Szarlotka
Składniki:
Ciasto:
-125 g margaryny
-2 1/2 szklanki mąki pszennej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 jajko
-1 żółtko
-4 łyżki cukru
-1 łyżeczka smalcu
-szczypta soli
Nadzienie:
-1 i pół kg jabłek
-1/2 szklanki cukru
Ponadto:
-Tłuszcz i bułka tarta
Przygotowanie:
Ciasto:
Margarynę siekamy z mąką i proszkiem. Dodajemy pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części i wkładamy do lodówki na 1-2 godziny.
Nadzienie:
Do rondla wlewamy 2 łyżki wody. Wkładamy pokrojone jabłka i cukier. Dusimy.
Szarlotka:
Jedną część ciasta rozwałkowujemy. Przekładamy do wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą blaszki.
Ciasto posypujemy bułką tartą. Przestudzone nadzienie wykładamy na ciasto. Przykrywamy rozwałkowaną drugą częścią ciasta. Pieczemy ok. 40 minut w temp. 180*C
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz