To Się Przyda

poniedziałek, 14 grudnia 2015

BISZKOPT Z PIANKĄ


Biszkopt z pianką


Składniki:

Ciasto:
-6 jajek
-1 1/2 szklanki cukru
-1 1/2 szklanki mąki tortowej
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
-3 op. galaretki (czerwona, zielona , żółta)
-800 g śmietany 18%
-10 łyżek cukru
-50 g żelatyny

Przygotowanie:

Jajka ubijamy z cukrem.
Oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia, przesiewamy. Dodajemy jajka i mieszamy.
Blachę o wymiarach 25 x 45 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto.
Pieczemy ok. 35 minut w temp. 180*C
Masa:
Galaretki przygotowujemy każdą osobno w 200 ml wody. Odstawiamy do zastygnięcia.
Śmietanę miksujemy z cukrem.
Zagotowujemy 200 ml wody i łączymy z żelatyną (nie gotować). Wlewamy śmietanę i krótko miksujemy.
Do śmietany dodajemy pokrojoną w kostkę galaretkę i mieszamy.
Ostudzony biszkopt kroimy wzdłuż.
Masę wylewamy na jeden placek, przykrywamy drugim i posypujemy cukrem pudrem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz