Metrowiec
Składniki:
Ciasto:
-4 jajka
-1 skl. cukru
-8 łyżek oleju
-8 łyżek wody
-1 1/2 szkl. mąki pszennej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-2 łyżki kakao
Krem:
-2 szklanki mleka
-1 szkl. cukru
-5 łyżek kaszy manny
-25 dag masła
Przygotowanie:
Ciasto:
Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy olej, wodę i ucieramy.Wsypujemy przesianą mąkę i proszek. Dodajemy ubitą pianę z białek.
Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao. Ciasto wylewamy do dwóch blaszek o wymiarach 12 x 32 cm. Pieczemy ok. 40 minut w temp. 180*C.
Krem:
-Mleko zagotowujemy z cukrem. Dodajemy kaszę i gotujemy do zgęstnienia, a następnie studzimy. Masło ucieramy dodając budyń z kaszy.
Metrowiec:
Ostudzone ciasto kroimy na kawałki o szerokości 2 cm i układamy przemiennie przekładając masą. Kroimy ukośnie. Dowolnie dekorujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz