Piernik
Składniki:
-1 szklanka i 3 łyżki cukru
-2 1/2 szkl mąki pszennej
-10, 25 dag masła
-1 op. przyprawy do piernika
-1 łyżeczka sody
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 szkl miodu
-4 jajka
-1 szkl mleka
-10 dag rodzynków
-Polewa:
7 dag masła
-3 łyżki cukru
-1 łyżka kakao
Przygotowanie:
Na patelnię wsypujemy 3 łyżki cukru i mieszając rozpuszczamy. Dodajemy 4 łyżki wody.
Do mąki dodajemy wystudzony karmel, rozpuszczone masło, przyprawę do piernika, sodę, proszek do pieczenia, miód i pozostały cukier. Wszystko mieszamy. Dodajemy żółtka i mleko cały czas miksując.
Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka i rodzynki.
Pieczemy 45 minut w temp. 180*C.
Polewa:
Składniki doprowadzamy do wrzenia, od czasu do czasu mieszając i gotujemy ok. 10 minut, do zgęstnienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz