Dość proste danie. Przygotowanie zajmie niewiele czasu, jeśli ziemniaki wcześniej obgotujemy. Podajemy je na przystawkę lub jako dodatek np. do chłodnego piwa.
Koreczki z boczkiem
Składniki:
-1 kg niedużych ziemniaków
-30 dag dość tłustego wędzonego boczku
-sól i pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy. Duże można przekroić,żeby wszystkie były tej samej wielkości. Dokładnie myjemy i zalewamy posolonym wrzątkiem. Gotujemy, uważając żeby się nie rozpadły i odcedzamy.
Boczek kroimy na cienkie plasterki. Na każdym plasterku kładziemy jeden ugotowany ziemniak i ścisło zawijamy.
Koreczki posypujemy suszonymi ziołami. Każdy ziemniak kładziemy osobno na kawałku folii i zawijamy. Układamy na ruszcie lub tackach i grillujemy ok. 15 minut. Odwijamy i pieczemy jeszcze 10 minut, żeby boczek lekko się zrumienił.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz