To Się Przyda

poniedziałek, 23 listopada 2015

CIASTO MARCHEWKOWE


Ciasto marchewkowe


Składniki:

-1 i 1/3 szkl. mąki (23 dag)
-1/2 torebki proszku do pieczenia
-1 i 1/3 szkl. cukru(32 dag)
-1 cukier waniliowy
-1 płaska łyżeczka soli
-3 płaskie łyżeczki cynamonu
-3 marchewki ( ok. 40 dag)
-szklanka oleju
-4 jajka
-10 dag posiekanych migdałów
-masło do formy
Masa na wierzch:
-5 dag cukru pudru
-10 dag masła
-20 dag tłustego twarożku śmietankowego
-aromat waniliowy
Mieszamy w misce mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem waniliowym, solą i cynamonem. Marchewki trzemy na tarce o drobnych oczkach. Do mąki dodajemy olej i mieszamy. Ucieramy mikserem, kolejno wbijając po jednym jajku. Na koniec dodajemy startą marchewkę i migdały. Ciasto dokładnie mieszamy, wykładamy do formy wysmarowanej masłem i wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy godzinę w temp. 170*C. Jeśli wierzch za bardzo się rumieni, przykrywamy ciasto pergaminem. Upieczone wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.
Robimy masę:
Stapiamy masło i odstawiamy je, aby przestygło. Ucieramy mikserem twarożek z cukrem pudrem i aromatem waniliowym. Nie przerywając ucierania, powolutku wlewamy masło. Gotową masę rozsmarowujemy na wierzchu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz