JAJA
FASZEROWANE PO POLSKU
Składniki
-6 jajek ugotowanych na twardo
-3 dag suszonych grzybów
-2 łyżki startego chrzanu, surowe żółtko
-2 łyżki posiekanej natki pietruszki, łyżka oleju
3 łyżki masła, bułka tarta,sól, pieprz
Umyte grzyby namoczyć w niewielkiej ilości
przegotowanej wody, zostawić na noc, następnego dnia ugotować.
Jaja (w skorupkach) przeciąć wzdłuż na pół ostrym nożem,
delikatnie by nie uszkodzić skorupek, wyjąć białka i żółtka.
Jaja i osączone grzyby zemleć lub bardzo drobno posiekać, utrzeć
z masłem, chrzanem, natką pietruszki, solą, pieprzem i żółtkiem.
Nadziać tym farszem skorupki, posypać bułką tartą. Na patelni
mocno rozgrzać olej, ułożyć połówki jaj farszem do dołu,
usmażyć. Można podawać na zimno jak i na gorąco.
PASZTET
Z ORZESZKAMI PINIOWYMI
Składniki:
-75 dag cielęciny bez kości i 40 dag wątróbki
cielęcej
-15 dag wątróbki drobiowej
-40 dag dość tłustego boczku
-2-3 plastry słoniny
-2 marchewki, nieduża pietruszka, kawałek selera
-4 jajka, garść orzeszków piniowych, listek laurowy
-3 ziarenka ziela angielskiego, gałka muszkatołowa
-2-3 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, smalec do
wysmarowania formy
Mięso, boczek, warzywa i przyprawy korzenne zalać
wrzątkiem (3 szklanki), przykryć i powoli gotować, aż mięso
będzie miękkie. Pod koniec włożyć pokrojoną wątróbkę cielęcą
i wątróbki drobiowe, posolić,gotować 10 min, po czym wystudzić.
Mięso, marchewkę i seler zemleć 2-3 razy, dodać jaja,pół
szklanki wywaru z mięsa, orzeszki, wymieszać i przyprawić odrobiną
gałki muszkatołowej,solą i pieprzem. Starannie wyrobić. Jeśli
masa będzie zbyt ścisła, dodać trochę wywaru, jeśli za rzadka
dodać bułkę tartą. Formy do pieczenia grubo nasmarować smalcem i
wypełnić masą do3/4 wysokości. Na wierzchu ułożyć paski
słoniny. Piec w 180-200 st. C, aż pasztet się zrumieni i zacznie
odstawać od ścianek naczynia. Przestudzony wyjąć z formy. Podawać
z chrzanem, żurawiną do mięs lub sosem borówkowym. 100g-225 kcal
SZTUFADA
NA ZIMNO
Składniki:
-1kg wołowiny bez kości (zrazowej lub pierwszej
krzyżowej)
-2-3 plasterki wędzonego boczku (ok. 57 dag), kieliszek
białej wódki,łyżeczka majeranku
-4-5 goździków, listek laurowy,łyżka smalcu,
łyżeczka sklarowanego masła
-5-6 ziarenek ziela angielskiego, sól, pieprz
Marynata:
-szklanka czerwonego wytrawnego wina
-sok i skórka otarta z połowy cytryny
-2 cebule pokrojone w plastry
-po 10 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
-2 listki laurowe
Składniki marynaty zagotować. Mięso mocno wygnieść
ręką, ułożyć w kamiennym lub emaliowym garnku, zalać
przestudzoną marynatą, przenieść na 3-4 dni do chłodnej spiżarni
lub wstawić do lodówki. Od czasu do czasu odwracać,żeby równo
się zamarynowało. Następnie wyjąć je z marynaty,osuszyć
papierowym ręcznikiem, naszpikować boczkiem, zrumienić ze
wszystkich stron na rozgrzanym na patelni smalcu. Przełożyć do
brytfanny, oprószyć solą, pieprzem i majerankiem, skropić
wódką,dodać przyprawy korzenne,przykryć i dusić na małym ogniu
lub upiec w temperaturze 180 st. C. Od czasu do czasu przewracać je
i polewać przecedzoną marynatą. Miękką wystudzoną sztufadę
pokroić w cienkie plastry. Podawać z żurawiną do mięs i
marynatami lub zimnym pikantnym sosem, np. chrzanowym lub tatarskim.
100 g-195 kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz