To Się Przyda

wtorek, 10 listopada 2015

ROGALIKI Z SEREM I MIODEM


Rogaliki z serem i miodem


Składniki:

Ciasto:
-1 kg mąki
-10 dag drożdży
-2 szklanki mleka
-20 dag cukru
-15 dag tłuszczu
-4 jajka
-1 olejek migdałowy
Do posmarowania rogalików:miód
Do posypania formy: mąka pszenna
Nadzienie:
-60 dag tłustego trzykrotnie mielonego twarogu
-2 żółtka
-20 dag cukru
-2 łyżeczki cukru waniliowego
-10 dag rodzynek

Przygotowanie:

Nadzienie
Ucieramy żółtka z cukrem na białą masę.Dodajemy twaróg oraz cukier waniliowy i ucieramy do uzyskania gładkiego nadzienia. Dodajemy sparzone i osączone rodzynki. Mieszamy.
Ciasto
Drożdże rozpuszczamy w 1/2 szklanki ciepłego mleka. Wsypujemy 2 łyżki cukru, 5 łyżek mąki. Mieszamy i odstawiamy rozczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ucieramy żółtka z resztą cukru i zapachem migdałowym na gęstą masę. Wyrośnięty rozczyn wlewamy do mąki. Dodajemy resztę mleka, masę żółtkową oraz roztopiony tłuszcz. Zagniatamy gładkie ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, zagniatamy je ponownie. Dzielimy je na kilka części i rozwałkowujemy na cienkie placki. Z ciasta wycinamy trójkąty i na każdy nakładamy nadzienie. Zwijamy rogaliki i zaciskamy ciasto na rogach.
Blachę wysypujemy mąką i układamy na niej rogaliki. Pieczemy 25 minut w temp. 169*C. W połowie pieczenia rogaliki smarujemy rozmącomym białkiem. Przed podaniem smarujemy miodem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz