Rolada makowa
Składniki na 2 rolady:
Ciasto:
-1 szkl. mleka
-8 łyżek cukru
-szczypta soli
-3 szkl mąki pszennej
-5 dag drożdży
-3 żółtka
-10 dag masła
Masa makowa:
-2 szkl maku
-5 białek
-1 szkl cukru
-3 żółtka
-łyżka masła
-1 olejek migdałowy
-bakalie (rodzynki, migdały)
Przygotowanie:
Ciasto:
Z ciepłego mleka, łyżeczki cukru, soli, łyżeczki mąki i drożdży przygotowujemy rozczyn. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do podrośnięcia.
Masa makowa:
Mak zalewamy wodą i odstawiamy najlepiej na noc.Następnie odcedzamy i trzykrotnie mielimy. Dodajemy ubite białka z cukrem, żółtka, masło, olejek i sparzone wcześniej bakalie.
Rolada makowa:
Z ciasta formujemy 2 prostokąty. Smarujemy je masą i rolujemy. Pieczemy ok. 40 minut w temp. 180*C.
Dowolnie dekorujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz