Blok z orzechami
Przygotowanie: 40 minut - oczekiwanie: 2 godziny - porcja:320 kcal
Składniki:
-5 dag orzechów laskowych
-5 łyżek cukru
-20 dag czekolady deserowej
-20 dag czekolady kawowej
-łyżka kawy instant ( w proszku)
-8 dag pistacji
-szczypta soli
Przygotowanie:
Orzechy laskowe prażymy na patelni, studzimy i zdejmujemy skórkę (ścieramy).Orzechy drobno siekamy. Cukier wsypujemy na patelnię i podgrzewamy, aż się skarmelizuje. Wsypujemy orzechy i mieszamy. Masę wylewamy na blachę i zostawiamy do ostudzenia. Krokant siekamy. Pistacje wyłuskujemy z łupinek.
Obydwie czekolady siekamy i stapiamy w gorącej kąpieli wodnej. Dodajemy kawę i mieszamy. Masę lekko studzimy.
Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do przestudzonej czekolady wsypujemy pistację, krokant posiekany i szczyptę soli, dobrze mieszamy. Masę wykładamy do tortownicy i wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Stężały blok czekoladowy wyjmujemy z tortownicy, usuwamy papier i łamiemy na kawałki.
Do masy możemy dodać np. połamane wafelki czekoladowe, rodzynki albo pokrojone suszone figi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz