Łódeczki z cukinii
Składniki:
-2 cukinie
-20 dag szynki
-3 łyżki oleju
-sól
-pieprz
-1 mała cebula
-2 pomidory
-3 ząbki czosnku
-20 dag startego żółtego sera
Przygotowanie:
Cukinie myjemy, osuszamy. Nie obieramy.Wyjmujemy miąższ i siekamy go. Cukinie solimy. Z pomidorów zdejmujemy skórkę i usuwamy pestki, a resztę siekamy.Kroimy cebulę, szynkę i czosnek.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy warzywa rozdrobnione i dusimy pod przykryciem 5 minut. Dodajemy szynkę. Wszystko smażymy jeszcze 5 minut. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Cukinie napełniamy farszem, obficie posypujemy serem i układamy na natłuszczonej blasze. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190*C i zapiekamy 20-25 minut. Posypujemy posiekanymi ziołami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz