Domowe dodatki
Podkreślają smak i aromat dania. Sprawiają, że sałatki, mięsa, a nawet zwykłe kanapki po prostu są pyszne.
Oczywiście można je kupić w sklepie, ale czy warto? Te przygotowane w domu mają same zalety. Są równie dobre, a znacznie tańsze i świeże. Nie zawierają konserwantów ani sztucznych barwników.
Feta z ziołami
Bierzemy kawałek fety, ok. 20 dag. Kroimy w kostkę 2 na 2 cm.
Mieszamy 1/2 szkl. oleju z torebką ziół prowansalskich lub innych ziół które lubimy. Dodajemy posiekany ząbek czosnku, szczyptę chili i mielony pieprz kolorowy.
Ser układamy warstwami w słoiku, każdą warstwę zalewamy olejem. Ser z ziołami przechowujemy w lodówce.
Polecamy jako dodatek do sałat, kanapek, pomidorów i jako przekąskę.
Sos salsa
Rozgrzewamy na patelni łyżkę margaryny. Dodajemy 3 posiekane cebule oraz 2 drobno pokrojone małe cukinie.
Wlewamy 1,5 szkl. wody oraz fix do kurczaka po meksykańsku. Dusimy ok 10 minut. Pod koniec duszenia dodajemy 4 łyżki startego żółtego sera. Mieszamy.
Sos można podawać do kanapek, mięs z grilla.
Ocet malinowy
Wsypujemy do słoika 10 dag malin. Zalewamy je szklanką białego octu winnego. Zamykamy słoik i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny. Co kilka minut potrząsamy słojem.
Przecedzamy ocet do rondelka. Odciskamy owoce. Dodajemy łyżeczkę cukru pudru. Mieszamy i podgrzewamy ocet 10 minut, nie dopuszczamy do wrzenia. Odstawiamy do ostygnięcia.
Wlewamy do wyparzonych butelek i szczelnie korkujemy.
Octem skrapiamy sałatę, dodajemy do sosów winegret i sałatek owocowych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz