To Się Przyda

czwartek, 3 grudnia 2015

KRUCHE CIASTO Z BORÓWKAMI


Kruche ciasto z borówkami


Składniki:

-2 szkl. mąki
-1/2 szkl. śmietany 22-proc.
-1 jajko
-1 łyżka smalcu
-2 łyżki cukru
-1/2 łyżeczki sody
-2 szklanki konfitur lub dżemu z czerwonych borówek
Kruszonka:
-5 dag mąki
-8 dag masła
-5 dag cukru

Przygotowanie:

Kruszonka: masło siekamy z mąką i cukrem. Szybko zagniatamy, formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki.
Ciasto: mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pozostałe składniki, bez konfitur i starannie wyrabiamy. Wkładamy na 30 minut do lodówki, a potem rozwałkowujemy i przekładamy na blachę. Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200*C.
Na wierzchu ciasta rozkładamy konfitury. Kruszonkę trzemy na tarce o dużych oczkach i posypujemy ciasto. Pieczemy jeszcze ok. 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz