To Się Przyda

środa, 20 marca 2013

DANIA NA ZIMNO


JAJA FASZEROWANE PO POLSKU

Składniki
-6 jajek ugotowanych na twardo
-3 dag suszonych grzybów
-2 łyżki startego chrzanu, surowe żółtko
-2 łyżki posiekanej natki pietruszki, łyżka oleju
3 łyżki masła, bułka tarta,sól, pieprz

Umyte grzyby namoczyć w niewielkiej ilości przegotowanej wody, zostawić na noc, następnego dnia ugotować. Jaja (w skorupkach) przeciąć wzdłuż na pół ostrym nożem, delikatnie by nie uszkodzić skorupek, wyjąć białka i żółtka. Jaja i osączone grzyby zemleć lub bardzo drobno posiekać, utrzeć z masłem, chrzanem, natką pietruszki, solą, pieprzem i żółtkiem. Nadziać tym farszem skorupki, posypać bułką tartą. Na patelni mocno rozgrzać olej, ułożyć połówki jaj farszem do dołu, usmażyć. Można podawać na zimno jak i na gorąco.

PASZTET Z ORZESZKAMI PINIOWYMI

Składniki:
-75 dag cielęciny bez kości i 40 dag wątróbki cielęcej
-15 dag wątróbki drobiowej
-40 dag dość tłustego boczku
-2-3 plastry słoniny
-2 marchewki, nieduża pietruszka, kawałek selera
-4 jajka, garść orzeszków piniowych, listek laurowy
-3 ziarenka ziela angielskiego, gałka muszkatołowa
-2-3 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, smalec do wysmarowania formy

Mięso, boczek, warzywa i przyprawy korzenne zalać wrzątkiem (3 szklanki), przykryć i powoli gotować, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec włożyć pokrojoną wątróbkę cielęcą i wątróbki drobiowe, posolić,gotować 10 min, po czym wystudzić. Mięso, marchewkę i seler zemleć 2-3 razy, dodać jaja,pół szklanki wywaru z mięsa, orzeszki, wymieszać i przyprawić odrobiną gałki muszkatołowej,solą i pieprzem. Starannie wyrobić. Jeśli masa będzie zbyt ścisła, dodać trochę wywaru, jeśli za rzadka dodać bułkę tartą. Formy do pieczenia grubo nasmarować smalcem i wypełnić masą do3/4 wysokości. Na wierzchu ułożyć paski słoniny. Piec w 180-200 st. C, aż pasztet się zrumieni i zacznie odstawać od ścianek naczynia. Przestudzony wyjąć z formy. Podawać z chrzanem, żurawiną do mięs lub sosem borówkowym. 100g-225 kcal

SZTUFADA NA ZIMNO

Składniki:
-1kg wołowiny bez kości (zrazowej lub pierwszej krzyżowej)
-2-3 plasterki wędzonego boczku (ok. 57 dag), kieliszek białej wódki,łyżeczka majeranku
-4-5 goździków, listek laurowy,łyżka smalcu, łyżeczka sklarowanego masła
-5-6 ziarenek ziela angielskiego, sól, pieprz
Marynata:
-szklanka czerwonego wytrawnego wina
-sok i skórka otarta z połowy cytryny
-2 cebule pokrojone w plastry
-po 10 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
-2 listki laurowe

Składniki marynaty zagotować. Mięso mocno wygnieść ręką, ułożyć w kamiennym lub emaliowym garnku, zalać przestudzoną marynatą, przenieść na 3-4 dni do chłodnej spiżarni lub wstawić do lodówki. Od czasu do czasu odwracać,żeby równo się zamarynowało. Następnie wyjąć je z marynaty,osuszyć papierowym ręcznikiem, naszpikować boczkiem, zrumienić ze wszystkich stron na rozgrzanym na patelni smalcu. Przełożyć do brytfanny, oprószyć solą, pieprzem i majerankiem, skropić wódką,dodać przyprawy korzenne,przykryć i dusić na małym ogniu lub upiec w temperaturze 180 st. C. Od czasu do czasu przewracać je i polewać przecedzoną marynatą. Miękką wystudzoną sztufadę pokroić w cienkie plastry. Podawać z żurawiną do mięs i marynatami lub zimnym pikantnym sosem, np. chrzanowym lub tatarskim. 100 g-195 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz