To Się Przyda

środa, 27 maja 2015

SAŁATKA JARSKA Z KOPERKIEM


Jarska z koperkiem


Składniki:

-1 główka kapusty
-1 pęczek dymki
-1 pęczek koperku
-2 ogórki sałatkowe
-10 dag pomidorów
-1 ząbek czosnku
-sól i pieprz
-sok z 1/2 cytryny
-szczypta cukru
-1/3 szklanki oleju

Przygotowanie:

Kapustę czyścimy, wycinamy głąb, a liście grubiej szatkujemy. Dymki czyścimy i tniemy na kawałki. Koperek płuczemy, osuszamy i drobno siekamy. Ogórki i pomidory myjemy.
Ogórki wraz ze skórką kroimy w półplasterki, a pomidory na cząstki. Czosnek przeciskamy przez praskę.
Poszatkowaną kapustę mieszamy z czosnkiem, ogórkami, pomidorami oraz dymką. Posypujemy koperkiem.
Sałatkę przyprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz szczyptą cukru. Polewamy olejem i dobrze mieszamy. Przed podaniem odstawiamy na 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz