Chłopska kiełbasa-słoikowa
Składniki:
-1 kg łopatki
-0,5 kg boczku świeżego
-1 łyżeczka pieprzu grubo mielonego
-1 płaska łyżeczka cukru pudru
-2 łyżeczki żelatyny
-1,5 łyżki soli peklowanej lub zwykłej
-3 ząbki czosnku
-1 płaska łyżeczka otartego majeranku
Przygotowanie:
Boczek i łopatkę kroimy, a następnie mielimy na dużych oczkach. Do mięsa dodajemy: sól, cukier, pieprz, żelatynę i przeciśnięty czosnek oraz majeranek. Całość wyrabiamy cierpliwie, aż mięso będzie kleiste i spójne. Jeśli chcemy więcej galaretki, to dodajemy ok. 1/2 szkl wody na etapie wyrabiania mięsa.
Bierzemy kilka średniej wielkości słoików. Wyparzamy je i ubijamy w nich mięso, starając się, żeby nie było powietrza miedzy słoikiem a mięsem. Mięso układamy na 3/4 wysokości słoika. Nie wyżej, musi zostać miejsce na galaretkę. Zakręcamy i wstawiamy na noc do lodówki.
Drugiego dnia ustawiamy słoiki w dużym garnku na ściereczce i zalewamy wodą, uważając, żeby woda nie sięgała zakrętki. Gotujemy na malutkim ogniu, tak, żeby woda nie bulgotała, ok. 60 minut. Wyciągamy z garnka i odstawiamy do wystygnięcia. Drugiego dnia proces powtarzamy. Jeśli kiełbasa ma być zjedzona w kilka dni, drugą pasteryzację można pominąć.
W lodówce może stać do 2 miesięcy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz