To Się Przyda

RYBY I OWOCE MORZA


2018 r.





Karp ze śliwkami

Składniki:

-1 kg karpia
-25 dag mrożonych lub świeżych śliwek węgierek
-pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
-3-4 łyżki oliwy
-łyżka mąki
-po dużej szczypcie zmielonych przypraw: cynamonu, goździków i imbiru
-sok z cytryny
-cukier i sól

Przygotowanie:

  Oczyszczoną i sprawioną rybę kroimy na dzwonka. Solimy i odstawiamy na 30 minut w chłodne miejsce.
  Śliwki płuczemy i po usunięciu pestek miksujemy z winem i zmielonymi przyprawami. Doprawiamy ten sos do smaku sokiem z cytryny, cukrem i solą.
  Kawałki karpia   obtaczamy w mące, po czym rumienimy z obu stron na mocno rozgrzanym oleju. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy sosem i zapiekamy 
  Podajemy z ziemniakami i surówką.



2017r.



Łosoś jest dobry na każdą okazję.

Grillowany filet z łososia


Przygotowanie: 45 minut, porcja: 370 KCAL, składniki na 4 porcje.

Składniki:

-40 dag surowych filetów z łososia norweskiego bez skóry
-cytryna
-po 40 dag białych i zielonych szparagów
-sól, pieprz i cukier
-listki mięty do dekoracji
Sos:
-po kawałku pomarańczy, grejpfruta i ananasa
-mandarynka i limetka
=50 ml oliwy z oliwek
-50 ml sosu sojowego
-ocet ryżowy
łyżeczka marynowanego imbiru

Przygotowanie:

 Szparagi czyścimy i gotujemy osobno w lekko osolonej wodzie ze szczyptą cukru. Białe nieco dłużej. Odcedzamy.
 Filety z łososia kroimy na cztery porcje. Nacieramy solą i pieprzem, skrapiamy cytryną i odstawiamy na kilka minut.
Sos:
 Mandarynkę i limetkę obieramy i usuwamy białą skórkę. Wszystkie owoce wraz z marynowanym imbirem kroimy w drobną kostkę. Miętę płuczemy, osuszamy, listki siekamy. Ocet i sos sojowy ubijamy z oliwą na gładki sos. Dodajemy owoce i miętę. Mieszamy i przyprawiamy do smaku.
 Filety pieczemy na grillu lub smażymy na ryflowanej patelni. Szparagi rozkładamy na talerzach, na nich układamy porcje upieczonego łososia.
 Porcje skrapiamy sosem i dekorujemy listkami mięty





2016r.

Mintaj



Lasagne rybne


Składniki:

-1 główka kapusty
-50 dag filetów z ryby morskiej
-sól i pieprz
-3 łyżki masła
--4 łyżki mąki
-po szkl. bulionu i mleka
-9 płatów lasagne
-25 dag mozzarelli
-tłuszcz

Przygotowanie;

Kapustę czyścimy i wycinamy głąb. Oddzielamy liście i wkładamy je do osolonego wrzątku. Gotujemy ok. 2 minut. Rybę np. mintaj, morszczuk płuczemy.Następnie tniemy na kawałki i oprószamy solą oraz pieprzem. Możemy skropić sokiem z cytryny. Odstawiamy na kilka minut w chłodne miejsce.
Masło topimy, oprószamy mąką, zasmażamy nie rumieniąc. Zasmażkę łączymy z zimnym mlekiem oraz bulionem.Ciągle mieszając gotujemy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Żaroodporną formę smarujemy tłuszczem. Na dnie rozsmarowujemy kilka łyżek przygotowanego sosu beszamelowego.
Na warstwie sosu układamy na przemian płaty makaronu, liście kapusty i kawałki ryby. Każdą warstwę cienko smarujemy beszamelem. Na wierzchu zapiekanki układamy pokrojoną w grube plastry mozzarellę. Lasagne wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 st. pieczemy ok. 45 minut.






Mintaj w panierce z marchewką

źródło:redakcja

Składniki:

-4 mrożone filety z mintaja
-sok z cytryny
-sól i pieprz
-łyżka mąki
-2 jajka
-5 łyżek płatków migdałowych
-olej
-paczka mrożonej marchewki z groszkiem
-łyżka masła i cukier

Przygotowanie:

Rozmrożone filety płuczemy i osuszamy. Skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą, pieprzem i mąką. Jajka roztrzepujemy z solą, pieprzem i odrobiną wody. Maczamy w nich filety, a następnie w płatkach migdałowych. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na chrupiąco. Marchewkę dusimy w małej ilości wody z łyżką masła, solą i cukrem. Mintaja podajemy z marchewką i frytkami.

Rada:

Pamiętaj, aby po rozmrożeniu dokładnie odcisnąć filety. Najlepiej to zrobić papierowymi ręcznikami. Wtedy panierka będzie ściśle przylegała do ryby i nie odpadnie podczas smażenia. Jeśli lubisz pikantne smaki, dodatkowo przypraw rybę papryką.





Gołąbki z mintaja




Składniki:

-mała włoska kapusta
-1/2 szklanki mleka
-60-70 dag mintaja
-cebula
-2 łyżki masła
-łyżka oleju
-koperek, sól i pieprz
-gałka muszkatołowa
-2 szklanki bulionu z kostki
-liść laurowy
-ziarna pieprzu i ziela angielskiego
-100 ml śmietany
-łyżeczka mąki

Przygotowanie:

Kapustę czyść z zewnętrznych liści. Zagotuj wrzątek w dużym garnku. Włóż kapustę i gotuj 5 minut. Ostudź, wytnij głąb i podziel na liście. Z każdego usuń twardy nerw. 
Bułkę namocz w mleku i odciśnij. Filety opłucz, osusz i posiekaj. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na łyżce masła wymieszanej z olejem, dodaj rybę i podsmaż. Zestaw z ognia, włóż odciśniętą bułkę, 2 łyżki posiekanego koperku. Przypraw solą, pieprzem, gałką i wymieszaj. Masę nakładaj na poszczególne liście i zawijaj ciasno. 


Gołąbki ułóż w szerokim, płaskim rondlu, ciasno jeden obok drugiego. Dodaj resztę masła, bulion, liść laurowy, pieprz i ziele. Duś 20 minut na małym ogniu pod przykryciem. Śmietanę rozetrzyj z mąką, wlej do sosu z duszenia, przypraw do smaku i wymieszaj. Gołąbki polej sosem, posyp koperkiem i podawaj z ziemniakami.



Łosoś



Łosoś pieczony


Składniki:

-4 filety z łososia
-30 dag pieczarek
-5 - filetów z sardeli
-cytryna, pieprz i sól
-2 szalotki
-bułka tarta i masło
-4 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Filety myjemy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem. Skrapiamy sokiem z cytryny i polewamy dwiema łyżkami oliwy. Odstawiamy do lodówki na 30 minut.
Szalotki obieramy i kroimy. Filety z sardeli przecieramy przez sito. Następnie rozcieramy z miękkim masłem na pastę. Pieczarki myjemy, oczyszczamy i kroimy w plasterki.
Filety z łososia układamy w natłuszczonej i obsypanej bułką tartą formie do pieczenia. Smarujemy masłem sardelowym, obkładamy szalotkami i pieczarkami. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 200*C często polewając sosem.






Kruchy łosoś na sosie maślano - imbirowym

Łosoś w sosie


Składniki:

-80 dag filetu z łososia
zielona sałata
-4-5 łyżek oleju
Sos:
-5 dag masła
-sok z cytryny
-1,5 cm imbiru
-łyżka posiekanej natki pietruszki
-sól i pieprz

Przygotowanie:

Masło stapiamy, mieszamy ze startym imbirem, sokiem z cytryny i natką pietruszki. Przyprawiamy do smaku. Przykrywamy i odstawiamy.
Rybę płuczemy i kroimy na porcje. Oprószamy solą i pieprzem. Smażymy na 3-4 łyżkach oleju.
Wypłukaną i osuszoną sałatę rwiemy na nieduże kawałki. Polewamy resztą oliwy i rozkładamy na talerzach. Obok układamy rumianego łososia i podlewamy podgrzanym sosem imbirowo-maślamym.




Sałatka z łososiem


Składniki:

-7 małych ziemniaków
-2 dzwonka łososia
-świeży ogórek
-pęczek rzodkiewek
-czerwona cebula
Sos:
-2 łyżki ostrej musztardy
-łyżeczka miodu
-4 łyżki oliwy
-łyżeczka soku z cytryny
-1/2 pęczka posiekanej dymki
-sól i pieprz
-gałązka kopru włoskiego

Przygotowanie:

-Ziemniaki myjemy, gotujemy w osolonej wodzie i studzimy. Opłukaną rybę gotujemy 10 minut w małej ilości wody, osączamy i studzimy ją. Warzywa czyścimy i płuczemy pod bieżącą wodą. Cebulę kroimy w półplasterki, ogórek i rzodkiewki w plasterki.
-Na półmisku układamy ogórka wymieszanego z rzodkiewką i przykrywamy cebulą. Na wierzchu rozkładamy ziemniaki przekrojone na pół i łososia pokrojonego na małe kawałki.
-Składniki sosu mieszamy w miseczce z 4 łyżkami wody. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Polewamy nim sałatkę. Sałatkę podajemy przybraną gałązkami kopru.

Przygotowanie: 20 minut. Gotowanie ok. 30 minut.
Porcja to 290 kcal





Roladki z łososia nadziewane tuńczykiem


Składniki:

-8-10 plastrów wędzonego łososia
-kilka gałązek koperku
Farsz:
-2 puszki tuńczyka w sosie własnym
-3 łyżki gęstej śmietany
-łyżka koncentratu pomidorowego
-łyżeczka musztardy miodowej
-sok z jednej limonki
-kilka gałązek koperku
-mielony czarny pieprz
-sól

Przygotowanie:

Tuńczyka osączamy z zalewy i rozgniatamy widelcem. Łączymy ze śmietaną, koncentratem, musztardą i sokiem z limonki. Starannie mieszamy, doprawiamy pastę do smaku solą i pieprzem.
Na rozłożone plastry łososia kładziemy po łyżce farszu, lekko go rozmazując i zwijamy roladki. 
Układamy je na półmisku i dekorujemy gałązkami kopru.
Podajemy jako wykwintną przekąskę lub danie kolacyjne z dodatkiem ciemnego pieczywa i kolorowych sałatek.





Przekładaniec




Przygotowanie 90 minut, 

Składniki na 4 porcje:

-1 kg ziemniaków
-250 ml śmietany
-pół paczki mrożonego szpinaku w liściach (ok. 20 dag)
-30 dag łososia
-jajko
-łyżka soku z cytryny
-łyżka przyprawy warzywnej
-szczypta gałki muszkatołowej
-sól i pieprz
-masło do posmarowania formy
-plasterki cytryny i gałązki kopru do dekoracji

Przygotowanie:

-Ziemniaki myjemy, obieramy i trzemy na tarce jarzynowej o dużych oczkach i dobrze odciskamy. Dodajemy jajko, śmietanę i przyprawy. Dobrze mieszamy.
-Szpinak rozmrażamy na sitku i osączamy z nadmiaru wody. Łososia kroimy w plastry i skrapiamy sokiem z cytryny.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie układamy kolejno: połowę masy ziemniaczanej, połowę szpinaku, plastry łososia, resztę szpinaku i resztę masy ziemniaczanej. Przykrywamy folią aluminiową.
-Wstawiamy do piekarnika nagrzanego o temp. 160 st. Po 45 minutach zdejmujemy folię i dopiekamy, aż potrawa się przyrumieni.
-Przekładaniec, pokrojony w plastry podajemy z plasterkami cytryny i koperkiem na gorąco lub na zimno.



Danie można wzbogacić, posypując każdą warstwę startym żółtym serem o ostrym smaku.



Różne



Ryba w warzywach





Składniki:

-1 cukinia
-80 dag filetów z pangi lub dorsza
-100 g suszonych pomidorów w oleju
-czosnek granulowany do smaku
-2 szczypty oregano
-kilka gałązek świeżego koperku
-2 łyżki mąki
-oliwa z oliwek

Przygotowanie:

-Filety płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem i oprószamy 2 łyżkami mąki. Rybę obsmażamy na patelni z obu stron na oliwie. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę.
-Cukinię płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Następnie kroimy w cienkie plasterki. Pomidory myjemy i tniemy w drobną kostkę.
-Plasterki cukinii i pomidory w kostkę podsmażamy na patelni z dodatkiem czosnku granulowanego o oregano.
-Cukinię oraz pomidory układamy na usmażonych filetach rybnych i pieczemy ok. 15 min w temp. 180 st.
Rybę podajemy ozdobioną koperkiem. Możemy podać z ryżem.


Paluszki rybne


Składniki:

-2 opakowania mrożonych paluszków rybnych
-3-4 długie ogórki
-pikantny keczup
-olej do smażenia

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim paluszki rybne, rumieniąc je ze wszystkich stron. Gorące przekładamy je na półmisek wyłożony papierowym ręcznikiem, by ociekły z tłuszczu. Ogórki myjemy i kroimy je w słupki mniej więcej jednakowej długości. Gdy paluszki wystygną, wbijamy w każdy długi patyczek (tak jak wetknięty w lody). Podajemy je z keczupem i kawałkiem ogórka.
Można popakować je w folię i zabrać na piknik lub podgrzać na grillu.




--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dorsz



Genialny przepis na białą rybę!
Po zjedzeniu marynowanego dorsza będziemy syci i pełni energii, a nigdy ociężali i przejedzeni. Poza tym - co za smak!
Marynowanego dorsza możemy podać z białym pieczywem i schłodzonym białym wytrawnym winem.
Można podać też jako danie główne z młodymi ziemniakami i kolą kukurydzy z masłem.

DORSZ MARYNOWANY W SOKU Z CYTRYNY






Przygotowanie:30 minut
Macerowanie: 5 godzin

Składniki na 6 porcji:

-1 kg bardzo świeżych filetów z dorsza
-6 dużych cytryn
-limonka
-6 ziarenek jałowca
-2 pokrojone, ostre papryczki
-4 średnie, czerwone cebule

Przygotowanie:

-Czyścimy dokładnie rybę z ości, kroimy ją w kawałki wielkości kostki domina.
-Obieramy i kroimy w talarki cebulę. Wyciskamy sok z cytryn. Limonkę szorujemy i kroimy w plastry. Tłuczemy jałowiec w moździerzu.
-Przekładamy w dużym słoju warstwami rybę, cebulę, papryczkę bez pestek, limonkę i posypujemy jałowcem. Zalewamy wyciśniętym sokiem.
-Odstawiamy do lodówki na 5 godzin.


Moje rady:

-Potrawa się uda jeśli kupimy rybę absolutnie świeżą, bez zapachu rybiego.
-Marynowanego dorsza można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w marynacie, 2 dni.
-Limonkę można zastąpić kilkoma plasterkami cytryny.






Ryba po chińsku


Składniki:

-50 dag dorsza lub innej
ryby morskiej
-biała część pora
-10 dag kiełków soi
-marchew
-łyżeczka mąki ziemniaczanej
-2 łyżki oleju
Marynata:
-4 łyżki jasnego sosu sojowego
-2 łyżki czystej wódki
-2 łyżki sosu paprykowego
-2 łyżki octu z białego wina
-3 łyżki brązowego cukru

Przygotowanie:

Mieszamy wszystkie składniki marynaty.
Opłukane i osuszone filety kroimy w paski szerokości ok. 1 cm. Wkładamy do marynaty, odstawiamy na godzinę. Następnie wyjmujemy i osączamy. 
Marchew obieramy i kroimy w słupki. Dokładnie umytego pora kroimy w plasterki. W woku lub na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Wkładamy warzywa, podsmażamy mieszając, rozsuwamy na boki.
Wlewamy drugą łyżkę oleju. Rybę porcjami wkładamy do woka i smażymy. Usmażoną przesuwamy na boki patelni. Na koniec podsmażamy kiełki, po czym wlewamy mąkę rozprowadzoną łyżką wody i marynatą. 
Mieszamy delikatnie z rybą i warzywami. Podgrzewamy cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje.


Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko i sezonową surówką.





Ryba duszona w porach




Składniki:

-60 dag filetów z dorsza, mogą być mrożone
-1 por
-10 dag tłuszczu
-pół szklanki śmietany
-1 łyżeczka mąki
-2 pomidory
-kminek
-cukier
-sól
-koperek
-sok z cytryny

Przygotowanie

-Filety płuczemy, dzielimy na porcje i skrapiamy sokiem z cytryny.
-Oprószamy solą i mąką. Podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu.
-Pory dokładnie myjemy. Kroimy w krążki i dusimy na tłuszczu. Dodajemy śmietanę. Przyprawiamy solą, kminkiem i cukrem.
-Rybą układamy w naczyniu żaroodpornym, posmarowanym tłuszczem. Obkładamy podsmażonymi porami. Dusimy na płycie lub w piekarniku.
-Pod koniec duszenia dodajemy pokrojone pomidory i chwilę jeszcze dusimy.
-Przed podaniem posypujemy koperkiem.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Karp


Karp z masłem cytrynowym

źródło:redakcja

Składniki:

-8 dzwonek karpia
-porcja włoszczyzny bez kapusty (może być mrożona)
-2 cebule
-3 łyżki mąki
-10 dag masła
-sok z jednej limonki
-olej do smażenia
-sól i pieprz

Przygotowanie:

Oczyszczoną włoszczyznę kroimy w słupki, a mrożoną lekko rozmrażamy i mieszamy z posiekaną cebulą. Umyte i osuszone dzwonka karpia wkładamy do salaterki, przykrywamy i na 2-3 godziny wkładamy do lodówki. 
Miękkie masło ucieramy mikserem, dodając kilka kropli soku limonki. Następnie przekładamy je do miseczki i wstawiamy do lodówki. Gdy się mocno schłodzi, łyżką formujemy kulki lub ,,loczki" które układamy na talerzyku i wstawiamy do zamrażalnika. 
Z zamarynowanej ryby usuwamy warzywa. Oprószamy dzwonka solą i pieprzem, obtaczamy w mące i zrumieniamy na dobrze rozgrzanym oleju. Dosmażamy na małym ogniu. Rumiane dzwonka karpia kładziemy na ogrzanym półmisku.


Podajemy z masłem cytrynowym i piure ziemniaczanym lub pieczywem.





Karp w galarecie




czas przygotowania: 45 minut i stygnięcie

Składniki:

-1 karp, ok.1.2 ka
-2 pietruszki
-15 dag selera
-1 marchewka
-5 dag białej części pora
-1 cebula
-2 łyżki żelatyny
-2 liście laurowe
-po 3 ziarna ziela angielskiego i pieprzu
-sól
Do przybrania:
-1 jajko ugotowane na twardo
-2-3 łyżki groszku konserwowego
-natka pietruszki i cytryna

Przygotowanie:

Warzywa obieramy, myjemy i kroimy na kawałki. Wkładamy razem z przyprawami do podłużnego naczynia. Zalewamy 5 szklankami posolonej wody i gotujemy. Po ugotowaniu wyjmujemy je z wody.
Rybę skrobiemy z łusek. Jeśli kap jest niepatroszony musimy to zrobić. Usuwamy skrzela i oczy. Płuczemy i w całości wkładamy do wywaru. Gotujemy 20-30 minut na małym ogniu. Wywar powinien tylko lekko ,,mrugać". Zestawiamy z ognia, chwilę odczekujemy i wyjmujemy rybę z wywaru. Wywar przecedzamy przez sito, zagotowujemy. Dodajemy żelatynę namoczoną w 5 łyżkach wody, mieszamy i chłodzimy.
Rybę ostrożnie oczyszczamy z ości. Dzielimy na kawałki i układamy na półmisku. Przybieramy jajkiem, groszkiem i natką. Zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. 
Przed podaniem przybieramy plasterkami cytryny.






Tak przyrządzoną rybę podaję ze świeżo ugotowanymi ziemniakami.

Karp po poznańsku




Składniki:

-1 karp
-włoszczyzna
-ziele angielskie
-liście laurowe
-2 łyżki masła
-1 łyżka mąki
-pół szklanki wina
-5 dag piernika
-rodzynki
-migdały
-sok z cytryny
-sól i cukier

Przygotowanie:

Włoszczyznę czyścimy, dodajemy przyprawy. Gotujemy wywar ok. 1 litr. Rybę czyścimy, dzielimy na porcje, wkładamy do wywaru i gotujemy ok. 20 minut. Wyjmujemy ją, a wywar odcedzamy, odparowujemy, aby pozostało 0, 75 l. Z masła i mąki robimy zasmażkę. Rozprowadzamy ją wywarem, dodajemy wino i pokruszony piernik. Wszystko zagotowujemy, przecieramy i doprawiamy. Dodajemy migdały i rodzynki. Do sosu wkładamy rybę i trzymamy ją w cieple ok. 30 minut.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------


Karpie są smaczne nie tylko w Wigilię. Te przepis przywiozła od kuzynki z Gdańska . Jedząc go przypominają się święta. Podany był z sosem chrzanowym.

Karp pieczony nadziewany




Składniki:

-1 kg karpia
-2 cebule
-20 dag kaszy manny
-2 kromki czerstwej bułki
-wywar warzywny
-2 łyżki śmietany
-1 jajko
-5 pieczarek
-2 strąki papryki
-2 łyżki oleju
-sól i pieprz

Przygotowanie:

-Sprawionego karpia płuczemy, nacieramy solą i pieprzem. Odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.
-Kaszę gotujemy w wywarze warzywnym z łyżką tłuszcz. Bułkę namaczamy w wywarze.Paprykę podpiekamy w piekarniku, zdejmujemy skórę, a miąższ drobno kroimy. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju. 
-Dodajemy do ostudzonej kaszy i odciśniętej bułki. Wbijamy jajko, wlewamy śmietanę, przyprawiamy solą i pieprzem.
-Farszem nadziewamy karpia, spinamy wykałaczkami lub zszywamy. Układamy w natłuszczonej brytfannie lub naczyniu żaroodpornym. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 170 st.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------

SAŁATKI

Sałatka z tuńczykiem


Składniki:

-25 dag kuskusu
-puszka tuńczyka w oleju
-mały słoik zielonych oliwek bez pestek
-po pół szklanki kukurydzy i czerwonej fasoli z puszki
-strąk papryki, najlepiej żółtej
-4 mięsiste pomidory
-3-4 ogórki kiszone
-4-5 łyżeczek majonezu
-duży pęczek szczypiorku
-pieprz i sól

Przygotowanie:

Paprykę czyścimy i kroimy w krótkie paski. Oliwki kroimy w plasterki, ogórki kiszone w ćwierć plasterki, a umyte pomidory w dość grubą kostkę. Szczypiorek płuczemy i siekamy. Warzywa konserwowe osączamy. 
Ugotowany i ostudzony kuskus przekładamy do salaterki, mieszamy z rozdrobionym tuńczykiem oraz z pozostałymi składnikami sałatki. Polewamy majonezem, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem dobrze schładzamy.






Specyficzny smak pora można złagodzić, polewając pokrojone, ułożone na sicie plasterki wrzącą wodą. Jednak taki zabieg częściowo niszczy zawartą w porze  witaminę C. Najlepiej do sałatki brać tylko białą część.

Sałatka z rybą




Składniki:

-2 wędzone piklingi (może być makrela lub inna wędzona ryba mająca mało ości)
-2 strąki czerwonej papryki
-2 pory (jasne części)
-3 kiszone ogórki

Przygotowanie:

-Z ryby zdejmujemy skórę, oddzielamy ości i dzielimy na nieduże kawałki.
-Czerwoną paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w paski.
-Bardzo starannie myjemy pory i kroimy na cienkie krążki. Rozdzielamy na pojedyncze pierścienie.
-Ogórki kiszone kroimy w słupki.
-Na podłużnym półmisku układamy dwa łączące się wieńce: jeden z plasterków papryki, drugi z pora. W środku każdego układamy kawałki ryby, a następnie słupki ogórka i paski papryki.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------

SZCZUPAK




Szczupak z czerwoną kapustą


Składniki:

-1 szczupak
-przyprawa do ryb
-1 jajko
-tarta bułka
-1 cytryna
-1/4 główki czerwonej kapusty
-olej

Przygotowanie:

Sprawionego i pokrojonego na dzwonka szczupaka nacieramy przyprawą do ryb i odstawiamy na pół godzony do lodówki. Kawałki ryby panierujemy w jajku i tartej bułce. Na rozgrzanym oleju obsmażamy rybę z obu stron.
Poszatkowaną kapustę obgotowujemy w osolonym wrzątku, dodając w trakcie gotowania sok z cytryny. Lekko odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodając kawałki ryby. Wszystko przykrywamy i wstawiamy na 15 minut do piekarnika. Podajemy na ciepło.








Szczupak pieczony



Składniki:

-1 szczupak ok 2 kg
-szklanka gęstej śmietany
-2 łyżki masła
-2 łyżki bułki tartej
-1/3 łyżki bazylii
-1/3 łyżki majeranku
-1/3 łyżki estragonu
-1/3 łyżki cząbru
-sok z 1/2 cytryny
-sól i pieprz
-4 łyżki oleju
-natka pietruszki

Przygotowanie:

Rybę czyścimy usuwając płetwy, ogon, głowę i wnętrzności. Skrobiemy ją i myjemy.
Skrapiamy sokiem z cytryny. Sól, pieprz i zioła mieszamy w miseczce. Nacieramy nimy rybę z zewnątrz i wewnątrz.
Do brytfanny lub naczynia żaroodpornego wlewamy olej i układamy rybę.
Zapiekamy ją w piekarniku rozgrzanym do temp. 160-170*C. Gdy szczupak zacznie się rumienić, posypujemy go bułką tartą i pieczemy jeszcze 20-30 minut.
Masło roztapiamy i następnie mieszamy ze śmietaną.
Kilka minut przed końcem pieczenia polewamy tą mieszanką rybę, po czy gorącą wykładamy na półmisek.
Szczupaka kroimy na porcje, polewamy sosem powstałym z pieczenia i przybieramy natką.
Podajemy z pieczonymi ziemniakami lub frytkami i zieloną sałatą polaną sosem winegret.
Obok szczupaka układamy na talerzu ćwiartki cytryny. Ryba pokropiona sokiem z cytryny jest
lepsza.







Zapiekanka rybna z papryką




Składniki:

-1 duży por
-80 dag mrożonych filetów z mintaja
-po 1 strąku żółtej i czerwonej papryki
-2 jajka
-1 szklanka śmietany 12-proc.
-pieprz i sól
-3 łyżki startego żółtego sera
-2 łyżki masła
-2 łyżki tartej bułki
-1 ząbek czosnku
-sok z jednej cytryny
-zioła prowansalskie

Przygotowanie:

-Filety rybne skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny. Oprószamy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.
-Por czyścimy, nacinamy wzdłuż, płuczemy i kroimy w plasterki. Paprykę czyścimy z pestek, nacinamy wzdłuż, płuczemy i kroimy w paski.


-Formę do zapiekania smarujemy masłem i roztartym czosnkiem. Oprószamy tartą bułką. Warstwami układamy rybę i warzywa. Polewamy śmietaną wymieszaną z roztrzepanymi jajkami i serem. Oprószamy solą, pieprzem i ziołami. Pieczemy 30 minut w temp. 180 st.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------



Śledzie




Śledzie z suszonymi pomidorami


Składniki:

-6 słonych filetów ze śledzia
-1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oleju
-2 cebule
-olej

Przygotowanie:

Śledzie moczymy w wodzie. Długość moczenia zależy od zasolenia śledzi.
Cebulę kroimy w półplasterki i przesmażamy na 2 łyżkach oleju. Gdy będą miękkie zestawiamy z ognia, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i olej w którym były. Studzimy.
Śledzie przekładamy w słoiku cebulą z pomidorami i olejem z patelni. Jeśli są nie przykryte olejem zalewamy je do końca olejem z butelki.


Śledzie są najlepsze po trzech dniach.






Potrawę ze śledzia można przygotować dzień wcześniej. Składniki się przegryzą i będzie pyszna.

Śledzik pod pierzynką


Składniki:

-6 buraczków
-6 ziemniaków
-pęczek dymki lub jedna cebula
-zielone jabłko
-6 płatów śledzi matjasów
-szklanka gęstej śmietany

Przygotowanie:

Śledzie namaczamy w wodzie. Odstawiamy na kilka godzin, następnie dobrze je osączamy.
Ziemniaki i buraki czyścimy. Nieobrane wkładamy do piekarnika i pieczemy na miękko. Studzimy je, po czym obieramy ze skórki.


Ziemniaki i buraki kroimy w plastry. Jabłko obieramy ze skórki i trzemy na tarce. Dymki lub cebulę tniemy w kostkę. W dużym naczyniu układamy warstwami: ziemniaki, śledzie, cebulę, jabłko oraz buraczki. Można ozdobić szczypiorkiem. Polewamy śmietaną (np. wymieszaną z sokiem buraczkowym)





Rulony śledziowe


Składniki:

-10 filetów śledzi solonych
-3 cebule
-20 plastrów boczku
-20 śliwek suszonych bez pestki
-łyżka oleju
-2 łyżki masła
-pieprz

Przygotowanie:

Filety moczymy w mleku ok. 1 godziny. Myjemy, suszymy, suszymy i oprószamy pieprzem. Każdy filet kroimy na pół. Cebulę kroimy w półplasterki. Na każdy plaster boczku kładziemy filet śledziowy, śliwkę i cebulę. Zawijamy i spinamy wykałaczką. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy olejem o na każdy kładziemy kawałek masła. Pieczemy 30 minut w temp. 200*C.





Śledź zawijany z grzybami




Składniki:

-50 dag śledzi bez głów
-2 cebule
-2 łyżki oleju
-5 dag suszonych grzybów
-pieprz
-4 kwaszone ogórki
-natka pietruszki
-sól

Przygotowanie:

-Śledzie moczymy, ściągamy skórę, kroimy na pół wzdłuż kręgosłupa i wyjmujemy ości.
-Cebulę obieramy i kroimy w cienkie talarki. Lekko podsmażamy na rozgrzanym oleju.
-Dodajemy wcześniej namoczone, ugotowane i drobno posiekane grzyby. Chwilę razem dusimy, przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
-Przygotowanym farszem grubo smarujemy połówki śledzi, zawijamy je nie zbyt ścisło jak rolmopsy. 
-Układamy na półmisku. Obkładamy kwaszonymi ogórkami i posypujemy natką.

Rada:

Jeśli chcesz szybciej przyrządzić śledzie, kup gotowe filety.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------


Śledzie w oleju z warzywami




Składniki:

-1 kg śledzi (płaty)
-2-3 cebule
-1 papryka czerwona
-3-4 ogórki
-olej i ocet

Przygotowanie:

Śledzie płuczemy, moczymy, kroimy w paski i skrapiamy octem. Odstawiamy na pół godziny.
Cebulę, paprykę i ogórki kroimy w kostkę. Układamy w słoiku warstwę śledzi, przysypujemy cebulą, papryką i ogórkiem, następnie zalewamy olejem. Podajemy po kilku godzinach od przygotowania.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Śledzie w ziemniakach




Składniki na 4 porcje:

-4 duże ziemniaki (po ok. 20 dag)
-1 opakowanie filetów śledziowych w sosie śmietanowym
-1 jabłko
-2 małe kwaszone ogórki
-sól i pieprz
-1 mała czerwona cebula
-2 łyżki posiekanego koperku
-grubo mielony kolorowy śledź

Przygotowanie:

-Ziemniaki starannie szorujemy pod bieżącą wodą. Osuszamy i zawijamy w folię aluminiową. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Pieczemy ok. 45 minut.
-Filety śledziowe kroimy na kawałki i wraz z sosem przekładamy do miseczki. Cebulę obieramy i siekamy. Umyte jabłko tniemy na cząstki, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Ogórki kroimy na plasterki. Do miski ze śledziami wkładamy jabłko, ogórki i cebulę. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko mieszamy.
-U pieczone ziemniaki odwijamy z folii i studzimy. Następnie kroimy je wzdłuż. Miąższ lekko wciskamy łyżeczką do środka. Ziemniaki napełniamy sałatką , posypujemy koprem i pieprzem.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------


Mintaj duszony w jarzynach




Składniki:

-8 dag filetów z mintaja
-5 dużych marchwi
-4 średnie pietruszki
-1 mały seler
-1 mały por
-2 duże cebule
-1 słoiczek majonezu
-4 jajka
-sól i pieprz ziołowy

Przygotowanie:

Warzywa gotujemy do miękkości. W tej samej wodzie gotujemy rybę ( 7 minut od momentu wrzenia). Na półmisku układamy rybę, posypujemy ją posiekaną cebulę i startymi na tarce jarzynami (bez pora). Każdą warstwę posolić i popieprzyć. Na wierzch wyłożyć majonez. Jajka ugotować na twardo. Dwa zetrzeć na tarce i posypać potrawę. Ozdobić cząstkami pozostałych jajek.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Halibut



Halibut pieczony w folii


Składniki:

-25 dag szalotek
-2 strąki czerwonej papryki
-2 strąki zielonej papryki
-2 strąki żółtej papryki
-50 dag pomidorów
-1 por
-2 świeże pepperoni
-5 łyżek oleju
-1 łyżeczka soli
-biały pieprz
-2 kg halibuta
-1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

Szalotki obieramy. Strąki papryki kroimy na pól, oczyszczamy z gniazd nasiennych. Myjemy i kroimy w paski. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki i usuwamy z nich twarde szypułki. Odkrawamy zieloną część z pora. Biały kawałek myjemy i kroimy w krążki. Pepperoni myjemy, oczyszczamy z nasion i drobno siekamy.
W dużej patelni z pokrywką rozgrzewamy olej i smażymy na złoto szalotki. Dodajemy resztę pokrojonych warzyw. Solimy i oprószamy pieprzem. Dusimy pod przykryciem ok. 5 minut.
Duży kawałek foliowego rękawa spinamy z jednej strony i napełniamy połową warzyw z patelni. Resztę trzymamy w cieple. Rybę myjemy, nacieramy solą i pieprzem. Układamy na warzywach w folii. Rękaw spinamy z drugiej strony,a z wierzchu w kilku miejscach nakłuwamy igłą.
Rybę w folii układamy na zimnym ruszcie. Ruszt wsuwamy na środkowy poziom piekarnika i pieczemy ok. 50 minut w temp. 200*C


Rybę układamy na ogrzanym półmisku. Obkładamy resztą warzyw z patelni i posypujemy natką pietruszki.





Halibut z pomidorami




Składniki:

-2 łyżki oliwy
-4 dzwonka halibuta
-2 łyżki pokrojonej cebuli
-1/2 kg pomidorów
-1 szklanka podgrzanego bulionu
-1 zielona papryka
-1 cytryna pokrojona w plastry

Przygotowanie:



W rondlu rozgrzewamy łyżkę oleju. Smażymy porcje halibut po 3 minuty z każdej strony. Przyprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do żaroodpornego naczynia. Wstawiamy na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Do rondla z tłuszczem po smażeniu ryby dodajemy łyżkę oleju, rozgrzewamy i smażymy przez 2 minut cebulę. Dodajemy pomidory, gorący bulion i paprykę, doprawiamy do smaku i gotujemy przez 4 minuty. Sos pomidorowy wylewamy na talerz. Na wierzch kładziemy porcje halibuta i dekorujemy plasterkami cytryny.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ryby w jarzynach są zdrowe i nie tuczą Warto, aby gościły na stołach.

Galaretka rybno -warzywna




Składniki:

-1 kg ryb, mogą być mrożone szczupaki lub karpie
-5 dag żelatyny
-5 ziaren pieprzu
-3 ziarna ziela angielskiego
-2 liście laurowe
-3 ząbki czosnku
-1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
-3 goździki
-1 cebula
-3 średniej wielkości marchewki
-1 średnia pietruszka
-1 mały seler
-2 ogórki konserwowe
-1/4 surowej, czerwonej papryki
-1/2 puszki groszku
-natka pietruszki
-przyprawa vegeta

Przygotowanie:

Marchew, pietruszkę i seler obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie. Oczyszczone ryby gotujemy w wywarze z warzyw, dolewając tyle wody by ryby były przykryte wodą. Do gotujących się ryb dodajemy przyprawy i gotujemy razem 20-30 minut ( karpia 20 minut, szczupaka 10 minut dłużej). Z ugotowanych ryb wyjmujemy ości, a mięso układamy na półmisku, dodając pokrojone w kostkę warzywa. Wywar studzimy i dodajemy do niego namoczoną żelatynę ( na pół litra 5 dag żelatyny), przyprawiamy go wegetą i odrobiną pieprzu, Krótko zagotowujemy. Przygotowanym wywarem zalewamy rybę z warzywami. Odstawiamy w chłodne miejsce by stężało. Przed podaniem dekorujemy pietruszką.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------



Jest to danie szybkie, łatwe i pyszne. Odpowiednie na śniadanie lub kolację.

Grzanki z pastą rybną




Składniki na 4 porcje:

-4 kromki chleba tostowego
-1 puszka szprotek podwędzonych w oleju
-2 jajka ugotowane na twardo
-1 czerwona cebula
-3 łyżki majonezu
-2 łyżki keczupu
-po 1 łyżce posiekanego szczypiorku i natki
-sok wyciśnięty z jednej cytryny
-mielona papryka
-sól i pieprz
-liście sałaty i cząstki pomidora do dekoracji

Sposób przygotowania:

-Ugotowane na twardo ziemniaki obieramy ze skorupek i kroimy je w kostkę. cebulę obieramy i drobno siekamy. Szprotki z puszki przekładamy do miseczki i rozdrabniamy widelcem.
-Do szprotek dodajemy posiekaną cebulę i jajka. Mieszamy z keczupem, majonezem i ziołami. Pastę rybną przyprawiamy do smaku sokiem wyciśniętym z cytryny, solą, pieprzem i papryką. Odstawiamy na kilka minut w chłodne miejsce.
-Kromki chleba tostowego zrumieniamy w piekarniku lub tosterze (jeśli użyjemy zwykłego chleba pomijamy tą czynność).Na każdej kładziemy porcję przygotowane pasaty. Przed podaniem dekorujemy liśćmi sałaty i cząstkami pomidora.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SAŁATKI




Sałatka ta jest bardzo pożywna

Sałatka z tuńczykiem


Składniki:

-25 dag kuskusu
-puszka tuńczyka w oleju
-mały słoik zielonych oliwek bez pestek
-po pół szklanki kukurydzy i czerwonej fasoli z puszki
-strąk papryki, najlepiej żółtej
-4 mięsiste pomidory
-3-4 ogórki kiszone
-4-5 łyżeczek majonezu
-duży pęczek szczypiorku
-pieprz i sól

Przygotowanie:

Paprykę czyścimy i kroimy w krótkie paski. Oliwki kroimy w plasterki, ogórki kiszone w ćwierć plasterki, a umyte pomidory w dość grubą kostkę. Szczypiorek płuczemy i siekamy. Warzywa konserwowe osączamy. 
Ugotowany i ostudzony kuskus przekładamy do salaterki, mieszamy z rozdrobionym tuńczykiem oraz z pozostałymi składnikami sałatki. Polewamy majonezem, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem dobrze schładzamy.




Sałatka z burakami




Składniki na 6 porcje:

-1 opakowanie (25 dag) matjasów w zalewie korzennej
-1 burak
-4 ziemniaki
-1 cebula
-4 korniszony
-2 jajka
-2 ząbki czosnku
-2 łyżki posiekanego koperku
-5 łyżek oliwy
-1 łyżka musztardy z całymi ziarnkami gorczycy
-sok wyciśnięty z jednej cytryny
-1 łyżeczka miodu
-sól, pieprz i tymianek

Sposób przygotowania:

-Ziemniaki i buraka szorujemy pod bieżącą wodą. Gotujemy osobno do miękkości w łupinach. Odcedzamy, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Korniszony kroimy w plasterki.
-Cebulę obieramy i drobno siekamy. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w ósemki. Filety śledziowe osączamy z zalewy i tniemy na kawałki.
-Oliwę ucieramy z musztardą i sokiem wyciśniętym z cytryny. Dodajemy roztarty czosnek oraz miód. Przyprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Wszystkie składniki sałatki przekładamy do miseczki i polewamy sosem. Posypujemy koperkiem.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------

OWOCE MORZA


Sałatkę z makaronu z krabami można przygotować jako małą świąteczną przystawkę lub danie do zimnego bufetu.

Sałatka z krabami




Składniki:

-30 dag makaronu kolanka
-20 dag gotowego do spożycia mięsa krabów
-4 duże ogórki konserwowe
-1 cebula
-sól
Na sos:
-2 kubki jogurtu
-2 łyżki octu winnego
-2 łyżki koncentratu pomidorowego
-2 łyżki niezbyt ostrej musztardy
-1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
-1/2 łyżeczki curry w proszku
-sól i świeżo zmielony biały pieprz
-kilka kropli słodziku
-1 pęczek pietruszki
-1/2 pęczka świeżego lub 1 łyżka suszonego majeranku

Sposób przygotowania:

-Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu i dokładnie osączamy. Następnie wsypujemy do salaterki.
-Kraby płuczemy na sitku pod zimną, bieżącą wodą. Osączamy i mieszamy z makaronem.
-Ogórkom odcinamy końce i kroimy w małą kostkę.
-Cebulę obieramy i drobno siekamy, po czym razem z ogórkami wsypujemy do makaronu.
-Ze wszystkich składników sosu robimy pikantną marynatę i mieszamy z dodatkami.
-Odczekujemy aż wszystkie składniki nasiąkną, próbujemy czy jakiejś przyprawy nie jest za mało. Podajemy z zieloną sałatą.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Pstrąg





Ci wszyscy, którzy unikają mięsa, wcale nie muszą unikać grilla. Wprost przeciwnie, bo upieczone na ruszcie sery, warzywa i ryby nabierają wyjątkowego smaku i aromatu.

PSTRĄG Z ZIOŁAMI





Przygotowanie: 20 minut
Marynowanie:ok. 1 godziny
Pieczenie:15-20 minut

Składniki na 4 porcje:

-4 patroszone pstrągi, po ok.30 dag
-2 ząbki czosnku
-1/2 kostki masła
-sok z cytryny
-pęczek natki pietruszki
-8 gałązek tymianku
-4 listki laurowe
-sól i pieprz

Przygotowanie:

-Pstrągi myjemy, osuszamy, oprószamy solą i skrapiamy sokiem z cytryny. Wkładamy do lodówki na godzinę.
-Masła ucieramy sokiem z cytryny i posiekanym czosnkiem. Połowę schładzamy, a resztę stapiamy i doprawiamy solą i pieprzem.
-Pstrągi smarujemy stopionym masłem, do środka wkładamy po listku laurowym, po 2  gałązki tymianku i kilka gałązek pietruszki.Pieczemy 12 minut, odwracamy i dopiekamy. podajemy z masłem czosnkowym. Jeśli nie mamy uchwytu do ryb możemy je upiec w folii aluminiowej, tylko, że folię łączymy nie u góry tylko z boku. I musimy uważać by się nie poparzyć.

Pstrągi z rusztu


Składniki:

-4 sprawione pstrągi
-5 dag miękkiego masła
-łyżeczka jałowcówki
-2 łyżki soku z cytryny
-biały pieprz i sól

Przygotowanie:

Wypatroszone, umyte i osuszone pstrągi skrapiamy sokiem z cytryny. Z zewnątrz oprószamy solą a w środku nacieramy pastą utartą z masła, wódki, białego pieprzu i soli.
Na szpadkę do grillowania nadziewamy rybę lub wkładamy ją do koszyczka do grillowania ryb, układamy na ruszcie i opiekamy, często obracając. 
W czasie pieczenia na żar paleniska co jakiś czas wrzucamy po kilka jagód jałowca.
Podajemy z pieczywem i chrzanem.






-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dorsz ,,na rauszu"




Przygotowanie:15 minut
Marynowanie: 1 godzina
Pieczenie:15 minut

Składniki na 4 porcje:

-4 filety dorsza ze skórą (po 20 dag)
-3 łyżki wiśniówki
-4 łyżki czystej wódki
-6 łyżek sosu sojowego
-2 łyżki cukru (najlepiej brązowego)
-czerwony pieprz marynowany

Przygotowanie:

-Filety myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy bardzo ostrym nożem wzdłuż na paski około 2 cz.
-Wiśniówkę wlewamy do miski, mieszamy ją z czystą wódką i sosem sojowym. Wsypujemy cukier i mieszamy , aż całkowicie się rozpuści. Rybę wkładamy do marynaty i odstawiamy na godzinę di lodówki.


-Kawałki ryby osączamy z marynaty i nabijamy wzdłuż harnonijkowo na patyki do szaszłyków. Układamy na ruszcie, posypujemy utłuczonym pieprzem i pieczemy po 6-8 minut z każdej strony.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------


Kotleciki rybne smakują wyśmienicie, a ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu.

Kotlety siekane z ryby




Przygotowanie:20 minut
Smażenie :10 minut

Składniki na 4 porcje:

-50 dag filetów z dowolnej morskiej ryby
-kajzerka
-cebula
-2 łyżki masła
-jajko
-mąka do obtaczania
-olej do smażenia
-cytryna i natka pietruszki do dekoracji
-sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

-Zrumieniamy na maśle drobno posiekaną cebulę. Kajzerkę namaczamy w wodzie lub mleku i dobrze odciskamy.
-Siekany kub mielemy rybę. Masę rybną wyrabiamy z cebulą, bułką i jajkiem. Doprawiamy, formułujemy owalne kotleciki i panierujemy je w mące.
-Smażymy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu na średnim ogniu.

Moje rady:
-Możesz użyć mrożonych filetów, ale przed siekaniem dokładnie trzeba je rozmrozić, a wcześniej skropić sokiem z cytryny.
-Warto do masy rybnej dodać świeżych lud suszonych ziół (według uznania). Znakomicie pasuje koperek, tymianek czy majeranek.
-Rybne kotlety najlepiej smakują z warzywami z wody, polanymi masłem z bułką tartą.
-Obowiązkowo każdy kotlecik udekoruj plasterkiem cytryny i listkiem natki pietruszki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz