Knedle z grzybami
Składniki:
ciasto:
-1 kg ziemniaków
-sól
-1 1/2 szkl. mąki pszennej
-1 jajko
Nadzienie:
-10 dag suszonych grzybów
-1 cebula
-1 jajko
-2 łyżki bułki tartej
Przygotowanie:
ciasto:
Ziemniaki obieramy, płuczemy i zalewamy osoloną, wrzącą wodą. Gotujemy, studzimy i mielimy..
Łączymy z mąką i jajkiem. solimy i zagniatamy ciasto.
farsz:
Grzyby myjemy. Moczymy przez 12 godzin, a następnie gotujemy i mielimy.
Cebulę obieramy, drobno kroimy i podsmażamy. Mieszamy z jajkiem i grzybami oraz bułką tartą i przyprawami.
Knedle:
Z ciasta formujemy wałki. Kroimy na kawałki, spłaszczamy. Nakładamy farsz i formujemy kule.
Gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz