Ciasto makowo- wiśniowe
Składniki:
-1 szkl. mąki pszennej
-1 niepełna szklanka cukru pudru
-1/2 szklanki mleka
-15 dag zmielonego maku
-10 dag zmielonych orzechów laskowych
-10 dag margaryny
-4 jajka
-1 op. cukru waniliowego (16 g)
-sok z 1/2 cytryny
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-szczypta soli
-wiśnie kandyzowane lub z konfitury
margaryna do posmarowania formy
-mąka do posypania blaszki
Przygotowanie:
Margarynę, cukier puder, cukier waniliowy i jajka ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy orzechy, mak i sok z cytryny.
Mąkę, sól oraz proszek do pieczenia mieszamy i na przemian z mlekiem dodajemy do ucieranego ciasta.
Formę smarujemy margaryną, oprószamy mąką, a następnie wypełniamy ciastem.
Układamy dokładnie osączone wiśnie.
Pieczemy w temp. 180 - 200*C przez ok. 30 -45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz