To Się Przyda

poniedziałek, 25 marca 2013

3 POMYSŁY NA PRZYSMAKI Z JAJ


1.NADZIEWANE PASTĄ
-Przygotowanie 45 min – gotowanie 8-10 min – 1 porcja ok. 130 kcal
Składniki na 8 porcji:
-8 jajek
-25 dag twarogu
-2 łyżki koncentratu pomidorowego lub 4 łyżki keczupu
-liście sałaty, natka pietruszki, pomidor, pieprz sól
Sposób wykonania:
1. Jajka umyj, ugotuj na twardo, obierz ze skorupek, wyjmij żółtka.
  1. Żółtka posiekaj,wymieszaj z twarogiem i koncentratem,utrzyj albo zmiksuj na jednolitą masę. Jeśli masa jest za gęsta, możesz ją rozrzedzić łyżką majonezu lub śmietany, przypraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
  2. Połówki białek połóż na półmisku, do rękawa włóż przygotowaną pastę, wyciśnij na jajka w miejscu po żółtku rozetki masy, na każdej połówce połóż kawałek pomidora. Półmisek wstaw do lodówki, wyjmij przed podaniem na stół.


2.BIAŁO-CZERWONA ZEBRA
Przygotowanie 30 min – gotowanie 8-10 min – 1 porcja ok. 115 kcal
Składniki na 4 porcje:
- 4 jajka
  • 4-6 niedużych pomidorów (najlepiej podłużnych, takiej samej wielkości jak jajka)
  • -szczypiorek, natka pietruszki-
  • 2 łyżki majonezu, sól, świeżo zmielony pieprz
Sposób wykonania:
  1. Jajka dokładnie umyj w gorącej wodzie, ugotuj na twardo, obierz ze skorupki, a kiedy ostygną, pokryj w poprzek ostrym nożem na krążki grubości mniej więcej 1 cm.
  2. Pomidory opłucz, wytrzyj, usuń szypułkę i twarde części, uważając, by ich nie uszkodzić. Pokrój w poprzek na krążki jak jajka.
    1. Krążki pomidorów i ugotowanych jajek lekko posyp solą i świeżo zmielonym pieprzem, układaj na przemian,formując jajka. Aby się skleiły, smaruj je cienko majonezem, dociśnij, zwiąż gałązkami pietruszki lub szczypiorkiem.
    2. Jajka ułóż na talerzykach lub półmisku,podaj z majonezem lub innym sos

1.FASZEROWANE
Przygotowanie 40 min – gotowani 8-10 min – porcja ok. 180 kcal
Sposób przygotowania:
1.Jajka umyj, ugotuj na twardo, przestudź, ostrożnie przetnij na pół wraz ze skorupką,wyjmij jajko, skorupki zachowaj. Uważaj . Żeby ich nie uszkodzić.
2.Jajka i szynkę zmiel albo drobno posiekaj,wymieszaj z posiekanym szczypiorem,startym serem, śmietaną lub majonezem, przypraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Część szczypioru zostaw do dekoracji.
3.Przygotowanym farszem napełnij skorupki, złóż je, ściśnij, ułóż na umytych liściach sałaty, udekoruj pokrojoną w plasterki dymką, szczypiorem i cząstkami pomidorów, wstaw do lodówki.
DODATKI WŁASNEJ ROBOTY

CHRZAN Z JABŁKIEM
Przygotowanie 30 min
Składniki na 6 porcji:
-10 dag chrzanu
-1 jabłko
-200 ml śmietany, sok z cytryny, cukier do smaku, świeżo zmielony biały pieprz
Sposób wykonania:
1.Korzeń chanu wyszoruj, obierz, opłucz, zetrzyj na tarce z małymi otworami, wymieszaj ze śmietaną.
2.Jabłko opłucz, obierz, zetrzyj na tarce, połącz z chrzanem, przypraw solą, cukrem i sokiem z cytryny i (jeśli lubisz) pieprzem.

OSTRA ĆWIKŁA
Przygotowanie 1 godz
Składniki na 8 porcji:
-75 dag buraków ćwikłowych
-10 dag utartego chrzanu
-3-5 łyżek octu winnego lub soku z cytryny, cukier i sól
Sposób wykonania:
1.Buraki umyj, osusz, piecz ok. 1 godz w 180 st. C, obierz, zetrzyj na tarce z dużymi otworami ,połącz z chrzanem.
2.Ocet zagotuj z solą i cukrem, dodaj do buraków, wymieszaj, przełóż do słoika, ugnieć, aby na wierzchu pojawił się sok, odstaw.

DOMOWY MAJONEZ
Przygotowanie 30 min
Składniki na 8 porcji:
-2 żółtka
-250 ml oliwy
-2 łyżeczki soku z cytryny lub octu
-cukier puder do smaku, sól, biały pieprz
Sposób wykonania:
1.Żółtka ręcznie lub mikserem z solą na gładką puszystą masę, nie przerywając ucierania, dodawaj po troszeczku, po kropelce oliwę.
2.Kiedy masa zgęstnieje nadal cały czas ucierając, dodaj sok z cytryny, przypraw do smaku solą, cukrem i pieprzem.
3.Aby otrzymać kolorowy,dekoracyjny majonez, możesz dodać łyżeczkę koncentratu pomidorowego albo startych buraków czy szpinaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz