Azjatycka potrawka
Składniki:
-20 dag ryżu
-3 ząbki czosnku
-1 chili
-pół cukinii
-2 marchewki
-1/4 główki kapusty
-sól i pieprz
40 dag chudej wędliny
-1 mały pęczek natki
-2 łyżki oliwy
-10 dag kiełków z fasoli
-1 szklanka bulionu
-sos sojowy
-1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Ryż gotujemy w posolonym wrzątku
-Czosnek oraz chili siekamy. Cukinię czyścimy, marchew obieramy. Warzywa kroimy w plasterki. Kapustę szatkujemy. Mięso kroimy w kostkę. Odkładamy trochę natki do dekoracji, a resztę siekamy.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy wędlinę. Mieszając smażymy ok 3 minut. Dokładamy marchewkę, cukinię oraz kapustę i smażymy jeszcze ok. 5 minut na dużym ogniu. Dodajemy czosnek, chili i kiełki. Podlewamy bulionem i smażymy jeszcze 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym.
Potrawkę zagęszczamy mąką ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną wody. Podajemy z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz