Bananowiec
Składniki:
Ciasto:
-1 1/2 szkl cukru
-1 1/2 szkl mąki pszennej
-6 jajek
-1 op. cukru waniliowego (16 g)
-4 łyżki kakao
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
-2 1/2 szkl mleka
-20 dag masła
-2 żółtka
-2 op. budyniu bananowego z cukrem
Ponadto:
-8 bananów
-paper do pieczenia
-olej do wysmarowania blaszki
-mąka do posypania formy
Sposób przyrządzenia:
Ciasto:
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wyrabiamy ciasto.
Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia, wytłuszczoną i posypaną mąką formę o wymiarach 25x38 cm.
Gorące ciasto wyjmujemy z blaszki i zdejmujemy ze spodu papier.
Masa budyniowa:
1 3/4 szkl mleka zagotowujemy.
W pozostałym zimnym mleku rozpuszczamy budynie. Wlewamy je do gotującego się mleka i energicznie mieszamy.
Masło ucieramy z żółtkami. Dodajemy zimny budyń i dalej ucieramy.
Bananowiec:
Banany obieramy i kroimy w plasterki. Ostudzony biszkopt kroimy wzdłuż.W jednym blacie ciasta wykrawamy kieliszkiem lub małą literatką kółka.
Na jednym blacie układamy pokrojone banany. Wykładamy masę i przykrywamy drugą częścia ciasta z wyciętymi kółkami.
W wycięte otwory układamy po jednym plasterku banana i przykrywamy wyciętym kółkiem. Dekorujemy według uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz