki konserwowe
-1 cebula
-sól
Na sos:
-2 kubki jogurtu
-2 łyżki octu winnego
-2 łyżki koncentratu pomidorowego
-2 łyżki niezbyt ostrej musztardy
-1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
-1/2 łyżeczki curry w proszku
-sól i świeżo zmielony biały pieprz
-kilka kropli słodziku
-1 pęczek pietruszki
-1/2 pęczka świeżego lub 1 łyżka suszonego majeranku

Sposób przygotowania:

-Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu i dokładnie osączamy. Następnie wsypujemy do salaterki.
-Kraby płuczemy na sitku pod zimną, bieżącą wodą. Osączamy i mieszamy z makaronem.
-Ogórkom odcinamy końce i kroimy w małą kostkę.
-Cebulę obieramy i drobno siekamy, po czym razem z ogórkami wsypujemy do makaronu.
-Ze wszystkich składników sosu robimy pikantną marynatę i mieszamy z dodatkami.
-Odczekujemy aż wszystkie składniki nasiąkną, próbujemy czy jakiejś przyprawy nie jest za mało. Podajemy z zieloną sałatą.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Można jeść dużo, smacznie i chudnąć. Sałatka ze szpinakiem i pomidorami jest tego przykładem. Kalorie pochodzą tu tylko z oliwy z oliwek.


SAŁATKA ZE SZPINAKU Z POMIDORAMI

Sałatka z botwinki? Tak! Botwinka jest wyśmienita nie tylko w zupie. Oto stary, zapomniany przepis na wykorzystanie tego typowo polskiego warzywa.
Sałatka ta jest bogata w potas, beta-karoten, witaminę E i C
   Do sałatki używam octu balsamicznego z Modeny. Nie zastępuję go żadnym octem, ale są inne, tańsze,choć w tym wypadku cena idzie w parze z jakością.
Jeśli nie mamy octu balsamicznego, nie zastępujmy go octem spirytusowym, tylko sokiem z cytryny lub pomarańczy.
   W hipermarketach i delikatesach nie ma problemu z kupnem koziego twarogu. Jest on delikatny, bardziej aromatyczny niż ten z krowiego, a przy tym nie uczula.
   Przypomnę,że jeśli botwina jest stara, a łodygi twarde odrzucamy je i kroimy tylko liście. Młodą kroimy w całości.


Składniki na 2 porcje:

-30 dag świeżego, ładnego szpinaku
-3 pomidory zwykłe lub 9 koktajlowych
-szalotka
-2 duże ząbki czosnku
-2 łyżki oliwy z oliwek
-2 łyżki soku z cytryny
-sól i świeżo zmielony ser

Przygotowanie:

-Umyć dokładnie szpinak, wyciąć twarde łodygi, osuszyć, porwać na małe kawałki. Szalotkę obrać, drobno posiekać.Czosnek obrać, pokroić na drobne plasterki. Pomidory umyć, pokroić na ćwiartki.
-Przesmażyć czosnek na złoty kolor na oliwie. Do miski włożyć szpinak, zalać go gorącą oliwą z czosnkiem, wymieszać. Skropić sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć do smaku. Wymieszać.

Moja rada:
   Sok z cytryny można zastąpić łyżką octu balsamicznego, winnego lub 3 łyżkami soku pomarańczowego.Pomidory do sałatki można sparzyć i obrać ze skórki. Koktajlowych nie obierać.
  Tak duża porcja szpinaku z pomidorami jest pełnowartościowym posiłkiem. jeśli poda się ją na obiad, dodając do sałaty jajko na twardo .Będziemy najedzeni i pełni energii przez kilka godzin. 



 Szpinak i pomidory są wyjątkowo niskokaloryczne, a przy tym bogate w witaminy i minerały. Pomidory to źródło potasu, a szpinak żelaza. Badania wykazały, że warzywa te chronią przed niektórymi postaciami raka. Niestety pomidory często uczulają. Na szczęście szpinak, mogą jeść również alergicy.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

BOTWINKA Z SEREM KOZIM I OCTEM BALSAMICZNYM

Sałatka z botwinki? Tak! Botwinka jest wyśmienita nie tylko w zupie. Oto stary, zapomniany przepis na wykorzystanie tego typowo polskiego warzywa.
Sałatka ta jest bogata w potas, beta-karoten, witaminę E i C
   Do sałatki używam octu balsamicznego z Modeny. Nie zastępuję go żadnym octem, ale są inne, tańsze,choć w tym wypadku cena idzie w parze z jakością.
Jeśli nie mamy octu balsamicznego, nie zastępujmy go octem spirytusowym, tylko sokiem z cytryny lub pomarańczy.
   W hipermarketach i delikatesach nie ma problemu z kupnem koziego twarogu. Jest on delikatny, bardziej aromatyczny niż ten z krowiego, a przy tym nie uczula.
   Przypomnę,że jeśli botwina jest stara, a łodygi twarde odrzucamy je i kroimy tylko liście. Młodą kroimy w całości.




Składniki na 4 porcje:

-4 nieduże pęczki botwiny
-3 szalotki
-20 dag koziego twarogu
-4 łyżki oliwy
-3 łyżki octu balsamicznego
-szczypta cukru i soli
-łyżeczka grubo mielonego, kolorowego pieprzu

Przygotowanie:

-Umyć botwinę,liście pokroić w paski , tak na 1 cm, buraczki bardzo drobno posiekać. Szalotkę obrać i też drobno posiekać. Ser pokroić w kostkę lub pokruszyć na większe kawałki.
-Gotować przez 5 minut  twarde części posiekanej botwiny (łodygi  i buraczki).Liście ułożyć na sicie, przelać wrzącym wywarem z buraczków. Odcedzić i wystudzić.
-Wymieszać oliwę z octem, szalotką , połową pieprzu, solą i cukrem. Wymieszać z sosem. Posypać grudkami sera i pieprzem.
-Podawać z bagietką i szklaneczką czerwonego, wytrawnego wina.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------



Zamiast szykować wiele dodatków, czasem wystarcz podać jedną lub dwie sałatki i uzupełnić je kilkoma pomysłowymi sosami, by osiągnąć wspaniały efekt bogactwa smaków.

SAŁATKA RYŻOWA Z CYTRUSAMI

Przygotowanie:25 minut

Składniki na 4 porcje:

-2 pomarańcze
-duży grejpfrut
-1/4 cukinii
-2 szklanki ryżu ugotowanego na sypko
-kilka gałązek koperku
-strąk czerwonej papryki
-sól i pieprz

Przygotowanie:

-Pomarańcze i grejpfrut obrać, podzielić na cząstki. Czubkiem  ostrego nożyka naciąć każdą cząstkę po wewnętrznej stronie. Rozsunąć białe błonki z zdjąć je.
-Cukinię umyć, osuszyć i pokroić w cieniutki plasterki. Paprykę opłukać, osuszyć, przekroić na pół, starannie usunąć pestki i pokroić w drobną kostkę.
-Pomarańczę grejpfrutem, paprykę i cukinię wymieszać z ryżem i przyprawić solą i pieprzem.
-Oczyszczonym koperkiem udekorować sałatkę. Podawać z sosem do wyboru.




---------------------------------------------------------------------------------------------------------

SOSY WINEGRET


ZARÓWNO W POSTACI KLASYCZNEJ, JAK I Z DODATKAMI FRANCUSKI SOS WINEGRET ŚWIETNIE NADAJE SIĘ DO SAŁATEK. DO PRZYGOTOWANIA POTRZEBUJEMY 100 ML OLIWY, 2 ŁYŻKI OCTU WINNEGO LUB SOKU Z CYTRYNY ORAZ SÓL I PIEPRZ. OLIWĘ MIESZAMY Z OCTEM LUB SOKIEM, PRZYPRAWIAMY SOLĄ LUB PIEPRZEM. NA JEGO  BAZIE MOŻEMY PRZYRZĄDZAĆ INNE SOSY:

1. Z kolendrą

   Dodajemy łyżkę drobno posiekanych listków kolendry, łyżkę drobno posiekanego miąższu pomidora bez skórki i pestek i 1/2 łyżki drobno posiekanej papryki. Sos przyprawiamy ząbkiem czosnku, dokładnie roztartym z solą.

2.Ziołowy

   Wsypujemy 2-3 łyżki posiekanych świeżych ziół, dodajemy 1/2 ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę oraz 1/2 łyżeczkę przyprawy do zupy, sosu lub sałatki.

3.Musztardowy

   Do sosu winegret dodajemy łyżkę musztardy typu sarepska lub delikatesowa oraz łyżkę słodkiej śmietanki 12%.Przyprawiamy szczyptą białego pieprzu. Całość lekko ubijamy trzepaczką.

4.Pikantny

   Sos miksujemy z 1/2 posiekanej szalotki, strączkiem papryczki chilli, 1/2 łyżki majonezu, 1/2 łyżki śmietanki i łyżeczką keczupu. Posypujemy posiekaną papryką. 

5.Anchois

   3 żółtka ugotowane na twardo miksujemy z 1/2 łyżeczki,,Jarzynki', ząbkiem czosnku, łyżeczką musztardy, 2-3 filecikami anchois i sosem winegret. Posypujemy szczyptą zmielonego pieprzu.

6.Warzywny

   Do sosu dodajemy drobno posiekane:1/2 pomidora bez skórki, 1/2 strąka papryki czerwonej, 1/2 małej cukinii ze skórą i pół łyżeczki listków świeżej bazylii. Przyprawiamy pieprzem.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------

SAŁATKA WIOSENNA






Przygotowanie:15 minut

Składniki na 4 porcje:

-4 duże ziemniaki ugotowane w mundurkach
-pęczek rzodkiewek
-długi ogórek typu wąż
-2 pomidory
-4 młode cebulki
-1/2 pęczka szczypiorku
-sól i pieprz

Przygotowanie:

-Ziemniaki obrać z łupin i pokroić a plastry. Rzodkiewki i pomidory umyć. Ogórki obrać. Warzywa pokroić w talarki.
-Plastry warzyw ułożyć na przemian na półmisku i oprószyć solą i pieprzem. Cebulki szczypiorek umyć, drobno posiekać i posypać sałatkę. Polać sosem do wyboru.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------


SOSY MAJONEZOWE

Przyrządzamy je na bazie majonezu. Osoby dbające o linię  mogą sięgnąć po majonez jogurtowy. Wystarczy jeden z nich przyprawić solą i pieprzem, rozrzedzić troszkę śmietaną i mamy świetny sos do sałatki. Jeśli wzbogacimy go dodatkami, zyskamy zestaw wyśmienitych sosów.

1. EGZOTYCZNY

1/2 mango z puszki i 2 plastry ananasa z puszki miksujemy z 1/2 łyżki majonezu, 1/2 łyżki śmietanki, przyprawiamy solą, curry i mieloną słodką papryką.

2. SZPINAKOWY

2 łyżki majonezu miksujemy z 2 łyżkami, mielonego, duszonego szpinaku, łyżką śmietany, 1/2 łyżki kaparów i kilkoma łyżkami natki pietruszki. Przyprawiamy czosnkiem roztartym z solą i łyżeczką octu winnego.

3 Z AWOKADO

Miąższ dojrzałego awokado miksujemy z 2-3 łyżkami majonezu, połową pomidora bez skórki i pestek, łyżką soku z cytryny oraz 1/2 papryczki chili. Solimy do smaku. 

4.ZIOŁOWY LEKKI

1/2 szklanki jogurtowego majonezu i 1/2 szklanki jogurtu miksujemy z cebulą dymką. Dodajemy drobno posiekane świeże zioła, przyprawiamy solą i białym pieprzem.

SAŁATKA Z PESTKAMI GRANATU





Przygotowanie:25 minut

Składniki na 4 porcje:

-2 szklanki makaronu rurki ugotowanego na półtwardo
-kilka liści sałaty
-3 dymki ze szczypiorem
-gruszka
-2 ugotowane marchewki
-2 łyżki pestek granatu
-ogórek
-sól i pieprz

Przygotowanie:

-Sałatę i dymkę umyć. Sałatę porwać na kawałki a cebulę pokroić w talarki. Gruszkę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w plastry. Marchewkę pokroić w talarki.
-Warzywa, gruszkę i makaron wymieszać, oprószyć solą i pieprzem. polać sosem majonezowym i posypać pestkami granatu.



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

ZIELONA, CZOSNKOWA SAŁATKA





Przygotowanie:15 minut

Składniki na 4 porcje:

-główka sałaty
-4 duże główki czosnku
-duży ogórek typu wąż
-pęczek koperku
-sól i pieprz

Przygotowanie:

-Ogórek, sałatę i koper opłukujemy i osączamy. Sałatę rwiemy na kawałki. Ogórek obieramy i kroimy w plastry. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki.
-Ogórek, sałatę i czosnek mieszamy, solimy i dekorujemy koperkiem. Polewamy sosem majonezowym i oprószamy pieprzem.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------


KOLOROWA CHRUPIĄCA SAŁATKA






Przygotowanie:15 minut

Składniki na 4 porcje:


-4 łyżki kukurydzy z puszki
-główka sałaty -może być lodowa
-ogórek
-duży strąk czerwonej papryki
-pomidor
-1/2 łyżeczki posiekanego koperku
-sól i pieprz

Przygotowanie:

-Sałatę opłukać i osączyć. Porwać na kawałki. Paprykę umyć, usunąć pestki i pokroić w paseczki. Pomidor umyć i pokroić w półplasterki Ogórek umyć i pokroić w plasterki.
-Warzywa wymieszać z osączoną kukurydzą, oprószyć solą i pieprzem. polać dowolnym sosem majonezowyn, posypać koperkiem.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------

OWOCOWE SAŁATKI NA DESER

Jeśli mamy ochotę na coś słodkiego I lekkiego możemy zrobić sałatkę owocową. Owocowe sałatki na słodko to pyszny deser. Przyprawione musztardą czy pieprzem mogą być oryginalnym dodatkiem do obiadu.



Deser z karambolą


Składniki:

-1 melon lub po pół różnych melonów
-25 dag truskawek
-1 karambola

Przygotowanie:

Melon myjemy, przekrawamy w poprzek na pół.Wycinamy miąższ, pozostawiając 1 cm ściankę. Truskawki płuczemy, osączamy i kroimy. Z miąższu melona wycinamy kulki. Mieszamy z truskawkami i wkładamy do miseczki z melona. Karambolę myjemy, kroimy w plasterki i ozdabiamy sałatkę.






Arbuzowa salaterka


Składniki:

-pół arbuza
-40 dag truskawek
-2 owoce kiwi
-1 mandarynka
-pół melona
-liście świeżej mięty do dekoracji

Przygotowanie:

Z przekrojonego w poprzek na pół arbuza wykrawamy miąższ.Wycinamy z niego specjalną łyżeczką kulki, można pokroić w kostkę. Truskawki płuczemy, osuszamy, obrywamy szypułki, większe kroimy na pół. Mandarynkę dzielimy na cząstki. Owoce kiwi obieramy i kroimy w kostkę. Mieszamy wszystkie przygotowane owoce. Napełniamy nimi miseczkę z arbuza i wstawiamy do lodówki. Przed podaniem dekorujemy miętą.






SAŁATKA BANKIETOWA





Przygotowanie:20 minut
Oczekiwanie:1 godzina

Składniki na 8 porcji:

-4 kiwi
-2 czerwone jabłka
-3 pomarańcze
-puszka ananasa
-puszka brzoskwiń
-1/2 szklanki słodkiego białego wina

Przygotowanie:

-Jabłka myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w niewielkie słupki. Kiwi obieramy, kroimy w kostkę.
-Ananasa i brzoskwinię osączamy z zalewy i kroimy na kawałki. Pomarańcze obieramy, dzielimy na cząstki i kroimy na kawałki.
-Przygotowane owoce delikatnie mieszamy i zalewamy winem. Sałatkę wkładamy do lodówki na godzinę.


------------------------------------------------------------------------------------------------------

Szybka i łatwa do przygotowania.

Sałatka z kapusty pekińskiej




Składniki:

-70 dag kapusty pekińskiej
-1 puszka brzoskwiń
-7 dag rodzynek
-1 mały słoik majonezu
-3 łyżki śmietany
-1 łyżeczka curry
-sól i pieprz

Przygotowanie:

Kapustę i rodzynki myjemy. Brzoskwinie osączamy z syropu. Kapustę drobno szatkujemy, brzoskwinie kroimy na małe kawałki. Rodzynki zalewamy gorącą wodą, aby zmiękły i odcedzamy. Wszystkie składniki starannie mieszamy.
Przygotowanie sosu:
Śmietanę łączymy z majonezem, przyprawiamy solą, pieprzem i curry. Sosem polewamy sałatkę. Wstawiamy na godzinę do lodówki. Przed podaniem mieszamy.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Owoce są smaczne, zdrowe, niskokaloryczne, nic więc dziwnego, że stanowią pokusę nie do odparcia. Taką sałatkę warto na bardziej uroczyste okazje skropić brandy, rumem lub wermutem i udekorować miętą.
Ulegnijmy jej.

Sałatka owocowa




Przygotowanie:15 minut
Chłodzenie:2 godziny

Składniki:

-50 dag truskawek
-ananas
-15 dag posiekanych orzechów włoskich
-3 brzoskwinie
-3 banany
-sok z cytryny

Przygotowanie:

-Myjemy truskawki i usuwamy szypułki. Banany obieramy.
-Oparzamy brzoskwinie, obieramy ze skórki i usuwamy pestki.
-Odcinamy z ananasa ,,czuprynkę".Kroimy owoc wzdłuż na połowę. Każdą połówkę kroimy wzdłuż, na dwie lub trzy części. Każdą część nacinamy w poprzek. Odcinamy trójkąciki owocu od mięsistej skóry i kroimy w cząstki.
-Kroimy wszystkie owoce, skrapiamy obficie sokiem z cytryny i mieszamy z orzechami. Schładzamy w lodówce przez ok. 2 godziny.

Rada:

Owoce do sałatki muszą być dojrzałe i słodkie. W przeciwnym razie sałatka będzie za kwaśna i trzeba ją będzie dosładzać.
Można użyć do tej sałatki mrożonych truskawek i owoców z puszki, odcedzić je, a sok użyć do polania owoców.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz