Fusilli zapiekane z klopsikami
Składniki:
-40 dag makaronu w kształcie sprężynek
-1,5 kg świeżych podłużnych pomidorów
-2 ząbki czosnku
-garść świeżych liści bazylii
-sól i pieprz
Klopsiki:
-50 dag chudej mielonej wołowiny
-12 dag startego parmezanu
-ząbek czosnku
-łyżka posiekanej natki pietruszki
-sok z cytryny
-jajko
-3 łyżki oliwy
-sól i pieprz
Przygotowanie:
Mięso starannie mieszamy z jajkiem, 1/4 parmezanu, natką pietruszki oraz zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą pieprzem i dokładnie mieszamy. Zwilżonymi dłońmi formujemy z masy mięsnej kulki o średnicy 2 cm. Partiami smażymy klopsiki na rumiano ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju na patelni. Gotowe przekładamy na talerz. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, czyścimy z pestek, kroimy w kostkę i razem z ząbkami czosnku i bazylią dusimy w rondelku na średnim ogniu, aż część płynu odparuje. Następnie zawartość rondla miksujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Naczynie do zapiekania o pojemności ok. 2 l smarujemy oliwą Makaron gotujemy al dente w posolonej wodzie i odcedzamy. Następnie przekładamy do garnka w którym się gotował, polewamy sosem pomidorowym i starannie mieszamy. Jedną trzecią makaronu równą warstwą rozkładamy w naczyniu żaroodpornym i wyrównujemy powierzchnię. Na wierzchu rozkładamy połowę klopsików i posypujemy łyżką parmezanu. Przykrywamy połową pozostałego makaronu z sosem. Na tej warstwie kładziemy pozostałe klopsiki, posypujemy łyżką sera i przykrywamy resztą makaronu. Wierzch potrawy posypujemy resztą sera. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190*C, aż powierzchnia się zrumieni, tak ok. 30 -40 minut. Wyłączamy piekarnik, pozostawiając w nim zapiekankę na 10 minut, po czym wyjmujemy i podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz