To Się Przyda

niedziela, 13 marca 2016

BAKŁAŻANY ZAPIEKANE Z RYŻEM


Bakłażany zapiekane z ryżem


Smaczne i proste danie

Składniki:

-2 małe bakłażany
-po 1 pomidorze i papryce
-10 dag pieczonego mięsa lub chudej kiełbzsy
-1 cebula
-10 dag ryżu
-10 dag startego sera
-sól i pieprz
-zioła i olej

Przygotowanie:

Ryż gotujemy i odcedzamy.
Mięso lub wędlinę kroimy w kostkę. Smażymy na oleju. Dodajemy posiekaną cebulę i smażymy aż się zeszkli. 
Paprykę i pomidora kroimy w małą kostkę. Dodajemy do mięsa i dusimy 5-10 minut. Studzimy, mieszamy z ryżem i serem. Przyprawiamy.
Bakłażany myjemy. Przekrawamy wzdłuż i wyjmujemy miąższ. Trochę można dodać do farszu. Solimy i osączamy z soku. Następnie napełniamy farszem.
Zapiekamy w temp. 180*C ok. 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz