To Się Przyda

niedziela, 5 czerwca 2016

CIASTO KAWOWO-CZEKOLADOWE


Ciasto kawowo - czekoladowe


Składniki:

-2 niepełne szklanki mąki tortowej
-1 niepełna szklanka cukru
-25 dag masła
-20 dag czekolady mlecznej lub deserowej
-20 dag posiekanych orzechów laskowych
-5 jajek
-4 łyżki ajerkoniaku lub whisky
-2 łyżki kawy rozpuszczalnej
-3 łyżeczki proszku do pieczenia
-szczypta soli
-papier do pieczenia

Przygotowanie:

Masło ucieramy z cukrem.
Dodajemy po jednym jajku i dalej ucieramy.
Wsypujemy sól, mąkę wymieszaną z proszkiem i dokładnie mieszamy.
Dodajemy kawę, startą czekoladę, orzechy i alkohol. Wszystko dokładnie miksujemy.
Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem blaszki o wymiarach 12 x 30 cm.
Pieczemy w temp. 170*C ok. 65 minut.
Dowolnie dekorujemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz