Rurki z kremem
Składniki:
Ciasto kruche:
-3 szklanki mąki
-25 dag margaryny
-25 dag gęstej śmietany
-1 op. cukru waniliowego
Krem:
-2/3 szklanki cukru
-1 op. cukru waniliowego
-5 żółtek
-2 szklanki mleka
-4 łyżki mąki ziemniaczanej
-20 dag masła
ponadto:
2 białka
-10 łyżek cukru
Przygotowanie:
Kruche ciasto:
Składniki siekamy, wyrabiamy i wstawiamy do lodówki na ok. 6 godzin
Krem:
Cukier i żółtka ucieramy. Dodajemy mąkę. Stawiamy na małym ogniu i cienkim strumieniem dolewamy gorące mleko. Cały czas mieszamy. Gdy nabierze konsystencji gęstego budyniu, odstawiamy do ostygnięcia.
Masło miksujemy. Miksując dodajemy po łyżce budyniu.
Rurki z kremem:
Ciasto dzielimy na mniejsze porcje i każdą z nich rozwałkowujemy cienko na prostokątne placki o szerokości 30 cm, a następnie każdy kroimy na wąskie 2 cm paski.
Paski zawijamy na blaszane formy do rurek.
Rurki smarujemy białkiem, obsypujemy cukrem i układamy na blasze.
Pieczemy w temp. 220*C na złoty kolor, ok. 15 minut.
Rurki napełniamy kremem za pomocą szprycy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz