Kura w białym sosie
Składniki:
-kura lub duży kurczak
-pęczek włoszczyzny z kawałkiem kapusty włoskiej
-1 cebula pokrojona na pół i podpieczona na blasze lub nad palnikiem gazowym albo na patelni
-pieprz, sól i cukier
-3 1/2 szklanki ryżu
3 szklanki mleka
-1 łyżka masła
Sos:
-3 łyżki mąki
-15 dag masła
-3 szklanki rosołu
-1-2 łyżeczki soku z cytryny
-cukier do smaku
-1/2 szklanki śmietany
-5 żółtek
-10 dag rodzynek
Przygotowanie:
Kurę lub kurczaka czyścimy, dokładnie myjemy i zalewamy w garnku z zimną wodą. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i dalej gotujemy na małym ogniu, zdejmując pianę z powierzchni. Po 20 minutach dodajemy oczyszczoną i obraną włoszczyznę oraz przyprawy. Gotujemy, pamiętając, że rosół ma ledwo ,,mrugać".
Ryż przepłukujemy zimną wodą, osączamy, przekładamy do garnka i zalewamy wrzącym mlekiem. Solimy, dodajemy masło, przykrywamy, następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160*C.
Sos: z masła i mąki robimy jasną zasmażkę. Rozprowadzamy ją zimnym rosołem. Gotujemy, ciągle mieszając, aby nie utworzyły się grudki.Do sosu dodajemy pozostałe składniki bez żółtek i rodzynek. Gotujemy razem ze 2 minuty. Rondelek z sosem zdejmujemy z ognia. Energicznie mieszamy sos z żółtkami, a potem dodajemy sparzone rodzynki.
Kurę wyjmujemy z rosołu i oddzielamy ugotowane mięso.
Na dużym półmisku formujemy wieniec z ryżu. W środku układamy mięso i polewamy częścią sosu. Pozostały sos podajemy w sosjerce.
Danie można udekorować warzywami z rosołu, a gorący rosół podać do popicia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz