Rolada z boczku
Składniki:
-1 kg surowego boczku (30 na 30 cm, bez kości i nadmiaru tłuszczu)
-1 pęczek tymianku
-chińska przyprawa ,,pięć smaków"
-1 por
-2 marchewki
-1 cebula
-2 łodygi selera naciowego
-6 ziaren pieprzu
-1 anyż gwiazdkowy
-3 strączki kardamonu
-400 ml czerwonego wina
-500 ml bulionu z drobiowych kostek
-2-3 łyżki masła
-olej do smażenia
Przygotowanie:
Boczek posypujemy tymiankiem i ścisło rolujemy. Obwiązujemy bawełnianą nicią. Nacieramy solą i pieprzem. Obsmażamy na mocno rozgrzanym oleju. Zdejmujemy z patelni, posypujemy przyprawą chińską i ponownie obsmażamy przez 3-4 minuty. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.Oczyszczone warzywa siekamy i obsmażamy na oleju z dodatkiem tymianku. Warzywa układamy na dnie naczynia żaroodpornego, a na nie boczek. Dodajemy pozostałe przyprawy, wino i bulion. Roladę pieczemy bez przykrycia przez 90-100 minut w temp. 180*C. Co 20 minut odwracamy mięso w naczyniu. Na koniec oblewamy je wytworzonym sosem i odstawiamy na pół godziny. Ciepłe mięso owijamy folią przezroczystą, potem aluminiową. Boczek wkładamy na noc do lodówki.
Sos z mięsa przecedzamy, przyprawiamy i miksujemy z warzywami.
Zimny boczek kroimy w plastry, nie zdejmując folii. Przed obsmażaniem zdejmujemy folię. Po obsmażeniu, polewamy sosem z warzyw i wkładamy na 7-8 minut do piekarnika.
Podajemy z ziemniakami i kwaszonymi ogórkami lub kiszoną kapustą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz