To Się Przyda

poniedziałek, 19 marca 2018

CEBULACZKI


Zaprosiliście przyjaciół na wspólne oglądanie meczu, filmu lub na piwo? Przygotujcie coś lekkiego do pogryzienia.

Cebulaczki


Składniki:

Ciasto:
-2 szkl. mąki
-pół szkl. mleka
-3 dag drożdży
-żółtko
-2 łyżki masła
-sól i pieprz
Nadzienie:
-2 cebule (biała i czerwona)
-półtorej łyżki masła
-sól i pieprz
Do posmarowania i posypania:
-łyżka letniej wody
-pół łyżeczki soli
-5 dag startego ostrego sera żółtego
-łyżka mielonej ostrej papryki

Przygotowanie:

Do przesianej mąki wlewamy drożdże rozprowadzone letnim mlekiem.Dodajemy rozpuszczone letnie masło, żółtko, sól i szczyptę pieprzu. Wymieszać starannie wszystkie składniki, po czym zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, by wyrosło.
  Tymczasem obieramy cebulę, szklimy na maśle, przyprawiamy solą i pieprzem.
 Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na dość cienki placek. Wykrawamy z niego szklanką krążki. Na środek każdego kładziemy trochę cebuli, po czym zwijamy tak, aby powstał rożek. Bardzo dokładnie zlepiamy zachodzące na siebie brzegi.
 Cebulaczki układamy na wysmarowanej tłuszczem blasze. Smarujemy je solą rozpuszczoną w łyżce wody. Posypujemy startym serem wymieszanym z papryką.
 Wstawiamy rogaliki do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok. 25 minut.
 Podajemy do bulionów i czystych zup albo na przekąskę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz