To Się Przyda

GRILLOWANIE

Sezon grillowy zaczynamy wcześnie, gdy tylko wiosna zagości na dobre, a kończymy z oznakami jesieni. Plenerowe przyjęcie z grillem ma luźny, wakacyjny charakter. Obowiązują tu znacznie swobodniejsze zasady niż na proszonym obiedzie. dotyczy to zarówno stroju, jak i manier.
    Wystarczy, że przygotujemy odpowiednią liczbę krzeseł i miejsc, gdzie można postawić szklaneczki, odstawić talerze. Młodsi mogą siedzieć na kocach rozłożonych na trawie.
    Mistrzem ceremonii jest pan domu. Nie zapominając o witaniu i zabawianiu gości, cały czas powinien pilnować ognia. To on rozpoznaje, że szaszłyk już upieczony, ryba miękka, a kotlet czy żeberka kruche i soczyste.
   Jest to przyjęcie dalekie od konwenansów, zarówno jeśli chodzi o strój, jak i o zastawę. Nie może być porcelany, platerów ani kryształów. W zupełności wystarczą talerze porcelitowe albo z nietłukącego szkła. Na miejscu są też jednorazówki. Jemy więc przy stole przykrytym papierowym obrusem, na talerzach z tektury, a toasty wznosimy plastikowymi kieliszkami.
   Należy pamiętać o przygotowaniu pojemnika na odpadki. Jest ich zawsze dużo. Wszystkie je od razu usuwamy.
   Sztućce przydadzą się, ale nie do wszystkiego. Wybierając jednorazowe, sprawdzamy czy  plastykowym nożem da się pokroić np. kotlet z karkówki. Szaszłyki z najpierw zsuwamy z patyka, a potem jemy nożem i widelcem. Małe, takie na jeden kęs, jemy bezpośrednio z patyka. Do udek czy skrzydełek sztućce są nam zbędne. Natomiast serwetek musimy naszykować bardzo dużo.
   Na grillu piwo pasuje do wszystkich mięs.
   Aby impreza była udana, trzeba stawić czoła insektom. Przygotujmy się do obrony. Wtykane w ziemię pochodnie są raczej ozdobą przyjęcia niż ochroną przed owadami. Lepiej się spryskać.


2018 r.




Kotleciki na pikantnie


Składniki na 8 porcji:

-8 kotletów schabowych z kostką
-6 ząbków czosnku
-6 łyżek oliwy
-1 kieliszek (100 ml) czerwonego wytrawnego wina
-2 łyżki przyprawy pikantnej do grilla

Przygotowanie:

  Kotlety płuczemy. Mięso lekko rozbijamy. Przygotowujemy marynatę: ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Mieszamy z oliwą. Dodajemy wino oraz przyprawę do grilla. Przygotowaną marynatą smarujemy kotlety z obu stron. Mięso marynujemy ok. 3 godzin. W czasie marynowania kotlety kilkakrotnie obracamy.
  Zamarynowane kotlety przekładamy na tacki do grillowania. Umieszczamy na mocno rozgrzanym grillu. Pieczemy ok. 15-20 minut.
  W połowie pieczenia kotlety obracamy. Gotowe mięso podajemy z warzywami duszonymi.





2017 r.

Paluszki z mielonej wołowiny


Przygotowanie:40 min, 10 porcji, 1 porcja-ok.320 kcal

Składniki:

-1 kg wołowiny
-5 dużych czerwonych cebul
-5 dużych ząbków czosnku
-czarny mielony pieprz
-papryka słodka i ostra
-2 łyżki posiekanego tymianku lub oregano (może być natka pietruszki)
-olej i sól

Przygotowanie:

Mięso i cebulę mielimy. Dodajemy zmiażdżony czosnek, posiekane zioła, 2 łyżki oleju i 50 ml wody. Wyrabiamy na gładką masę.
Masę mięsną przyprawiamy do smaku pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz solą. Wstawiamy na godzinę do lodówki.
Zanurzając dłonie w ciepłej wodzie formujemy długie paluszki. Lekko je spłaszczamy. Tępą stroną noża robimy na wierzchu kratkę.


Paluszki smarujemy olejem i grillujemy po 10 minut z każdej strony.






Zawijany boczek ze szpinakiem


Składniki:

-80 dag boczku
-30 dag szpinaku
-20 dag mielonego mięsa
-przyprawa do mielonego
-czosnek
-keczup
-pieprz i zioła

Przygotowanie:

Czosnek rozcieramy z pieprzem i smarujemy nim boczek. Szpinak gotujemy 2 minuty, osączamy i układamy na boczku. Mięso mielone mieszamy z przyprawami i układamy cienką warstwę na szpinaku. Zwijamy, spinamy wykałaczkami i posypujemy ziołami. Roladę układamy na tacce lub owijamy w filię aluminiową i grillujemy na ruszcie lub pieczemy w piekarniku 40 minut. 
Kroimy i podajemy z keczupem.





Kiełbaski z mielonego


Składniki:

-80 dag mielonego mięsa
-łyżka koncentratu pomidorowego
-cebula
-jajko
-sól i pieprz
-kromka chleba
-olej

Przygotowanie:

Chleb moczymy w wodzie i mieszamy z mięsem. Dodajemy koncentrat, posiekaną cebulę i jajko. Przyprawiamy i wyrabiamy. Z mięsa formujemy paluszki i nadziewamy je na szpadki.
Układamy na ruszcie i obracając grillujemy ok. 20 minut.






Cytrynowe kiełbaski


Składniki:

-50 dag cienkiej kiełbasy
-2 cytryny
-2 czerwone papryki
-1 jabłko
-kawałek cukinii
-przyprawa do potraw z grilla
-rozmaryn
-po 3 łyżki oleju i przecieru pomidorowego

Przygotowanie:

Kiełbasę kroimy ukośnie na kawałki. Paprykę myjemy i wyjmujemy gniazda nasienne. Przecier mieszamy z olejem. Przyprawiamy i smarujemy środek papryki przekrojonej na pół. Cukinię i jabłka kroimy w plasterki. Do papryki wkładamy kiełbasę na przemian z plastrami cukinii i jabłek. Kładziemy na tacce i grillujemy, aż papryka zmięknie. Podajemy na plasterkach cytryny.







Marynowane kotlety z karkówki





Składniki:

-1 kg karkówki bez kości
Marynata:
-pół szklanki oleju
-3/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina
-ćwierć szklanki octu winnego
-łyżka sosu tabasko
-3 łyżki jasnego sosu sojowego
-po pół łyżki posiekanych listków rozmaryny i tymianku albo pół łyżeczki suszonych ziół

Przygotowanie:

Składniki marynaty starannie mieszamy.
Mięso kroimy na plastry o grubości 2-2,5 cm, delikatnie rozbijamy. Wkładamy do marynaty, mieszamy, by modła wniknąć we wszystkie porcje.Dokładnie przykrywamy i na 2-3 godziny wstawiamy do lodówki. Następnie smażymy na patelni lub pieczemy na grillu , po 7-10 minut z każdej strony. W czasie smażenia skrapiamy je marynatą.
Podajemy z pieczonymi ziemniakami, sosem morelowym i kwaszonym ogórkiem.




Polędwiczki


Składniki:

-2 polędwiczki wieprzowe
-przyprawa do grilla
-po 2 łyżki oleju i keczupu
-kilka małych pieczarek
-sól

Przygotowanie:



W polędwiczkach nożem robimy otwór. Pieczarki czyścimy, oprószamy solą i wciskamy do środka w otwór polędwiczek. Do oleju dodajemy keczup, przyprawy i smarujemy mięso. Odstawiamy na godzinę. Grillujemy 30 minut.







Polędwica w winie

Przygotowanie: 20 minut
Marynowanie:2 godziny
Pieczenie:8 12 minut
Składniki na 4 porcje:
-60 dag polędwicy wołowej
-szklanka wytrawnego czerwonego wina
-ząbek czosnku, tymianek
-2 łyżki kolorowego pieprzu
-4 łyżki musztardy

Przygotowanie:
-Polędwicę myjemy, osuszamy, solimy i kroimy na 4 grube plastry. Zalewamy je winem i odstawiamy na 2 godziny do lodówki.
-Czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę. W miseczce mieszamy czosnek, pieprz i tymianek.
- Mięso wyjmujemy z zalewy.Plastry mięsa smarujemy z obu stron musztardą i wymieszanymi przyprawami. Pieczemy na ruszcie po 4 -6 minut z każdej strony.








Do pieczonej polędwicy pasuje sos ziołowo -musztardowy.
1/2 szklanki majonezu mieszamy z 4 łyżkami musztardy, posiekanym estragonem, pokrojonym w drobniutką kostkę ogórkiem konserwowym. Sos przyprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Parówki z grilla


Składniki:

-50 dag parówek
-pomidorki
-kukurydza
-po 2 łyżki miodu i oleju
-1 łyżka musztardy
-ostra papryka

Przygotowanie:

Parówki nacinamy na krzyż. Łączymy olej z musztardą, miodem i papryką. smarujemy parówki. Nadziewamy na szpadki kukurydzę i pomidorki. Spinami z parówkami. Grillujemy na tacce 10 minut, smarując miodową pastą.




SZASZŁYKI


Szaszłyki z mortadeli


Składniki:

-50 dag mortadeli
-kilka plastrów ananasa z puszki
-natka pietruszki
-szczypiorek
-kawałek cukinii
-marynowane śliwki
-papryka słodka

Przygotowanie:

Mortadelę i cukinię kroimy w plastry. Ananasa i szczypiorek na kawałki. Na każdym plasterku mortadeli kładziemy szczypior, cukinię i ananasa. Na szpadki nadziewamy złożone na pół plastry mortadeli. Na końcach nadziewamy śliwki. Oprószamy papryką. Kładziemy na tacki i gryllujemy 20-30 minut. Dekorujemy natką pietruszki.





Szaszłyki mięsne z warzywami



Składniki:

-50 dag karkówki
-1 mała cukinia
-1 strąk papryki
-1 kolba kukurydzy
-2 cebule
-sól
-musztarda rosyjska

Przygotowanie:

Mięso kroimy na kawałki. Mieszamy musztardę z solą i smarujemy mięso. Odstawiamy na kilka godzin. Obraną cebulę, cukinię i kukurydzę kroimy w krążki. Paprykę na kawałki. Na szpadki nadziewamy na przemian warzywa i mięso. Gotowe szaszłyki układamy na tackach i grillujemy ok. 20 minut




Szaszłyk warzywny



Przygotowanie:20 minut
Marynowanie:12 godzin
Pieczenie:12-15 minut

Składniki na 10 porcji:
-60 dag papryki (różne kolory)
-2 duże cebule
-40 dag sera feta
-15 dag małych pieczarek
-2 duże cebule
-1-2 ząbki czosnku
-szklanka oleju
-łyżka mielonej słodkiej papryki
-łyżka przyprawy grillowej
-łyżeczka pieprzu
-tymianek i sól
Przygotowanie:
-Strąki papryki myjemy, usuwamy nasiona i kroimy na kawałki. Cebulę obieramy, kroimy na pół, po czy na cząstki. Cukinię myjemy,bez obierania kroimy w plastry grubości 1 cm. Ser kroimy w kostkę o bokach 2-3 cm.Pieczarki czyścimy.
-Warzywa, pieczarki i ser nabijamy na przemian na patyki do szaszłyków. Czosnek obieramy i siekamy. Listki tymianku siekamy. Olej mieszamy z przyprawą, słodką papryką, pieprzem, solą i czosnkiem.
-Przygotowaną marynatą zalewamy szaszłyki. naczynie przykrywamy i dostawiamy na 12 godzin do lodówki. 
-Szaszłyki lekko osączamy z marynaty i układamy na ruszcie. Pieczemy 6-8 min i odwracamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 6-8 minut.



----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Upieczone na ruszcie mięsa są mniej kaloryczne niż pieczone i smażone tradycyjnie. pojawiają się głosy, że dania z rusztu są szkodliwe dla zdrowia. Jak zwykle prawda leży pośrodku.
   Popełniane błędy podczas grillowania mogą sprawić, że mięso jest rzeczywiście niezdrowe. Można jednak piec, by tego uniknąć.
-Do rozpalania węgla nie używamy benzyny, nafty ani spirytusu. Stosujemy tylko specjalne rozpałki i to w małych ilościach.
-Mięso kładziemy na ruszcie, gdy na węglu pojawi się biały nalot. Nie wolno piec na otwartym ogniu.
-Nie dopuszczamy do skapywania tłuszczu na węgiel, bo wtedy powstają szkodliwe substancje, które wchłania mięso. Najlepiej układać je na folii.
-Leżącego na ruszcie mięsa nie nakłuwamy widelcem, bo sos będzie kapał ma węgiel. Kawałki mięsa przewracamy szczypcami.


Grillować można prawie wszystko, Przede wszystkim mięso i ryby, ale i warzywa i niektóre owoce.

Oto lista najlepszych mięsnych kawałków do grillowania:
-wołowina: polędwica, rostbef, łopatka
-cielęcina: mostek, łopatka, udziec, polędwica
-wieprzowina:schab karkowy, schab środkowy, polędwica, niezbyt tłuste żeberka
-jagnięcina: łopatka, udziec, mięso mielone
-kurczak i indyk:udka, skrzydełka, pierś
-kaczka: udka, skrzydełka, pierś


------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Grillowana pierś indyka

Przygotowanie: 20 minut
Marynowanie: 2 godziny
Pieczenie: 10 minut

Składniki na 10 porcji:
-90 dag piersi indyka
-ząbek czosnku
-przyprawa do drobiu
-mały jogurt naturalny
-łyżka miodu
-keczup
Przygotowanie:
  Pierś myjemy, osuszamy, kroimy e jak najcieńsze paseczki. Kawałki mięsa nabijamy harmonijkowo na patyki do szaszłyków.
   Ząbek czosnku obieramy i przeciskamy przez praskię. W miseczce mieszamy jogurt, keczup, miód i czosnek. Marynatę przyprawiamy przyprawą.
   Marynatą smarujemy mięso starannie ze wszystkich stron i odkładamy do lodówki ma ok. 2 godziny.
-Szaszłyki pieczemy na rozgrzany ruszcie po 5 minut z każdej strony. Podajemy z bagietką i sosem słodko-kwaśnym lub jogurtowo-musztardowym








----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Niewielkim nakładem sił i środków możemy przyjąć gości. Najlepszym rozwiązaniem jest grillowa uczta. Przedstawię oryginalne, tanie i łatwe do przygotowania smakołyki. A na deser owoce nie tylko z rusztu.




Dość proste danie. Przygotowanie zajmie niewiele czasu, jeśli ziemniaki wcześniej obgotujemy. Podajemy je na przystawkę lub jako dodatek np. do chłodnego piwa.

Koreczki z boczkiem


Składniki:

-1 kg niedużych ziemniaków
-30 dag dość tłustego wędzonego boczku
-sól i pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy. Duże można przekroić,żeby wszystkie były tej samej wielkości. Dokładnie myjemy i zalewamy posolonym wrzątkiem. Gotujemy, uważając żeby się nie rozpadły i odcedzamy.
Boczek kroimy na cienkie plasterki. Na każdym plasterku kładziemy jeden ugotowany ziemniak i ścisło zawijamy.
Koreczki posypujemy suszonymi ziołami. Każdy ziemniak kładziemy osobno na kawałku folii i zawijamy. Układamy na ruszcie lub tackach i grillujemy ok. 15 minut. Odwijamy i pieczemy jeszcze 10 minut, żeby boczek lekko się zrumienił.





Ziemniaki z rusztu

Czas przygotowania:15 minut
Marynowanie:1-2 godziny
Pieczenie:8-10 minut
Składniki:
-2 kg ziemniaków dużych podobnej wielkości
-3 łyżki czarnych oliwek
-4 cebule
-4 ząbki czosnku
-łyżka majeranku
-szklanka oliwy
-kieliszek wytrawnego sherry
-sól
Przygotowanie:
-Ziemniaki dokładnie opłukać i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie (jak kto lubi z dodatkiem kminku).
-Oliwki pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać i posiekać. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki.
-Oliwę i sherry wymieszać, dodać czosnek, cebulę, majeranek i oliwki. Ziemniaki odcedzić, gorące przekroić wzdłuż na pół i zalać przygotowaną marynatą.
-Ziemniaki odstawić na 1-2 godziny, można też na dłużej.Osączyć i piec na tacce 8-10 minut. Przed podaniem obłożyć warzywami z marynaty.









Faszerowane ziemniaki


Składniki:

2 duże ziemniaki
-2 łyżki masła
-pół strąka papryki
-2 cebule dymki
2 łyżki startego żółtego sera
-sól i pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki szorujemy szczoteczką i przekrawamy na pół w poprzek. Wyjmujemy miąższ, pozostawiając 1 cm ściankę. Solimy.
Pomidor myjemy i siekamy. Kroimy miąższ z ziemniaka. Obieramy i kroimy dymkę razem ze szczypiorem. Paprykę oczyszczamy z pestek, płuczemy i kroimy. Na patelni lub w rondlu rozgrzewamy masło. Wrzucamy rozdrobnione warzywa i dusimy na małym ogniu 10-15 minut. Solimy, przyprawiamy pieprzem i łączymy ze startym serem. Napełniamy ziemniaki. Następnie ziemniaki spinamy wykałaczkami. Każdy szczelnie zawijamy w folię i kładziemy na ruszcie. Pieczemy ok. 25 minut, aż będą miękkie.







Nadziewane udka kurczaka

Przygotowanie:30 minut
Marynowanie:1 godzina
Pieczenie:15-20 minut
Składniki:
-8 udek kurczaka
-4 średnie pomidory
-20 dag sera mozzarella
-10 dag oliwek
-1/2 pęczka bazylii
-7 łyżek oleju
-ząbek czosnku
-3 łyżeczki przyprawy do kurczaka
-sól i pieprz
Przygotowanie:
-Z udek wyluzować kości. Najpierw bardzo ostrym nożem mięso odkroić od kości (od szerszej strony każdego udka). Następnie przeciąć mięso wzdłuż kości, aż do przegubu i delikatnie wyciągnąć kość.
-Udka umyć, osuszyć. Przyprawę wymieszać z 4 łyżkami oleju, posmarować tą mieszanką mięso i odstawić do lodówki.
-Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w ćwiartki, łyżeczką wyjąć pestki. Ćwiartki pomidorów i ser pokroić na niewielkie kawałki. Oliwki pokroić w kostkę. Listki bazylii drobno posiekać.
-Pomidory, ser, oliwki i bazylię wymieszać. Farsz przyprawić do smaku solą i pieprzem, wypełnić nim udka kurczaka. dokładnie obwiązać nitką kuchenną.
-Ząbek czosnku obrać, posiekać, rozetrzeć z resztą oleju. Udka posmarować olejem czosnkowym. Piec z obu stron 15-20 minut.







Schab


Schabowy przysmak


Składniki:

-50 dag schabu bez kości lub karkówki
-ocet balsamiczny
-olej
-2 ząbki czosnku
-sól i pieprz

Przygotowanie:

Mięso płuczemy i kroimy na kotlety. Ząbki czosnku obieramy i miażdżymy. Mięso nacieramy czosnkiem roztartym z solą i pieprzem. skrapiamy octem balsamicznym i olejem. Odstawiamy na godzinę. Układamy na tackach i grillujemy z obu stron po ok. 15 minut.
Podajemy z ziemniakami i warzywami z wody.








Schab grillowany

Przygotowanie: 10 minut, 
Grillowanie: 7 minut

Składniki na 4 porcje:
-4 kotlety schabowe
-sól zmiękczająca
-łyżeczka ziół prowansalskich
-pól łyżeczki pieprzu
-łyżeczka oliwy do posmarowania grilla

Przygotowanie:
-Umyć, osuszyć mięso. Ponacinać kotlety, Posolić i posypać z obu stron ziołami i pieprzem. Lekko rozbić.
-Posmarować grill elektryczny oliwą, rozgrzać go. Do gorącego włożyć przyprawione kotlety.Grillować ok. 7 minut.






 Rada:
Schab można upiec na grillu węglowym, a wcześniej marynować go w zalewie z ziół prowansalskich, oliwy i soli zmiękczającej. Po wyjęciu z marynaty i położeniu na ruszcie smaruj w trakcie grillowania mięso zalewą. Będzie bardziej aromatyczne i kruche. Pamiętać trzeba że schab nie wymaga długiej obróbki termicznej.
Warto kupić sól zmiękczającą. Zawartość papainy powoduje, że czas smażenia, grillowania lub pieczenia jest bardzo krótki.







Szaszłyki z kurczaka



Składniki:

-olej
-50 dag piersi kurczaka
-sos sojowy
-przyprawa do kurczaka- zioła
-sok z cytryny lub ocet balsamiczny
Przygotowanie:
Mięso kroimy w kostkę. Łączymy ze sobą 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę octu, , zioła, 2 łyżki oleju. Wszystko mieszamy. 
Mięso wkładamy do miski, zalewamy marynatą i wstawiamy na noc do lodówki. Wyjmujemy mięso, osączamy i nadziewamy na szpadki. Grillujemy 15 minut.







SZASZŁYKI Z PIECZARKAMI
Przygotowanie:20 minut
Oczekiwanie:1 godzina
Pieczenie:15 minut


Składniki:
-1,5 kg schabu środkowego
-1/2 kg małych pieczarek
-olej
-po 1/2 pęczka estragonu, koperku i natki pietruszki
-strąk czerwonej papryki
-łyżka musztardy
-sól i pieprz

Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć, zbić na prostokąt między dwiema warstwami folii. Oprószyć przyprawą do mięsa, solą i pieprzem.Odłożyć na godzinę do lodówki.
-Zioła umyć, drobno posiekać. Paprykę umyć i drobno posiekać. Schab posmarować musztardą, posypać ziołami i rozłożyć na nim paprykę. 
-Mięso z dodatkami zrolować i pokroić na kawałki o szerokości 3 cm. Pieczarki umyć i na przemian z mięsem nabijać na patyczki.
-Szaszłyki posmarować olejem i ułożyć na ruszcie. Piec po ok. 7-8 minut z każdej strony.



------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dzieci uwielbiają grillowe przyjęcia. Przygotowując liczne atrakcje kulinarne, pomyślmy też o najmniejszych gościach. Mogą im nie smakować ostro przyprawione szaszłyki, nie poradzą sobie z pieczonymi kotletami. Więc warto przygotować dla nich coś specjalnego. Proponuję upiec na grillu zwykłe parówki, ponacinane na całej długości i lekko prószone np. ziołami prowansalskimi. Dzieci z pewnością nie odmówią hamburgera. Z mielonego mięsa z dodatkiem cebuli i przypraw formujemy płaski kotlet i opiekamy z obu stron na ruszcie.
Najmłodsi przepadają za rozmaitymi żelkami i galaretkami.Uwielbiają też lekkie pianki w pastelowych kolorach. Można je podać na ciepło. Pianki nabijamy na drewniane patyczki. Trzymamy nad rozgrzanym rusztem, aż cukier ulegnie karmelizacji.




                         
    -------------------------------------------------------------------------------------------------------

Szał grillowania jest nie tylko w Polsce. Spróbujcie wołowiny z rusztu. Przepis dostałam od znajomej z USA.

T- bone steak z pieczonymi ziemniakami




Składniki na 4 porcje:
-4 duże plastry wołowiny z kością (na steki)
-Ząbek czosnku
-2 łyżki oleju
-łyżka grubo zmielonego pieprzu
-4 duże ziemniaki
-szklanka śmietany 22 - 30%
-łyżka posiekanego szczypiorku
-sól i pieprz

Przygotowanie:
-Czosnek obrać, drobno pokroić, następnie rozetrzeć z olejem.Z plastrów mięsa usunąć błony i żyłki. Tłuszcz zostawiamy.
-Wołowinę natrzeć czosnkowym olejem, posypać pieprzem, ułożyć na desce i włożyć do lodówki na 2-3 godziny.
-Ziemniaki dokładnie umyć, osuszyć, ponakłuwać, nadkroić z jednej strony na krzyż, owinąć folią aluminiową. Ułożyć na ruszcie i piec godzinę.
-Steki położyć na rozgrzanym ruszcie. Piec po ok. 15 minut z każdej strony.
-Śmietanę ubić ze szczyptą soli i pieprzu. Ziemniaki rozwinąć z folii, Głębiej nadkroić. Wypełnić śmietaną i posypać szczypiorkiem. Steki podawać z ziemniakami.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wczoraj zostałam zaproszona na grillowanie. I byłam zaskoczona, bo miedzy innymi daniami grillowane były krewetki i ser pleśniowy. Nie przypuszczałam, że można je grillować i że będą smaczne.

Krewetki z limonkami






Przygotowanie:15 minut
Marynowanie:3 godziny

Składniki na 4 porcje:

-4 ząbki czosnku
-1/4 szklanki oliwy
-2 limonki
-20 oczyszczonych krewetek królewskich
-kilka posiekanych listków bazylii
-sól i biały pieprz

Przygotowanie:

-Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Wymieszać z oliwą i odstawić na ok. 3 godziny. Limonki umyć, z jednej wycisnąć sok.
-Krewetki opłukać i osuszyć.Skropić je sokiem z limonki, odłożyć na 1 godzinę do lodówki. Pozostałe limonki podzielić na 12 plasterków, potem na półplasterki.
-Na patyczki nabić po 5 krewetek i 6 plasterków limonki. Szaszłyki posmarować czosnkową oliwą.
-Ułożyć je na tacce z folii aluminiowej. Piec po 5 minut z każdej strony. Oprószyć pieprzem i solą, posypać posiekaną bazylią.

Moja rada:

Mrożone krewetki są zwykle oczyszczone, więc można je od razu piec lub smażyć. warto jednak uważnie przeczytać informację na opakowaniu.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Camembert z żurawiną


Składniki:

-2 serki camembert
-czarny pieprz
-mały słoiczek konfitur z żurawin lub borówek
-liście selera
-kilka liści zielonej sałaty

Przygotowanie:



Serki camembert lub brie wyjmujemy z opakowania i układamy na tacce lub aluminiowej folii. Posypujemy pieprzem. Kładziemy na średnio rozgrzanym ruszcie. Grillujemy kilka minut, aż ser zacznie topić się. Zdejmujemy, układamy na liściach selera i sałaty. Polewamy konfiturą z żurawin lub borówek.




Ser pleśniowy i bagietka

Przygotowanie 15 minut
Pieczenie:5 minut




Składniki na 4 porcje:

-bagietka
-3 ząbki czosnku
-1/2 pęczka natki pietruszki
-2 gałązki majeranku
-1-2 gałązki rozmarynu
-2 łyżki masła
-35 dag sera brie
-mielona słodka papryka
-strąk czerwonej papryczki chili
-kolorowy pieprz
-liście sałaty i sól

Przygotowanie:

-Bagietką pokroić w dużą kostkę. Czosnek obrać i bardzo drobno posiekać. Natkę, rozmaryn i majeranek opłukać, strząsnąć wodę. Listki ziół oderwać od gałązek i drobno posiekać.
-Masło rozpuścić na patelni, podsmażyć pieczywo na złoto. Pod koniec dodać czosnek, chwilę razem smażyć. Dodać posiekaną natkę, rozmaryn i majeranek, wymieszać.
-Kostki bagietki oprószyć solą i papryką. Papryczkę chili umyć, rozkroić, usunąć pestki, a miąższ drobniutko pokroić. Ser pokroić w kostkę.
-Kawałki pieczywa i sera  naprzemiennie ponabijać na patyczki, posypać kolorowym pieprzem i chili. Piec na ruszcie ok. 5 minut. Szaszłyki podawać na liściach sałaty

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

ZIEMNIAKI W SZYNCE

Przygotowanie:30 minut
Marynowanie:30 minut



Składniki na 4 porcje:

-12 średnich ziemniaków
-po strąku czerwonej i żółtej papryki
-8 małych cebul
-6 cienkich plastrów wędzonej szynki
-4 łyżki bazyliowego sosu pesto, ze słoika
-łyżka jarzynki ,,Winiary"
-2 łyżki masła
-2 łyżki startego sera żółtego
-sól

Przygotowanie:

-Ziemniaki umyć, włożyć do osolonego wrzątku i gotować 15 minut. Gdy wystygną, obrać z łupin. 
-Cebulki obrać, włożyć do wrzątku i gotować 3 minuty. Papryki umyć, oczyścić i pokroić na kawałki. Plastry szynki przekroić wzdłuż.
-Ziemniaki posmarować sosem pesto. Każdy ziemniak zawinąć w połówkę plastra szynki.
-Cebulę, ziemniaki i paprykę ponabijać na przemian na patyki. Masło rozpuścić i posmarować nim szaszłyki.Posypać jarzynką.
-Szaszłyki ułożyć na ruszcie, piec 10-15 minut-obracać je. Pod koniec pieczenia obtoczyć je w startym żółtym serze. ponownie położyć je na ruszt i piec, aż ser się stopi.


Szaszłyki również można upie w piecyku lub na patelni grillowej.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------




Szaszłyki z salami i papryką


Przygotowanie:20 minut
Marynowanie:1 godzina



Składniki:

-40 dag wołowiny bez kości
-2 żółte papryki
-2 cukinie
-12 plastrów salami
-8 łyżek oleju
-mielona słodka papryka
-3 łyżki soku z cytryny
-łyżeczka przyprawy do mięsa
-pieprz cayenne i sól

Przygotowanie:

-Wołowinę opłukać i pokroić na kawałki. Olej wymieszać z sokiem z cytryny i przyprawą do mięsa.
-Mięso zalać marynatą, wymieszać, na godzinę włożyć do lodówki.
-Papryki umyć, przekroić, oczyścić z pestek i pokroić na kawałki. Cukinie umyć, osuszyć i pokroić w plastry.
-Warzywa, mięso i salami naprzemiennie ponabijać na patyki do szaszłyków. Piec po 10-15 minut z każdej strony. Szaszłyki oprószyć solą, pieprzem i papryką.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Schab z ziemniakami

Przygotowanie:20 minut
Marynowanie:30 minut





Składniki: na 6 porcji:

-1/2 kg schabu środkowego
-strąk czerwonej papryki
-łyżeczka mielonej ostrej papryki
-1 kg małych ziemniaków
-20 dag cienkich plastrów boczku wędzonego
-12 listków laurowych
-3 łyżki oleju
-kilka gałązek koperku
-sól i pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, opłukać, wrzucić do osolonego wrzątku. Obgotować ok. 10 minut.
-Mięso opłukać, osuszyć i pokroić na niewielkie kawałki. Paprykę umyć, oczyścić z nasion i pokroić na kawałki.
-Mieloną paprykę wymieszać z 1/4 łyżeczki pieprzu i 1/2 łyżeczki soli. Wlać olej i dokładnie rozetrzeć. Tą pastą dokładnie posmarować ziemniaki i schab. Przykryć i odłożyć na 1/2 godziny do lodówki.
-Ziemniaki owinąć boczkiem, Nabić naprzemiennie z kawałkami schabu, papryką i listkami laurowymi. Szaszłyki ułożyć na ruszcie i piec po ok. 5 minut ze wszystkich stron. Podawać na sałacie, przebrane koperkiem.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Do grillowania nadają się wszystkie warzywa, oprócz liściastych. warto je, tak jak mięso włożyć do marynaty chociaż na pół godziny. Cebulę i główki czosnku przed pieczeniem przekrawamy na pół, cukinię i bakłażan dzielimy na plastry. Grillować można też ziemniaki twarde pomidory. Małe pomidory grillujemy w całości, a duże dzielimy na pół. Możemy grillować także całe kolby kukurydzy. Kukurydzę trzeba często odwracać, by się ni przypaliła.

Grillowane warzywa

Przygotowanie:20 minut
Marynowanie:30 minut
Grillowanie:5-15 minut




Składniki na 4 porcje:

-cukinia
-2 średnie pory
-2 średnie cebule
-główka czosnku
Marynata:
-pół szklanki oliwy z oliwek
-pół szklanki wody
-kieliszek białego wina
-łyżka suszonego tymianku
-łyżka suszonej bazylii
-2 cytryny

Przygotowanie:

-Opłukać cukinię i pokroić w talarki o grubości 2 cm. Pory opłukać i przekroić wzdłuż. Cebulę obrać i pokroić w ćwiartki, główkę czosnku podzielić na ząbki, ale nie obierać ich ze skórki.
-Wlać do naczynia oliwę, białe wino, dodać tymianek i bazylię. Cytryny pokroić na plastry i dodać do marynaty. Zamieszać, włożyć warzywa i pozostawić w ciepłym miejscu na pół godziny. 
-Warzywa wyjąć z marynaty i grillować, obracając je co jakiś czas. Piec dopóki nie zmiękną.

Moje rady:

-W tej marynacie można macerować praktycznie wszystkie warzywa, z wyjątkiem ziemniaków i bakłażanów.
-Podczas grillowania systematycznie trzeba sprawdzać, czy któreś z warzyw się nie przypala, gdyż nie wszystkie potrzebują tyle samo czasu do upieczenia. Najszybciej grilluje się czosnek, który musi tylko zmięknąć w środku, najdłużej piecze się cebula.


-Trzeba pamiętać, aby nie obierać czosnku, ponieważ obrany w trakcie grillowania staje się gorzki.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pieczywo


Hamburgery z wołowiny


Składniki:

-50 dag mielonej wołowiny lub mieszanego mielonego wołowo - wieprzowego
-1 łyżka oleju
-sól i pieprz
-2 ząbki czosnku
-1 cebula dymka ze szczypiorem
-orzeszki pinii
-papryka
-pomidor
-sałata musztarda
ogórek kiszony
Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. mieszamy z mięsem i dodajemy łyżkę oleju (2 gdy samo wołowe), sól, pieprz i wyrabiamy. Formujemy spłaszczone kotleciki, wciskając w każdy kilka orzeszków. Hamburgery układamy na tackach i stawiamy na ruszcie. Grillujemy po 10 minut z każdej strony. Gorące wkładamy do przekrojonej bułki razem z dodatkami. Spinamy wykałaczką. Można bułkę podgrzać na ruszcie.






Gorąca kanapka


Składniki:

-2 bułki
-po pół strąka czerwonej i pomarańczowej papryki
-kawałek młodej cukinii
-cebula dymka
-sól i pieprz
-kilka liści szpinaku
-kawałek sera feta lub bryndzy
-oliwa
-plastry żółtego sera

Przygotowanie:

Paprykę myjemy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w duże kawałki. Umytą cukinię kroimy, nie obieramy. Dymkę czyścimy i kroimy razem ze szczypiorem. Szpinak dokładnie płuczemy i osuszamy. 
Warzywa układamy na folii aluminiowej, skrapiamy oliwą, zawijamy i pieczemy. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Ser feta kroimy w kostkę. Bułki przekrawamy na pół. Skrapiamy oliwą. Układamy na nich warzywa, ser feta i ser żółty. Kładziemy je na tacce i opiekamy 10 minut. Od razu podajemy.






Szaszłyki z mozzarellą

Przygotowanie:10 minut
Pieczenie:10 minut



Składniki na 4 porcje:

-1/2 bagietki lub 2 małe ciabatty
-30 dag sera mozzarella
-3 średnie pomidory
-1/2 torebki sosu sałatkowego włoskiego
-2 łyżki masła
-łyżeczka suszonego oregano
-2 łyżki oleju

Przygotowanie:

-Pomidory umyć i osuszyć. Bułkę, mozzarellę i pomidory pokroić w plastry grubości 1 cm. Kawałki bułki cienko posmarować masłem.
-Olej wymieszać z 1 i 1/2 łyżki wody. Wsypać pół torebki sosu, wymieszać. 
-Kawałki pomidora zanurzać w sosie i na przemian z mozzarellą i kromkami bułki nabijać na patyki. Całość mocno docisnąć.
-Szaszłyki położyć na aluminiowej tacce, oprószyć oregano. Piec ze wszystkich stron 10 minut. Uważać, żeby pieczywo się nie przypaliło.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Szaszłyki z salsą owocową

Przygotowanie:20 minut
Marynowanie: 30 minut
Pieczenie: 10 minut




Składniki na 8 porcji:

-8 cienkich plastrów mięsa z piersi kurczaka (ok. 40 dag)
-6 połówek brzoskwiń, mogą być z puszki
-ząbek czosnku
-strąk zielonej papryczki chilli
-3 łyżki octu jabłkowego
-5 łyżek oliwy
-łyżka jarzynki
-sól i pieprz
-pęczek dymki

Przygotowanie:

-Brzoskwinie drobno pokroić. Dymki oczyścić,  pokroić w cienkie plasterki. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Papryczkę chilli umyć, rozkroić, usunąć pestki i drobno posiekać.
-Brzoskwinie, dymki, czosnek i papryczkę wymieszać z octem, 3 łyżkami oliwy, solą i pieprzem. Salę wstawić do lodówki.
-Mięso nabić harmonijkowo na 8 patyczków. Szaszłyki posmarować resztą oliwy wymieszaną z jarzynką. Odłożyć na 1/2 godziny do lodówki.
-Szaszłyki ułożyć na rozgrzanym ruszcie i piec po 5 minut z każdej strony. Oprószyć solą i pieprzem. Podawać z salsą brzoskwiniową


------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tak podana polędwica zadowoli najbardziej wyrafinowane podniebienia. Jest ulubionym daniem prawdziwych mięsożerców.
Najlepiej smakuje z pikantnym sosem pomidorowo - bazyliowym, warzywami z grilla, bagietką i wytrawnym, czerwonym winem wymieszanym pół na pół z wodą źródlaną.

POLĘDWICA Z SOSEM POMIDOROWO - BAZYLIOWYM






Przygotowanie:20 minut 
Grillowanie:6-10 minut

Składniki na 4 porcje:

-4 plastry polędwicy wołowej grubości 2 cm
-łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
-łyżka dobrej oliwy z oliwek

Sos:

-mała puszka pomidorów bez skórki
-2 łyżeczki cukru
-pęczek bazylii lub natki pietruszki
-płaska łyżeczka ostrej, mielonej papryki
-łyżeczka vegety
-łyżka oliwy z oliwek 
-zmiażdżony ząbek czosnku
-łyżeczka soku z cytryny lub octu balsamicznego
-gruba sól

Przygotowanie:

-Zbić polędwicę bardzo lekko, posmarować z obu stron oliwą i oprószyć pieprzem. Nie solić!
-Umyć i posiekać liście pietruszki. Krótko miksować z pomidorami i pozostałymi składnikami sosu. Do smaku można dosolić. Ochłodzić. 
-Grillować mięso 3 minuty z każdej strony na gorącym grillu. Posolić bezpośrednio po upieczeniu. Podawać natychmiast z dodatkiem zimnego sosu.

Moje rady:

-Polędwica wołowa jest drogim mięsem, dlatego trzeba zwrócić uwagę na to, aby była świeża. Mięso powinno być wilgotne, jasnoczerwone, intensywnej barwy, lekko przetykane cieniutkimi niteczkami tłuszczu o kremowej, jasnej barwie. Nie kupujemy obsuszonego ani ciemnoczerwonego mięsa.
-Polędwica nie wymaga długiego grillowania. Krótko pieczona jest miękka i rozpływa się w ustach. Im dłużej pieczemy polędwicę, tym mięso staje się twardsze.
-Befsztyków nie wolno solić przed grillowaniem ani smażeniem. Mięso będzie twarde jak podeszwa.
-Jeśli chcemy, żeby polędwica była krwista, opiekamy ją 2 minuty z każdej strony na bardzo gorącym grillu, w odległości ok. 5 cm od ognia. Z wierzchu będzie upieczona, a w środku krwista.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------


Jeśli po grillowaniu mamy jeszcze chęć na coś słodkiego, możemy przygotować pyszną sałatkę owocową lub owoce grillowane.






Kuszą smakiem, zapachem i wyglądem.

Zapiekane grejpfruty



Składniki:

-3 czerwone grejpfruty
-6 łyżek trzcinowego cukru
-kilka listków mięty lub melisy do dekoracji

Przygotowanie:

Grejpfruty szorujemy szczoteczką w gorącej wodzie i osuszamy. Przekrawamy w poprzek na pół. Każdy owoc posypujemy łyżką cukru. Układamy na tackach lub folii i grillujemy 15-20 minut, aż cukier się skarmelizuje. Ozdabiamy listkami mięty.






SAŁATKA BANKIETOWA





Przygotowanie:20 minut
Oczekiwanie:1 godzina

Składniki na 8 porcji:

-4 kiwi
-2 czerwone jabłka
-3 pomarańcze
-puszka ananasa
-puszka brzoskwiń
-1/2 szklanki słodkiego białego wina

Przygotowanie:

-Jabłka myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w niewielkie słupki. Kiwi obieramy, kroimy w kostkę.
-Ananasa i brzoskwinię osączamy z zalewy i kroimy na kawałki. Pomarańcze obieramy, dzielimy na cząstki i kroimy na kawałki.
-Przygotowane owoce delikatnie mieszamy i zalewamy winem. Sałatkę wkładamy do lodówki na godzinę.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------


SAŁATKA W MIODOWYM SOSIE






Przygotowanie: 20 minut
Oczekiwanie:1 godzina

Składniki na 6 porcji:

-dojrzały melon
-20 dag wiśni lub czereśni
-3 łyżki płynnego miodu
-1/2 cytryny
-łyżeczka cukru waniliowego
-8 moreli

Przygotowanie:

-Melon kroimy na pół, łyżką usuwamy pestki. Z miąższu specjalną łyżeczką wydrążamy kulki.
-Wiśnie lub czereśnie myjemy, drylujemy, starając się, by owoce zachowały swój kształt. Morele myjemy, kroimy na pół, wyjmujemy pestkę i kroimy na cząstki.
-W salaterce mieszamy wiśnie lub czereśnie z morelami i kulkami melona. Z cytryny wyciskamy sok i podgrzewamy z miodem. Wsypujemy cukier waniliowy.
-Sosem zalewamy owoce, mieszamy i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------


Pieczone ziemniaki są najlepsze, a te z grilla mają niepowtarzalny smak. Chociaż pieczenie ich musi trochę potrwać, to warto poczekać.

Jak je upiec na grillu?

Ziemniaków nie trzeba obierać z łupin, piecze się je w mundurkach. Najpierw należy je dokładnie umyć. Najlepiej wyszorować szczoteczką w zimnej wodzie i osuszyć. Następnie kilkakrotnie każdy nakłuwamy i owijamy folią aluminiową. Brzegi folii dociskamy. Tak przygotowane ziemniaki układamy na gorącym ruszcie  i pieczemy ok. godziny. Czas pieczenia zależ od wielkości ziemniaka. Miękkie ziemniaki zdejmujemy z grilla, Rozwijamy z folii, musimy uważać, bo łatwo się poparzyć. Głęboko nacinamy na krzyż bub wzdłuż. Środek wypełniamy przygotowanym nadzieniem.

Prawda, że łatwe, a jakie pyszne!


BURGERY Z PARÓWKAMI






Przygotowanie: 15 minut
Pieczenie: 1 godzina

Składniki na 4 porcje:

-4 duże ziemniaki
-łyżka masła
-łyżka przyprawy,,Jarzynka"
-4 parówki koktajlowe
-4 łyżki sałatki warzywnej ze słoika
-1/2 ogórka
-sól i pieprz

Przygotowanie:

-Ziemniaki myjemy, nakłuwamy, owijamy folią i pieczemy 50-55 minut.
-Z parówek zdejmujemy osłonki. Masło topimy i mieszamy z jarzynką. Mieszanką smarujemy parówki.
-Kładziemy je na ruszcie na 10 minut przed końcem pieczenia ziemniaków. Opiekamy je ze wszystkich stron. Ogórek myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Sałatkę dokładnie osączamy z zalewy.


-Ziemniaki rozwijamy z folii o nacinamy wzdłuż. Do środka wkładamy po parówce, kilka plastrów ogórka i łyżkę sałatki. Ziemniaki ponownie zawijamy w folię i pieczemy ok. 5 minut.



---------------------------------------------------------------------------------------------------------


Ci wszyscy, którzy unikają mięsa, wcale nie muszą unikać grilla. Wprost przeciwnie, bo upieczone na ruszcie sery, warzywa i ryby nabierają wyjątkowego smaku i aromatu.
Ryby mają jedną wadę- ości. Reszta to same zalety. Podkreślamy je ziołami, przyprawami i innymi dodatkami.





Pstrągi ziołowe z cytryną


Składniki:

-4 pstrągi po ok 30 dag każdy
-2 cytryny
-2 cebule
-4 ząbki czosnku
-pieprz mielony i sól
-olej
-rozmaryn i oregano

Przygotowanie:

Sprawione pstrągi nacieramy w środku solą, pieprzem i skórką z cytryny. Czosnek obieramy, cebulę obieramy i kroimy.Do każdej ryby wkładamy ząbek czosnku, zioła i plaster cebuli. Spinamy. Ryby układamy na tackach. Obkładamy cebulą i plastrami cytryny. Skrapiamy olejem. Smażymy 7-8 minut z każdej strony, smarując olejem.





Pieczony łosoś z marynaty.


Składniki:

-1 sprawiony łosoś, ponad 1 kg
-sok z 1 cytryny lub 1 szklanka białego wytrawnego wina
-masło
- 2 ząbki czosnku
-1 cytryna
sól ziołowa
-tymianek
-olej

Przygotowanie:

Rybę kroimy na dzwonka. Oprószamy solą i tymiankiem. Skrapiamy sokiem z cytryny lub winem i odstawiamy. Następnie osączamy i smarujemy olejem. Układamy na rozgrzanym grillu i pieczemy 8-10 minut z każdej strony. Siekamy czosnek i ucieramy z masłem. Masło czosnkowe kładziemy na upieczonej rybie, a na nie plasterek cytryny.






Drobne rybki z pieczarkami


Składniki:

2 okonie, płotki lub inne ryby słodkowodne
-25 dag pieczarek
-ocet jabłkowy
-oliwa lub olej
-sól i pieprz
-2 łyżki masła

Przygotowanie:

Sprawione ryby myjemy. Ocet mieszamy z solą, gdy się sól rozpuści, dodajemy pieprz i oliwę. Marynatą smarujemy środek i wierzch ryby. Odstawiamy.
Pieczarki oczyszczamy. Większe kroimy na połówki lub ćwiartki. Część pieczarek wkładamy do środka ryby. Ryby układamy na tacce z masłem i obkładamy pozostałymi pieczarkami. Stawiamy na rozgrzanym grillu. Pieczemy po 10-15 minut z każdej strony.








PSTRĄG Z ZIOŁAMI






Przygotowanie: 20 minut
Marynowanie:ok. 1 godziny
Pieczenie:15-20 minut

Składniki na 4 porcje:

-4 patroszone pstrągi, po ok.30 dag
-2 ząbki czosnku
-1/2 kostki masła
-sok z cytryny
-pęczek natki pietruszki
-8 gałązek tymianku
-4 listki laurowe
-sól i pieprz

Przygotowanie:

-Pstrągi myjemy, osuszamy, oprószamy solą i skrapiamy sokiem z cytryny. Wkładamy do lodówki na godzinę.
-Masła ucieramy sokiem z cytryny i posiekanym czosnkiem. Połowę schładzamy, a resztę stapiamy i doprawiamy solą i pieprzem.
-Pstrągi smarujemy stopionym masłem, do środka wkładamy po listku laurowym, po 2  gałązki tymianku i kilka gałązek pietruszki.Pieczemy 12 minut, odwracamy i dopiekamy. podajemy z masłem czosnkowym. Jeśli nie mamy uchwytu do ryb możemy je upiec w folii aluminiowej, tylko, że folię łączymy nie u góry tylko z boku. I musimy uważać by się nie poparzyć.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zazdroszczę wędkarzom, bo to oni mogą delektować się tym przysmakiem -dopiero co wyciągniętej ryby z wody upieczonej na ruszcie. Właśnie świeżość jest warunkiem absolutnie koniecznym, by rozkoszować się smakiem soczystego wnętrza i chrupiącej skórki, osmolonej dymem z węgla drzewnego.

Dorsz ,,na rauszu"




Przygotowanie:15 minut
Marynowanie: 1 godzina
Pieczenie:15 minut

Składniki na 4 porcje:

-4 filety dorsza ze skórą (po 20 dag)
-3 łyżki wiśniówki
-4 łyżki czystej wódki
-6 łyżek sosu sojowego
-2 łyżki cukru (najlepiej brązowego)
-czerwony pieprz marynowany

Przygotowanie:

-Filety myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy bardzo ostrym nożem wzdłuż na paski około 2 cz.
-Wiśniówkę wlewamy do miski, mieszamy ją z czystą wódką i sosem sojowym. Wsypujemy cukier i mieszamy , aż całkowicie się rozpuści. Rybę wkładamy do marynaty i odstawiamy na godzinę di lodówki.


-Kawałki ryby osączamy z marynaty i nabijamy wzdłuż harnonijkowo na patyki do szaszłyków. Układamy na ruszcie, posypujemy utłuczonym pieprzem i pieczemy po 6-8 minut z każdej strony.



------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kotlety z serową kieszonką




Przygotowanie:20 minut
Marynowanie:1 godzina
Pieczenie:20 minut

Składniki na 4 porcje:

-4 kotlety schabowe
-łyżka przyprawy do mięsa
-Pęczek bazylii
-10 dag sera, np. bryndzy
-2 łyżki oleju
-sól i pieprz

Przygotowanie:

-Schab myjemy, osuszamy i posypujemy przyprawą. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na I godzinę. Listki bazylii płuczemy i kroimy w paseczki. Ser rozcieramy widelcem i mieszamy z pokrojoną bazylią
-W plastrach mięsa ostrym nożem robimy kieszonkę i wypełniamy ją masą serową. Kotlety spinamy dwiema wykałaczkami.
-Mięso smarujemy olejem, oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy na ruszcie po 10 minut z każdej strony

------------------------------------------------------------------------------------------------------


Kaszanka z jabłkami




Przygotowanie:10 minut
Pieczenie:10 minut

Składniki na 8 porcji:

-3/4 kg kaszanki w małych pętkach.
-3/4 kg gotowanej białej kiełbasy krótkiej
-3 jabłka
-sok z cytryny
-łyżka cukru pudru

Przygotowanie:

-Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki. Skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy cukrem pudrem.
-Na patyczki do szaszłyków nabijamy na przemian kaszankę, jabłka i kiełbasę. Opiekamy na ruszcie 10 min.

Moja rada:



Kaszankę pieczemy w całości. Dlatego na szaszłyki nie nadaje się kaszanka w dużych pętach.





Cielęcina





Rolada z ziołami


Składniki:

-75 dag cielęciny z łopatki
-2-3 łyżki masła
-2 pęczki ziół, np. tymianku, cząbru, majeranku
-przyprawa do potraw z grilla

Przygotowanie:

Mięso płuczemy. Listki ziół dusimy na maśle 3 minuty i przyprawiamy. Z mięsa formujemy płat. Nacieramy przyprawą, kładziemy na nim zioła uduszone i zawijamy. Całość zawijamy w folię i wkładamy do lodówki. Schłodzone mięso spinamy szpadkami i kroimy w plastry. Porcje układamy na tackach i grillujemy 15-20 minut z każdej strony.







----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Skrzydełka na ostro




Przygotowanie:20 minut
Marynowanie:1 godzina

Składniki na 4 porcje:

-12 skrzydełek kurczaka
-1/2 szklanki keczupu
-łyżka płynnego miodu
-łyżka sosu worcester
-2 łyżki soku z cytryny
-1/2 łyżeczki musztardy
-sól i pieprz

Przygotowanie:

-Skrzydełka myjemy i osuszamy. Keczup mieszamy z miodem, musztardą, sokiem z cytryny i sosem worcester.


-Skrzydełka zalewamy przygotowaną marynatą i odkładamy na godzinę do lodówki. Oprószamy solą i pieprzem. Układamy na rozgrzanym ruszcie i pieczemy ok. 20 minut. W połowie pieczenia odwracamy na drugą stronę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz