Kolorowe gołąbki
Składniki:
-po 1 małej główce kapusty cukrowej, czerwonej i włoskiej
-1/2 kg mięsa mielonego
-1 jajko
-1/2 pęczka natki
-2 łyżki oliwy
-2 szklanki bulionu, może być z kostki
-sól i pieprz
Przygotowanie:
W dużym garnku zagotowujemy wodę. Z główek kapusty wycinamy głąb i delikatnie oddzielamy liście. Wrzucamy je partiami na wrzącą wodę, obgotowujemy i wyjmujemy na sito. Płasko ścinamy zgrubiałe nerwy liści. Mięso łączymy z jajkiem, solą i pieprzem. Na środek każdego liścia nakładamy nadzienie. Zaginamy jego boki i zwijamy ciasno. Każdy zawijamy nicią lub szczypiorkiem.
Na dnie rondla układamy liście obgotowanej kapusty i na nich kładziemy gołąbki, jeden obok drugiego. Układamy najwyżej 3 warstwy. Zalewamy bulionem z 2 łyżkami oliwy. Gotujemy, aż będą miekkie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz