Dania, które lubią cukier
Jeśli potrawie ugotowanej według przepisu, ze świeżych, pełnowartościowych produktów, wystarczająco słonej i pikantnej wciąż czegoś brakuje, zapewne brakuje jej cukru. Kucharze i doświadczone gospodynie doskonale wiedzą, jak ważną przyprawą jest cukier. Do dań, którym służy szczególnie, należą sałatki warzywne, surówki, duszone jarzyny, wiele dressingów, orientalne sosy i potrawy słodko-kwaśne oraz większość zup i dań jednogarnkowych, których głównymi składnikami są pomidory i koncentraty pomidorowe, a także wszelkie odmiany kapusty. Bez cukru nie obejdą się np. niektóre winegrety, barszcz czerwony, kapuśniak oraz zupy i sosy pomidorowe. Ile cukru dodawać? Na to pytanie nie ma jednej odpowiedzi. Czasami szczyptę, czasami dwie łyżeczki, a najlepiej do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz