Pomidory faszerowane
Na przyjęcie.
Składniki:
-6 dużych jednakowej wielości pomidorów
-2 jajka
-pół szklanki śmietany kremówki
-5 dag startego żółtego sera
-4 duże pieczarki
-sól i pieprz
-szczypta gałki muszkatołowej
-tłuszcz do posmarowania blachy
Przygotowanie:
Pomidory myjemy, skrawamy wierzch. Wyjmujemy pestki, solimy i odwracamy do góry dnem, aby ściekł sok.
Pieczarki trzemy na tarce o dużych oczkach.
Jajka miksujemy z kremówką. Dodajemy starte pieczarki i połowę sera. Mieszamy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką.
Farszem napełniamy pomidory. Układamy je na natłuszczonej blasze. Posypujemy resztą sera. Wstawiamy na 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 190*C
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz