To Się Przyda

sobota, 12 marca 2016

POMIDORY FASZEROWANE


Pomidory faszerowane

Na przyjęcie.

Składniki:

-6 dużych jednakowej wielości pomidorów
-2 jajka
-pół szklanki śmietany kremówki
-5 dag startego żółtego sera
-4 duże pieczarki
-sól i pieprz
-szczypta gałki muszkatołowej
-tłuszcz do posmarowania blachy

Przygotowanie:

Pomidory myjemy, skrawamy wierzch. Wyjmujemy pestki, solimy i odwracamy do góry dnem, aby ściekł sok.
Pieczarki trzemy na tarce o dużych oczkach.
Jajka miksujemy z kremówką. Dodajemy starte pieczarki i połowę sera. Mieszamy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką.
Farszem napełniamy pomidory. Układamy je na natłuszczonej blasze. Posypujemy resztą sera. Wstawiamy na 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 190*C

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz