Bigos według tego piepisu jest nietłusty, ale bardzo treściwy. Można podawać go na trzy sposoby: z pieczywem ciemnym, jasnym lub ziemniakami. Jego zaletą jest też to, że można przygotować go wcześniej, a potem jedynie odgrzać przed podaniem. Wygodne i praktyczne.
Bigos niezawodny
Składniki:
-3 kg kapusty kiszonej
-10-15 kapeluszy grzybów suszonych
-70 dag wołowego mięsa
-70 dag mięsa wieprzowego
-6-7 łyżek oliwy
-4 cebule
-kilka listków laurowych
-3 pętka chudej kiełbasy
-20 dag suszonych śliwek
-sól i pieprz
Przygotowanie:
Kapustę kroimy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu.Namoczone wcześniej grzyby kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do kapusty. Wlewamy również wodę. Dalej gotujemy na wolnym ogniu. Pilnujemy, by woda zawsze przykrywała kapustę, ewentualnie co jakiś czas dolewamy jej i mieszamy.
Mięsa opłukać, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Podsmażyć na 3-4 łyżkach oliwy. Podlać wodą. Cebulę obrać, umyć i drobno pokroić. Razem z listkami laurowymi wrzucić do mięsa. Przykrryć i dusić, aż mięso będzie miękkie. Następnie pokroić je w niezbyt drobne kawałki i włożyć do kapusty. Dolać także sos z mięsa. Dusić dalej
-Na patelni rozgrzewami resztę oliwy. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na rumiano. Włożyć do garnka z kapustą i mięsem. Tłuszczu wytopionego z kiełbasy ja nie dodaję.Kiedy kapusta jest na wpół miękka, dokładam suszone śliwki. Ja je kroję na kilka części. Bigos mieszamy i dusimy jeszcze ok. 20 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
Mięsa opłukać, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Podsmażyć na 3-4 łyżkach oliwy. Podlać wodą. Cebulę obrać, umyć i drobno pokroić. Razem z listkami laurowymi wrzucić do mięsa. Przykrryć i dusić, aż mięso będzie miękkie. Następnie pokroić je w niezbyt drobne kawałki i włożyć do kapusty. Dolać także sos z mięsa. Dusić dalej
-Na patelni rozgrzewami resztę oliwy. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na rumiano. Włożyć do garnka z kapustą i mięsem. Tłuszczu wytopionego z kiełbasy ja nie dodaję.Kiedy kapusta jest na wpół miękka, dokładam suszone śliwki. Ja je kroję na kilka części. Bigos mieszamy i dusimy jeszcze ok. 20 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
-Misa płuczemy, osuszamy, naciramy solą i pieprzem i podsmażamy z każdej strony na 3-4 łyżkach oliwy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz