Ryby mają jedną wadę - ości. Reszta to same zalety. Należy je podkreślić ziołami, przyprawami i innymi dodatkami.
Pieczony łosoś z marynaty.
Składniki:
-1 sprawiony łosoś, ponad 1 kg
-sok z 1 cytryny lub 1 szklanka białego wytrawnego wina
-masło
- 2 ząbki czosnku
-1 cytryna
sól ziołowa
-tymianek
-olej
Przygotowanie:
Rybę kroimy na dzwonka. Oprószamy solą i tymiankiem. Skrapiamy sokiem z cytryny lub winem i odstawiamy. Następnie osączamy i smarujemy olejem. Układamy na rozgrzanym grillu i pieczemy 8-10 minut z każdej strony. Siekamy czosnek i ucieramy z masłem. Masło czosnkowe kładziemy na upieczonej rybie, a na nie plasterek cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz