To Się Przyda

wtorek, 13 marca 2018

CANNELLONI Z WARZYWNYM FARSZEM




Cannelloni z warzywnym farszem



Składniki:

-5 dag makaronu w kształcie grubych rurek długości ok. 10 cm
-50 dag marchewki
-35 dag pieczarek
-50 dag różyczek brokułów (mogą być mrożone)
-spora cebula
-ząbek czosnku
-2 łyżki sklarowanego masła
-2 łyżki mąki
-sól i pieprz
-szklanka śmietany 22-pro.
-szczypta gałki muszkatołowej
-10 dag startego parmezanu

Przygotowanie:

Pieczarki starannie płuczemy, osączamy i siekamy. Oskrobane, wypłukane i pokrojone w plasterki marchewki wrzucani do garnka z dwiema szklankami wody posolonej i gotujemy. Po 5 minutach dodajemy brokuły i jeszcze gotujemy 2-3 minuty, po czym osączamy. Wywar zachowujemy. Cebulę i czosnek drobno siekamy i wraz z pieczarkami podsmażamy na maśle. Oprószamy mąką i mieszamy.Dodajemy wywar z warzyw, śmietanę i mieszając, gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy go solą, pieprzem i gałką. Połowę sosu mieszamy z warzywami. Nadziewamy tym farszem cannelloni. Układamy w wysmarowanej formie do zapiekania i obkładamy resztą warzyw. Zalewamy pozostałym sosem wymieszanym z parmezanem i zapiekamy 35-40 minut w 180*C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz