Ryby mają jedną wadę- ości. Reszta to same zalety. Podkreślamy je ziołami, przyprawami i innymi dodatkami.
Drobne rybki z pieczarkami
Składniki:
2 okonie, płotki lub inne ryby słodkowodne
-25 dag pieczarek
-ocet jabłkowy
-oliwa lub olej
-sól i pieprz
-2 łyżki masła
Przygotowanie:
Sprawione ryby myjemy. Ocet mieszamy z solą, gdy się sól rozpuści, dodajemy pieprz i oliwę. Marynatą smarujemy środek i wierzch ryby. Odstawiamy.
Pieczarki oczyszczamy. Większe kroimy na połówki lub ćwiartki. Część pieczarek wkładamy do środka ryby. Ryby układamy na tacce z masłem i obkładamy pozostałymi pieczarkami. Stawiamy na rozgrzanym geillu. Pieczemy po 10-15 minut z każdej strony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz