Czym przyprawiać kapustę?
1. Zioła nadają aromat i ułatwiają trawienie.
Kapusta, choć pyszna i zdrowa, jest ciężko strawna i powoduje wzdęcia. Aby zapobiec przykrym dolegliwościom, do każdego dania dodaj świeże zioła. Najlepiej kminek, koperek lub majeranek. Pamiętaj, by robić to zawsze pod koniec przyrządzania potrawy, tylko wówczas nie stracą swoich właściwości.
2. Sok cytrynowy i ocet znakomicie zakwaszają.
Zarówno gotowana, jak i surowa kapusta, nawet gdy dodajemy do niej przyprawy i zioła, może wydawać się nieco mdła. Jej smak błyskawicznie poprawi kilka kropel soku z cytryny, szczypta kwasku cytrynowego lub łyżeczka octu, np. jabłkowego.
3 Czosnek, pieprz i papryka dodają pikanterii.
Amatorzy ostrych smaków przygotowując potrawy z kapusty, mogą także sięgnąć po odrobinę imbiru oraz ziarenka jałowca.
4. Koncentrat pomidorowy gwarantuje wyrazisty smak i poprawia kolor potrawy.
Jest znakomitym dodatkiem do każdego ciepłego dania z kapusty. Zarówno do potrawki, jak i zupy, zapiekanki czy gołąbków. Słodko- kwaśny smak koncentratu współgra ze świeżymi ziołami i czosnkiem.
Wygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń