Chlebowy torcik z łososiem
Składniki:
-10 dag dymki
-sól i pieprz
-2 gałązki kopru
-pół pęczka natki pietruszki
-80 dag twarożku
-10 dag wędzonego łososia w plastrach
-10 kromek pumpernikla lub chleba razowego
-6 grubych plastrów ser żółtego
-ew. gałązki ziół, pomidorki i jajka na twardo do dekoracji
Przygotowanie:
Dymkę i zioła siekamy. Łączymy z połową twarożku i przyprawiamy. Połowę łososia miksujemy z resztą twarożku i przyprawiamy.
Foremkę wykładamy folią. Na spodzie układamy resztę łososia. Przykrywamy 1/4 kromek chleba. Rozsmarowujemy połowę ziołowego twarożku. przykrywamy go 3 plastrami sera, a na nich rozsmarowujemy połowę pasty łososiowej. Układamy 1/4 chleba, cienko smarujemy je ziołowym twarożkiem i znowu przykrywamy chlebem.
Chleb smarujemy pozostałą pastą łososiową. Przykrywamy resztą sera, ziołowego twarożku i chleba. Schładzamy 2 godziny. Po wyjęciu z formy dowolnie dekorujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz