Faszerowane ziemniaki
Składniki:
2 duże ziemniaki
-2 łyżki masła
-pół strąka papryki
-2 cebule dymki
2 łyżki startego żółtego sera
-sól i pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki szorujemy szczoteczką i przekrawamy na pół w poprzek. Wyjmujemy miąższ, pozostawiając 1 cm ściankę. Solimy.
Pomidor myjemy i siekamy. Kroimy miąższ z ziemniaka. Obieramy i kroimy dymkę razem ze szczypiorem. Paprykę oczyszczamy z pestek, płuczemy i kroimy. Na patelni lub w rondlu rozgrzewamy masło. Wrzucamy rozdrobnione warzywa i dusimy na małym ogniu 10-15 minut. Solimy, przyprawiamy pieprzem i łączymy ze startym serem. Napełniamy ziemniaki. Następnie ziemniaki spinamy wykałaczkami. Każdy szczelnie zawijamy w folię i kładziemy na ruszcie. Pieczemy ok. 25 minut, aż będą miękkie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz