Zrazy
Składniki
-70 dag wołowiny bez kości
-1 łyżka smalcu
-1/2 l bulionu
-2 dag suszonych grzybów
-sól i pieprz
Farsz:
-15 dag cebuli
-1 łyżka smalcu
-1 kromka chleba razowego
-1 średniej wielkości ogórek kiszony
-2 dag masła
-sól i pieprz
Przygotowanie:
Mięso kroimy w plastry w poprzek włókien i rozbijamy na cienkie płaty. Oprószamy je solą i pieprzem. Wkładamy do lodówki na 30 minut.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na smalcu. Chleb kruszymy. Dodajemy do niego starty na tarce ogórek i podsmażoną cebulę. Wszystko mieszamy z miękkim masłem i doprawiamy solą i pieprzem.
Na płaty mięsa nakładamy farsz i zwijamy . Obwiązujemy nitką. Następnie obsmażamy na smalcu. Przekładamy do rondla, podlewamy bulionem i dodajemy pokrojone i ugotowane grzyby. Dusimy do miękkości.
Podajemy z kaszą. Przed podaniem zdejmujemy nitkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz