To Się Przyda

niedziela, 17 marca 2013

Na Smaczny Początek


Niniejsza strona jest wynikiem moich wieloletnich zainteresowań sztuka kulinarną,studiów opartych na licznych lekturach piśmiennictwa fachowego. Materiały do tej strony zbierałam przez kilka lat.
Zdaję sobie sprawę z tego,że praca moja jest daleka od doskonałości i wyrażam nadzieję,że życzliwa konstruktywna krytyka Czytelników pomoże w przyszłości usunąć usterki i niedoskonałości oraz przyczyni się do podniesienia poziomu strony.
Wydawałoby się,że wczasach,kiedy na każdej ulicy stoi budka z fast foodem,a w sklepie półki uginają się od dań,które wystarczy podgrzać i obiad gotowy,kuchnia domowa nie przetrwa. Nic mylnego. Właśnie teraz chętniej gotujemy. Nie ma takiego gotowego dania,które zastąpiłoby smak przygotowanych w domu placków,pierogów,pieczeni,kapuśniaków,rosołów,barszczów czy wypieków. Okazuje się,że im chłodniej na dworze,tym większą mamy ochotę na domowe specjały. Planując przyjęcie sięgamy po tradycyjne,znane potrawy. Często są to smaki zapamiętane z dzieciństwa,dania,które przygotowywała mama lub babcia-czyli wszystko to,co lubimy najbardziej-prawdziwe domowe specjały.
Z tą myślą będę się starała wybierać dla państwa potrawy,które w naszej kulinarnej tradycji zajmują ważne miejsce,bo są wyjątkowo polskie i pyszne oraz takie,które wywodzą się z kuchni innych narodów,ale z pewnością zadomowią się na naszych stołach.
Wszystkie dania przygotowuję ze składników dostępnych na polskim rynku.
Na stronie obok przepisów będę starała się udzielić porad kulinarnych i trików,które stosuję podczas gotowania jak i porad np. w przygotowaniu przyjęcia.
Ilość składników w większości przepisów obliczona na 4 osoby. Nie dotyczy to ciast pieczeni oraz niektórych dań,na przykład świątecznych czy przygotowywanych na różne przyjęcia.
Życzę dużo radości-zarówno podczas przyrządzania,jak i spożywania zaproponowanych posiłków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz