Keks
Składniki:
-17 dag margaryny
-2/3 szklanki cukru
-szczypta soli
-4 jajka
-2 szkl. mąki pszennej
-50 dag bakalii
-2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-szczypta soli
-tłuszcz i bułka tarta do posypania formy
Przygotowanie:
Margarynę ucieramy z cukrem i szczyptą soli. Łączymy z żółtkami ucierając.
Mąkę przesiewamy, wsypujemy do masy i ucieramy
Wsypujemy bakalie oprószone mąką. Dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy.
Z białek ubijamy sztywną pianę z solą i łączymy z ciastem.
Do przygotowanej formy keksowej wkładamy ciasto- powinno sięgać do 3/4 wysokości formy.
Pieczemy ok. 50 minut w temp. 180-200*C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz