To Się Przyda

piątek, 29 maja 2015

LASAGNE RYBNE


Lasagne rybne


Składniki:

-1 główka kapusty
-50 dag filetów z ryby morskiej
-sól i pieprz
-3 łyżki masła
--4 łyżki mąki
-po szkl. bulionu i mleka
-9 płatów lasagne
-25 dag mozzarelli
-tłuszcz

Przygotowanie;

Kapustę czyścimy i wycinamy głąb. Oddzielamy liście i wkładamy je do osolonego wrzątku. Gotujemy ok. 2 minut. Rybę np. mintaj, morszczuk płuczemy.Następnie tniemy na kawałki i oprószamy solą oraz pieprzem. Możemy skropić sokiem z cytryny. Odstawiamy na kilka minut w chłodne miejsce.
Masło topimy, oprószamy mąką, zasmażamy nie rumieniąc. Zasmażkę łączymy z zimnym mlekiem oraz bulionem.Ciągle mieszając gotujemy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Żaroodporną formę smarujemy tłuszczem. Na dnie rozsmarowujemy kilka łyżek przygotowanego sosu beszamelowego.
Na warstwie sosu układamy na przemian płaty makaronu, liście kapusty i kawałki ryby. Każdą warstwę cienko smarujemy beszamelem. Na wierzchu zapiekanki układamy pokrojoną w grube plastry mozzarellę. Lasagne wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 st. pieczemy ok. 45 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz