1.NADZIEWANE PASTĄ
-Przygotowanie 45 min – gotowanie 8-10 min – 1
porcja ok. 130 kcal
Składniki na 8 porcji:
-8 jajek
-25 dag twarogu
-2 łyżki koncentratu pomidorowego lub 4 łyżki
keczupu
-liście sałaty, natka pietruszki, pomidor, pieprz sól
Sposób wykonania:
1. Jajka umyj, ugotuj na twardo, obierz ze skorupek,
wyjmij żółtka.
- Żółtka posiekaj,wymieszaj z twarogiem i koncentratem,utrzyj albo zmiksuj na jednolitą masę. Jeśli masa jest za gęsta, możesz ją rozrzedzić łyżką majonezu lub śmietany, przypraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
- Połówki białek połóż na półmisku, do rękawa włóż przygotowaną pastę, wyciśnij na jajka w miejscu po żółtku rozetki masy, na każdej połówce połóż kawałek pomidora. Półmisek wstaw do lodówki, wyjmij przed podaniem na stół.
2.BIAŁO-CZERWONA ZEBRA
Przygotowanie 30 min –
gotowanie 8-10 min – 1 porcja ok. 115 kcal
Składniki na 4 porcje:
- 4 jajka
- 4-6 niedużych pomidorów (najlepiej podłużnych, takiej samej wielkości jak jajka)
- -szczypiorek, natka pietruszki-
- 2 łyżki majonezu, sól, świeżo zmielony pieprz
Sposób wykonania:
- Jajka dokładnie umyj w gorącej wodzie, ugotuj na twardo, obierz ze skorupki, a kiedy ostygną, pokryj w poprzek ostrym nożem na krążki grubości mniej więcej 1 cm.
- Pomidory opłucz, wytrzyj, usuń szypułkę i twarde części, uważając, by ich nie uszkodzić. Pokrój w poprzek na krążki jak jajka.
- Krążki pomidorów i ugotowanych jajek lekko posyp solą i świeżo zmielonym pieprzem, układaj na przemian,formując jajka. Aby się skleiły, smaruj je cienko majonezem, dociśnij, zwiąż gałązkami pietruszki lub szczypiorkiem.
- Jajka ułóż na talerzykach lub półmisku,podaj z majonezem lub innym sos
1.FASZEROWANE
Przygotowanie 40 min –
gotowani 8-10 min – porcja ok. 180 kcal
Sposób przygotowania:
1.Jajka umyj, ugotuj na twardo,
przestudź, ostrożnie przetnij na pół wraz ze skorupką,wyjmij
jajko, skorupki zachowaj. Uważaj . Żeby ich nie uszkodzić.
2.Jajka i szynkę zmiel albo
drobno posiekaj,wymieszaj z posiekanym szczypiorem,startym serem,
śmietaną lub majonezem, przypraw do smaku solą i świeżo
zmielonym pieprzem. Część szczypioru zostaw do dekoracji.
3.Przygotowanym farszem napełnij
skorupki, złóż je, ściśnij, ułóż na umytych liściach sałaty,
udekoruj pokrojoną w plasterki dymką, szczypiorem i cząstkami
pomidorów, wstaw do lodówki.
DODATKI WŁASNEJ ROBOTY
CHRZAN Z JABŁKIEM
Przygotowanie 30 min
Składniki na 6 porcji:
-10 dag chrzanu
-1 jabłko
-200 ml śmietany, sok z
cytryny, cukier do smaku, świeżo zmielony biały pieprz
Sposób wykonania:
1.Korzeń chanu wyszoruj,
obierz, opłucz, zetrzyj na tarce z małymi otworami, wymieszaj ze
śmietaną.
2.Jabłko opłucz, obierz,
zetrzyj na tarce, połącz z chrzanem, przypraw solą, cukrem i
sokiem z cytryny i (jeśli lubisz) pieprzem.
OSTRA ĆWIKŁA
Przygotowanie 1 godz
Składniki na 8 porcji:
-75 dag buraków ćwikłowych
-10 dag utartego chrzanu
-3-5 łyżek octu winnego lub
soku z cytryny, cukier i sól
Sposób wykonania:
1.Buraki umyj, osusz, piecz ok.
1 godz w 180 st. C, obierz, zetrzyj na tarce z dużymi otworami
,połącz z chrzanem.
2.Ocet zagotuj z solą i cukrem,
dodaj do buraków, wymieszaj, przełóż do słoika, ugnieć, aby na
wierzchu pojawił się sok, odstaw.
DOMOWY MAJONEZ
Przygotowanie 30 min
Składniki na 8 porcji:
-2 żółtka
-250 ml oliwy
-2 łyżeczki soku z cytryny lub
octu
-cukier puder do smaku, sól,
biały pieprz
Sposób wykonania:
1.Żółtka ręcznie lub
mikserem z solą na gładką puszystą masę, nie przerywając
ucierania, dodawaj po troszeczku, po kropelce oliwę.
2.Kiedy masa zgęstnieje nadal
cały czas ucierając, dodaj sok z cytryny, przypraw do smaku solą,
cukrem i pieprzem.
3.Aby otrzymać
kolorowy,dekoracyjny majonez, możesz dodać łyżeczkę koncentratu
pomidorowego albo startych buraków czy szpinaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz