Bakłażany zapiekane z ryżem
Smaczne i proste danie
Składniki:
-2 małe bakłażany
-po 1 pomidorze i papryce
-10 dag pieczonego mięsa lub chudej kiełbzsy
-1 cebula
-10 dag ryżu
-10 dag startego sera
-sól i pieprz
-zioła i olej
Przygotowanie:
Ryż gotujemy i odcedzamy.
Mięso lub wędlinę kroimy w kostkę. Smażymy na oleju. Dodajemy posiekaną cebulę i smażymy aż się zeszkli.
Paprykę i pomidora kroimy w małą kostkę. Dodajemy do mięsa i dusimy 5-10 minut. Studzimy, mieszamy z ryżem i serem. Przyprawiamy.
Bakłażany myjemy. Przekrawamy wzdłuż i wyjmujemy miąższ. Trochę można dodać do farszu. Solimy i osączamy z soku. Następnie napełniamy farszem.
Zapiekamy w temp. 180*C ok. 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz